- בוצע פיגוע דקירה בשכונת שיח’ ג’ראח במזרח ירושלים. נערה פלסטינית בת 15 דקרה צעירה, אזרחית ישראלית, ופצעה אותה באורח קל. הדוקרת נתפסה זמן קצר לאחר מכן בבית ספרה.
- בפעילות כוחות הביטחון הישראליים נהרגו השבוע שני פלסטינים בשכם ובביתא. במהלך הלוויותיהם נראו כלי נשק בידי המשתתפים ונשמעו קריאות בשבחו של מחמד צ’יף העומד בראש הזרוע הצבאית של חמאס. ברחבי יהודה ושומרון נמשכו יידויי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב ישראליים.
- התקשורת הפלסטינית המשיכה השבוע לסקר בהרחבה את איומי חמאס להסלים את המאבק בישראל. המסר הבולט בתקשורת היה שאיומי חמאס מופנים בעיקר כלפי המצרים בטענה שהם מפרים את התחייבויותיהם לשיקום הרצועה והסרת “המצור”. בתוך כך, ב-13 בדצמבר 2021 הכריזה מצרים על תחילתו של השלב השני של תהליך שיקום הרצועה. ברצועה התקיימו תהלוכות לציון יום השנה ה-34 לפרוץ האנתפאדה הראשונה ולהקמת חמאס. בכוונת חמ”ל הארגונים המשותף ברצועה לקיים תרגיל צבאי בדומה לזה שקיים בדצמבר בשנה שעברה.
- ב- 7 בדצמבר 2021 הודיעה מערכת הביטחון בישראל על השלמת בניית המכשול לאורך גבול ישראל-רצועת עזה בתום שלוש שנים וחצי. בתגובה להודעת ישראל טענו גורמים ברצועה כי הגדר כולאת אותם בתחומי הרצועה. אלאח’באר הלבנוני, המסתמך על “מקורות חמאס”, פרסם כי מהנדסי חמאס הצליחו ליצור פתרונות לעקיפת המכשול.
- ב-11 בדצמבר 2021 הסתיים השלב הראשון של הבחירות לרשויות המקומיות ברשות הפלסטינית פתח פרסמה הודעה המכריזה, כי היא ניצחה באופן מוחץ בבחירות. מנגד, טען בכיר חמאס, כי רשימות פתח נחלו כישלון. עוד ציין שבקרב הרשימות העצמאיות התמודדו גם אנשי חמאס.
- השבוע נמשכו עימותים בין פלסטינים (בעיקר פעילי חמאס) למנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית. לטענת כלי התקשורת הרקע לעימותים הוא “התנכלות” מנגנוני הביטחון לחגיגות לשחרורו של אסיר מזוהה עם חמאס באחד ממחנות הפליטים. יצוין כי גם במהלך הלווייתו של ג’מיל אלכיאל, שנהרג מאש צה”ל, פעלו מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית נגד משתתפים, אשר החזיקו כלי נשק. הם ירו באוויר ופיזרו גז מדמיע (ערוץ אלאקצא, 13 בדצמבר 2021).
- ביהודה, שומרון ורצועת עזה, חלה עלייה במספר החולים בקורונה אם כי טרם נמצא חולה הנושא את הווריאנט החדש.
- ב-10 בדצמבר 2021 בשעות הערב, ארע פיצוץ עז במחנה הפליטים ברג’ אלשמאלי מזרחית לצור שבדרום לבנון. הפיצוץ אירע במחסן אמצעי לחימה, שהיה ממוקם מתחת למסגד בן אבי כעב, אשר נמצא בפיקוח חמאס. בפיצוץ נהרג פעיל בכיר הזרוע הצבאית של חמאס ובמהלך הלוויתו התפתחו חילופי אש כשלטענת חמא”ס, אנשי מנגנוני הביטחון של פת”ח ירו לעבר המשתתפים בלוויה.
פיגועים/ניסיונות לפיגועים
- ב-8 בדצמבר 2021 בשעות הבוקר דקרה צעירה פלסטינית אזרחית ישראלית בצומת הכניסה לשכונת שיח’ ג’ראח במזרח ירושלים. הישראלית, אם לחמישה ילדים, הייתה עם ילדיה בדרכם למוסדות החינוך והיא נפצעה בגבה באורח קל. מבצעת הדקירה נמלטה מהמקום. מאוחר יותר היא אותרה ונעצרה בבית ספר סמוך למקום הפיגוע. יחד עמה נעצרו עוד מספר חשודות שיתכן וסייעו לה (חשבון הטוויטר של משטרת ישראל, 8 בדצמבר 2021).
- מקורות פלסטינים מסרו כי מבצעת פיגוע הדקירה היא נפוד’ חמאד, בת 15, משיח’ ג’ראח. משפחת חמאד היא אחת המשפחות שהבעלות על ביתן נדונה עתה בבית המשפט הגבוה לצדק כחלק מהתביעה על בעלות הקרקעות בשכונה. סב המשפחה הוא עארף חמאד, דובר השכונה, המייצג את התושבים.

מימין: נפוד’ חמאד (ח’בר פרס, 8 בדצמבר 2021). משמאל : הסכין בה בוצע פיגוע הדקירה (משטרת ישראל, 8 בדצמבר 2021)
- עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, בירך על הפיגוע בציינו, כי הפלסטינים בירושלים וביהודה ושומרון מצויים במאבק עם ישראל וכי הם יפגעו בה בכל אמצעי ובכל מקום (שהאב, 9 בדצמבר 2021). גם בג’האד האסלאמי בפלסטין ברכו על הפיגוע (פלסטין אליום, 9 בדצמבר 2021).
פעילות סיכול ומנע
פלסטיני נהרג בשכם
- בפעילות כוחות הביטחון הישראליים בשכם נעצר פלסטיני מבוקש. בביתו של המבוקש נמצא כלי נשק מאולתר מסוג קרלו. לאחר הפעילות בעת יציאת הכוחות, הושלכו לעברם מטווח קרוב מספר מטענים. הכוחות ירו לעבר משליכי המטענים ופגעו באחד מהם (דוברות המשטרה, 13 בדצמבר 2021).
- בתקשורת הפלסטינית דווח כי במהלך פעילות כוחות ביטחון ישראליים בעיר שכם, התנהלו חילופי אש בין חמושים מקומיים לבין כוחות ישראליים. כמו כן, נמסר על מותו של ג’מיל מחמד סעיד אלכיאל, בן 31, המכונה “הצ’צ’ני” (אלרסאלה נט, 13 בדצמבר 2021). פתח פרסמה כרזת אבל בציינה כי ההרוג השתייך לשורותיה. פתח גם הכריזה על שביתה כללית בשכם במחאה על מותו (חשבון הטוויטר של פתח, 13 בדצמבר 2021). מחמד אשתיה, ראש ממשלת הרשות, גינה את הריגת ג’מיל אלכיאל וציין כי הדבר מבטא את כוונות ההרג של ראשי הממסד הצבאי של ממשלת ישראל (ופא, 13 בדצמבר 2021). משרד החוץ ברשות הפלסטינית קרא לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) לנקוט בכל צעדי ההרתעה הנדרשים כדי למנוע הישנות אירועים כאלה (ופא, 13 בדצמבר 2021).

הודעת אבל רשמית מאת פתח (צות פתח, 13 בדצמבר 2021)
- גם חמאס פרסמה כרזת אבל בה הודגש שהצעירים הפלסטינים ימשיכו במאבקם עד לגירוש ישראל ועד שתוקם מדינה פלסטינית (ערוץ הטלגרם של חמאס, 13 בדצמבר 2021). טארק עז אלדין, דובר הג’האד האסלאמי בפלסטין ביהודה ושומרון, שיבח את גבורתו של אלכיאל בעמידתו מול ישראל וציין ש”ההתנגדות” תמשיך להיאבק נגד “פלישות” ישראל לערי יהודה ושומרון ותמשיך במאבקה נגד “הכיבוש” (ערוץ הטלגרם של הג’האד האסלאמי בפלסטין, 13 בדצמבר 2021).
- הרשות הפלסטינית ערכה עבורו טקס הלוויה צבאי בשכם, כאשר בתחילה גופתו נישאה ע”י פעילי מגנוני ביטחון פלסטיניים (יוטיוב, 13 בדצמבר 2021). בעת הלווייתו, שבה השתתפו רבים, קראו המשתתפים קריאות בשבחו של מחמד צ’יף העומד בראש הזרוע הצבאית של חמאס. ברשות רבים מהמשתתפים נראו כלי נשק. מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית פעלו נגד משתתפים אשר החזיקו כלי נשק. הם ירו באוויר ופיזרו גז מדמיע (ערוץ אלאקצא, 13 בדצמבר 2021).
- טלאל דויכאת, דובר מנגנוני הביטחון הפלסטיניים, מסר, כי כוחות הביטחון נאלצו לפזר את המשתתפים בשל ביטויי אנרכיה שהתגלו במהלך ההלוויה, אשר כללו ירי חמושים ללא אבחנה, שסיכן את חיי התושבים (ראמאללה ניוז, 13 בדצמבר 2021).

מימין : ההלוויה צבאית שנערכה להרוג (ופא, 13 בדצמבר 2021). משמאל : שביתת מסחר מלאה בשכם (דף הפייסבוק של צפא, 13 בדצמבר 2021)
חשיפת חולית ירי באזור חברון
- בפעילות כוחות הביטחון הישראליים נחשפה תשתית טרור של חמאס שפעלה באזור חברון, אשר ככל הנראה הופעלה מחוץ ליהודה ושומרון. מדובר בחוליית ירי שארבעת חבריה נתפסו בשבועות האחרונים בכפר צוריף, הסמוך לחברון. ברשות חברי החוליה נתפסו אמצעי לחימה כולל רובה מסוג 16M , מחסניות ותחמושת. כמו כן נתפס סכום כסף גדול שנועד ככל הנראה למימון הפעילות. בנוסף לירי תכננו חברי החוליה גם פיגועי חטיפה לשם מיקוח לשחרור אסירים. את החוליה הכווין מתורכיה עבד אלרחמן ע’נימאת ,תושב צוריף שעמד בשנות התשעים בראש חוליית צוריף, שהייתה אחראית על מספר פיגועים בהם נהרגו ישראלים. הוא שוחרר במסגרת עסקת שליט (תקשורת ישראלית, 8 בדצמבר 2021).
איתור אמצעי לחימה בחברון
- במהלך חיפוש שערכו כוחות הביטחון הישראליים בבית בחברון, אותרו שלושה רובי סער, 22 מחסניות, שלושה קנים מאולתרים ותחמושת מסוגים שונים, חשוד תושב חברון נעצר לחקירה (דוברות המשטרה, 14 בדצמבר 2021).

אמצעי הלחימה שנתפסו בבית בחברון (דוברות המשטרה, 14 בדצמבר 2021)
מות פלסטיני בעימותים עם כוחות הביטחון
- בעימותים עם כוחות הביטחון הישראליים בביתא (דרומית מזרחית לשכם) המתקיימים מידי שבוע במחאה על הקמת מאחז אביתר, נהרג ב-10 בדצמבר 2021 פלסטיני ונפגעו 68 פלסטינים נוספים. ההרוג הוא ג’מיל אבו עיאש, בן 31 מביתא, שלדברי הפלסטינים נפגע מאש חיה שנורתה לעברו (שהאב, 10 בדצמבר 2021). מחמד אשתיה גינה את מותו ושלח תנחומיו למשפחה. גם חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין הביעו תנחומים על מותו. בהודעה שפרסם הג’האד האסלאמי בפלסטין הוא האשים את ישראל וציין ש”הפשעים” הללו לא יצליחו לדכא את “ההתנגדות” הפלסטינית והיא תמשיך עד שהכיבוש יגורש (ערוץ הטלגרם של הג’האד האסלאמי בפלסטין, 10 בדצמבר 2021). המונים השתתפו בהלוויה הצבאית שנערכה לו. במהלך ההלוויה קראו המשתתפים “אנחנו אנשי מחמד צ’יף”.

ג’מיל אבו עיאש (שהאב, 10 בדצמבר 2021)
יידוי אבנים, השלכת בקבוקי תבערה ואירועים נוספים
- במהלך השבוע נמשכו אירועי יידוי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה בעיקר לעבר כלי רכב פרטיים ואוטובוסים ישראליים הנעים בכבישים. להלן אירועים בולטים:
- 14 בדצמבר 2021: בקבוקי תבערה הושלכו לעבר הישוב בית אל (צפונית לירושלים). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 14 בדצמבר 2021).
- 14 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר אוטובוס בין אדם לחזמא (מזרחית לירושלים), לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 14 בדצמבר 2021).
- 13 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך ללבן אלשרקיה, צפונית מזרחית לראמאללה. שלושה בני אדם נפגעו מרסיסים. נזק נגרם לשמשה (הצלה ללא גבולות יו”ש, 13 בדצמבר 2021).
- 12 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב צפונית לקריית ארבע. לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 12 בדצמבר 2021).
- 12 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב באזור חזמא. לא היו נפגעים. נזק נגרם לשמשה (הצלה ללא גבולות יו”ש, 12 בדצמבר 2021).
- 12 בדצמבר 2021: בקבוק תבערה הושלך לעבר אוטובוס בכביש בין תפוח ומגדלים סמוך לעקרבה. לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 12 בדצמבר 2021).
- 12 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש גוש עציון חברון סמוך לבית אומר. לא היו נפגעים. נזק נגרם (הצלה ללא גבולות יו”ש, 12 בדצמבר 2021).
- 11 בדצמבר 2021: בקבוק תבערה הושלך לעבר כלי רכב סמוך לאם אלצפא (צפונית מערבית לראמאללה). לא היו נפגעים. פרצה שריפה סמוך לכביש (הצלה ללא גבולות יו”ש, 11 בדצמבר 2021).
- 10 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר אוטובוס סמוך לחזמא. דווח על פצוע באורח קל ונזק שנגרם לכלי רכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 10 בדצמבר 2021).
- 10 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר אוטובוס בכביש 55 בפונדוק סמוך לקדומים (מזרחית לקלקיליה). נגרם נזק, לא דווח על נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 10 בדצמבר 2021).
- 9 בדצמבר 2021: בקבוקי תבערה הושלכו לעבר אוטובוס בכביש גוש עציון-חברון סמוך לצומת כרמי צור. לא היו נפגעים. נגרם נזק לאוטובוס (הצלה ללא גבולות יו”ש, 9 בדצמבר 2021).
- 8 בדצמבר 2021: לוחמי צה”ל זיהו פלסטינים שיידו אבנים לעבר כלי רכב באזור הסמוך לישוב מבוא דותן (צפון השומרון). הלוחמים פתחו באש לעבר מידי האבנים. אחד מהם נפגע, נעצר והועבר לטיפול רפואי (דובר צה”ל, 8 בדצמבר 2021).
- 7 בדצמבר 2021: לוחמי משמר הגבול עצרו שני פלסטינים באלראם ובאזור בידו (צפונית מערבית לירושלים) החשודים בהפרות סדר, יידוי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר כוחות הביטחון הישראליים וגרימת נזק לגדר הביטחון. בשני המוקדים התפתחו הפרות סדר שכללו יידוי אבנים והשלכת בקבוקי צבע, הלוחמים הגיבו באמצעים לפיזור הפגנות. לא היו נפגעים (דוברות המשטרה, 7 בדצמבר 2021).
פיגועים משמעותיים ביהודה ושומרון[1]
ירי רקטות לעבר ישראל
- במהלך השבוע לא אותרו שיגורי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
ירי רקטות בחתך שנתי
שיקום הרצועה
- התקשורת הפלסטינית המשיכה השבוע לסקר בהרחבה את איומי חמאס להסלים את המאבק בישראל בעקבות “הסחבת” שנוקטת מצרים בתהליך שיקום הרצועה. המסר הבולט בתקשורת היה שאיומי חמאס מופנים בעיקר כלפי המצרים בטענה שהם מפרים את התחייבויותיהם לשיקום הרצועה והסרת המצור (שהאב, דניא אלוטן, 9 בדצמבר 2021). כלי התקשורת הפלסטינים גם דיווחו על קמפיין חדש ברשתות החברתיות תחת ההאשטאג #אזהרה_אזהרה, שנועד להתריע מפני “התפוצצות” קרובה של המצב מול ישראל (סבק 24, 9 בדצמבר 2021).
- השבוע הצטרף הג’האד האסלאמי בפלסטין לאיומי חמאס. ח’צ’ר חביב, בכיר הארגון, מסר כי למה שנגרם עקב התוקפנות הישראלית האחרונה נגד רצועת עזה ולעיכוב בתהליך השיקום והידוק “המצור” על העם הפלסטיני תהיה תוצאה אחת “פיצוץ עממי” (מען, 7 בדצמבר 2021). מאוחר יותר ניסה דובר הג’האד האסלאמי בפלסטין למתן את מסריו וטען, כי עד כה לא חל שינוי במצב הקיים ברצועה ביטחונית או מדינית והדגיש כי הם גם לא קיבלו על כך איתות מחמאס (אלאיאם, 9 בדצמבר 2021).
- ב-9 בדצמבר 2021 פרסמו הארגונים ברצועה הודעה משותפת בה הזהירו גם הם מ”הסחבת של ישראל בהסרת המצור מעל רצועת עזה ” והעיכוב המכוון בשיקום. בהודעה צוין כי על המתווכים לשאת באחריות לפני שיהיה מאוחר מידי שכן הדחיינות והסחבת יגרמו למה שישראל לא מאחלת שיקרה (מען, 9 בדצמבר 2021).
- ב-13 בדצמבר 2021 הכריזה הוועדה המצרית לשיקום רצועת עזה בטקס חגיגי שנערך בעיר עזה, על פתיחת השלב השני של שיקום הרצועה. על פי הוועדה השלב הראשון בתהליך השיקום הסתיים לאחר שפונו כל ההריסות תוך 65 ימים. השלב השני של השיקום כולל שישה פרויקטים ובהם בניית שלוש שכונות מגורים, בניית גשרים ופיתוח קו החוף (שהאב, 14 בדצמבר 2021). נאג’י סרחאן, תת שר העבודות הציבוריות והשיכון ברצועת עזה, ציין כי ישראל והרשות הפלסטינית מקשות על העברת כספי התרומה מקטר לשיקום יחידות הדיור שנהרסו בעימות האחרון (סוא, 12 בדצמבר 2021).
- בראיון שקיים בשולי הטקס הודה עלי אלחאיכ, יו”ר אגודת אנשי העסקים ברצועה, לנשיא מצרים על התמיכה שהוא מעניק לתושבי הרצועה, אשר כוללת קידום והאצת פרויקטים, הכנסת חומרי גלם נחוצים ממצרים לעזה, וכן מספר פרויקטים שהושקו בערב זה, כגון הקמת טיילת חדשה בעזה, והקמת 3,500 יחידות דיור (ערוץ אלע’ד, 13 בדצמבר 2021).

טקס השקת השלב השני של תכנית שיקום הרצועה (חשבון הטוויטר של חסן אצליח, 13 בדצמבר 2021)
פגישת בכירי חמאס עם סגן שר החוץ הרוסי
- מיכאל בוגדנוב, סגן שר החוץ של רוסיה, נועד עם עזת אלרשק ומוסא אבו מרזוק, בכירי חמאס. בפגישה חזר בוגדנוב על כך שרוסיה מוכנה לקיים מפגש של כל הארגונים הפלסטינים (אתר משרד החוץ של רוסיה, 8 בדצמבר 2021).
אירועי יום השנה להקמת חמאס
- לאחר שחמאס הכריזה על ביטול העצרת המרכזית לציון יום השנה ה-34 להקמת חמאס, קראה חמאס לציבור להשתתף בתהלוכות שתתקיימנה במוקדים שונים בצפון הרצועה ובמערב העיר עזה, לאחר תפילת יום שישי (שהאב, 10 בדצמבר 2021). אלפים השתתפו באירועים. עבד אללטף אלקאנוע, דובר חמאס, אמר כי נהירת ההמונים להשתתף באירועי יום השנה לייסוד חמאס מהווה עבורם משאל עם מחודש המאשר את לגיטימיות חמאס ודבקות העם הפלסטיני בתוכנית ההתנגדות שלו (אתר חמאס, 10 בדצמבר 2021).

מימין : עצרת חמאס במערב העיר עזה (דף הפייסבוק של צפא, 10 בדצמבר 2021). משמאל : עצרת חמאס במרכז רפיח (אלרסאלה נט, 13 בדצמבר 2021)

טקס שקיים הגוש האסלאמי של חמאס באוניברסיטת בירזית
הטקס נערך למרות פעילות כוחות צה”ל ערב קודם לכן למנוע את קיומו (חשבון הטוויטר של QUDSN, 14 בדצמבר 2021).
- לרגל יום השנה פרסמה סוכנות שהאב, המזוהה עם חמאס, סרטון קצר בו מאיים יחיא אלסנואר, ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועה, להמשיך ולממש את האיום שהשמיע לפני עשרים שנה עבד אלעזיז אלרנתיסי, בכיר חמאס שנהרג בשנת 2004 בחיסול ממוקד על ידי ישראל. בסרטון מובאים דברים שנשא אלרנתיסי לפיהם גדודי אלקסאם יכו בתל אביב, חיפה, צפת ועכו. אלסנואר פונה בגאווה לרנתיסי ואומר לו “אתה הזהרת לפני יותר מעשרים שנה, והנה גדודי אלקסאם קיימו את הבטחתך” (חשבון הטוויטר של שהאב, 14 בדצמבר 2021).

יחיא אלסנואר, מאיים על ישראל בסרטון (חשבון הטוויטר של שהאב, 14 בדצמבר 2021)
תרגיל חמ”ל הארגונים המשותף ברצועה
- בראיון שהעניק מחמד אבו עסכר, בכיר בחמאס, אמר כי במקביל לציון יום השנה ה-34 להקמת חמאס, יבצעו חמאס ושאר הארגונים ברצועה בימים הקרובים את התרגיל השנתי של חמ”ל הארגונים המשותף. לדבריו, יקיימו הזרועות הצבאיות של הארגונים ברצועה תמרונים צבאיים במטרה להעביר מסר לישראל ש”ההתנגדות” מוכנה במקרה שישראל תחשוב לבצע “מעשה טיפשי חדש” נגד רצועת עזה. הוא ציין שבנוסף לתרגיל החמ”ל המשותף, תבצע חמאס שני תמרונים נוספים לבדה אחד בצפון הרצועה והשני בדרומה (צות אלאקצא, 13 בדצמבר 2021). יצוין כי זוהי השנה השנייה בה נערך תרגיל משותף של חמ”ל הארגונים. תרגיל דומה שכונה “המשענת האיתנה” נערך ב-29 בדצמבר 2020[2] .
תגובות לסיום פרויקט גדר הביטחון והמכשול התת-קרקעי בגבול רצועת עזה
- ב- 7 בדצמבר 2021 הודיעה מערכת הביטחון בישראל על השלמת בניית המכשול לאורך גבול ישראל-רצועת עזה בתום שלוש שנים וחצי של עבודות. בטקס חגיגי שנערך השתתף שר הביטחון בני גנץ (דף הפייסבוק של משרד הביטחון 7 בדצמבר 2021). זהו מכשול מורכב הנדסית וטכנולוגית, המשתרע לאורך 65 ק”מ. המכשול כולל אלמנטים רבים ביניהם: חומה תת-קרקעית, אמצעי גילוי טכנולוגים, גדר בגובה שישה מטרים, מכשול ימי הכולל אמצעי ניטור לחדירות מהים, מערכות נשק בשליטה מרחוק ומערך מכ”ם ומצלמות המכסות את כל שטח הרצועה (הארץ, 8 בדצמבר 2021).

המכשול הביטחוני (דף הפייסבוק של משרד הביטחון, 7 בדצמבר 2021)
- בתקשורת הערבית והפלסטינית סוקרה השלמת הפרויקט בהרחבה רבה. ערוץ BBC בשפה הערבית דיווח על כך בכתבת תחקיר מיוחדת, אשר פירטה את משמעות הפרויקט ומטרתו. בכתבה דווח על ביקורת שנמתחה מצד תושבי עזה, אשר טענו כי ישראל כולאת בכלוב ברזל מעל לשני מיליון תושבים (ערוץ BBC בשפה הערבית, 9 בדצמבר 2021).
- אלאח’באר הלבנוני, המסתמך על “מקורות חמאס”, פרסם כי מהנדסי חמאס כבר הצליחו למצוא פתרונות לעקיפת המכשול. לטענתם עומק המכשול הוא 40-30 מטרים ואין להם כל בעיה לחפור מנהרה מתחת לעומק זה. לגבי מערכת החיישנים שישראל שילבה במכשול, אשר מיועדים להתריע על קולות חפירה ולחשוף את חפירת המנהרה, ציינו “המקורות”, כי בתחילה אלמנט זה אכן איתגר את מהנדסי חמאס אך לבסוף הוא הצליחו למצוא פתרון גם לאתגר זה. לסיכום, קובעים המקורות, כי ברגע האמת תגלה ישראל כי הצבא שלה הונה אותה בגדול ובשעת מערכה צבאית יתגלה כי הגדר החכמה שלהם היא חסרת תועלת (אלאח’באר, 8 בדצמבר 2021).
- מצבאח אבו כרש, פרשן פוליטי בעזה, טען, כי המכשול הביטחוני הוא בבחינת הכרזת מלחמה נגד רצועת עזה. לדבריו, פרויקט זה מנתק את רצועת עזה מיתר השטחים הפלסטיניים ומשלים בכך תכנית ישראלית לחיבור רצועת עזה עם מצרים. המכשול יהדק את הסגר על הרצועה ויחריף את המצוקה הכלכלית (ערוץ אלכופיה, 10 בדצמבר 2021).
ביקור אבו מאזן בתוניס
- ב-7 בדצמבר 2021, הגיע אבו מאזן לביקור רשמי בתוניס (ופא, 7 בדצמבר 2021).במהלך ביקורו נועד אבו מאזן עם נשיא תוניס קיס סעיד. בפגישה קרא אבו מאזן לקיים ועידת שלום בינלאומית שתביא לסיום “הכיבוש הישראלי” ולהקמת מדינה פלסטינית עצמאית. במהלך הביקור חנך אבו מאזן יחד עם נשיא תוניס את בניין השגרירות החדש של הרשות בתוניסיה (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 8 בדצמבר 2021).

מימין : אבו מאזן בפגישה עם נשיא תוניס (ופא, 8 בדצמבר 2021). משמאל : אבו מאזן ונשיא תוניס חונכים את בניין שגרירות הרשות בתוניסיה. בכניסה מפת “פלסטין” (ישראל) (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 8 בדצמבר 2021)
פגישת אבו מאזן עם עוזרת מזכיר המדינה של ארה”ב
- אבו מאזן נועד עם ויקטוריה נולנד, עוזרת מזכיר המדינה של ארה”ב לעניינים מדיניים. בפגישה שנערכה בלשכתו בראמאללה, הדגיש בפניה אבו מאזן את הצורך לבצע את ההסכמים שנחתמו עם ישראל כדי להתחיל בתהליך מדיני (ופא, 14 בדצמבר 2021). אבו מאזן הדגיש בפגישה את הקשרים ההדוקים בין הרשות לבין ארה”ב וקרא להסיר את המכשולים המונעים זאת (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 13 בדצמבר 2021).

אבו מאזן בפגישה עם ויקטוריה נולנד (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 13 בדצמבר 2021)
- “מקור פלסטיני” מסר שאבו מאזן הציע לארה”ב, מצרים וירדן ולגורמים נוספים, כי ישראל והצד הפלסטיני יערכו משא ומתן מיידי לסימון הגבולות הגיאוגרפיים במטרה להגיע לגבולות ברורים בין הצדדים שיאפשרו להגיע להסדרים. לדברי המקור אבו מאזן צפוי להציע זאת לשר הביטחון בני גנץ במהלך פגישתם בראמאללה בשבוע הבא (אלשרק אלאוסט, 12 בדצמבר 2021).
יחסי הרשות עם ירדן
- ראש ממשלת ירדן בשאר אלח’צאונה, הגיע לראמאללה בראש משלחת שרים מירדן בהם שרי התעשייה והמסחר, החקלאות והאנרגיה. אלח’צאונה נועד עם מחמד אשתיה, ראש ממשלת הרשות, וכמה משרי הרשות. השיחות התמקדו בהרחבת שיתוף הפעולה הכלכלי בין הצדדים (ופא, 9 בדצמבר 2021).
בחירות ברשות הפלסטינית
- ב-11 בדצמבר 2021 הסתיים השלב הראשון של הבחירות לרשויות המקומיות במסגרתו נערכו בחירות ב-154 רשויות מקומיות. חנא נאצר, יו”ר עדת הבחירות המרכזית ברשות הפלסטינית, ציין כי אחוז ההצבעה עמד על 66.14%. לדבריו הרשימות העצמאיות קיבלו 70.86% מהמושבים והרשימות המפלגתיות קיבלו 29.14% מהקולות. השלב השני של הבחירות צפוי להתקיים ב-26 במרץ 2022 (אתר ועדת הבחירות, 12 בדצמבר 2021). פתח פרסמה הודעה המכריזה, כי היא ניצחה באופן מוחץ בבחירות. בהודעה ציינה פתח שהדבר מעיד על כך שהתקיים משאל דמוקרטי השואף לאחדות וחודש אמון בפתח ובמנהיגיה ובראשם אבו מאזן. סאא’ד אבו אלבהאא’, בכיר חמאס, אשר החרימה את הבחירות, אמר בתגובה, כי רשימות פתח נחלו כישלון למרות התמיכה התקשורתית, המפלגתית והכספית. עוד ציין שבקרב הרשימות העצמאיות התמודדו גם אנשי חמאס (אלקדס, 12 בדצמבר 2021).

מימין: הבחירות ברשויות המקומיות. משמאל: יו”ר ועדת הבחירות מודיע על תוצאות הבחירות (ופא, 12 בדצמבר 2021).
פעילות מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית
- עימותים נרחבים התגלעו בין פעילי חמאס למנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית במספר מוקדים ביהודה ושומרון ביניהם ג’נין טולכרם ובית לחם. לטענת כלי התקשורת הרקע לעימותים הוא “התנכלות” מנגנוני הביטחון לחגיגות לשחרורו של אסיר מזוהה עם חמאס באחד ממחנות הפליטים (אלרסאלה, 12 בדצמבר 2021). יצוין, כי גם במהלך הלווייתו של ג’מיל אלכיאל בשכם פעלו מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית נגד משתתפים אשר החזיקו כלי נשק הם ירו באוויר ופיזרו גז מדמיע (ערוץ אלאקצא, 13 בדצמבר 2021).
- חמאס פרסמה סרטון המותח ביקורת על גל המעצרים שמבצעים מנגנוני הביטחון הפלסטיניים בקרב פעילי חמאס ביהודה ושומרון. על פי הסרטון מאז מאי 2021 ביצעה הרשות 200 מעצרים, בעיקר בקרב עיתונאים וסטודנטים המזוהים עם חמאס (חשבון הטוויטר של אלרסאלה, 9 בדצמבר 2021). בכתבה שפורסמה באתר אלרסאלה, נשמעה הטענה שישראל וכוחות הביטחון הפלסטיניים מתחלקים ביניהם במעצר פעילי חמאס וכי מרבית המעצרים נעשים בקרב פעילי הגוש האסלאמי של חמאס באוניברסיטאות (אלרסאלה נט, 9 בדצמבר 2021).
- השיח’ חסן יוסף, בכיר חמאס ביהודה ושומרון ציין (טרם מעצרו ע”י כוחות צה”ל ב-13 בדצמבר 2021), כי גל המעצרים התעצם בתקופה האחרונה, במיוחד לקראת יום ייסוד חמאס (שחל ב-14 בדצמבר). הוא ציין שחמאס חזקה בשטחי הרשות ופעיליה הולכים בגו זקוף. עוד ציין שחמאס תמשיך בדרכה ובפיתוח אמצעיה השונים (אלרסאלה נט, 9 בדצמבר 2021).

מימין : קרקטורה המעידה על שיתוף הפעולה בין ישראל לרשות (אלרסאלה נט, 9 בדצמבר 2021). משמאל : קריקטורה המותחת ביקורת על מדיניות הדלת המסתובבת (דף הפייסבוק של קריקטורות פלסטיניות, 11 בדצמבר 2021)
המצב הכספי של אונר”א
- במהלך פגישה שקיים פיליפ לאזרני, הנציב הכללי של אונר”א, עם ראש ממשלת לבנון נג’יב מיקאתי, הזהיר לאזרני מפני איום ממשי שבשנת 2022 לא תוכל הסוכנות להמשיך לספק את השירותים שסיפקה עד היום. זאת, בשל הגירעון התקציבי העומד על סכום של כשישים מיליון דולרים . לדבריו מדינות רבות נסוגו מהתחייבויותיהן לסייע לתקציב הסוכנות (אתר אונר”א בערבית, 10 בדצמבר 2021).
יהודה ושומרון
- על פי נתוני משרד הבריאות (14 בדצמבר 2021) מספר החולים הפעילים ביהודה ושומרון עומד על 2,207 (לעומת 2,184 ב- 7 בדצמבר 2021). 57 חולים מאושפזים בטיפול נמרץ מהם 16 מונשמים. מספר הנפטרים הוא 2,918. מספר המחוסנים 1,061,739 (חיסון מלא של שתי מנות, לעומת 1,044,728 ב-7 בדצמבר 2021) (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 14 בדצמבר 2021).
רצועת עזה
- משרד הבריאות בעזה דיווח (נכון ל-14 בדצמבר 2021), כי ברצועה 1,730 חולים פעילים (לעומת 1,444 חולים פעילים ב-7 בדצמבר 2021). מתוך 1,160 בדיקות שנעשו ביממה האחרונה דווח על 128 חולים חדשים (כ- 11% חיוביים). סך כל הנפטרים ברצועה עומד על 1,669 (לעומת 1,656 ב-7 בדצמבר 2021). 65 חולים מאושפזים בבתי החולים ברצועה מהם 43 חולים קשים. סה”כ מחוסנים ברצועה– 521,600 (לעומת 515,206 ב-7 בדצמבר 2021) (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 14 בדצמבר 2021).
פיצוץ במחסן אמצעי לחימה של חמאס במחנה פליטים בדרום לבנון[3]
- ב-10 בדצמבר 2021 בשעות הערב, ארע פיצוץ עז במחנה הפליטים ברג’ אלשמאלי מזרחית לצור שבדרום לבנון. מקורות תקשורת בצור מסרו כי הפיצוץ ארע במחסן, שהיה ממוקם תחת מסגד, אשר הכיל ככל הנראה אמצעי לחימה. המסגד נהרס כליל ונזק נגרם גם לבתים ועסקים סמוכים. סוכנות הידיעות הלבנונית דיווחה על מספר הרוגים ופצועים באירוע (סוכנות הידיעות הלבנונית, 10 בדצמבר 2021).
- בבדיקה עלה שהפיצוץ אירע במחסן אמצעי לחימה, שהיה ממוקם מתחת למסגד בן אבי כעב, אשר נמצא בפיקוח חמאס. מאוחר יותר פרסמה חמאס גרסה רשמית לפיה לאחר בחינת נסיבות האירוע עולה, כי הפיצוץ נגרם כתוצאה מקצר חשמלי במחסן שהמכיל כמות גדולה של בלוני חמצן וחומרי ניקוי וחיטוי המיועדים לחלוקה במסגרת המאבק בנגיף קורונה.
- זמן קצר לאחר פרסום ההודעה הרשמית על נסיבות האירוע, פרסמה חמאס הודעת אבל על מותו של המהנדס חמזה אבראהים שאהין. אשר נהרג ב”פעילות ג’האדית במסגרת אימונים והכנה לקרב” (חשבון הטלגרם של חמאס, 10 בדצמבר 2021). אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, הגיע לנחם את משפחת ההרוג אולם בהודעה לא צוין היכן מתגוררת משפחתו (אתר חמאס, 12 בדצמבר 2021). בעת הלווייתו בוצע ירי לעבר המשתפים אשר כמה מהם נהרגו ונפצעו. חמאס האשימה את מנגנוני הביטחון של פתח בירי.
[1] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידי מרכז המידע כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[2] להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ-4 בינואר 2021: "תרגיל צבאי משותף, ראשון מסוגו, של הארגונים הפועלים ברצועת עזה, שנועד להעביר מסרים של אחדות ויכולת צבאית משופרת". ↑
[3] להרחבה ראו פרסום מרכז המידע בנושא.