- במוקד אירועי השבוע עמדו הפגנות אלימות שלוו בהפרות סדר נרחבות ברצועת עזה, ב-14 במאי 2018 , היום בו התקיים טקס העברת שגרירות ארה”ב לירושלים. בהפגנות השתתפו כ-40,000 בני אדם ב-13 מוקדים לאורך הגדר. במהלך האירועים נהרגו שישים בני אדם (זהותם הארגונית נבדקת עתה ע”י מרכז המידע). משרד הפנים ברצועה, שבשליטת חמאס, הודיע על מותם של עשרה פעילי מנגנוני הביטחון שנטלו חלק פעיל בהפגנות האלימות. גורמים בצה”ל הדגישו את האלימות מצד המפגינים שהייתה לטענתם “חסרת תקדים” בהשוואה לאירועי השבועות האחרונים. בחסות ההפגנות ביצעו מחבלים כמה פיגועים וניסיונות לפיגועים (הנחת מטענים וירי לעבר כוחות צה”ל).
- חמאס ושאר הארגונים קראו לתושבי יהודה ושומרון להצטרף להפגנות. ההיענות לקריאות אלו הייתה דלה. בלטה הפגנה גדולה סמוך למעבר קלנדיא בה השתתפו כ-1,800 מפגינים, שחלקם התעמתו עם כוחות הביטחון הישראליים.
- במישור המדיני הודיעה הרשות הפלסטינית על מספר צעדים ובהם: הצטרפות לכמה ארגונים בינלאומיים, (שאותם מאיימת ארה”ב לעזוב אם תוענק לפלסטינים חברות); הגשת תביעות נגד ישראל לבית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) בגין ההתנחלויות (“גורם פלסטיני בכיר” מסר כי הוכנה גם תביעה נגד כמה מפקדים מצה”ל בגין “פשעי מלחמה” נגד תושבים פלסטינים ברצועה); וקריאות לכינוס חירום של מועצת הביטחון של האו”ם והמועצה לזכויות אדם כדי למנוע ועדת חקירה נגד פעולות ישראל.
הפרות סדר נרחבות וניסיונות פריצה לישראל באירועי ה-14 במאי 2018
- ב-14 במאי 2018 בשעות הבוקר הגיעו אלפי מפגינים לאזור גדר הגבול עם ישראל [1]. על פי ההערכות צה”ל בשיא ההפגנות, בשעות אחר הצהרים המוקדמות, היו בשטח כ-40,000 מפגינים שהתרכזו ב-13 מוקדים לאורך הגדר. אלפי מפגינים נוספים נשארו באזור האוהלים במרחק של כ-500 מ’ מהגדר.
- המפגינים סמוך לגדר התעמתו עם כוחות צה”ל. הם הבעירו צמיגים, השליכו מטעני צינור ובקבוקי תבערה לעבר הגדר ולעבר כוחות צה”ל ושיגרו חפצים בוערים. כמה מהם ניסו לעבור את הגדר (דובר צה”ל, 14 במאי 2018). גורמים בצה”ל הגדירו את האלימות מצד המפגינים כ”חסרת תקדים” בהשוואה לאירועי השבועות האחרונים. כמו כן בלטה השתתפות נשים רבות בשורות הראשונות של המפגינים. במהלך ההפגנות הועפו עפיפוני תבערה, שגרמו לשריפות רבות בשדות יישובי עוטף עזה. בשעות הערב, ככל הנראה על פי הנחיה של חמאס, עזבו המפגינים את השטח(הארץ, 15 במאי 2018).
שריפה בקיבוץ מפלסים, שנגרמה מעפיפון תבערה ששוגר משטח הרצועה (חשבון הטוויטר של צפא, 14 במאי 2018)
- במהלך האירועים ניתן היה להבחין, כי מדובר באירוע מתוכנן שנשלט ופוקח על ידי פעילי חמאס. אישור למעורבות חמאס ניתן במידע שהתקבל מחקירת עצורים שניסו לעבור את הגדר לשטח ישראל. מחקירתם עלה, כי חמאס מעודדת ושולחת מטעמה מפגינים (כולל ילדים ונערים) לאזור הגבול כדי לבצע פעולות אלימות ולפגוע בתשתיות הביטחון ואף לחצות את הגדר. מנגד, אסרה חמאס על פעיליה להתקרב לגדר מחשש כי יהרגו או יתפסו על ידי כוחות צה”ל ועל כן הם מסתובבים בשטח כשהם לבושים בבגדים אזרחיים. פעילי חמאס הם אלה אשר מספקים את הצמיגים להבערה בשטח, את הבנזין עבור עפיפוני התבערה אמצעים נוספים. חמאס גם דואגת כי הפעילות בשטח תוצג לתקשורת כ”התקוממות עממית” ולא כפעילות אלימה שהיא מובילה (שירות הביטחון הכללי, 14 במאי 2018).
מפגינים פלסטינים מבעירים צמיגים סמוך לגדר הביטחון ברצועה (דף הפייסבוק שהאב, 14 במאי 2018)
מימין: מפגינים פלסטינים חותכים את גדר התיל בעימותים במזרח ג’באליא (דף הפייסבוק חדשות בית חאנון, 14 במאי 2018). משמאל: מפגינים משתמשים בקלע דוד גדול נגד כוחות צה”ל במזרח רפיח (דף הפייסבוק QUDSN, 14 במאי 2018)
ביצוע פיגועים נגד כוחות צה”ל
- בחסות ההפגנות בלטו אירועים של שימוש בנשק חם וניסיונות לבצע פיגועים נגד כוחות צה”ל (דובר צה”ל, 14 במאי 2018). להלן מספר אירועים בולטים:
- בשעות הצהרים סיכל כוח צה”ל סמוך לגדר באזור רפיח, שהיה אחד ממוקדי ההפגנות האלימות, ניסיון להניח מטען שביצעה חוליה של שלושה מחבלים חמושים. כוחות צה”ל ירו לעבר חברי החוליה והם נהרגו.
- בצפון הרצועה בשעות הצהרים בוצע פעמיים ירי לעבר כוחות צה”ל. בתגובה תקפו כלי טיס של חיל האוויר עמדת חמאס באזור ג’באליא (צפון רצועת עזה).
- בסביבות 1500 פוצץ מטען בצפון רצועת עזה. בתגובה תקפו כלי טיס של חיל האוויר 11 יעדי חמאס. טנקים של צה”ל ירו לעבר עמדות חמאס בצפון רצועת עזה (דובר צה”ל, 14 במאי 2018).
- בשעות הערב בוצע ירי לעבר כוחות צה”ל בדרום רצועת עזה. בתגובה ירו טנקים של צה”ל לעבר עמדת תצפית של חמאס.
- בשעות הערב הוצת, זו הפעם השלישית, צדו הפלסטיני של מעבר הסחורות בכרם שלום. למרות ההצתות קיבל שר הביטחון את המלצת הצבא והורה על פתיחת המעבר לתנועת משאיות אספקה לרצועת עזה.
פעילות צה”ל
- במגמה להתמודד עם הפרות הסדר הנרחבות הופסקו האימונים בצה”ל. כמו כן תוגברו כוחות צה”ל בדרום בגדודים לוחמים, יחידות מיוחדות כוחות איסוף מודיעיניים. טרם ההפגנות פיזר צה”ל כרוזים המזהירים את תושבי רצועת עזה מלהתקרב לגדר לפגוע בה, לנסות לבצע פיגועי טרור ולשמש “כלי בידי חמאס” (דובר צה”ל, 13 במאי 2018). לדברי דובר צה”ל הצבא נערך בכוחות מתוגברים למגוון רחב של תרחישים. עוד ציין הדובר, כי כוחות צה”ל לא יורים לעבר מפגינים שהגיעו להביע הזדהות אלא פועל באופן ממוקד נגד כל מי שמבצע פעילות טרור (דובר צה”ל, 14 במאי 2018).
- בעקבות פעילות צה”ל ולמרות הניסיונות, לא הצליחו המפגינים להשיג את מטרתם ולא פרצו את הגדר. ישראל העבירה לחמאס אזהרה, כי במידה וימשכו ניסיונות החדירה לשטח ישראל בהכוונתה היא תסלים את תגובותיה והיא אף לא תהסס לפגוע במנהיגיה (ynet, 14 במאי 2018).
כרוזים בערבית שהפיץ צה”ל לתושבי הרצועה. מימין : כרוז אזהרה לתושבים שלא להתקרב לגדר הביטחון. משמאל : כרוז הסברה לתושבי הרצועה: “עזה 2025 ? אתם תחליטו” (דף הפייסבוק של חסן אצליח, 13 במאי 2018)
נפגעים
- משרד הבריאות הפלסטיני ברצועת עזה דיווח על 60 הרוגים ולמעלה מ-2,000 פצועים, חלקם במצב קשה[2]. משרד הפנים דיווח, כי בין ההרוגים עשרה פעילים במנגנוני הביטחון הכפופים למשרד הפנים ברצועה (דף הפייסבוק של משרד הפנים ברצועה, 14 במאי 2018).
- בין שמות ההרוגים הוזכרו בניהם של כמה מבכירי חמאס: עז אלדין מוסא אלסמאכ, בן 14 ממחנה הפליטים אלבריג’, בנו של בכיר חמאס, מוסא אלסמאכ, המכהן כתת שר העבודה ברצועה (דף הפייסבוק Maghazi.news, 14 במאי 2018; אלמשרק ניוז, 14 במאי 2018); אחמד מחמוד מחמד אלרנתיסי, בן 27 , בנו של בכיר חמאס במערב העיר עזה, ד”ר מחמוד אלרנתיסי (“אבו אנס”) (חשבון הטוויטר של אדהם אבו סלמיה, פעיל חמאס שהינו סגן יו”ר ועדת הזכאת של דיר אלבלח ודובר הרשות לשבירת המצור מעל עזה, 14 במאי 2018). בין הפצועים הוזכר שמו של בנו של אסמאעיל הניה, מעאד’ ושניים מאחייניו (אלמשרק ניוז, 14 במאי 2018).
- משרד הבריאות הפלסטיני פעל להעברת סיוע דחוף לרצועה דרך מעבר ארז (מען, 14 במאי 2018). הוא גם הפציר במצרים לסייע לבתי החולים ברצועת עזה באמצעות שליחת צוותים רפואיים, תרופות ואמצעים רפואיים דחופים. דובר משרד הבריאות ברצועה קרא לתושבים להגיע באופן דחוף לסניפי בנק הדם כדי לתרום דם לפצועים (חשבון הטוויטר של אשרף אלקדרה, 14 במאי 2018).
התבטאויות בכירים
- בכירי חמאס רבים התראיינו לכלי התקשורת הרבים שסיקרו את האירועים:
- בראיון שהעניק אסמאעיל רצ’ואן, בכיר חמאס, אמר כי המסר שחמאס רוצה לשלוח לישראל הוא שהטרור שלה לא יעצור את “צעדת השיבה הגדולה” . הוא אמר, כי ההמון שהתקבץ הגיע כדי להמשיך את הצעדה הוא גם איים כי אם ישראל תבצע “פשעים” נגד העם הפלסטיני היא תשלם את המחיר על כך (אלמיאדין, 14 במאי 2018).
- פתחי חמאד, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר, כי ההפגנות תמשכנה שכן ישראל אינה מבינה אלא את “שפת הכוח”. הוא קרא לצעירים להמשיך באנתיפאדה והאשים את ישראל בכך שהיא מתחבאת מאחורי הטנקים והמטוסים שלה. בסיום דבריו קרא “עדיף מוות מהשפלה” (אלאקצא, 14 במאי 2018).
- ח’ליל אלחיה, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר, כי ההפגנות “העממיות בדרכי שלום” ימשכו עד שמטרותיו של העם הפלסטיני הסרת ה”מצור” וסיום ה”כיבוש” יושגו (שהאב, 14 במאי 2018).
מימין: בכיר חמאס ברצועה פתחי חמאד מבקר במרכז הרצועה (דף הפייסבוק שהאב, 14 במאי 2018) משמאל: ח’ליל אלחיה בראיון סמוך לגדר הביטחון מזרחית לעזה (ערוץ אלג’זירה ביוטיוב, 14 במאי 2018)
- מחמד אלמדלל, בכיר הג’האד האסלאמי בפלסטין, שהגיע לרפיח אמר כי יציאתם של ההמונים מהווה מסר ברור לממשלת ישראל שלפיו העם הפלסטיני לא יוותר על זכויותיו. עוד אמר כי כל הניסיונות לסכל את צעדות השיבה ולמנוע מההמונים להגיע לאזור הגבול ייכשלו (אלאקצא, 14 במאי 2018).
הענות דלה ביהודה ושומרון
- ביהודה ושומרון הייתה ההיענות דלה לקריאות חמאס לקחת חלק בהפגנות. סה”כ התקיימו מספר הפגנות במוקדים “מסורתיים”. ההפגנה הגדולה ביותר הייתה סמוך למעבר קלנדיא, צפונית מערבית לירושלים בה השתתפו כ-1,800 מפגינים, שחלקם התעמתו עם כוחות הביטחון הישראליים. כמו כן התקיימו הפגנות בראמאללה, סמוך לקבר רחל ובשועפאט.
מימין: עימותים עם כוחות ביטחון ישראלים במעבר קלנדיא (ופא, 14 במאי 2018). משמאל: צעדת מרכזית בראמאללה לרגל יום הנכבה (ופא, 14 במאי 2018).
תגובות בינלאומיות (דיווח ראשוני)
- בעקבות האירועים ברצועת עזה הודיעו תורכיה ודרום אפריקה על החזרת שגריריהן מישראל. תורכיה גם הכריזה על שלושה ימי אבל לאומי. ריאצ’ מנצור, נציג הרשות הפלסטינית באו”ם כינס מסיבת עיתונאים בה קרא לכינוס מועצת הביטחון של האו”ם. הוא חילק לנוכחים העתק מכתב שכתב ליו”ר מועצת הביטחון (אלג’זירה, 14 במאי 2018). בקשה של כווית לקיים כינוס דחוף של מועצת הביטחון של האו”ם וקריאה לפתוח בחקירה עצמאית של האירועים בגבול רצועת עזה, נדחתה באמצעות וטו שהטילה ארה”ב (סוכנות הידיעות הצרפתית, 14 במאי 2018).
סיכול פיגועים ביהודה ושומרון
- במהלך יום שישי 11 במאי 2018 אירעו שני ניסיונות לבצע פיגועי דריסה:
- כלי רכב פגע בחייל שעמד בעמדת בידוק בצומת גנות סמוך לישוב שבי שומרון . החייל נפצע באורח קל ברגליו. בצה”ל אמרו כי היה זה ניסיון דריסה מכוון.
- שעה קלה לאחר מכן נעשה ניסיון לדרוס חייל בעמדת בידוק בצומת הכבשים (בהר חברון) . לא היו נפגעים. נהג כלי הרכב נעצר.
פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה[3]
ירי רקטות [4]
- במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות בשטח ישראל. עד כה לא לוו אירועי “צעדת השיבה הגדולה” בירי רקטות או פצצות מרגמה.
נפילות רקטות בשטח ישראל בחתך חודשי
נפילת רקטות בחתך שנתי
נוטרלה מנהרת טרור של חמאס
- חיל האוויר נטרל מנהרה התקפית של חמאס שאמורה הייתה להגיע לשטח ישראל סמוך למעבר ארז. המנהרה, שכוחות צה”ל עקבו אחריה זה מספר שבועות הותקפה עוד טרם הגיעה לשטח ישראל. תוואי המנהרה היה אמור להגיע לשטח ישראל סמוך למעבר ארז, המשמש מעבר בני אדם בעיקר לצרכי טיפולים רפואיים. לדברי דובר צה”ל זוהי המנהרה התשיעית של חמאס שצה”ל מנטרל והראשונה שהושמדה טרם הגיעה לשטח ישראל (דובר צה”ל, 12 במאי 2018).
מעבר רפיח
- ב-12 במאי 2018 נפתח מעבר רפיח למעבר סחורות ובני אדם לשני הכיוונים עד ל-17 במאי 2018 (פאל אינפו, 13 במאי 2018). בין הסחורות שאישרו מצרים להכניס לרצועה היו גם ברזל ומלט (סמא, 13 במאי 2018).
אספקת חשמל לרצועה
- חברת החשמל ברצועה מסרה כי החשמל מסופק במשך ארבע שעות ולאחר מכן 16 שעות הפסקה זאת, מכיוון, שעל פי חברת החשמל, רק קווי החשמל מישראל מספקים חשמל לרצועה (רפח ניוז, 13 במאי 2018).
על רקע זה פרסמה חברת החשמל הודעה בה הזהירה, כי היא ניצבת בפני קשיים גדולים לספק חשמל לכלל האזרחים והמוסדות לקראת חודש רמצ’אן ועונת הקיץ. בהודעתה ציינה החברה, כי בחודשיים האחרונים הגבייה פחתה במידה רבה, בעיקר בשל אי תשלום המשכורות לעובדי המגזר הציבורי. הדבר גרם לכך שחברת החשמל נאלצה להפסיק את עבודתה של תחנת הכוח, מכיוון שהיא איננה יכולה להמציא את הכספים הדרושים לקניית סולר הדרוש להפעלתה (אתר חברת החשמל ברצועה, 9 במאי 2018)
ניסיון מצרי לרסן את חמאס
- יום לפני אירועי ה-14 במאי 2018 יצאה משלחת בראשות אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס לפגישה במצרים עם ראשי המודיעין הכללי. המשלחת, שבה היו גם חברי הלשכה המדינית ח’ליל אלחיה ורוחי משתהא, הוטסה במסוק צבאי מצרי לקהיר (ערבי פוסט, 13 במאי 2018). לא דווח אודות תוכן השיחות . ככל הנראה ניסתה מצרים “לרסן” את חמאס לקראת אירועי “יום הנכבה”, אך ללא הצלחה יתרה (אם לשפוט על פי תוצאות האירועים)
משלחת חמאס במסוק הצבאי המצרי (ערבי פוסט, 13 במאי 2018)
יחיא אלסנואר בפגישה עם כתבים זרים בעזה
- יחיא אלסנואר, ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועה, ערך ב-10 במאי 2018 תדרוך ראשון לכתבים זרים ברצועה. בתשובה לשאלה על “התוקפנות” הישראלית נגד איראן, ציין, כי איראן תומכת ב”התנגדות הפלסטינית”. אלסנואר הוסיף: “אנחנו מגנים כל תוקפנות נגד אחת מהמדינות הערביות או האסלאמיות או כל מדינה אחרת ללא סיבה, אבל אנחנו מחליטים אם לקחת חלק בסכסוך כזה או אחר רק על בסיס האינטרסים שלנו” (אתר חמאס באנגלית, 11 במאי 2018).
יחיא אלסנואר בפגישה עם העיתונאים הזרים (אתר חמאס באנגלית, 11 במאי 2018)
תגובות הרשות הפלסטינית להעברת שגרירות ארה”ב לירושלים
- על רקע העברת שגרירות ארה”ב לירושלים והאירועים ברצועת עזה התכנסה ההנהגה הפלסטינית בראשות אבו מאזן (ששב מביקור במדינות דרום אמריקה) כדי לדון בתגובות אפשריות לצעד זה (צפא, 14 במאי 2018). אבו מאזן פתח את הכינוס בדקת דומייה לזכרם של ההרוגים ברצועה. כמו כן, הורה על שלושה ימי אבל ועל שביתת מסחר מלאה ב-15 במאי 2018 לציון “יום הנכבה”.
- בנאום שנשא אבו מאזן הוא כינה את השגרירות “התנחלות חדשה” ואמר כי ידחה כל תיווך אמריקאי בין ישראל לפלסטינים. הוא המשיך לשכתב את ההיסטוריה כדי להוכיח כי לפלסטינים ולא ליהודים הזכות על ארץ ישראל, באומרו: “חזרנו על כך יותר מפעם כי זהו זיוף של ההיסטוריה, כי אדמה פלסטינית זו הינה אדמתם של הכנעניים סבינו לפני שהיה אברהם אבינו, ואנו נמצאים באדמה זו באופן רציף” (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 14 במאי 2018).
- צאא’ב עריקאת חבר הועד המרכזי של פתח אמר כי הם החלו ליישם את החלטות המועצה הלאומית הפלסטינית בראשן ההחלטה לפיה ממשל ארה”ב לא יהיה שותף לתהליך השלום. הוא גם ציין את ההחלטות שהתקבלו במהלך כינוס ההנהגה הפלסטינית הן (ופא, 14 במאי 2018) :
- חתימה והצטרפות למספר ארגונים בינלאומיים.
- הגשת תביעה נגד ישראל לבית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) בגין ההתנחלויות.
- קריאה לכינוס חירום של מועצת הביטחון של האו”ם והגשת הצעת החלטה נגד פעולות ישראל.
- קריאה לכינוס חירום של המועצה לזכויות אדם כדי למנות ועדת חקירה נגד פעולות ישראל.
- מינוי ועדה בה יהיו חברים נציגי הוועד הפועל של אש”ף והוועד המרכזי של פתח, שתגדיר את הקשרים עם ישראל.
אבו מאזן מכנס את ההנהגה הפלסטינית במקאטעה בראמאללה בתגובה לאירועים ברצועה ופתיחת שגרירות ארה”ב בירושלים (ופא, 14 במאי 2018), (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 14 במאי 2018)
קריקטורה באתר חמאס לפיה העברת שגרירות ארה”ב לירושלים הינה “פצצת זמן” (חשבון הטוויטר של PALINFO, 13 במאי 2018)
הכנת תביעות נגד ישראלים והצטרפות לארגונים בינלאומיים
- “גורם בכיר” ברשות הפלסטינית אמר כי הוכנה תביעה נגד כמה מפקדים בצה”ל מבין אלה שביצעו “פשעי מלחמה” נגד תושבים פלסטינים ברצועה. כמו כן הוכנה תביעה נגד בכירים ישראליים שפרסמו החלטות להתיישב “בשטחים הכבושים”. לדבריו יוגשו התביעות לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) . כמו כן דיווח אותו גורם, כי הפלסטינים פועלים להצטרף לחמישה ארגונים בינלאומיים שאותם מאיימת ארה”ב לעזוב אם תוענק לפלסטינים בהם חברות בין הארגונים הוזכר ארגון WIPO , ארגון הקניין הרוחני הבינלאומי. לדברי “אותו גורם בכיר” אם תעזוב ארה”ב את הארגון יגרם לה נזק כספי רב מכיוון שהיא פועלת דרך הארגון לצמצם העתקה וזיוף של הקניין הרוחני שלה בעיקר על ידי מדינות כמו סין ואיראן (אלחיאת, 11 במאי 2018).
תגובה לחקיקה ישראלית למנוע העברת כספים למשפחות שהידים ואסירים
- ב-7 במאי 2018 אישרה הכנסת בקריאה ראשונה הצעת חוק המאפשרת למדינת ישראל לנכות מהכספים שהיא מעבירה לרשות הפלסטינית, מכוח יישום הסכמי אוסלו, את סכומי הכספים שהם מעבירים לידי משפחות מחבלים ואסירים. בתגובה לאישור הצעת החוק אמר עיסא קראקע יו”ר הרשות לענייני אסירים ואסירים משוחררים, כי העם הפלסטיני והנהגתו לא יהיו כפופים לסחטנות ישראל. לדבריו תמשיך הרשות הפלסטינית לתמוך באסירים, בשהידים בפצועים ובמשפחותיהם. הוא קרא להיאבק בתוקפנות הישראלית הפועלת בחסות חוקים גזעניים, אשר מנוגדים לזכויות העם הפלסטיני, למוסדות הבינלאומיים ולחוק הבינלאומי. הוא קרא לפרלמנטים ברחבי העולם להחרים את הכנסת (ופא, 8 במאי 2018).
הסיעה האסלאמית המזוהה עם חמאס ניצחה בבחירות למועצת הסטודנטים באוניברסיטת ביר זית
- ב-9 במאי 2018 נערכות בחירות למועצת הסטודנטים באוניברסיטאות ביהודה ושומרון. באוניברסיטת ביר זית זכתה הסיעה האסלאמית, זו השנה הרביעית ברציפות, ברוב של 24 מושבים. אסמעאיל הניה בירך על הזכייה ואמר, כי תוצאות הבחירות מוכיחות ששותפות היא הדרך המתאימה ביותר לבניית המשטר המדיני הפלסטיני. לדבריו מוכיחות הבחירות כי לא ניתן לבטל את הסיעה האסלאמית או להתעלם מחמאס (אתר חמאס, 10 במאי 2018).
- יום לפני הבחירות דווח כי הנהלת פייסבוק מחקה זו הפעם שמינית את חשבון הפייסבוק של הסיעה האסלאמית באוניברסיטת ביר זית (חשבון הטוויטר פא די אף, 8 במאי 2018). יוזכר כי 7 במרץ 2018 עצרו כוחות הביטחון הישראליים את עומר כסואני, ששימש יו”ר אגודת הסטודנטים וראש תא הגוש האסלאמי באוניברסיטת ביר זית בחשד למעורבות בפעילות טרור. מחקירתו עלה, כי הוא יצר קשר עם יאסין רביע, פעיל חמאס ברצועה, וכן עם פעילי חמאס בתורכיה וקיבל מהם כספים, שנועדו לקידום פעילות חמאס באוניברסיטה.
מודעת בה מודה סיעת הסטודנטים של חמאס באוניברסיטת ביר זית לבוחרים(חשבון האינסטגרם של הגוש האסלאמי באוניברסיטת ביר זית, 10 במאי 2018)
תמונות מקמפיין הבחירות של הגוש האסלאמי באוניברסיטה הטכנולוגית ח’צ’ורי
הצגת רקטות דמה כחלק מתעמולת הבחירות של הסיעה האסלאמית שהתמודדה, זו לראשונה,בבחירות באוניברסיטה הטכנולוגית ח’צ’ורי (דף הפייסבוק של כתלה אלופאא’ אלאסלאמיה , אוניברסיטת ח’צ’ורי, 12 במאי 2018)
[1] ברחבי רצועת עזה הוכרז ב-14 במאי על שביתה כללית ועל סגירת כל המוסדות העממיים והמסחריים ככל הנראה כדי להקל על הציבור לקחת חלק בצעדה (פלסטין אליום, 13 במאי 2018). ↑
[2] מרכז המידע בודק עתה את שמות ההרוגים ויפרסם בקרוב את ממצאיו אודות שיוכם הארגוני. ↑
[3] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[4] הסטטיסטיקה אינה כוללת נפילת רקטות בשטח רצועת עזה או ירי פצצות מרגמה לעבר ישראל. ↑