- ביום שישי 12 ביולי 2019 התקיימה צעדת השיבה בהשתתפות כ-6,500 מפגינים (קצת יותר מהשבוע שעבר). רף האלימות השבוע היה גבוה בהשוואה לשבועות הקודמים. ביטויו העיקרים: השלכת רימונים, מטענים ובקבוקי תבערה (אחד מהם גרם נזק לכלי רכב צבאי), ניסיונות חבלה בגדר וחציית גדר הגבול.
- בשבועות האחרונים ניכרת ירידה בכמות שיגורי בלוני התבערה והנפץ לעבר ישראל אולם התופעה עדיין נמשכת (השבוע היו בשטח ישראל מספר שריפות, שנגרמו מבלוני תבערה). במישור התעמולתי ממשיכות יחידות שיגור הבלונים לאיים בהגברת פעילותן.
- שני אירועים נוספים בלטו השבוע : ב-11 ביולי 2019 נהרג בשוגג מירי צה”ל פעיל הזרוע הצבאית של חמאס (“מגני הספר”) בעת פעילות ריסון בסמוך לגדר הביטחון . חמאס הודיעה, כי האירוע לא יעבור בשתיקה . ב-12 ביולי 2019 נפלו שתי רקטות בשטח ישראל. יתכן כי ברקע הירי עמדה הריגת פעיל חמאס.
- השבוע ביקרה ברצועה משלחת המודיעין הכללי המצרי וקיימה סבב שיחות עם בכירי חמאס, הג’האד האסלאמי בפלסטין ונציגי ארגונים נוספים. דווח, כי הנהגת חמאס האשימה את ישראל בעיכובים ביישום ההבנות. גורמים בג’האד האסלאמי בפלסטין שבו ואיימו בהסלמה.
- השבוע החלה ההרשמה למחנות הקיץ של חמאס המאורגנות על ידי הזרוע הצבאית שלה. במחנות עוברים הנערים אימונים סמי-צבאיים ואינדוקטרינציה אידיאולוגית בראייה שהנערים הללו ישתלבו בעתיד במערכות הצבאיות והמדיניות של חמאס[1].
צעדת השיבה ברצועת עזה ( 12 בילי 2019)
- ביום שישי 12 ביולי 2019 התקיימה צעדת השיבה ה-66 תחת הסיסמא “לא למשא ומתן, לא להתפייסות, לא להכרה בישות [הישראלית]”. בצעדה השתתפו כ-6,500 מפגינים, שהתרכזו בעיקר בחמשת מחנות השיבה. המחאות התאפיינו ברף אלימות גבוה יחסית לשבועות הקודמים. במהלך האירועים הושלכו רימונים ומטענים ונעשו ניסיונות לחבל בגדר הביטחון. חיילי צה”ל זיהו מספר פלסטינים שחצו את גדר הביטחון בדרום רצועת עזה וחזרו מיד לשטח הרצועה. בקבוק תבערה הושלך לעבר כלי רכב צבאי. לא היו נפגעים, לכלי הרכב נגרם נזק (דובר צה”ל, 12 ביולי 2019). אשרף אלקדרה, דובר משרד הבריאות ברצועה, מסר כי 55 פלסטינים נפצעו במהלך האירועים (דף הפייסבוק של אשרף אלקדרה, 12 ביולי 2019).

מימין: מנגנוני הביטחון של חמאס מאבטחים את צירי התנועה לעבר מוקדי הצעדה (דף הפייסבוק של משרד הפנים בעזה, 12 ביולי 2019). משמאל: נשים וילדים בדרכם לצעדת השיבה. אחד הילדים נראה לבוש מדים ומחזיק בידו רובה פלסטיק (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה לצעדת השיבה”, 12 ביולי 2019)
- בין התבטאויות בכירי חמאס שהשתתפו בצעדה בלטה התבטאות מתלהמת של פתחי חמאד, חבר הלשכה המדינית של חמאס. בדבריו קרא פתחי חמאד לצעירים ברצועה להגיע לגדר שהם מצוידים בחגורות נפץ במטרה לבצע פיגועי התפתחי חמאד עורר גל נרחב של ביקורת מצד הנהגת חמאס ובציבור הפלסטיני (ראו פירוט בהמשך).
- הרשות העליונה לצעדות השיבה קראה לציבור להשתתף בצעדה ביום שישי 19 ביולי 2019, שתתקיים בסימן “שריפת הדגל” (דגל ישראל) בתגובה להנפתו לאחרונה במספר בירות ערביות (דף הפייסבוק של הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה, 12 ביולי 2019).
טרור הבלונים
- בשבועות האחרונים ניכרת ירידה בכמות שיגורי בלוני התבערה והנפץ מרצועת עזה לעבר ישראל אך עם זאת התופעה עדיין נמשכת. במהלך השבוע אותרו בשטח ישראל מספר בלוני תבערה בחלק מהאירועים פרצו שריפות:
- ב-14 ביולי 2019 פרצו שתי שריפות האחת ביער שוקדה (ממערב לנתיבות) והשנייה באזור מושב יכיני (מצפון לנתיבות) . השריפות כובו על ידי כוחות כיבוי (ערוץ 20, 14 ביולי 2019).

מימין: שריפה ביער שוקדה (יערן קק”ל משה ברוכי, 14 ביולי 2019). משמאל: שריפה במושב יכיני (ביטחון שער הנגב, 14 ביולי 2019)
- ב-11 ביולי 2019 אותרו שלוש שריפות שנגרמו מבלוני תבערה. בשעות הערב התפוצץ בלון נפץ ששוגר מרצועת עזה מעל אחד הישובים במועצה האזורית אשכול. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (ערוץ 20, 11 ביולי 2019).
- ב-9 ביולי 2019 פרצה שריפה ביער כיסופים משיגור בלוני תבערה. כמו כן אותר בלון תבערה בזיקים.
- יחידות שגור הבלונים ממשיכות לאיים בהגברת פעילותן. ב-12 ביולי 2019 פרסמה יחידת הבלונים של הג’האד האסלאמי בפלסטין סרטון המתעד את הפרחת הבלונים ואת השריפות שפרצו כתוצאה מכך. בסיום הסרטון הופנתה קריאה לישראל “אתם הציונים המסר שלנו אליכם הוא שאין לכם ביטחון על אדמתנו והטווח יתרחב” (דף הפייסבוק של יחדת ברק, 12 ביולי 2019).
הבנות ההרגעה
- ב-12 ביולי 2019, לאחר דחיות חוזרות ונשנות, הגיעה המשלחת המודיעין הכללי המצרי לרצועת עזה. בראש המשלחת המצרית עמדו אימן בדיע, בכיר במודיעין הכללי, ואחמד אבו אלח’אלק, אחראי הסוגיה הפלסטינית. קודם להגעתם ערכו חברי המשלחת סבב פגישות ברשות הפלסטינית במהלכן נועדו עם אבו מאזן ובכירים נוספים בפתח (ופא, אלערבי אלג’דיד, 11 ביולי 2019). ב-13 ביולי 2019 עזבה המשלחת המצרית את הרצועה ושבה לראמאללה לסדרת פגישות נוספת עם אבו מאזן ובכירים נוספים. במהלך הפגישה עדכן ראש המשלחת המצרית את אבו מאזן בנוגע להתפתחויות בכל הקשור לביסוס הבנות ההרגעה על-ידי ישראל (ופא, דניא אלוטן, 13 ביולי 2019).
- ביקור המשלחת ברצועה התמקד בפיוס הפנים פלסטיני ובהבנות ההרגעה. במהלך שהותם ברצועת עזה נועדו חברי המשלחת עם אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, יחיא סנואר, ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועה, נציגי הג’האד האסלאמי בפלסטין וארגונים נוספים. הנהגת חמאס הגישה לחברי המשלחת רשימה של כלל “ההפרות” שישראל מבצעת נגד הרצועה והאשימה את ישראל בעיכובים ביישום ההבנות. סבב שיחות נוסף התקיים ב-13 ביולי, טרם צאתם של חברי המשלחת מרצועת עזה ( אתר חמאס, 12, 13 ביולי 2019) . לטענת יוסף אלחסאינה, בכיר הג’האד האסלאמי, המשלחת המצרית הבטיחה לראשי הארגונים שהיא תפעיל לחץ על ישראל ליישם את ההבנות ולמנוע את הסלמת המצב ברצועה (פלסטין אליום, 13 ביולי 2019). גורמים בכירים בג’האד האסלאמי הבהירו למשלחת המצרית כי אם ישראל לא תתחייב להבנות יגיע המצב לכדי הסלמה (ערבי 21, 13 ביולי 2019).
- פלסטינים רבים התבטאו לגבי מהות ההבנות ודרך ישומן. להלן מספר התבטאויות:
- עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, אמר כי במהלך הימים הקרובים יגיעו לרצועה משלחות מטעם קטר והאו”ם כדי לעמוד מקרוב על יישום ההבנות מצד ישראל. לדבריו יעקבו המשלחות אחר פרישה של קו חשמל חדש מישראל (“קו 161”), בניית בית חולים בצפון הרצועה וטיפול בבעיית המים (אנטוליה, 13 ביולי 2019).
- מחמוד ח’לף, חבר הועדה המרכזית של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין, אמר כי דובר עם המשלחת המצרית על הקמת בית חולים בצפון הרצועה, העלאת מספר ההיתרים הניתנים לתושבי הרצועה לצאת לישראל, פריסת קו חשמל נוסף מישראל (“קו 161”) והקמת אזור תעשיה. כמו כן דובר על עצירה של הפגיעה במפגיני צעדות יום שישי והפסקה של הטסת כלי טיס בלתי מאוישים מעל הרצועה (פלסטין אליום, 14 ביולי 2019).
- טלאל אבו ט’ריפה, חבר הלשכה המדינית של החזית הדמוקרטית, מנה את הסעיפים אותם הם מצפים שישראל תמלא בשבועיים הקרובים: הגדלת מספר בעלי אשרות הכניסה לישראל לצרכי עבודה ל-5,000 והפחתה של גיל המינימום הנחוץ לקבלת אשרה, הגדלת מרחב הדיג, המשך העברת כספים להפעלת הגנרטורים של תחנות הכוח, ביטול איסור הכנסה של כ-300 סוגי חומרים שהוגדרו כבעלי שימוש כפול והפסקת הפגיעה במפגינים (אלאקצא, 15 ביולי 2019).
- “מקורות מצריים בכירים” חשפו כי במהלך הפגישה בין משלחת המודיעין המצרית לארגונים הפלסטיים ברצועת עזה מסרה המשלחת, כי קטר תעביר מענקים כספיים למשך שישה חודשים כמו כן ציינו המקורות שהרשות הפלסטינית הסכימה להעביר לרצועה סכום של 15 מיליון דולרים שנתרמו על ידי איש עסקים פלסטיני (אלנהאצ’ה ניוז, 14 ביולי 2019).
ירי רקטות לעבר ישראל
- ביום שישי 12 ביולי 2019 בשעות הערב, בעת שמשלחת המודיעין המצרית שהתה ברצועת עזה, בוצע ירי רקטות לעבר ישראל. שתי רקטות נפלו בהפרש של כמה שעות, בשטח ישראל. הרקטות נפלו בשטחים פתוחים האחת בשטח המעצה האזורית אשכול והשנייה במועצה האזורית אשקלון. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. יתכן כי ברקע הירי עמדה הריגת פעיל חמאס מירי צה”ל (ראו להלן).
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך רב שנתי
אירועים נוספים
פעיל חמאס נהרג בשוגג מירי צה”ל
- ב-11 ביולי 2019 במהלך שעות הבוקר זיהה כוח צה”ל מספר פלסטינים סמוך לגדר הביטחון מזרחית לבית חאנון בצפון רצועת עזה. הכוח ביצע ירי הרחקה לעבר חשודים. מהירי נפצע פלסטיני שמאוחר יותר מת מפצעיו. מתחקור ראשוני שערך צה”ל עלה, כי פעיל כוח הריסון של חמאס הגיע לאזור בעקבות שני פלסטינים ששהו באזור הגדר. כוח צה”ל שהגיע לאזור זיהה בטעות את פעיל כוח הריסון כמחבל חמוש וביצע ירי לעברו (דובר צה”ל, 11 ביולי 2019).
- דובר משרד הבריאות ברצועת עזה מסר כי ההרוג הוא מחמוד אחמד צברי אלאדהם, בן 28, פעיל הזרוע הצבאית של חמאס (חשבון הטוויטר של אשרף אלקדרה, 11 ביולי 2019). הזרוע הצבאית של חמאס הודיעה כי ההרוג, תושב ג’באליא, היה פעיל בכוח “מגני הספר” (הכוח לשמירת הגבולות) וכי כוחות צה”ל ירו לעברו בעת שמילא את חובתו. הזרוע הצבאית הבהירה כי האירוע לא יעבור בשתיקה וכי ישראל תישא באחריות (אתר הזרוע הצבאית של חמאס, 11 ביולי 2019).

מימין: ההרוג מחמוד אלאדהם (חשבון הטוויטר מקאומה פרס, 11 ביולי 2019). משמאל: ביקור תנחומים של ראש הלשכה המדינית בחמאס, אסמאעיל הניה, אצל משפחתו של מחמוד אלאדהם בג’באליא (חשבון הטוויטר של מחלקת ההסברה בלשכתו של אסמאעיל הניה, 13 ביולי 2019)
- גורמי חמאס והג’האד האסלאמי הפנו אצבע מאשימה כלפי ישראל ואיימו בהסלמה. נמסר כי החמ”ל המשותף של הארגונים ברצועת עזה התכנס להתייעצויות כדי לנקוט עמדה מאוחדת בעניין ז. עוד נמסר כי החמ”ל בודק את הדרך, המקום והמועד המתאימים לתגובה )דניא אלוטן, 11 ביולי 2019).
כלי שיט פלסטיני נעצר על ידי חיל הים
- כלי שיט פלסטיני עליו שני פלסטינים נכנס לשטח האסור לכניסה בדרום רצועת עזה. לוחמי צה”ל פעלו לעצור את כלי השיט בהתאם להוראות הפתיחה באש. כלי השיט נתפס ושני החשודים שהיו עליו הועברו לחקירה (דובר צה”ל, 13 ביולי 2019).
ניסיונות לחצות את גדר הביטחון
- מקורות פלסטינים מסרו ב-14 ביולי 2019 כי מספר פלסטינים הצליחו לחתוך את גדר הביטחון ולהיכנס לשטח ישראל . לאחר זמן קצר הם שבו לרצועה (פאל אינפו, 14 ביולי 2019).
אירועים בשטח
- ברחבי יהודה ושומרון נמשכו אירועי יידויי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה לעבר כוחות הביטחון ולעבר מטרות אזרחיות. בפעילות סיכול ומנע, שביצעו כוחות הביטחון הישראליים ברחבי יהודה ושומרון, נעצרו חשודים בפעילות טרור, נתפסו אמצעי לחימה תקניים ומאולתרים. להלן מספר אירועים בולטים :
- 16 ביולי 2019 – במהלך בידוק כלי רכב בכניסה לטול כרם ניסה כלי רכב לדרוס לוחמים שהיו באזור. לוחם צה”ל הגיב בירי לעבר הדורס. הרקע לאירוע בבדיקה (דובר צה”ל, 16 ביולי 2019).
- 15 ביולי 2019 – פלסטינית עוררה את חשד לוחמי צה”ל ששמרו בעמדה צבאית בישוב היהודי בחברון. בחיפוש שנערך בתיקה נמצאה סכין. הפלסטינית הועברה לחקירה (דובר צה”ל, 15 ביולי 2019). על פי הדיווחים הפלסטינית היא רואן עאטף אבו סנינה , בת 17, תושבת חברון.
- 14 ביולי 2019 –בקבוק תבערה הושלך לעבר אוטובוס בכביש המנהרות (כביש המחבר בין גוש עציון לחברון). מארב של לוחמי צה”ל זיהה את המשליכים ותפס אותם. במהלך הפעילות נתפס כלי נשק מאולתר (דובר צה”ל, 15 ביולי 2019).
- 14 ביולי 2019 – אבנים יודו לעבר אוטובוס דרומית לסנג’יל (צפונית מזרחית לאמאללה) . לא היו נפגעים. נגרם נזק לשמשת האוטובוס (הצלה ללא גבולות יו”ש, 14 ביולי 2019).
- 13 ביולי 2019 – לוחמי צה”ל עצרו פלסטיני תושב גי’לבון סמוך לגדר ישוב ישראלי (באזור ג’נין) . ברשות החשוד, שהיה תחת מעקב, נמצאה סכין. הפלסטיני הועבר לחקירה (דובר צה”ל, 13 ביולי 2019).
- 12 ביולי 2019 – מטען צינור הושלך לעבר לוחמי צה”ל סמוך לכניסה לעיר שכם. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (דובר צה”ל, 12 ביולי 2019).
- 12 ביולי 2019 – על פי דיווחים פלסטינים נפצע צעיר פלסטיני באורח קשה מירי כוחות צה”ל בעת הפגנה שהתקיימה בכפר קדום. אבראהים מלחם, דובר הממשלה הפלסטינית, גינה את פציעתו ואמר כי היא מעידה על כך שישראל מזלזלת בחוקים הבינלאומיים (ופא, 13 ביולי 2019).
- 11 ביולי 2019 – אבנים יודו לעבר אוטובוס בכביש גוש עציון חברון סמוך למחנה הפליטים אלערוב. לא היו נפגעים. נזק נגרם לאוטובוס (הצלה ללא גבולות יו”ש, 11 ביולי 2019).
- 11 ביולי 2019 – כמה כלי רכב עלו באש בבסיס משמר הגבול סמוך לעטרות בצפון ירושלים. השריפה פרצה לאחר שהושלכו בקבוקי תבערה לעבר הבסיס מכיוון הכפר א-ראם הסמוך לו. לא היו נפגעים (דוברות המשטרה, 11 ביולי 2019).
- 10 ביולי 2019 – במהלך פעילות של כוחות הביטחון בחלחול ואלערוב (אזור חברון) יודו אבנים לעבר הכוחות. לא היו נפגעים. נגרם נזק למספר כלי רכב צבאיים (דובר צה”ל, 10 ביולי 2019).
פיגועים משמעותיים שבוצעו ביהודה ושומרון[2]
סיוע הומניטארי לרצועת עזה
- שיירה חדשה (37 במספר) מטעם “מיילים של חיוכים”[3] הגיעה ב-10 ביולי 2019 לרצועה דרך מעבר רפיח. השיירה כללה צוות רופאים מירדן בו מומחים מתחומי כירורגיה שונים (דף הפייסבוק של משרד הבריאות ברצועה, 10 ביולי 2019). אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס נועד עם חברי המשלחת בביתו (סוא, 13 ביולי 2019). לדברי עצאם יוסף, יו”ר המשלחת והמתאם הכללי של קמפיין שיירות “מיילים של חיוכים”, במשלחת צוותי רופאים מירדן, מלזיה, מרוקו וכווית, והיא מביאה עמה סיוע לבעלי צרכים מיוחדים (חשבון הטוויטר של ד”ר עצאם יוסף, 10 ביולי 2019).

מימין: חברי המשלחת עם הגיעם למעבר רפיח (דף הפייסבוק של משרד הבריאות ברצועה, 10 ביולי 2019). משמאל: משאית שהביאו עמם חברי המשלחת בה ציוד רפואי תרומה מנשים בירדן (אתר המשרד לפיתוח חברתי ברצועה, 11 ביולי 2019)
- בתוך כך הודיע זאהר ביראוי ,ראש הועדה להסרת המצור על הרצועה ומייסד צי החירות, כי מאחר שמצרים אינה מאשרת כניסה של שיירות סיוע משטחה לרצועת עזה, למעט שיירת מיילים של חיוכים, ישנה הסכמה על “פעילות ימית כבדת משקל”, שצפויה לצאת לדרך בסוף מאי 2020, במטרה להסיר את “המצור” על רצועת עזה. לדבריו פרטים על המשט יתפרסמו עוד לפני סוף 2019. ביראוי ציין כי ניצבים בפניהם אתגרים רבים כמו ניסיונות למנוע את ההפלגה מחלק מהנמלים, סירוב של חברות ביטוח לבטח את הספינות, ואיומים ישירים על הספינות ועל הפעילים. לדבריו צפוי המשט להביא לרצועה סיוע הומניטארי סמלי מכיוון שהמטרה העיקרית שלו תהיה העלאת המודעות להסרת הסגר הימי על הרצועה (דניא אלוטן, 14 ביולי 2019).
תרגיל פתע ברצועת עזה
- איאד אלבזם דובר משרד הפנים ברצועה הודיע כי חמאס ערכה “תרגיל פתע” שנועד לבדיקת מוכנותם של מנגנוני הביטחון הכפופים למשרד הפנים ברצועה להתמודדות עם איום ביטחוני מפתיע. במסגרת התרגיל הועלתה הכוננות למצב של כוננות מלאה וכל הכוחות הוקפצו מבתיהם. כמו כן נסגרו המעברים היבשתיים לרצועה ומרחב הדיג. פעילי מנגנוני הביטחון התפרסו בצמתים ודרכים ראשיות ברצועה (אתר משרד הפנים, שהאב, 9 ביולי 2019).
תרגיל הפתע של מנגנוני הביטחון ברצועה (דף הפייסבוק של משרד הפנים ברצועה, 9 ביולי 2019)
נאום מתלהם של פתחי חמאד עורר ביקורת בציבור הפלסטיני ובחמאס
- פתחי חמאס, חבר הלשכה המדינית של חמאס, נשא נאום מתלהם המעודד את הצעירים הפלסטינים לבצע פיגועי התאבדות על הגדר. הוא גם קרא לפלסטינים לבצע פיגועים נגד יהודים ברחבי העולם (ערוץ אלאקצא, 12 ביולי 2019). נאומו של פתחי חמאד עורר ביקרת נרחבת מצד ראשי חמאס והציבור הפלסטיני.
- להלן ציטטות נבחרות מנאומו (דף הפייסבוק ועאלה חנט’לה אלאח’באריה, דף הפייסבוק של העיתונאי אחמד מצטפא, 12 ביולי 2019):
- “אנשינו מוכנים למות ולחצות את הגדר… יש אמצעים רבים באמתחתנו המחכים לאישור כדי לצאת בכוח… תושבי עזה מוכנים להתפוצץ בפני האויבים“.
- “הפיצוץ לא יהיה רק בעזה אלא גם בגדה וב”חוץ”. יש יהודים בכל מקום. עלינו לתקוף כל יהודי על כדור הארץ במטרה לשחוט ולהרוג אותו”.
- “תושבי הגדה עד מתי תחרישו? סכין עולה חמישה שקלים, צוואר היהודים מצריך [השקעה של] חמישה שקלים או פחות”.
- “הקמנו מפעל חדש לייצור חגורות נפץ ואנחנו מוכנים לפרוץ את הגדר עם חגורות נפץ. נפתח פרצה בכל מחנה [הכוונה למחנות השיבה] חמש פרצות … זה המסר. לא נמות חסרי אונים. נמות שאנו מפוצצים את עצמנו וכורתים את צווארי היהודים ואת רגליהם…”
- נאומו של פתחי חמאד עורר גל של ביקורות קשות, כולל בשורות חמאס. בדברי הביקורת הדגישו הדוברים, כי המאבק הפלסטיני הוא נגד ישראל ולא נגד היהודים באשר הם. גולשים ברשתות אף טענו שהתבטאויותיו משחירות את תדמית הפלסטינים בעולם והן אינן מייצגות את עקרונות חמאס ואת ערכי המאבק הפלסטיני. קריאותיו לביצוע פיגועי התאבדות על הגדר עוררו בקרב ציבור הגולשים ביקורת על הנהגת חמאס אשר שולחת צעירים אל מותם במסגרת צעדות השיבה.
- להלן מספר התבטאויות בנושא:
- תנועת חמאס הדגישה כי דברי פתחי חמאד אינם מבטאים את עמדותיה הרשמיות ואת מדיניותה לפיה המאבק מתנהל נגד “הכיבוש” ולא מול היהודים ברחבי העולם או מול היהדות כדת. חמאס גם הבהירה, כי ישנה הסכמה לאומית על “אופיין הבלתי אלים של צעדות השיבה” אולם, אין זה אומר שישראל יכולה לפגוע במפגינים (פלסטין אליום, 15 ביולי 2019).
- אחמד יוסף, בכיר חמאס, אמר כי הוא מבין את כעסו של חמאס על ישראל אולם אין זה מצדיק את השימוש בשפת הסכינים וחגורות הנפץ, שכן שיח שכזה סותר את המסמך המדיני של חמאס. עוד ציין כי התבטאות שכזו מספקת לישראל את כל התירוצים להגביר את “המצור” על הרצועה ולהחריף את התוקפנות שלה. הוא הביע תקוה שאסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, יבהיר עמדה זו משום שהדבר עלול להביא להשלכות כואבות (דף הפייסבוק של אחמד יוסף, 13 ביולי 2019).
- צאא’ב עריקאת, מזכיר הועד הפועל של אש”ף, אמר כי אין להצהרות שום קשר לערכי המאבק הפלסטיני. עריקאת הדגיש, כי אין להשתמש בדת למטרות מדיניות (חשבון הטוויטר של צאא’ב עריקאת, 15 ביולי 2019).
- חסין אלשיח’, ראש הרשות לעניינים אזרחיים, אמר כי הצהרות פתחי חמאד מעידות על “בורות וקיצוניות” ועל חוסר הבנה של המאבק האמתי נגד ישראל. לדבריו המאבק נגד הכיבוש הוא מדיני ולאומי ואינו מאבק דתי נגד היהודים (חשבון הטוויטר של חסים אלשיח’, 15 ביולי 2019).
- ניקולאי מלדנוב, שליח האו”ם לתהליך השלום במזרח התיכון, אמר כי מדובר בהצהרה מסוכנת ומערערת וכי על כולם לגנות אותה. הוא ציין כי אסור להישאר שאנן מול רטוריקה שכזאת (חשבון הטוויטר של ניקולאי מלדנוב, 15 ביולי 2019).
קשרי חוץ של חמאס
- משלחת חמאס, בראשות מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית, עומדת להגיע לביקור בן שלושה ימים בבירת רוסיה, מוסקבה. במהלך הביקור הם יפגשו עם סרגיי לברוב, שר החוץ של רוסיה, ובכירים נוספים במשרד החוץ (אלשרק אלאוסט, 10 ביולי 2019). דובר חמאס, חסאם בדראן, הכחיש כי יש קשר בין הביקור לבין סוגית הפיוס הפנים-פלסטיני (אתר חמאס, 15 ביולי 2019).
- במקביל חשפו “מקורות מצריים” כי המשלחת המצרית דחתה את בקשתו של אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, לצאת לסבב פגישות מחוץ לרצועת עזה. לדבריהם הבקשה הוגשה מספר פעמים ונדחתה בטענה שהתנאים הביטחוניים באזור אינם מאפשרים את יציאתו. מקור בחמאס טען, כי סירוב מצרים הוא בשל העובדה שהניה מתכוון לבקר באיראן, תורכיה וקטר (אלערבי אלג’דיד, 11 ביולי 2019).
- מחמוד אלזהאר, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי מושקעים מאמצים לחידוש היחסים בין חמאס לסוריה. לדבריו אין מנוס מלהסדיר את היחסים עם כל מי שעומד לצדם של הפלסטינים ואשר הוא אויב ישראל כמו סוריה, איראן ולבנון (אלנהצ’ה ניוז, 9 ביולי 2019).
הרשמה למחנות “חלוצי השחרור” של חמאס ברצועה
- הזרוע הצבאית של חמאס פרסמה סרטון קצר המתעד מפגן צבאי שלה במחנה הפליטים אלבריג’ (במרכז הרצועה) ותמונות מעמדות ההרשמה שפתחה למחנות הקיץ שהיא מארגנת. מטרת הסרטון לעודד את הורי הילדים לרשום את ילדיהם לפעילות (דף הפייסבוק PALINFO, 14 ביוני 2019). על פי הכרזת הזרוע הצבאית החלה ההרשמה ב-13 ביולי 2019 והיא מתקיימת בעמדות הזרוע הצבאית של חמאס ברצועה ובמסגדים הסמוכים להן.

מימין: הרשמה למחנות במסגד אלאנצאר בג’באליא (דף הפייסבוק של מסגד אלאנצאר, 15 ביולי 2019). משמאל: נקודת הרשמה סמוך למסגד אבו ד’ר אלע’פארי בשכונת אלאמל בח’אן יונס (דף הפייסבוק של המסגד, 15 ביולי 2019). בהרשמה נוכחים פעילי הזרוע הצבאית של חמאס.
המצב הכלכלי ברשות הפלסטינית
- מחמד אשתיה, ראש הממשלה הפלסטיני, נפגש בלשכתו בראמאללה עם מועצת המנהלים של אגודת הבנקים הפלסטינים, בראשות מאהר אלמצרי. במסגרת זו, עודכן אשתיה אודות מצבם של הבנקים הפלסטיניים והאתגרים עימם הם נאלצים להתמודד בצל המשבר הפיננסי בו מצויה הרשות הפלסטינית. אשתיה בחן עימם את הדרכים להידוק שיתוף הפעולה והצעדים הנדרשים כדי למנוע קריסתם. עוד, סקר בפניהם את פעולות הרשות בהתמודדותה עם המשבר הפיננסי ותכניותיה לצמצום ההוצאות התפעוליות של משרדי הממשלה (דף הפייסבוק של לשכת ראש הממשלה הפלסטיני, 14 ביולי 2019)
מחמד אשתיה (במרכז התמונה), בפגישה עם מועצת המנהלים של אגודת הבנקים הפלסטינים (דף הפייסבוק של לשכת ראש הממשלה הפלסטיני, 14 ביולי 2019)
- באשר למצב הכלכלי מכתבת תחקיר שערך ערוץ הטלוויזיה וטן עולה כי בחודשים האחרונים נרשמה עלייה ניכרת בהיקף מכירת תכשיטי זהב מצד תושבים מקומיים כדי לממן את מחייתם. יעקוב שאהין, מנכ”ל רשות המתכות הפלסטינית, דיווח על היצע רב של זהב בשוק הפלסטיני, בשל מכירת תכשיטי זהב שצמצמם באופן ניכר את יבוא הזהב מחו”ל (וטן, 11 ביולי 2019).
תשלום קצבאות למשפחות השהידים והפצועים ברצועה
- למרות המשבר הכלכלי הודיע מאהר בדוי, מזכ”ל הוועדה הלאומית של משפחות השהידים והפצועים, כי השבת הקצבאות ל-2,771 משפחות שהידים ופצועים, שתשלום הקצבאות שלהן הופסק במסגרת הסנקציות שהרשות נקטה נגד הרצועה, “מתקדמת בהדרגה”. לדבריו, עד כה הושבו הקצבאות לכ-500 משפחות. לדבריו הוועדה דנה עם אנתצאר אלוזיר, יו”ר המוסד לטיפול במשפחות השהידים והפצועים, באפשרות להחיש את התהליך. אלוזיר הבטיחה לחדש את תשלום הקצבאות רטרואקטיבית לחמישים משפחות מדי חודש. בנושא תשלום הקצבאות ל-1,943 משפחות ההרוגים במבצע “צוק איתן” אמר בדוי כי אלוזיר מסרה לוועדה שאבו מאזן העביר את הנושא לטיפול משרד האוצר, וכי הם יתחילו להעביר את התשלומים עם השבת כספי הסילוקין לרשות (פלסטין און ליין, 11 ביולי 2019).
- בהקשר זה טען ג’ייסון גרינבלט, יועץ נשיא ארה”ב למשא ומתן בינלאומי והשליח המיוחד למזרח התיכון, בציוץ בחשבון הטוויטר שלו, כי על פי נתונים מטעם משרד הכלכלה של הרשות הפלסטינית בחודשים הראשונים של שנת 2019 הגדילה הרשות ב-11% את התקציב שהיא מקצה עבור מחבלים, סכום המסתכם ביותר מ-65 מיליון דולרים (חשבון הטוויטר של ג’יסון גרינבלט, 10 ביולי 2019). דובר מטעם משרד הכלכלה של הרשות הפלסטינית הכחיש את הדברים וטען כי האשמות אלה הינן “צבועות ושקריות” (רויטרס, 11 ביולי
קשרי חוץ של הרשות הפלסטינית
רוסיה
- אבו מאזן שוחח בטלפון עם ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה. השניים דנו ב”עסקת המאה, ביחסי הרשות הפלסטינית עם ישראל ובפתרון שתי המדינות והקמת מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים. השניים הדגישו את חשיבותה של מצרים כמתווכת. אבו מאזן בירך את עמדתה של רוסיה בכל הנוגע לסדנא הכלכלית בבחריין ול”עסקת המאה”. פוטין הביע עניינו להיפגש עם אבו מאזן במוסקבה כדי להמשיך את הדיון (ופא, 12 ביולי 2019).
עיראק
- משלחת בראשות ראש הממשלה מחמד אשתיה הגיעה ב-15 ביולי 2019 לביקור רשמי בעיראק. מטרת הביקור חיזוק הקשרים הכלכליים בין עיראק לרשות הפלסטינית. אשתיה נועד עם ראש ממשלת עיראק עאדל עבד אלמהדי (ופא, 15 ביולי 2019). אבראהים מלחם, דובר הממשלה, אמר כי הביקור יפתח אפיקים חדשים לשיתוף פעולה בין הצדדים במסגרת האסטרטגיה של הממשלה הפלסטינית להיפרדות כלכלית מישראל. לדבריו אחד הסעיפים החשובים שיעמדו על הפרק הוא רכישת נפט מעיראק (פלסטין אליום, 15 ביולי 2019)

מימין : מחמד אשתיה, נפגש עם ראש ממשלת עיראק (ופא, 15 ביולי 2019). משמאל : מחמד אשתיה, במפגש משותף של משקיעים עיראקיים ופלסטיניים, במהלך ביקורו בבגדאד (ופא, 15 ביולי 2019)
ירדן
- בראיון שהעניקה מיי אכילה, שרת הבריאות ברשות הפלסטינית, הבהירה כי ההסכמים שנחתמו בירדן בנושא הרפואי הם חלק מסדרת הסכמים אשר עתידים להיחתם במסגרת פעולות ההיפרדות מישראל. לדבריה נחתמו הסכמים עם בתי חולים כדי לכסות את שירותי הבריאות שפלסטינים מקבלים מבתי החולים בישראל. כמו כן נחתמו הסכמים עם בתי חולים במצרים ובעתיד יחתמו הסכמים נוספים. היא ציינה כי בשל הנחיות אבו מאזן שירותי הבריאות לא נפגעו מהמשבר הכלכלי של הרשות וכי לא קיים מחסור בתרופות (הטלוויזיה הפלסטינית, 11 ביולי 2019).
[1] ראו בהקשר פרסום מרכז המידע מ-14 ביולי 2019: "מחנות הקיץ ברצועת עזה ממשיכים להוות כלי לאינדוקטרינציה ואמצעי להכשרת דור חדש של פעילים לארגוני הטרור, בעיקר לחמאס ולג'האד האסלאמי בפלסטין" ↑
[2] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[3] “מיילים של חיוכים" פרויקט שיגור שיירות סיוע לרצועה. מתאם הפרויקט הינו בריטי ד"ר עצאם יוסף דמות בכירה בקרן אינטרפאל ומי שייסד את קואליציה הצדקה שפעלה להעברת כספים לחמאס. ↑