- ברצועת עזה עומד עתה מספר החולים הפעילים על פי דיווחי מערכת הבריאות ברצועה, על 8,723. אולם נראה, כי מספרם האמיתי גבוה יותר מהמספר המתפרסם בפומבי (בין השאר בשל מספר הבדיקות הנמוך). ביהודה ושומרון נמשכת העלייה בהיקף התחלואה ומספר החולים עומד עתה על 14,696. בעוד שברצועת עזה מצליח ממשל חמאס לשמור על “שקט תעשייתי” בקרב האוכלוסייה, ביהודה ושומרון התעוררה ביקורת ציבורית נגד הרשות, המתמקדת בעיקר בחברון (שבה התחוללו התנגשויות אלימות בין מנגנוני הביטחון שנכנסו לעיר בתיאום עם ישראל לבין בני חמולת אלג’עברי).
- גם השבוע התחוללו הפרות סדר אלימות בכפר אלמע’יר, צפונית-מזרחית לראמאללה. ברשתות החברתיות פורסם סרטון שבו נראו ארבעה נערים מיידים סלעים אבנים לעבר קצין צה”ל במהלך הפרות סדר (כזכור נהרג נער פלסטיני כתוצאה מהפרות סדר אלימות בכפר אלמע’יר בשבוע שעבר). מעבר לכך נמשכו אירועי יידויי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה לעבר כלי רכב הנעים בכבישי יהודה ושומרון.
- אבו מאזן ממשיך במסעותיו במדינות ערב. לאחר ביקוריו בירדן ובמצרים הוא ביקר השבוע בקטר. על הפרק עומדים, להערכתנו, היחסים הדו-צדדיים של הרשות עם המדינות הללו, השלכות הסכמי הנורמליזציה בין ישראל לבין מדינות ערביות ותיאום עמדות לקראת החלפת הממשל בארה”ב.
- תנועת החמאס ביטלה את העצרת המרכזית בעזה לרגל יום ייסודה ה-33. בכיריה נשאו נאומים בהם שללו כל פתרון מדיני וכל פשרה עם ישראל, קראו להמשך ה”התנגדות” (קרי, הטרור) בדגש על יהודה ושומרון והביעו מחויבות חמאס לשחרור האסירים הפלסטינים שבבתי הכלא הישראליים.
- חמאס נערכת לקראת הבחירות הכלליות בשורותיה, שיתקיימו במחצית הראשונה של 2021. בבתי הכלא בישראל נערכו בדצמבר 2020 בחירות למוסדות האסירים, ובכלל זה לוועד ההנהגה העליון של האסירים. ליו”ר וועד ההנהגה, התפקיד הבכיר בקרב האסירים, נבחר סלאמה אלקטאוי מבית זית, פעיל חמאס המרצה 15 שנות מאסר בשל מעורבותו בשלושה פיגועי התאבדות נגד ישראל (2002).
רצועת עזה
מספר החולים הפעילים ברצועה עומד עתה על 8,723, לעומת 10,647 לפני שבוע. אחוז הבדיקות החיוביות הינו 37.1%. מספר הנפטרים מהנגיף ברצועה עלה בשמונה והוא עומד עתה על 210 נפטרים. 356 חולים מאושפזים בטיפול נמרץ, מהם 226 במצב קשה (סוכנות אלראי, 15 בדצמבר 2020). נראה כי מספר החולים הפעילים האמיתי גבוה יותר מהמספר המתפרסם בפומבי, בין השאר בשל מספר הבדיקות הנמוך.
- בעקבות המחסור במיטות לטיפול בחולי הקורונה וריבוי החולים במצב קשה פרסם משרד הבריאות בעזה הודעה, שבה מסר כי נקלטו חולי קורונה במחלקות של בתי החולים השונים, לאחר שכל מיטות הטיפול הנמרץ שהוכנו מראש בבית החולים האירופי ובבית החולים התורכי כבר אוישו (דניא אלוטן, 15 בדצמבר 2020).
יהודה ושומרון
נמשכת העלייה בהיקף התחלואה והתמותה מנגיף הקורונה. מספר החולים הפעילים עומד כיום על 14,696. אחוז הבדיקות החיוביות אשר נע בין 20% ל-30%. למרות זאת הרשות הפלסטינית נמנעת עדיין מהחלטה להטיל סגר מלא וכולל בשטחי יהודה ושומרון. כחלופה נמשך יישומם של צעדי מנע חדשים ובכלל זה הטלת סגר מלא על ארבעה מחוזות בעלי היקף תחלואה גבוה (שכם, חברון, בית לחם וטול כרם). הסגר המלא עורר ביקורת ציבורית המתמקדת בחברון בה התקיימו הפגנות מחאה של הסוחרים ואנשי החמולות המקומיות. כמו כן התקיימו התנגשויות אלימות בין פעילי מנגנוני הביטחון שנכנסנו לחברון (בתיאום עם ישראל) לבין בני חמולת ג’עברי.
ירי רקטות לעבר ישראל
- נשמרת הרגיעה ברצועת עזה. במהלך השבוע לא אותר ירי רקטות או פצצות מרגמה לעבר ישראל.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
ירי רקטות בחתך שנתי
אירועים בשטח
הפרת סדר נוספת בכפר אלמע’יר
- ב-11 בדצמבר 2020 פורסם ברשתות החברתיות
סרטון שבו נראו ארבעה נערים פלסטינים מיידים סלעים ואבנים לעבר קצין צה”ל במהלך הפרת סדר, שהתקיימה בכפר אלמע’יר, צפונית מזרחית לראמאללה. יוזכר כי באירוע קודם, ב-4 בדצמבר 2020, במהלך הפרות סדר אלימות בכפר אלמע’יר, שכללו יידויי אבנים וסלעים, נהרג נער פלסטיני לאחר שנפצע מירי בבטנו (כתוצאה מהאירוע נפתחה חקירת מצ”ח).
סלע שנזרק לעבר קצין צה”ל במהלך הפרות הסדר בכפר אלמע’יר ב-11 בדצמבר
(דף הפייסבוק Qudsn, 11 בדצמבר 2020). הסימון הוא של מרכז המידע.
יידוי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה
- ברחבי יהודה ושומרון נמשכו אירועי יידוי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה. להלן אירועים בולטים:
- 14 בדצמבר 2020: אבנים יודו לעבר אוטובוס בין חיזמא לענתות (דרומית מזרחית לראמאללה). נגרם נזק לאוטובוס. לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 14 בדצמבר 2020).
- 12 בדצמבר 2020: אבנים יודו לעבר אוטובוס בחווארה (דרומית לשכם). לא נגרם נזק ואין נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 12 בדצמבר 2020).
- 10 בדצמבר 2020: אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך לכפר שוקבא (צפונית מערבית מראמאללה). נזק לשמשת רכב. לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 10 בדצמבר 2020).
- 10 בדצמבר 2020: אבנים יודו סמוך לחיזמא (מזרחית לירושלים). לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 10 בדצמבר 2020).
- 10 בדצמבר 2020: אבנים יודו לעבר כלי רכב דרומית לצומת זיף (דרומית מזרחית מחברון). לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 10 בדצמבר 2020).
- 9 בדצמבר 2020: אבנים יודו לעבר אוטובוס באזור אל פוואר (דרומית מערבית מחברון). לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 9 בדצמבר 2020).
- 9 בדצמבר 2020: אבנים יודו לעבר אוטובוס סמוך לחיזמא (מזרחית לירושלים). נזק לאוטובוס. אין נפגעים. כתוצאה מהאירוע נעצרו שלושה חשודים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 9 בדצמבר 2020).
- 9 בדצמבר 2020: אבנים יודו לעבר אוטובוס בחווארה. נגרם נזק. לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 9 בדצמבר 2020).
- 8 בדצמבר 2020: אבנים יודו לעבר אוטובוס בין פצאל לתומר (צפונית ליריחו). נזק לשמשת האוטובוס. לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 8 בדצמבר 2020).
פיגועים משמעותיים ביהודה ושומרון[2]
הצהרות בכירי חמאס לרגל יום השנה ה-33 לייסוד התנועה
- בשל מגפת הקורונה החליטה חמאס לבטל את העצרת המסורתית בעזה ליום ייסודה ה-33. בכירים בחמאס נשאו נאומים והתראיינו לרגל המאורע, עיקרי דבריהם:
- “ההתנגדות לסוגיה” (קרי פעולות הטרור) תימשך עד להשגת “זכויות” העם הפלסטיני. יהודה ושומרון הינן שדה קרב החשוב ביותר לניהול הסכסוך עם ישראל. מי שחושב כי הגדה רגועה או מורתעת טועה טעות מרה (אסאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, אתר החמאס, 13 בדצמבר 2020).

נאומו של אסמאעיל הניה לרגל יום השנה ה-33 לייסוד חמאס (אתר חמאס, 13 בדצמבר 2020)
- חמאס מסרבת לכל פשרה טריטוריאלית על אדמת פלסטין, שהיא אדמה אסלאמית. חמאס בוחנת את כל הדרכים להגיע לעומק ישראל בין אם באמצעות רקטות, מנהרות, או בכל דרך אחרת. חמאס תילחם בישראל בכל הכוח בין אם בסכינים או בפיגועי התאבדות (פתחי חמאד, חבר הלשכה המדינית, ערוץ אלאקצא, 12 בדצמבר 2020).

חבר הלשכה המדינית של חמאס, פתחי חמאד, בראיון לערוץ אלאקצא לרגל יום השנה ה-33 לייסוד חמאס
(דף הפייסבוק של שהאב, 12 בדצמבר 2020)
- לחמאס הייתה תרומה מכרעת לשחרור אסירים פלסטינים, חמאס ופעילי “ההתנגדות” עובדים בשקט ובעוצמה למען שחרורם של אסירים נוספים (אסאעיל הניה, אתר חמאס, 13 בדצמבר 2020).
- הנורמליזציה, התיאום הביטחוני והשיחות עם ישראל הינם אשליה, שתתפוגג בפני יוצריה ותומכיה, שכן רק באמצעות הכוח ניתן יהיה להשיג את השחרור (בכיר חמאס נסים יאסין, Palinfo, 13 בדצמבר 2020).
חמאס נערכת לקראת הבחירות הכלליות בשורותיה
- ועדת הבחירות המרכזית של אסירי חמאס בבתי הכלא בישראל הודיעה ב-5 בדצמבר 2020 על תוצאות הבחירות לוועד ההנהגה העליון של האסירים לקדנציה 2021-2022. בהודעה נמסר כי הבחירות נערכו בארבעה שלבים: בחירת מועצת השורא הכללית, שמונה 51 חברים מכל בתי הכלא; בחירת 11 חברים בוועד ההנהגה העליון מקרב חברי מועצת השורא הכללית. לוועד ההנהגה העליון מתווספים מנהיגי אסירי חמאס בארבעת בתי הסוהר הגדולים (קציעות, עופר, רמון ומגידו) כך שוועד ההנהגה מונה 15 חברים; בחירת יו”ר וסגן יו”ר ועד ההנהגה העליון.
- האסיר סלאמה אלקטאוי מבירזית נבחר ליו”ר ועד ההנהגה העליון, והאסיר עבד אלנאצר עיסא לסגן היו”ר. סלאמה מחמד עבד אלרחמן אלקטאוי, בן 38, נעצר ב-19 באוגוסט 2009. הוא מרצה 15 שנות מאסר (אתר AsraMedia, 6 בדצמבר 2020). יצוין כי אלקטאוי הינו פעיל חמאס מביר זית אשר היה מעורב בשלושה פיגועי התאבדות נגד ישראל בשנת 2002. הפיגועים בהם היה מעורב: פיגוע התאבדות בבית הקפה “מומנט” בירושלים, פיגוע התאבדות בקמפוס הר הצופים באוניברסיטה העברית בירושלים ופיגוע התאבדות במועדון “שפילד” בראשון לציון.
- החברים החדשים בוועד ההנהגה הם: סלאמה אלקטאוי, מעמר אלשחרורי, מחמד ערמאן, מניר מרעי, מצעב אבו שח’ידם; עבד אלנאצר עיסא, אשרף אלזע’יר, חסן סלאמה, אסלאם ג’ראר, סלים חג’ה, ג’מאל אלטויל (אתר משרד ההסברה של האסירים (באנגלית: AsraMedia. גוף הפועל מהרצועה), 6 בדצמבר 2020).

מימין: תצלום של חברי ועד ההנהגה העליון של אסירי חמאס שנבחרו בבחירות בבתי הכלא (צפא, 6 בדצמבר 2020); משמאל: פרטים על יו”ר הוועד העליון של חמאס סלאמה אלקטאוי (אתר AsraMedia, 6 בדצמבר 2020)
- באתרים פלסטיניים פורסמו דברי פרשנים, שטוענים כי מוסא אבו מרזוק מבקש לשוב ולמלא תפקיד בכיר בהנהגת חמאס בבחירות הפנימיות בחמאס שצפויות להתקיים במחצית הראשונה של 2021. הפרשנים נחלקים בשאלה האם עליו להתמודד על ראשות חמאס או לשאוף לתפקיד סגן יו”ר הלשכה המדינית של חמאס. הפרשן חסין עליאן קבע כי אבו מרזוק לא יוכל להתמודד עם אסמאעיל הניה וח’אלד משעל על ראשות חמאס, ברם יפעל לשוב לתפקיד סגן יו”ר הלשכה המדינית עם סמכויות נרחבות יותר (אלמשרק ניוז, 8 בדצמבר 2020). הפרשן אחמד עבד אלראוף ציין, כי הבעיה של אבו מרזוק למול אסמאעיל הניה וח’אלד משעל הינה שהוא חסר כריזמה ופופולריות לעומת השניים, אשר נהנים מאלפי תומכים (דניא אלוטן, 7 בדצמבר 2020).
ביקור המשלחת הביטחונית המצרית בעזה
- המשלחת הביטחונית המצרית, בראשות האחראי על התיק הפלסטיני במודיעין הכללי האלוף (לואא’) אחמד עבד אלח’אלק, ערכה ביקור בן מספר שעות ברצועת עזה (9 בדצמבר 2020). חמאס מסרה כי משלחת מטעמה, בראשות ח’ליל אלחיה, נועדה עם המשלחת המצרית ודנה עימה בנושאים רבים. בין הנושאים שנדונו: הפיוס הפנים-פלסטיני, הדרכים לאלץ את ישראל להסרת המצור, אספקת הצרכים לפתרון מצוקות תושבי עזה והדרכים להתמודדות עם מגיפת קורונה. כמו כן נדון נושא פתיחת מעבר רפיח באופן שיענה על צרכי הנסיעה של האנשים (ערוץ הטלגרם של חמאס, 9 בדצמבר 2020). דובר חמאס, חאזם קאסם, אמר כי המשלחת המצרית דנה בנושאי הפיוס וההרגעה. מקורות מקורבים למשלחת המצרית מסרו כי השיחות גם עסקו בנושא הישראלים המוחזקים בעזה (מען, 9 בדצמבר 2020).
חלוקת סיוע איראני ברצועה
- ב-22 באוקטובר 2020, דווח כי אגודת הצדקה אלאנצאר הפועלת ברצועה חילקה בשיתוף עם קרן השהיד האיראנית, מענק מאיראן למשפחות של שהידים פלסטינים במבצע “צוק איתן”[3]. בהודעה מטעמו של האחראי על ההסברה באגודת הצדקה אלאנצאר, נאצר אלשיח’ עלי, נמסר כי את המענק, שנאמד ב-700 אלף דולר, קיבלו 1700 משפחות של שהידים במבצע “צוק איתן”. הוא הודה לאיראן על תמיכתה בעניין הפלסטיני למרות המצור המוטל עליה, לעומת הרשות ואש”פ שזנחו את האחריות המוטלת אליהם כלפי משפחות השהידים במבצע “צוק איתן” ולא שילמו להן הקצבות. גם נציגי המשפחות הודו לאיראן (פאלטודיי, 22 באוקטובר 2020; אלחדת’, 22באוקטובר 2020).
- יצוין כי דף הפייסבוק של האגודה כבר אינו קיים, וככל הנראה נסגר ע”י פייסבוק. אתר האגודה נפרץ ע”י האקר ואינו פעיל, ואילו חשבון הטוויטר של האגודה כולל שתי הודעות אבל מסוף נובמבר 2020 על מותם של יו”ר קרן השהיד האיראנית לשעבר ויו”ר מוסד שהיד פלסטין, (שאר הידיעות העדכניות בו הן ממרץ 2019).

תצלום מסך של הכיתוב בדף הבית של אתר האגודה בו מופיע הודעה כי האתר הותקף ע”י האקר
ביקור אבו מאזן בקטר
- ב-13 בדצמבר 2020 הגיע אבו מאזן לביקור בן יומיים בקטר. התלוו אליו שר החוץ הפלסטיני ריאצ’ אלמאלכי, יו”ר הרשות לעניינים אזרחיים חסין אלשיח’ וראש המודכ”ל הפלסטיני מאג’ד פרג’. ב-14 בדצמבר 2020, נפגש אבו מאזן עם שליט קטר תמים בן חמד. בפגישה נדונו הידוק הקשרים בין הצדדים והעניין הפלסטיני. אבו מאזן הודה לשליט קטר על תמיכתו בפלסטינים (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 14 בדצמבר 2020). הביקור הינו המשך לסבב ביקורים שקיים אבו מאזן בשבוע שעבר בירדן ובמצרים, העוסקים להערכתנו ביחסים הדו-צדדיים ובתיאום עמדות לקראת החלפת הממשל בארה”ב.
תגובות פלסטיניות לנרמול היחסים בין ישראל למרוקו
ב-10 בדצמבר 2020 דיווח נשיא ארה”ב טרמאפ בציוץ שלו בטוויטר, כי מרוקו הסכימה לנרמל את יחסיה עם ישראל. הרשות הפלסטינית התעלמה מהנושא. סוכנות הידיעות של הרשות (ופא) לא דיווחה על ההודעה על נרמול היחסים ולא פרסמה תגובות בנושא. מלך מרוקו התקשר ב-11 בדצמבר לאבו מאזן כדי להדגיש בפניו כי לא חל שינוי בעמדת מרוקו בסוגיה הפלסטינית ובצורך בפתרון שתי המדינות, אולם סוכנות ופא לא דיווחה על השיחה. העדר תגובות פורמליות הינו להערכתנו לקח מהתגובות החריפות של הרשות בעקבות הנורמליזציה עם מדינת האמירויות ובחרין, שמאוחר יותר נאלצה הרשות לסגת מהן.
- מכל מקום, אישים ברשות ובאש”פ גינו את המהלך המרוקאי, אף כי שמרו על מידה של איפוק. חמאס לעומת זאת השתלחה במרוקו וקראה לנרמול היחסים בגידה. להלן עיקרי ההתבטאויות:
- יועצו של אבו מאזן, נביל שעת’, אמר בתגובה להודעה, כי אין להתיר נורמליזציה עם ישראל, אלא כאשר היא תיסוג מהאדמות שכבשה בשנת 1967, דבר שיאפשר הקמת מדינה פלסטינית עצמאית עם מזרח ירושלים כבירתה, ויאפשר את “זכות השיבה” לפליטים הפלסטינים (סוכנות אנטוליה, 11 בדצמבר 2020).
- חבר הוועד הפועל של אש”פ, בסאם אלצאלחי, אמר בתגובה כי כל נורמליזציה שנוגדת את יוזמת השלום הערבית אינה מקובלת. הוא הוסיף כי לנורמליזציה יש השפעה שלילית ביותר על העניין הפלסטיני עקב המשך הכיבוש של ישראל בשטחים הפלסטיניים, והמשך סירובה ליישם את החלטות האו”ם או ליישם את יוזמת השלום הערבית (סוכנות אנטוליה, 11 בדצמבר 2020).
- מזכיר הוועד המרכזי של ‘פתח’, ג’בריל אלרג’וב, אמר בראיון לערוץ אלמיאדין הלבנוני, כי הסכמת מרוקו באה על חשבון פלסטין וירושלים. הוא גם תהה מהו הקשר בין נושא פלסטין לנושא עניין סהרה המערבית. אלרג’וב הדגיש כי נתניהו הינו האויב של כל האומה (הערבית) וקרא לעמים הערבים לנקוט עמדה אל מול קריסת העמדה הערבית הרשמית (אתר ערוץ אלמיאדין, 11 בדצמבר 2020).
- חמאס פרסמה הודעה בה נכתב, כי ההודעה על נרמול היחסים בין מרוקו לישראל היא בגידה בפלסטינים מצד מרוקו והיא נוגדת את עמדתה ההיסטורית המתנגדת לישראל ולקיום קשרים עמה. ההודעה קראה לעם המרוקני להתנגד להסכם ולהמשיך בחרם על ישראל, שכן ישראל (“האויב הציוני”) הינה “סרטן ממאיר” (ערוץ הטלגרם של חמאס, 10 בדצמבר 2020). בהודעת הג’האד האסלאמי בפלסטין נכתב כי הצעד של המשטר במרוקו הינו בגידה בעקרונות היסוד של האסלאם והערביות וזניחת עניינם של ירושלים ופלסטין (אתר הג’האד האסלאמי, 10 בדצמבר 2020).

מימין: קריקטורה של אמיה ג’חא בכותרת “דקירה חדשה במותנה של הסוגיה הפלסטינית” (חשבון הטוויטר של PALINFO, 15 בדצמבר 2020). משמאל: קריקטורה שבה הדיפלומטיה הערבית חטופה בידי ישראל והנשיא טראמפ (אלקדס, 12 בדצמבר 2020)
נמשכות ההתנגשויות במחנה הפליטים בלאטה בשכם
- גורמי ביטחון פלסטיניים דיווחו, כי ב-14 בדצמבר 2020 נפצעו 4 פעילי מנגנוני הביטחון במהלך פעילותם במחנה הפליטים בלאטה כתוצאה מבקבוק תבערה שהושלך לעברם. שלושה נפצעו באורח קל והרביעי באורח בינוני. משליכי בקבוק התבערה ברחו מהמקום לתוך מחנה הפליטים בלאטה. לדבריהם, מאז תחילת האירועים במחנה הפליטים בלאטה נפצעו 40 פעילי מנגנוני הביטחון בעימותים עם חמושים במחנה הפליטים (מען, 14 בדצמבר 2020).

מימין : פעיל מנגנון ביטחון פלסטיני שנפצע במהלך עימותים עם חמושים במחנה הפליטים בלאטה בשכם (מען, 14 בדצמבר 2020). משמאל : פיזור מפגינים בגז מדמיע במהלך עימותים במחנה הפליטים בלאטה (דף הפייסבוק של מחנה הפליטים בלאטה, 13 בדצמבר 2020)↑
[1] פירוט ראו פרסום מרכז המידע מה-14 בדצמבר 2020: "התפשטות נגיף הקורונה ביהודה ושומרון וברצועת עזה (תמונת מצב עדכנית ל-14 בדצמבר 2020)". ↑
[2] ״פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידי מרכז המידע כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[3] בסוף ינואר 2020 חילקה אגודת הצדקה אלאנצאר בעזה כספי סיוע איראני למשפחות שהידים, שנהרגו מתחילת האנתיפאדה השנייה ועד למבצע “צוק איתן” (ראו במסמך של מרכז המידע למודיעין ולטרור מה-9 בפברואר 2020 "סיוע איראני לטרור הפלסטיני: חלוקת כספים איראניים למשפחות שהידים ברצועת עזה ע”י אגודת הצדקה אלאנצאר המזוהה עם הג’האד האסלאמי בפלסטין".