- במוקד האירועים ביהודה ושומרון עמדו שני פיגועי דקירה : האחד סמוך לשכם (חייל צה”ל נפצע באורח בינוני, המחבל נמלט ונתפס מאוחר יותר), השני סמוך לאריאל (הדוקר נורה ונהרג). באירוע נוסף נהרגה פלסטינית סמוך לצומת תפוח שבשומרון כתוצאה מפגיעת אבנים בכלי רכב בו נסעה. לטענת הפלסטינים יידו תושבים ישראליים את האבנים. האירוע נמצא בחקירה.
- ברצועת עזה נמשך רף האלימות הגבוה, שמצא ביטויו בניסיון של כעשרים פלסטינים לחדור לשטח ישראל במהלך “צעדת השיבה” ביום שישי האחרון. ארבעה מהם, שהגיעו סמוך לעמדה של צה”ל, נורו ונהרגו. כמו כן חלה החמרה בטרור ההצתות. בתגובה החליט שר הביטחון לאסור על הכנסת סולר וגז לרצועה. ראשי חמאס שבים וקוראים לאוכלוסייה להמשיך ולהשתתף בהפגנות האלימות ואף להעצימן.
- השבוע חשפו כוחות צה”ל מנהרת חדירה במרכז רצועת עזה, שנועדה לשמש לביצוע פיגוע בשטח ישראל. המנהרה הייתה משוכללת והיא התאפיינה במספר הסתעפויות ובשילוב של מספר שיטות בניה. זוהי המנהרה ה-15 במספר שנוטרלה על ידי כוחות צה”ל מאז אוקטובר 2017.
אירועי צעדת השיבה[1]
- ביום שישי 12 באוקטובר 2018 התקיימו אירועי “צעדת השיבה” בגבול רצועת עזה. זוהי צעדת יום שישי ה-29 במספר מאז החלו הצעדות ב-30 במרץ 2018. באירועים השתתפו כ-15,000 מפגינים (פחות מצעדת השבוע הקודם, שבה השתתפו כעשרים אלף מפגינים). במהלך האירועים נמשך רף האלימות הגבוה שכלל גם שימוש מאסיבי ברימונים ומטענים. במקביל, נמשכה העלייה בניסיונות לחצות את גדר הביטחון והחמרת טרור ההצתות. כעשרים מפגינים ניסו לחצות את הגדר לשטח ישראל. ארבעה מהם, שהגיעו סמוך לעמדה של צה”ל, נורו ונהרגו.
- לפי שעה לא נראה שבכוונת המארגנים, ובראשם חמאס, להפסיק את ההפגנות האלימות. ראשי הארגונים קוראים לציבור להמשיך להשתתף בהן ואף להעצימן. נראה גם, כי הטכניקות ורמת התעוזה הולכים ומשתכללים וכי המארגנים ממסדים את הפעילות באמצעות הקמת יחידות חדשות שתפקידן להתעמת עם חיילי צה”ל באופן מאורגן.
תגובת ישראל
- בתגובה לחדירה לשטח ישראל ולרף האלימות הגבוה החליט שר הביטחון לאסור על הכנסת סולר וגז לרצועה החל מ-14 באוקטובר 2018. בפתח ישיבת הממשלה, שהתקיימה ב-14 באוקטובר 2018 קרא ראש הממשלה לחמאס להפסיק את ההתפרעויות האלימות ואיים בהנחתת מכה קשה. שר הביטחון איים אף הוא בתגובה אך ציין, כי לפני שהולכים למלחמה יש למצות את כל האופציות האחרות (ynet, 14 באוקטובר 2018).
אירועים נוספים
ניסיונות חדירה לישראל
- ב-15 באוקטובר 2018 התקרבו שני פלסטינים לגדר הביטחון בדרום רצועת עזה והניחו מטען סמוך לגדר. המטען התפוצץ בשטח הרצועה וגרם נזק לגדר. לא היו נפגעים. בתגובה תקף כלי טיס של חיל האוויר עמדה של חמאס בדרום רצועת עזה (דובר צה”ל, 15 באוקטובר 2018).
משטים
- ב-15 באוקטובר 2018 התקיים משט נוסף להסרת “המצור “ה-12 במספר. המשט יצא מחוף בית לאהיא והשתתפו בו 25 סירות (PALINFO, 15 באוקטובר 2018). ספינות המשט לא חצו את הגבול. במקביל למשט הגיעו כמה אלפי פלסטינים לחוף והתעמתו עם כוחות צה”ל סמוך לגבול ישראל, צפונית לזיקים. במהלך העימותים הושלכו מטענים לעבר חיילי צה”ל. לא היו נפגעים (ישראל היום, 16 באוקטובר 2018). דובר משרד הבריאות ברצועה מסר, כי 32 פלסטינים נפצעו מירי כוחות צה”ל במהלך פעילויות המשט, צפונית לבית לאהיא. כמה עשרות נוספים נפגעו מרסיסים ומשאיפת גז מדמיע וטופלו במקום (דף הפייסבוק של ד”ר אשרף אלקדרה, 15 באוקטובר 2018) .
מימין: אזור פעילות המשט (חשבון הטוויטר של PALDF, 15 באוקטובר 2018). משמאל: הפעילות במקביל על החוף (דף הפייסבוק של הצלם אנס ג’מאל אלשריף, 15 באוקטובר 2018)
- בפעילות השתתפו גם בכירי חמאס אשר הצהירו, כי הצעדות והמשטים יימשכו ואף יסלימו וקראו לציבור הפלסטיני לקחת בהם חלק פעיל:
- משיר אלמצרי, דובר חמאס, אמר כי “ההתנגדות” הפלסטינית ב”דרכי שלום” תמשך וכי “צעדות השיבה” ימשכו ואף יסלימו ככל שיחלוף הזמן. הוא קרא לעם הפלסטיני להיאבק באויב הציוני בכל האמצעים העומדים לרשותם. עוד ציין, כי איומי שר הביטחון הישראלי והרשות הפלסטינית אינם משפיעים וכי “דלק ודולרים” לא יביאו לסיום הצעדות והדבר היחיד שישים להם קץ הוא סיום “המצור” (ערוץ אלאקצא, 15 באוקטובר 2018).
- אחמד בחר, סגן יו”ר המועצה המחוקקת, אמר כי “צעדות השיבה” יימשכו ויסלימו בכל האמצעים הקיימים עד להסרתו המלאה של “המצור”. בחר גם ציין, כי סבלנותם של הפלסטינים לא תמשך עוד זמן רב, והם ישתמשו בכל האמצעים שברשותם (דניא אלוטן, 15 באוקטובר 2018; דף הפייסבוק של המועצה המחוקקת הפלסטינית ברצועה, 15 באוקטובר 2018).
- פתחי חמאד, חבר הלשכה המדינית של חמאס, הדגיש, כי “צעדות השיבה” יימשכו עד לשבירת “המצור”. לדבריו “המצור” פוגע בפלסטינים בעזה, אך הסלמת המצב (“הפיצוץ”) תפגע בכולם (palsawa, 15 באוקטובר 2018)
טרור ההצתות
- במקביל להסלמה בעימותים בגבול הרצועה חלה עלייה במספר העפיפונים ובלוני תבערה המשוגרים לעבר ישראל כולל בלונים, שאליהם חוברו מנגנוני נפץ. במהלך השבוע אותרו כעשר שריפות בממוצע ליום. גם במהלך הפגנות יום שישי הופרחו מרצועת עזה עשרות עפיפונים ובלוני תבערה. כתוצאה מכך הוצתו שש שריפות באזור יישובי עוטף עזה .
- ב-14 באוקטובר 2018 הוצתו כמה שריפות בשטח ישראל ביניהן בלטו: שריפה בחממות במושב נתיב העשרה שגרמה לנזקים כבדים, שריפה בשמורת גברעם, שריפה במטע אבוקדו בקיבוץ סעד ושריפה ליד קיבוץ אור הנר. כמו כן נחת בלון נפץ על כבל חשמל מול קיבוץ כפר עזה.
- ב-16 באוקטובר 2018 אותרו ונוטרלו שני מטעני חבלה שהיו מחוברים לאשכולי בלונים בשדות באזור השיפוט של המועצה האזורית אשכול ( דוברות המועצה האזורית אשכול, 16 באוקטובר 2018).
- בתגובה לטרור ההצתות, תקפו כלי טיס של חיל האוויר חוליות מפריחי בלוני תבערה. ב-14 באוקטובר 2018 תקפו כלי טיס חולייה בצפון הרצועה, סמוך לבית חאנון. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו כי פלסטיני נפצע בתקיפה (חשבון הטוויטר פאל אינפו, 14 באוקטובר 2018). ב-16 באוקטובר 2018 תקף כלי טיס חולייה בצפון רצועת עזה (דובר צה”ל, 16 באוקטובר 2018).
ירי רקטות ופצצות מרגמה
- לא אותרו שיגורים של רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בסבבי ההסלמה האחרונים וביניהם[2]
המספרים בחודשים מאי יוני יולי 2018 משקפים מספר מינימאלי של רקטות ופצצות מרגמה. בשלב זה אין ביכולתנו להפריד בין ירי רקטות לירי פצצות מרגמה.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בשנה האחרונה
ירי בחתך שנתי
חשיפת מנהרת חדירה של חמאס
- כוחות צה”ל חשפו במרכז רצועת עזה מנהרת חדירה של חמאס באזור ח’אן יונס, במרכז רצועת עזה. המנהרה, שחדרה לשטח ישראל. תוואי המנהרה אותר במסגרת המאמץ המתמשך לאיתור מנהרות ונטרולן. המנהרה נהרסה על ידי כוחות הביטחון הישראליים באמצעות פעולה הנדסית בשטח ישראל. המנהרה, שהייתה עד לנטרולה במעקב כוחות צה”ל, נועדה לשמש לביצוע פיגוע בשטח ישראל. לדברי גורמים בצה”ל התאפיינה המנהרה במספר ההסתעפויות הרב שלה ובשל העובדה, כי בבנייה שולבו מספר שיטות בניה תוך שימוש בחומרים שונים. המנהרה הייתה מחוברת לרשת הטלפון והחשמל ברצועה (דובר צה”ל, 11 באוקטובר 2018). זוהי המנהרה ה-15 במספר שנוטרלה על ידי כוחות צה”ל מאז אוקטובר 2017.
המנהרה שנחשפה על ידי צה”ל (דובר צה”ל, 11 באוקטובר 2018)
פיגועים/ניסיונות לפיגועים
פיגוע דקירה סמוך לשכם
- ב-11 באוקטובר 2018 הגיע פלסטיני לתחנת האוטובוס ב”כיכר החטיבה המרחבית שומרון”, סמוך לחוארה, דרומית לשכם. הוא דקר חייל צה”ל במילואים, שעמד בתחנה, פצע אותו באורח בינוני והחל להימלט. חיילים ועוברי אורח ניסו להשתלט עליו .לוחמי צה”ל שהיו במקום ירו לעבר המחבל אולם הוא נמלט. מרסיסי הירי נפצעה אזרחית ישראלית. בליל 12 באוקטובר 2018 עצרו כוחות הביטחון הישראליים את המחבל (דובר צה”ל, 12 באוקטובר 2018).
זירת פיגוע הדקירה סמוך לחווארה, דרומית לשכם (אתר שהאב, 11 באוקטובר 2018)
- בתקשורת הפלסטינית דווח, כי מבצע פיגוע הדקירה הינו מעז אחמד אלחאג’ עלי, בן 19, מהכפר גמ’עאין, דרומית לשכם (חשבון הטוויטר PALINFO, 12 באוקטובר 2018). טרם יציאתו לביצוע הפיגוע הוא פרסם צוואה בדף הפייסבוק שלו בה ביקש סליחה מהוריו ומאחיו. הוא רמז לכך שביצע את הפיגוע כנקמה על מות חברו אחמד עבד אלג’אבר סלים[3] (חשבון הטוויטר PALDF, 12 באוקטובר 2018).
מימין : מעז אחמד אלחאג’ עלי, בן 19 מהכפר גמ’עאין, דרומית לשכם (חשבון הטוויטר PALINFO, 12 באוקטובר 2018). משמאל : הצוואה שהעלה המחבל לדף הפייסבוק שלו (חשבון הטוויטר PALDF, 12 באוקטובר 2018)
- חמאס ברכה על הפיגוע והדגישה, כי הוא מהווה “תגובה של העם הפלסטיני” לפעולותיה של ישראל נגד העם הפלסטיני וכישלון למערך הביטחון של ישראל (אתר חמאס, 11 באוקטובר 2018).
פלסטינית נהרגה כתוצאה מיידוי אבנים
- ב- 13 באוקטובר 2018 יודו אבנים לעבר כלי רכב באזור סמוך לצומת תפוח בשומרון. מפגיעת האבנים נהרגה פלסטנית, שנסעה בכלי רכב יחד עם בעלה. כוחות משטרה, שהוזעקו למקום החלו בחקירת זהות מיידי האבנים. האירוע נמצא בחקירת רשויות הביטחון בישראל והוטל עליה צו איפול. ההרוגה היא עאי’שה אלראבי, בת 47, פלסטינית מהכפר בדיא. לטענת הפלסטינים את האבנים יידו תושבים ישראליים.
- במהלך הלווייתה נשמעו קריאות לביצוע פעולות נקם על מותה. אבו מאזן הכריז כי היא נחשבת ל”שהידה” וגינה את מותה, אשר לדבריו בוצע על ידי “מתנחלים תחת אבטחת כוחות הכיבוש”. אבו מאזן שוחח בטלפון עם אביה ובעלה של ההרוגה וניחם אותם בציינו, כי זהו “פשע נורא”, אשר לא ייתכן שיעבור בלא עונש (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 13 באוקטובר 2018).
מימין : ההרוגה עאי’שה אלראבי, בת 47 מהכפר בדיא. משמאל : כלי הרכב שנפגע סמוך לצומת תפוח (אתר PALSAWA, 14 באוקטובר 2018)
מימין: סרטון המתעד את בעלה של ההרוגה מקבל שיחת תנחומים מאבו מאזן (דף הפייסבוק של עירית בדיא, 13 באוקטובר 2018). משמאל : ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה מנחם את בעלה של ההרוגה (ופא, 14 באוקטובר 2018)
פיגוע דקירה בצומת גיתי –אבישר (סמוך לאריאל)
- פלסטיני הגיע לצומת גיתי-אבישר (סמוך לאריאל) לתחנת הסעה שהייתה מאובטחת על ידי כוחות הביטחון הישראליים. הפלסטיני החל לרוץ לעבר הכוחות המאבטחים שעמדו בתחנה וניסה לדקור אחד מהם. אחד החיילים ירה לעברו והוא נהרג (דובר צה”ל, 15 באוקטובר 2018).
- בתקשורת הפלסטינית דווח, כי מבצע ניסיון פיגוע הדקירה הינו אליאס צאלח יאסין, בן 22, מהכפר בדיא, מערבית לקלקיליה (חשבון הטוויטר PALDF, 15 באוקטובר 2018). תנועת פתח בסלפית פרסמה הודעת אבל מטעמה (דף הפייסבוק של עירית בדיא, 13 באוקטובר 2018).לטענת גולשים ברשתות החברתיות אליאס צאלח יאסין ביצע את הפיגוע כנקמה על מותה של עאי’שה אלראבי בת כפרו, שנהרגה מיידוי אבנים, סמוך לצומת תפוח, ב-13 באוקטובר 2018. בתקשורת הפלסטינית פורסמו תמונות מהלוויית עאי’שה אלראבי בכפר בדיא בה נראה אליאס צאלח יאסין בין נושאי גופתה (חשבון הטוויטר PALINFO, 15 באוקטובר 2018).
מימין : אליאס צאלח יאסין, מהכפר בדיא (חשבון הטוויטר PALDF, 15 באוקטובר 2018). משמאל : אליאס צאלח יאסין משתתף בהלוויית עאי’שה אלראבי שנהרגה מיידוי אבנים סמוך לצומת תפוח (חשבון הטוויטר PALINFO, 15 באוקטובר 2018)
הודעת אבל רשמית שפרסמה תנועת פח על מותו של אליאס צאלח יאסין (דף הפייסבוק של עירית בדיא, 13 באוקטובר 2018)
פיגועים משמעותיים שבוצעו ביהודה ושומרון[4]
מעבר רפיח
- 51 משאיות נושאות סחורות גז בישול מלט וציוד נוסף הגיעו ממצרים לרצועת עזה דרך מעבר רפיח (פלסטין אליום, 10 באוקטובר 2018). כמו כן נמשכה תנועת הנוסעים דרך המעבר (האתר הרשמי של משרד הפנים ברצועה, 10 באוקטובר 2018). ב-12 באוקטובר 2018 סגרה מצרים את המעבר למשך כיומיים. ב-14 באוקטובר הוא נפתח מחדש (אלמצרי אליום, 14 באוקטובר 2018).
סיוע קטרי לרצועה
- משרד החוץ של קטר פרסם הודעה לפיה, על פי הנחיות אמיר קטר, תגיש קרן הפיתוח של קטר לרצועה סיוע בגובה של 150 מיליון דולרים כדי לשפר את המצב ההומניטארי. תכנית האו”ם לפיתוח תפקח על חלוקת הסיוע (דניא אלוטן, 10 באוקטובר 2018).
- יוזכר כי ב-9 באוקטובר 2018 אישרה ישראל הכנסת דלק לרצועה לאחר שקטר שילמה עבורו. ההסדר נפסק לאחר שבעקבות האירועים האלימים ברצועת עזה הורה שר הביטחון אביגדור ליברמן לאסור על הכנסת סולר וגז לרצועה החל מ-14 באוקטובר 2018.
קטר והאו”ם עוקפים את אבו מאזן בסיוע לרצועה (דף הפייסבוק של אסמאעיל אלבזם, 13 באוקטובר 2018)
- ב-7 באוקטובר 2018 הושק בדוחה, בירת קטר, קמפיין אינטרנטי בשם “עזה ראויה לחיים”. הקמפיין, נערך בפיקוח הרשות הקטרית להסדרת פעולות הצדקה (Qatar’s Regulatory Authority for Charitable Activities), ובהשתתפות הסהר האדום הקטרי ומוסדות צדקה נוספים. מטרת הקמפיין לאסוף תרומות בסך 10 מיליון ריאל קטרי (כ-2.65 מיליון דולר) כדי לכסות צרכים דחופים של תושבי עזה בחמישה תחומים עיקריים: בריאות, חינוך, רווחה, מים ותברואה והעצמה כלכלית (אתר מוסד הצדקה של קטר, 8 באוקטובר 2018).
השקת קמפיין לגיוס כספים בקטר עבור תושבי הרצועה (אתר מוסד הצדקה של קטר, 8 באוקטובר 2018)
התבטאויות בכירי חמאס בנושא צעדות השיבה וההרגעה
- בדברים שנשא אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, בפני באי הועידה של הקואליציה העולמית לתמיכה בירושלים ופלסטין בתורכיה אמר כי סוגית ירושלים וסוגית פלסטין נוגעות לכלל האומה האסלאמית. הניה הציג אסטרטגיה של חמאס הכוללת “אימוץ פרויקט התנגדות כולל” נגד הכיבוש. כמו כן אמר, כי יש לפעול להסרת המצור מעל רצועת עזה . לדבריו חמאס פועלת להגיע להבנה עם גורמים רבים ביניהם מצרים, קטר והאו”ם כדי ליצור רגיעה תמורת הסרת המצור. עוד ציין כי אסור שהסכם ההרגעה יהיה קשור להסדר מדיני כלשהו ואסור שהוא יגרום לפיצול בין הגדה המערבית ורצועת עזה (אלאקצא, 12 באוקטובר 2018).
- בראיון שהעניק לערוץ אלאקצא, ציין עצאם אלדעליס, יו”ר המחלקת המדינית של חמאס, את הישגי “צעדות השיבה” בראייתו ביניהן מנה את הנקודות הבאות:
- מחשש לעימות צבאי, נתנה ישראל את רשותה לכך שהאו”ם יקבל את הכספים שהעניקה קטר לרצועה וישלח דלק לרצועת עזה. לדבריו בכך “שברה ישראל” את ניסיונו של אבו מאזן לטרפד העברת הכספים.
- המצרים פתחו את מעבר רפיח על בסיס קבוע. זאת ועוד, מצרים הבטיחה במהלך הביקור האחרון של משלחת חמאס בקהיר הקלות נוספות במעבר והגדלת מספר הנוסעים מדי יום.
- ישראל החליטה לפתוח את מעבר כרם שלום ואת המעברים האחרים ולאפשר מעבר סחורות לעזה, לאחר שנהגה לסגור את המעברים מעת לעת.
- האו”ם החל לפעול בהנחיות אמריקניות כדי שהאירועים ברצועה לא יגיעו לכדי עימות צבאי. לדבריו, ניקולאי מלדנוב ובכירים אחרים מהאו”ם ביקשו במהלך ביקוריהם ברצועה שקט. לדבריו הם לא דרשו להפסיק את הצעדות אלא רק להפסיק את בלוני התבערה ולא להתקרב לגדר (palsawa, 13 באוקטובר 2018; אלרסאלה.נט, 13 באוקטובר 2018).
עזה עומדת על סף פיצוץ: “אין קול העולה על קול הפיצוץ” (דף הפייסבוק של הקריקטוריסט אסמאעיל אלבזם, 14 באוקטובר 2018)
כינוס המועצה המהפכנית של פתח
- ב-14-12 באוקטובר 2018 נערך בראמאללה כינוס המועצה המהפכנית של פתח. מטרת הכינוס הייתה לגבש המלצות לקראת כינוס המועצה המרכזית של אש”ף האמור להתקיים ב-28 באוקטובר 2018. בדברים שנשא אבו מאזן במהלך הכינוס הדגיש את חשיבות כינוס המועצה המרכזית אשר יעסוק לדבריו בהגדרת היחסים עם ממשל ארה”ב, ההשתחררות מ”הכיבוש”, היחסים עם חמאס ושיתוף הפעולה שלה עם פרויקטים ישראליים אמריקאים שמטרתם לטרפד את הפרויקט הלאומי הפלסטיני. אבו מאזן הדגיש בדבריו את הדאגה לתושבי רצועת עזה וגם ציין, כי הם ימשיכו למלא את חובתם כלפי השהידים והאסירים וכלפי משפחותיהם יהיו הלחצים אשר יהיו (ופא, 14 באוקטובר 2018).
- בסיום הכינוס המליצה המועצה המהפכנית המליצה פה אחד להעביר החלטה בכינוס המועצה המרכזית על פירוק המועצה המחוקקת של הרשות (צעד המכוון ישירות נגד חמאס ) ועל קיום בחירות כלליות תוך שנה. כמו כן החליטו לגבש בכינוס הקרוב דרך להשתחררות הדרגתית מ”הכיבוש” ועל החרפת “ההתנגדות העממית”. המועצה קראה לכלל השותפים להעדיף את המאבק עם ישראל על פני חילוקי דעות או מחלוקות פנימיות (ופא, 14 באוקטובר 2018).
- בחמאס מתחו ביקורת על ההחלטה לפרק את המועצה המחוקקת צעד הנחשב כפגיעה בחמאס אשר יש לה רוב בקרב הנציגים במועצה:
- אחמד בחר, סגן ראש המועצה המחוקקת מטעם חמאס, תקף את ההחלטה ואמר כי החלטות אבו מאזן בנוגע לפיזור המועצה הן חסרות ערך חוקתי מכיוון שהמועצה היא עצמאית. לדבריו פיזורה הוא ניסיון אומלל לביצוע “עסקת המאה” (של הנשיא טראמפ) הוא קרא לעצור את הצעדים הלא חוקיים של אבו מאזן נגד המועצה המחוקקת (דניא אלוטן, 14 באוקטובר 2018).
- מחמוד אלזהאר, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי אין באפשרות ארגון כלשהו לבטל את קיומה של המועצה המחוקקת משום שהחוק קובע שהיא תמשיך להתקיים עד לבחירתה של מועצה חדשה שתחליף אותה. לדבריו המועצה הלאומית הפלסטינית והמועצה המרכזית של פתח אינם גופים רלוונטיים שכן הם מורכבים מנציגים, שהוצבו על ידי אבו מאזן ללא בחירות (שהאב, 14 באוקטובר 2018) .
פעילות הרשות הפלסטינית מול ארגונים בינלאומיים
- בישיבת המועצה המבצעת של אונסק”ו שהתקיימה ב-10 באוקטובר 2018 בפריס אישרה המועצה פה אחד את ההחלטות שהגישה “פלסטין” וביניהן החלטה לפיה יש להגן ולשמר את המסורות, התרבות והחינוך בשטחי המדינה הפלסטינית ובכלל זה במזרח ירושלים. בנוסף על פי ההחלטות יש לחשוף את העבירות, שמבצעת ישראל נגד אתרי המורשת והתרבות הפלסטיניים במיוחד בעיר העתיקה בירושלים, מתחם הר הבית כנסיית המולד מערת המכפלה וברצועת עזה. ריאצ’ אלמלאכי, שר החוץ והמהגרים ברשות הפלסטינית, הודה למדינות הפועלות להגנה על זכויות העם הפלסטיני (דניא אלוטן, 10 באוקטובר 2018).
- שעואן ג’בארין, חבר הועדה הלאומית הממונה על מעקב אחר התביעות המשפטיות המוגשות לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC)[5], אמר כי בית הדין עוקב אחר “פעולות ההוצאה להורג” שישראל מבצעת בגבול המזרחי של רצועת עזה והוא נמצא עתה בשלב של איסוף המידע. הוא הוסיף, כי הוועדה הלאומית סיפקה לבית הדין את המידע הדרוש וכי יוגש דו”ח כולל לבית הדין. ג’בארין ציין כי ישנם סימנים לכך שבית הדין עשוי לעבור משלב בחינה לשלב חקירה בפועל עוד לפני סוף 2018 (ופא, 13 באוקטובר 2018).
סגירת משרד אש”ף בוושינגטון
- עשרות פעילים פלסטינים ופרו–פלסטינים קיימו ב-11 באוקטובר 2018 עצרת מחאה מול משרד אש”ף בוושינגטון עם סגירתו הסופית של המשרד בהתאם להנחיית נשיא ארה”ב דונלד טראמפ. במהלך העצרת הוסר שלט הנציגות מהמבנה. דגל פלסטין נותר על הבניין היות ומדובר בנכס הנמצא בבעלות פרטית ולא ממשלתית, (מען, 11 באוקטובר 2018). חסאם זמלט, מי ששימש עד לאחרונה כנציג הרשות בארה”ב, מונה ע”י אבו מאזן לשמש כנציג הרשות הפלסטינית בבריטניה (דף הפייסבוק של חסאם זמלט, 1 באוקטובר 2018).
סגירתו הסופית של משרד אש”פ בוושינגטון. הדגל הושאר על גג הבניין (דף הפייסבוק QUDSN, 11 באוקטובר 2018)
[1] להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ- 14 באוקטובר 2018: "סיכום האירועים בגבול רצועת עזה" ↑
[2] הסטטיסטיקה אינה כוללת נפילת רקטות בשטח רצועת עזה. ↑
[3] חברו אחמד עבד אלג'אבר סלים נהרג ב-15 בינואר 2018 במהלך עימותים עם כוחות צה"ל סמוך לגדר הביטחון בג'יוס, אזור קלקליה. ↑
[4] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[5] שעואן ראתב עבדאללה ג'בארין שמוצאו מהכפר סעיר, שבאזור חברון, הוא עורך דין במקצועו. לאחר שסיים את לימודי המשפטים באירלנד הוא נבחר לשמש כמנהל הכללי של ארגון אלחק העוסק בלוחמה משפטית נגד ישראל . מאז שנת 2010 הוא גם מרצה במשרה חלקית באוניברסיטת ביר זית. על פי מספר דיווחים הוא היה בעבר פעיל בארגון החזית העממית לשחרור פלסטין. הוא עצמו מכחיש שייכות לארגון. ↑