- ב-13 בדצמבר 2019 התקיימה צעדת השיבה בשלושה מוקדים בלבד, לעומת חמישה מוקדים בהם מתקיימות הצעדות בדרך כלל. באירועים השתתפו כ-2,200 פלסטינים מספר נמוך יחסית. במהלך האירועים הופגנה האלימות ה”שגרתית” מצד המפגינים, שכללה השלכת מטענים ובקבוקי תבערה לעבר כוחות צה”ל וחבלה בגדר הביטחון. משרד הבריאות הפלסטיני דיווח על חמישה פצועים, מספר נמוך מהרגיל.
- בתקשורת הפלסטינית והערבית דווח, כי מתקיימים עתה דיונים באשר לאופי צעדות השיבה. על פי סהיל אלהנדי, בכיר חמאס הועלו בדיונים הללו רעיונות באשר לצמצום תדירות הצעדות אולם קיימת הסכמה על המשך קיומן.
- אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, מקיים סבב ביקורים בחו”ל בראש משלחת חמאס. חברי המשלחת ביקרו בתורכיה ונועדו עם הנשיא ארדואן והודו לו על עמדת תורכיה כלפי העניין הפלסטיני. משם המשיכו לקטר, שם נפגשו עם אמיר קטר. בהמשך מתכוונת המשלחת לבקר מדינות נוספות התומכות בחמאס.
צעדות השיבה
- בעקבות תנאי מזג האוויר התלבטו חברי הוועדה עליונה לצעדות השיבה אם לקיים את הצעדה במועדה (סוא, 12 בדצמבר 2019). ערב הצעדה פרסמה הוועדה הודעה לפיה תתקיים הצעדה במועדה אולם לראשונה יתקיימו האירועים בשלושה מוקדים בלבד (לעומת חמישה מוקדים בהם מתקיימת הצעדה בדרך כלל)[1]. הצעדה תתקיים תחת הסיסמא “פלסטין מאחדת אותנו וירושלים היא בירתנו” (אלראי, 12 בדצמבר 2019).
- ב-13 בדצמבר 2019 התקיימה הצעדה בשלושת המוקדים עליהם הוכרז: העיר עזה, מחנות הפליטים שבמרכז הרצועה ורפיח. למרות הכרזה על שלושת המוקדים הגיעו כמה עשרות מפגינים גם לשני המוקדים הנותרים. באירועים השתתפו כ-2,200 פלסטינים, מספר נמוך יחסית. מהלך האירועים הופגנה האלימות ה”שגרתית” מצד המפגינים שכללה השלכת מטענים ובקבוקי תבערה לעבר כוחות צה”ל, הבערת צמיגים ויידוי אבנים. כמה מהמפגינים התקרבו לגדר הביטחון וניסו לחבל בה. דובר משרד הבריאות ברצועה מסר על חמישה פצועים בדרגות פציעה שונות, מספר נמוך מהרגיל (חשבון הטוויטר של אשרף אלקדרה, 13 בדצמבר 2019).
- במסיבת עיתונאים שערכה הוועדה העליונה לצעדות השיבה בסיום האירועים נמסר, כי הם ימשיכו להשקיע מאמצים להרחיב את היקף הצעדות ולפתח אותן. הם הכריזו כי ביום שישי 20 בדצמבר 2019 תתקיים הצעדה תחת הסיסמא “חברון נגד הייהוד” (אלאקצא, 13 בדצמבר 2019). לדברי טלאל אבו ט’ריפה, חבר הלשכה המדינית של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין וחבר הרשות העליונה לצעדות השיבה, מתנהלים עתה דיונים ברשות בנוגע לאופי צעדות השיבה ובדרכים כיצד לקדם אותן (דניא אלוטן, 16 בדצמבר 2019). לדברי סהיל אלהנדי, בכיר חמאס, בדיונים הללו עולים רעיונות בנוגע לצמצום תדירות הצעדות אולם כולם מסכימים על המשך קיומן (ערבי21, 16 בדצמבר 2019).
ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל
- במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות ופצצות מרגמה בשטח ישראל.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך רב שנתי
- ברחבי יהודה ושומרון נמשכו אירועי יידויי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה לעבר כוחות הביטחון ולעבר מטרות אזרחיות (בעיקר כלי רכב). להלן מספר אירועים בולטים נוספים:
- 16 בדצמבר 2019 – סמוך לנבי צאלח (צפונית מערבית לראמאללה) התפוצץ מטען שהושלך על ידי פלסטינים. לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 16 בדצמבר 2019).
- 16 בדצמבר 2019 – אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראלי חונה בחוארה (דרומית לשכם). לא היו נפגעים. נגרם נזק לשמשת כלי הרכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 16 בדצמבר 2019).
- 15 בדצמבר 2019 – כלי רכב ישראלי נפגע מבקבוק צבע, שיידו לעברו פלסטיניים בצומת ה-T (גוש עציון) (הצלה ללא גבולות יו”ש, 15 בדצמבר 2019)
- 15 בדצמבר 2019 – פלסטינים מבית אומר (צפונית מערבית לחברון) השליכו מטעני צינור לעבר הישוב כרמי צור. לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 15 בדצמבר 2019).
- 15 בדצמבר 2019 – אבנים יודו לעבר כלי רכב בין שילה לעלי (צפונית לראמאללה) . לא היו נפגעים. נגרם נזק לשמשות כלי הרכב (מוקד 443, 15 בדצמבר 2019).
- 15 בדצמבר 2019 – אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש גוש עציון חברון (צפונית לקרית ארבע). לא היו נפגעים. נזק נגרם לכלי הרכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 15 בדצמבר 2019).
- 12 בדצמבר 2019 – אבנים יודו לעבר אוטובוס בין אדם לחזמא (צפונית לירושלים). לא היו נפגעים. נזק נגרם לשמשת האוטובוס (הצלה ללא גבולות יו”ש, 12 בדצמבר 2019).
פיגועים משמעותיים שבוצעו ביהודה ושומרון[2]
אספקת תרופות לרצועת עזה
- אשרף אלקדרה, דובר משרד הבריאות ברצועה, אמר כי הערך הכולל של תרופות וציוד רפואי שהגיעו לבתי חולים ברצועת עזה ממחסני משרד הבריאות של הרשות הפלסטינית מאז תחילת 2019 , עומד על סכום של 3.2 מיליון דולרים. זאת, לדבריו, מתוך 40 מיליון דולרים שהובטחו במקור. אלקדרה ציין כי מדובר בשיעור אספקה של תרופות הנמוך ביותר מזה שנים (חשבון הטוויטר של אשרף אלקדרה, 10 בדצמבר 2019). משרד הבריאות ברשות הפלסטינית שלל את הנתונים שפורסמו וטען כי מדובר ב”ניסיון לתרץ את הקמת בית החולים האמריקאי בצפון הרצועה” (ופא, 11 בדצמבר 2019).
סבב ביקורים של אסמאעיל הניה בחו”ל
- במהלך השבוע נמשך סבב ביקורי אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, בראשות משלחת חמאס בחו”ל:
- תורכיה: אסמאעיל הניה וחברי המשלחת ביניהם מאהר צלאח יו”ר חמאס ב”חוץ”, ח’ליל אלחיה, יו”ר לשכת ההסברה של חמאס, עזת אלרשק. יו”ר המשרד לקשרים ערביים ואסלאמיים ונציג חמאס בתורכיה, ג’האד יע’מור[3] ביקרו בתורכיה שם נועדו עם נשיא תורכיה טאיפ ארדואן. במהלך הביקור, שיבחו חברי המשלחת את עמדת תורכיה כלפי הסוגיה הפלסטינית (אתר חמאס, 14 בדצמבר 2019). קודם לפגישה עם ארדואן זכה הניה לקבלת פנים חמה מצד המתפללים במסגד אלפאתח באיסטנבול, בעת שהגיע להתפלל תפילת יום שישי במקום (אלג’זירה מבאשר, 13 בדצמבר 2019).

מימין: אסמאעיל הניה בפגישה עם נשיא תורכיה ארדואן (אתר לשכת הנשיאות בתורכיה, 14 בדצמבר 2019)
משמאל: קבלת הפנים לה זכה הניה במסגד באיסטנבול (חשבון הטוויטר של שהאב, 13 בדצמבר 2019)
- קטר: מתורכיה הגיעו חברי המשלחת ב-15 בדצמבר 2019 לקטר שם נועדו עם תמים בן חמד אאל ת’אני אמיר קטר (אתר חמאס, 16 בדצמבר 2019). יצוין כי במשלחת לקטר נמצא גם צאלח אלערורי, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס.
- לדברי חבר המשלחת ח’ליל אלחיה שואפים בכירי חמאס לבקר בכל המדינות התומכות ב”התנגדות” ובפלסטינים ואף נערכו סידורים לשם כך. הוא ציין כי פעילי חמאס גם ייקחו חלק בוועידה האסלאמית שתתקיים בקואלה לומפור, בירת מלזיה ב-21-18 בדצמבר 2019. אלחיה ציין כי בשל אילוצי לוחות הזמנים אסמאעיל הניה לא ישתתף בוועידה וכוונתם להגיע למלזיה, בראשות הניה, מאוחר יותר (אלאקצא, 11 בדצמבר 2019).
אירועי יום השנה להקמת חמאס
- ב-14 בדצמבר 2019 חל יום השנה ה-32 להקמת חמאס. היום צוין בשורה של עצרות ואירועים שהתקיימו ברצועת עזה וביהודה ושומרון. לרגל האירוע פרסמה חמאס הודעה רשמית בה הדגישה, כי מאז הקמתה היא הצליחה לאתגר את יכולות המערך הביטחוני של ישראל בשלל אירועים החל מחטיפת חיילים ועד למבצע “להב החרב” (האירוע בח’אן יונס בנובמבר 2018). ההודעה מדגישה, כי “ההתנגדות” לישראל תמשך ולא תיעצר אלא “בשחרור הארץ, בשיבה ובהקמת מדינה עצמאית בכל שטחי הארץ”. עוד נאמר בהודעה, כי במידה והמצור מעל רצועת עזה לא יוסר חמאס לא תהסס לקבוע “משוואות חדשות” (אלרסאלה.נט, 14 בדצמבר 2019). בכירי חמאס שנשאו דברים באירועים הדגישו בעיקר את המשך “דרך הג’האד”, את הצורך באחדות פנים-פלסטינית ואת נכונות חמאס לקיים בחירות.

מימין : מפגן חמאס בצפון הרצועה (אתר חמאס, 13 בדצמבר 2019). משמאל: האירועים בח’אן יונס (אתר חמאס, 13 בדצמבר 2019)
- ביהודה ושומרון ציינו את יום השנה להקמת חמאס פעילי הגוש האסלאמי, סיעת הסטודנטים של חמאס באוניברסיטאות. באוניברסיטת אלקדס באבו דיס נערכה עצרת בה נישאו נאומים מטעם פעילי הגוש האסלאמי וחבר הלשכה המדינית של חמאס, מוסא דודין שנאם באמצעות VC (nawres.net, 16 בדצמבר 2019). באוניברסיטת ביר זית צוין יום השנה בתהלוכה ועצרת בשטח האוניברסיטה (אתר חמאס, 16 בדצמבר 2019). יצוין כי הנהלת האוניברסיטה אסרה על הצגת “סממנים צבאיים” במסגרת הפעילויות המתקיימות בשטחה. זאת ועוד, התהלוכה והעצרת התקיימו לאחר שהנהלת האוניברסיטה החליטה על פינוי האוניברסיטה והשעיית הלימודים באותו יום (דף הפייסבוק של אוניברסיטת ביר זית, 16 בדצמבר 2019). למרות האיסור נראו בעצרת בביר זית פעילים רעולי פנים במדי חמאס. כמו כן הונפו במהלכה דגלי חמאס ודגלי הזרוע הצבאית של הארגון (דף הפייסבוק של של צלם העיתונות ממזרח ירושלים מחמד קארוט אדכידכ, 16 בדצמבר 2019).

התהלוכה של הגוש האסלאמי באוניברסיטת ביר זית בתמונות ניתן לראות פעילים במדים ודגלי הזרוע הצבאית של חמאס (דף הפייסבוק של של צלם העיתונות ממזרח ירושלים מחמד קארוט אדכידכ, 16 בדצמבר 2019)
כרזה ליום השנה ה-32 להקמת חמאס (חשבון הטוויטר RAKAN, 12 בדצמבר 2019)
עצרת שקיים הג’האד האסלאמי בפלסטין
- בבית לאהיה בצפון רצועת עזה התקיימה עצרת מטעם הג’האד האסלאמי בפלסטין לזכרם של הרוגי החטיבה הצפונית של הזרוע הצבאית של ג’האד האסלאמי בפלסטין, אשר נהרגו בסבב ההסלמה בנובמבר 2019. בטקס השתתפו בכירי הג’האד האסלאמי ובכירי הזרוע הצבאית של הארגון (אתר פלוגות ירושלים, 14 בדצמבר 2019). על פי הג’האד האסלאי בפלסטין התקיים טקס מקביל במחנה הפליטים ח’אן דנון בסוריה בו השתתפו פלסטינים ממחנות הפליטים בסוריה (אתר הג’האד האסלאמי בפלסטין, 15 בדצמבר 2019).
משלחת בכירים מהג’האד האסלאמי מבקרת בלבנון
- משלחת בכירי הג’האד האסלאמי בפלסטין ביניהם נאפד’ עזאם, חבר הלשכה המדינית, ג’מיל עליאן[4], בכיר בג’האד האסלאמי ונציג הארגון בלבנון אחסאן עטאיא, נועדה עם מאהר חמוד, יו”ר ההתאחדות העולמית של חכמי הדת של ההתנגדות, בלשכתו בצידון. במסגרת הפגישה עדכנה משלחת הג’האד האסלאמי אודות הפגישות בקהיר עם חמאס והבכירים המצריים (אתר הג’האד האסלאמי, 14 בדצמבר 2019).
משלחת הג’האד האסלאמי מעזה נפגשת עם יו”ר “ההתאחדות העולמית של חכמי הדת של ההתנגדות” (אתר הג’האד האסלאמי, 14 בדצמבר 2019)
גבול רצועת עזה מצרים
- בראיון שהעניק ג’האד מחיסן מפקד מנגנון הביטחון הכללי ברצועה אמר כי המצב הביטחוני באזור הגובל עם מצרים יציב באופן חסר תקדים. לדבריו תכנית מנגנון הביטחון הכללי לשמירה על הגבול כוללת מספר מרכיבים ביניהם: הגדלת מספר העמדות הביטחוניות, שיפוץ העמדות הקיימות, הגברת הסיורים והמארבים למניעת הסתננות והברחה ותגבור הכוחות בגבול. עוד ציין כי בתקופה הקרובה הם יפעלו להציב תאורה בחלקים נרחבים מקו הגבול . מחסין הצהיר, כי באזור לא קיימות מנהרות הברחה וכי קיים תיאום עם הגורמים הרלוונטיים במעקב אחר ניסיונות לבניית מנהרות שכאלה (אתר משרד הפנים ברצועה, 11 בדצמבר 2019).
חידוש מנדט אונר”א
- העצרת הכללית של האו”ם הודיעה כי היא חידשה את מנדט אונר”א, סוכנות הסעד והתעסוקה לפליטים הפלסטינים, לשלוש שנים נוספות עד 30 ביוני 2023 . ההחלטה אושרה ברוב של 165 מדינות, תשע מדינות נמנעו, ישראל וארה”ב התנגדו (רויטרס, 13 בדצמבר 2019). אבו מאזן שיבח את החלטת העצרת הכללית של האו”ם להארכת פעילות אונר”א והדגיש בדבריו, שההחלטה מוכיחה כי הקהילה הבינלאומית עומדת לצד העם הפלסטיני, מכבדת את המשפט הבינלאומי ואת זכויות הפלסטינים (ופא, 13 בדצמבר 2019). פוזי ברהום, דובר חמאס, ציין כי ההחלטה לחדש את מנדט אונר”א תסייע לשפר את המצב ההומניטארי ברצועה ולהגיש סיוע למיליוני פליטים פלסטינים (אלרסאלה.נט, 13 בדצמבר 2019).
ההצבעה בעצרת הכללית של האו”ם (אתר אונר”א, 16 בדצמבר 2019)
- בימים אלה נחתם הסכם בין הקרן הקטרית לפיתוח לבין אונר”א. על פי ההסכם תתרום הקרן הקטרית לאונר”א סכום של 20.7 מיליון דולרים. סה”כ תרמה הקרן לאונר”א במהלך שנת 2019 ארבעים מיליון דולרים (צפא, 15 בדצמבר 2019).
- במקביל פרסם בטקס חגיגי משרד התיאום של האו”ם לעניינים הומניטאריים, יחד עם ממשלת הרשות הפלסטינית, את תכנית הסיוע שלו לשנת 2020, אשר מוערכת בסכום של 348 מיליון דולרים. בטקס השתתפו מחמד אשתיה, ראש הממשלה ברשות הפלסטינית. התוכנית כוללת 192 פרויקטים עבור תושבי הרצועה והגדה המערבית בתחומים שונים. על פי התוכנית יוקצו 263 מיליון דולרים לרצועה ו-85 מיליון לגדה המערבית (ופא, 11 בדצמבר 2019).
הבחירות ברשות הפלסטינית
- נמשכות ההכנות לבחירות ברשות הפלסטינית אולם טרם פורסם הצו הנשיאותי המכריז על מועד קיומן של הבחירות. וועדת הבחירות המרכזית הודיעה, כי חנא נאצר יו”ר הוועדה נועד עם ניקולאי מלדנוב שליח האו”ם לתהליך השלום במזרח התיכון ועדכן אותו בהתפתחויות האחרונות הנוגעות לבחירות. כמו כן דנו השניים בתפקידו של האו”ם להצלחת הבחירות וסוגית עריכת הבחירות בירושלים. בהקשר זה אמר צאא’ב עריקאת, מזכיר הועד הפועל של אש”ף, כי הרשות הפלסטינית ביקשה רשמית מממשלת ישראל לערוך את הבחירות בירושלים והוסיף, כי לא התקבלה תגובה רשמית על המסמך שנשלח (דניא אלוטן, 11 בדצמבר 2019).
- בהתייחסו לנושא הבחירות אמר אבו מאזן, כי הסוגיה היחידה שנותרה ללא פתרון הינה סוגית ירושלים. לדבריו תושבי ירושלים לא יצביעו בשום מקום אחר שאינו ירושלים. הוא ציין, כי הרשות הפלסטינית ממשיכה להפעיל לחצים על האיחוד האירופאי כדי שזה יפעיל לחץ על ישראל שתאפשר קיום הבחירות גם בירושלים (הטלוויזיה הפלסטינית, 10 בדצמבר 2019). נביל אבו רדינה, דובר אבו מאזן, הודיע כי סוגית השתתפות תושבי ירושלים בבחירות אינה פתוחה לדיון והוסיף כי לא תתקיימנה בחירות בלעדיהם (ופא, 16 בדצמבר 2019). על רקע זה מסרו “גורמים בכירים” , כי הצו הנשיאותי לא יתפרסם בזמן הקרוב בשל מספר גורמים שהבולט בהם הוא ההמתנה להתחייבות ישראל לאפשר לתושבי ירושלים להצביע (אלקדס אלערבי, 15 בדצמבר 2019).
התבטאות אבו מאזן בעניין סיפוח בקעת הירדן
- ב-11 בדצמבר 2019 קיימה הרשות למאבק בשחיתות של הרשות הפלסטינית כנס בינלאומי בראמאללה, במהלך הכנס נשא אבו מאזן נאום בו שב ואיים כי במידה וישראל תחליט לספח את בקעת הירדן וים המלח יבוטלו את כל ההסכמים עם ארה”ב וישראל (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 11 בדצמבר 2019).
אבו מאזן בנאום בכנס בראמאללה (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 11 בדצמבר 2019)
[1] לדברי הרשות העליונה לצעדת השיבה נועד צמצום מוקדי ההפגנות לאפשר להמונים ליטול חלק בתהלוכות חמאס בח'אן יונס וצפון הרצועה לציון יום השנה ה-32 להקמתה (מען, 13 בדצמבר 2019). ↑
[2] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[3] ג’האד יע'מור, הוזכר כאן לראשונה כנציג חמאס בתורכיה. יע'מור הוא פעיל חמאס מבית חנינא, שהיה מעורב בחטיפת החייל נחשון וקסמן, וגורש לתורכיה במסגרת "עסקת שליט". ↑
[4] ג’מיל עליאן הוצג בעבר (דצמבר 2018) באתר הרשמי של הג'האד האסלאמי כאחראי על הלשכה המבצעת/הוועד הפועל של הג'האד האסלאמי ברצועת עזה בדיווחים עדכניים יותר, באתר מוסד מהג’ת אלקדס לענייני שהידים, אסירים ופצועים שמזוהה עם הג׳האד האסלאמי, הוא מוצג כאחראי על תיק האסירים בג'האד האסלאמי, ותפקידו הרשמי הוא מנהל מוסד מהג'ת אלקדס. ↑