חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (12-6 בדצמבר 2017)

שריפת דגלי ארה

שריפת דגלי ארה"ב וישראל במהלך הפגנת מחאה ביטא, דרומית לחברון (דף הפייסבוק QUDSN, 11 בדצמבר 2017).

אמבולנס של הסהר האדום הפלסטיני משמש כלי רכב הסעה למפגינים (דף הפייסבוק בערבית של מתאם פעולות הממשלה בשטחים, 11 בדצמבר 2017)

אמבולנס של הסהר האדום הפלסטיני משמש כלי רכב הסעה למפגינים (דף הפייסבוק בערבית של מתאם פעולות הממשלה בשטחים, 11 בדצמבר 2017)

פלסטיני משליך בקבוק תבערה (דף הפייסבוק QUDSN, 11 בדצמבר 2017).

פלסטיני משליך בקבוק תבערה (דף הפייסבוק QUDSN, 11 בדצמבר 2017).

יעד חמאס, שהותקף ע

יעד חמאס, שהותקף ע"י צה"ל (ערוץ אלוטניה ביוטיוב, 9 בדצמבר 2017)

מנהרת טרור של חמאס שחדרה לשטח ישראל מאזור ח'אן יונס שנחשפה על ידי צה

מנהרת טרור של חמאס שחדרה לשטח ישראל מאזור ח'אן יונס שנחשפה על ידי צה"ל (דף הפייסבוק של דובר צה"ל, 10 בדצמבר 2017)

הסתה בדף הפייסבוק של אתר תקשורת דומיננטי במדיה הפלסטינית. תמונת רקע המעודדת את המשך העימותים למען ירושלים. בכרזה נכתב: זעם למען ירושלים #ירושלים בירתנו (דף הפייסבוק QUDSN, 11 בדצמבר 2017)

הסתה בדף הפייסבוק של אתר תקשורת דומיננטי במדיה הפלסטינית. תמונת רקע המעודדת את המשך העימותים למען ירושלים. בכרזה נכתב: זעם למען ירושלים #ירושלים בירתנו (דף הפייסבוק QUDSN, 11 בדצמבר 2017)

  • נמשך גל ההפגנות והפרות הסדר האלימות ביהודה, שומרון, ירושלים ורצועת עזה, אף כי ניכרת ירידה בעצימות מאז השיא של ימי שישי ושבת (8, 9 בדצמבר 2017). התקשורת הפלסטינית נותנת במה לקריאות לעימותים אלימים. פתח קוראת להמשך “ימי הזעם” נגד ישראל וחמאס ממשיכה לקרוא להתקוממות מזוינת (אנתיפאדת אלקדס). במקביל התבצעו בימים האחרונים שלושה פיגועים משמעותיים: פיגוע דקירה בירושלים (מאבטח פצוע באורח קשה) ושני פיגועי ירי לעבר עמדת צה”ל סמוך לראמאללה ולעבר אוטובוס סמוך לעפרה.
  • בהפרות סדר אלימות שהתקיימו בכניסה לראמאללה תועדו רעולי פנים שהגיעו להפגין יורדים מאמבולנס של הסהר האדום, שבו הסתיעו, ככל הנראה, כדי להגיע לזירת האירועים. לדברי גורמים בצה”ל אין זה המקרה הראשון שבו עושים הפלסטינים שימוש באמבולנסים להסעת מפגינים וכמקום מסתור. הסהר האדום הפלסטיני הכחיש את טענות צה”ל.
לצפייה בסרטון

  • השבוע שוגרו מספר רקטות לעבר ישראל לפחות חמש רקטות נפלו בשטחה. שתי רקטות נפלו בשדרות בשטח גן ילדים וחניון. כמו כן בוצע ירי רקטה לעבר אשקלון שיורט על ידי מערכת “כיפת ברזל”. צה”ל הגיב בתקיפות מהאוויר ובירי טנקים וספינות חיל הים לעבר מטרות צבאיות של חמאס.
  • השבוע אותרה מנהרה חודרת (נוספת) לשטח ישראל השייכת לחמאס. המנהרה הנוכחית חדרה עמוק יותר לשטח ישראל מאשר המנהרה הקודמת. דובר צה”ל ציין, כי כוחות צה”ל עקבו אחר חפירת המנהרה באמצעות “יכולת ייחודית” המשלבת טכנולוגיה, מודיעין ויכולת מבצעית. ההחלטה לנטרל את המנהרה התקבלה משום שהיא הייתה כבר בשלבי בנייה מתקדמים.
פיגועים/ניסיונות לפיגועים
  • ירי לעבר אוטובוס סמוך לעפרה : ב-10 בדצמבר 2017 בשעות הערב בוצע ירי מנשק קל לעבר אוטובוס ישראלי ממוגן, שנסע סמוך לעפרה (אזור בנימין). לא היו נפגעים. נגרם נזק לשמשת האוטובוס. כוחות צה”ל, שסרקו את האזור מצאו במקום 11 תרמילי קליעים (דובר צה”ל, 10 בדצמבר 2017).
  • ירי לעבר עמדת צה”ל סמוך לראמאללה : ב-10 בדצמבר 2017 בשעות הערב בוצע ירי לעבר עמדת צה”ל סמוך למחנה הפליטים ג’לזון (אזור ראמאללה). לא היו נפגעים. בסריקות שערכו כוחות הביטחון בשטח נמצאו מספר תרמילים (Ynet, 10 בדצמבר 2017).
  • פיגוע דקירה בירושלים:
  • ב-10 בדצמבר 2017 בוצע פיגוע דקירה סמוך לתחנה המרכזית, ברחוב יפו בירושלים. המחבל שהגיע לכניסה הראשית של התחנה המרכזית דקר מאבטח ונמלט מהמקום. המאבטח נדקר בפלג גופו העליון ונפצע באורח קשה. מבצע הפיגוע נעצר על ידי אזרח ושוטר ונלקח חקירה.
הפלסטיני דוקר מאבטח ישראלי בכניסה לתחנה המרכזית בירושלים. צילום מצלמת אבטחה (דף הפייסבוק QUDSN, 10 בדצמבר 2017).    "הבשורה הטובה הראשונה". כרזה בעקבות פיגוע הדקירה בתחנה המרכזית בירושלים (נור אלוטן, חשבון טוויטר המזוהה עם חמאס, 10 בדצמבר 2017)
מימין: הפלסטיני דוקר מאבטח ישראלי בכניסה לתחנה המרכזית בירושלים. צילום מצלמת אבטחה (דף הפייסבוק QUDSN, 10 בדצמבר 2017). משמאל: “הבשורה הטובה הראשונה”. כרזה בעקבות פיגוע הדקירה בתחנה המרכזית בירושלים (נור אלוטן, חשבון טוויטר המזוהה עם חמאס, 10 בדצמבר 2017)
  • בתקשורת הפלסטינית דווח, כי הפלסטיני שביצע את פיגוע הדקירה הוא יאסין יוסף חאפט’ אבו אלקרעה, בן 24, ממחנה הפליטים אלפארעה, צפונית לשכם (ערוץ וטן, 10 בדצמבר 2017). נטען כי הוא מזוהה עם פתח. אביו של המחבל הינו קצין בדימוס בדרגת לואא’ (מקביל לאלוף), ששירת במנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית. בני משפחה נוספים שלו משרתים כקצינים במנגנוני הביטחון הפלסטינים (nnpress, 11 בדצמבר 2017).
  • כמה שעות לפני ביצוע הפיגוע פרסם בדף הפייסבוק שלו: “בדרך האל נצעד כדי להניף את הדגל… ולהקדיש את הכוח אלאקצא והדם יזרום מאתנו. הדם שלהו זול בשבילך מולדתנו, [עבור] קדושת [מסגד] אלאקצא שלנו”.
  • דף הפייסבוק הרשמי של פתח פרסם פוסט עם תמונה ופרטים אודות המחבל. לדף הגיבו גולשים פלסטינים רבים, אשר הביעו אהדה והערכה לפיגוע במילים : “תבורכנה ידיך הוי גיבור”, “אלף ברכות
מבצע פיגוע הדקירה יאסין אבו אלקרעה (דף הפייסבוק של פתח, 10 בדצמבר 2017).     תגובות עידוד של גולשים בדף הפייסבוק של פתח (דף הפייסבוק של הפתח, 10 בדצמבר 2017)
מימין : מבצע פיגוע הדקירה יאסין אבו אלקרעה (דף הפייסבוק של פתח, 10 בדצמבר 2017). משמאל : תגובות עידוד של גולשים בדף הפייסבוק של פתח (דף הפייסבוק של הפתח, 10 בדצמבר 2017)
  • עבד אלרחמן שדיד, בכיר חמאס, בירך על הפיגוע והדגיש כי הפלסטינים לא יתרשלו בהגנה על ירושלים (חשבון הטוויטר פאל אינפו, 10 בדצמבר 2017). בעקבות הפיגוע פורסמה בחשבון טוויטר המזוהה עם חמאס כרזה הקוראת לבצע פיגועים נוספים תחת הכותרת “הבשורה הטובה הראשונה”.
הפגנות, עימותים והפרות סדר
  • הכרזת טראמפ על הכרה אמריקאית בירושלים כבירת ישראל עוררה גל של הפרות סדר והפגנות אלימות ביהודה שומרון ומזרח ירושלים (“ימי זעם”). שיאם של העימותים בין הפלסטינים לבין כוחות הביטחון הישראליים היה בימים שישי ושבת, 9-8 בדצמבר 2017, כאשר נערכו הפגנות בעשרות מוקדים ביהודה, שומרון, מזרח ירושלים, רצועת עזה ואף בוואדי ערה שבתחומי הקו הירוק. במסגרת העימותים הושלכו בקבוקי תבערה, הוצתו צמיגים ויודו אבנים. בימים שלאחר מכן נמשכו הפרות הסדר ועימותים אלימים עם כוחות הביטחון הישראליים במספר מוקדים ביהודה, שומרון וירושלים אולם בהיקף מצומצם יחסית[1].
  • להלן אירועים נוספים:
    • 11 בדצמבר 2017- בעת הפרות סדר בא-טור שבמזרח ירושלים נפצע פלסטיני מירי כוחות הביטחון הישראלים (דף הפייסבוק צבע אדום, 11 בדצמבר 2017).
    • 10 בדצמבר 2017 – במהלך הפרות סדר יודו אבנים לעבר כוחות הביטחון הישראליים סמוך לתקוע (גוש עציון) חייל צה”ל נפצע באורח קל (דף הפייסבוק צבע אדום, 10 בדצמבר 2017).
    • 10 בדצמבר 2017 – אם שנסעה עם שני ילדיה סמוך לגוש עציון לכיוון ירושלים נתקלה במארב של שני רעולי פנים. אחד מהם יידה אבן שפגעה בפנס המכונית. אבן נוספת פגעה בחלון ועוד אחת בדלת המכונית. ילדה כבת תשע, שנסעה במכונית, נפצעה באורח קל.
    • 9 בדצמבר 2017 – רעולי פנים יידו אבנים לעבר אוטובוסים וניידות משטרה בואדי ערה . הכביש נחסם לתנועה. מיידוי האבנים נופצו שמשות האוטובוס שנסע לכיוון תל אביב . נהג האוטובוס ושתי נוסעות נפצעו באורח קל.
    • 7 בדצמבר 2017 – מעבר גלבוע צפונית לג’נין נסגר לתנועה בעקבות הפרות סדר במקום .
העברת מפגינים באמבולנסים של הסהר האדום
  • ב-11 בדצמבר 2017 התקיימו הפרות סדר אלימות בכניסה לראמאללה (“צומת איו”ש”). במהלך הפרות הסדר יידו מאות פלסטינים אבנים לעבר כוחות הביטחון הישראליים, השליכו בקבוקי תבערה והציתו צמיגים. כוחות צה”ל, שהיו במקום, תיעדו רעולי פנים פלסטינים, שהגיעו להפגין, יורדים מאמבולנס של הסהר האדום, אשר בו הסתייעו כנראה לצורך הגעה לזירת האירועים. לדברי גורמים בצה”ל אין זה המקרה הראשון שבו עושים הפלסטינים שימוש באמבולנסים בהפרות סדר וכי האמבולנסים, שנועדו לפינוי נפגעים, משמשים אותם לא רק ככלי רכב להסעת מפגינים לזירת האירועים אלא גם כמסתור אחריהם מסתתרים המתפרעים (אתר מתאם פעולות הממשלה בשטחים, 11 בדצמבר 2017).
  • בתגובה פרסם הסהר האדום הפלסטיני הודעה בה הכחיש את טענות צה”ל. לדבריו, מדובר במפגינים שפונו לטיפול ראשוני בשטח בעקבות פציעה. לאחר שלא היה צורך לפנות אותם לבית חולים הם שוחררו מן האמבולנס. לדברי ההודעה מקפיד הארגון לשמור על עקרון הניטרליות ומעניק סיוע הומניטארי בכל מקום בו הוא נמצא (מען, 12 בדצמבר 2017).

תגובות עידוד של גולשים בדף הפייסבוק של פתח (דף הפייסבוק של הפתח, 10 בדצמבר 2017)
אמבולנס של הסהר האדום הפלסטיני משמש כלי רכב הסעה למפגינים (דף הפייסבוק בערבית של מתאם פעולות הממשלה בשטחים, 11 בדצמבר 2017)

לצפייה בסרטון

נצראללה מחזק את ידי הפלסטינים
  • בלבנון נערכה הפגנת תמיכה רבת משתתפים בפלסטינים. בהפגנה, ששודרה בכלי התקשורת הפלסטינים (ערוץ אלאקצא, פלסטין אליום, דף הפייסבוק של סוכנות שהאב), נאם חסן נצראללה מזכ”ל חזבאללה. בנאומו הדגיש נצראללה, (בהצטרפו לקריאת חמאס), כי התגובה הראויה לצעדי ארה”ב היא “אנתיפדה פלסטינית שלישית”. הוא פנה לרשות הפלסטינית בדרישה להפסיק את המשא ומתן עם ישראל וקרא למדינות העולם הערבי לפעול נגד נורמליזציה עם ישראל. נצראללה הבטיח כי יחזור להקדיש את כל זמנו לסוגיה הפלסטינית.
  • עבאס זכי, חבר הועד המרכזי של פתח, הודה לנצראללה על נאומו וציין, כי הפלסטינים “לא יאכזבו אותו ואת האומה הערבית” (אלמיאדין.נט, 11 בדצמבר 2017). אסמאעיל רצ’ואן, בכיר חמאס, שיבח את קריאתו של נצראללה לגבש אסטרטגיה אחידה עבור כל כוחות ציר “ההתנגדות” (אלמיאדין, 11 בדצמבר 2017).

נאום מזכ"ל חזבאללה, חסן נצראללה מועבר בשידור חי בדף הפייסבוק שהאב המזוהה עם חמאס (דף הפייסבוק שהאב, 11 בדצמבר 2017)
נאום מזכ”ל חזבאללה, חסן נצראללה מועבר בשידור חי בדף הפייסבוק שהאב המזוהה עם חמאס (דף הפייסבוק שהאב, 11 בדצמבר 2017)

פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה[2]

פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה

ירי רקטות לעבר ישראל
  • במהלך השבוע שוגרו מספר רקטות לעבר ישראל. במספר מקרים אותרו נפילות רקטות בשטח ישראל. מערכת כיפת ברזל יירטה שתי רקטות להלן פירוט האירועים:
  • ב-8 בדצמבר 2017 בשעות הערב שוגרו מספר רקטות מרצועת עזה לעבר ישראל. רקטה אחת התפוצצה בעיר שדרות. הרקטה נפלה בחניון, נגרם נזק לכמה כלי רכב. שרידים של רקטה נוספת התגלו מאוחר יותר בשטח גן ילדים. הרקטה גרמה נזק למבנה. רקטה נוספת יורטה על ידי מערכת כיפת ברזל. יש לקחת בחשבון שכמה רקטות נוספות ששוגרו נפלו בשטח רצועת עזה. על ירי הרקטות קיבלה אחריות התארגנות סלפית בשם חטיבות ייחוד האל. לדברי ההתארגנות בוצע הירי בתגובה להחלטת הנשיא טראמפ (חשבון הטוויטר ics news, 8 בדצמבר 2017).
רקטה ששוגרה מעזה פגעה בגן ילדים בשדרות (משטרת ישראל, 8 בדצמבר 2017)    רקטה ששוגרה מעזה פגעה בגן ילדים בשדרות (משטרת ישראל, 8 בדצמבר 2017)
רקטה ששוגרה מעזה פגעה בגן ילדים בשדרות (משטרת ישראל, 8 בדצמבר 2017)
  • ב-10 בדצמבר 2017 בוצע ניסיון ירי רקטות מצפון רצועת עזה לעבר שטח ישראל. שתי הרקטות התפוצצו בשטח פתוח בתוך רצועת עזה (דף הפייסבוק צבע אדום, 10 בדצמבר 2017).
  • ב-11 בדצמבר 2017 בשעות הערב בוצע ירי רקטה לעבר העיר אשקלון. מערכת כיפת ברזל יירטה את הרקטה. רקטה ששוגרה מוקדם יותר נפלה בשטח פתוח בשטח ישראל סמוך לגדר המערכת בדרום רצועת עזה. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.

תגובת צה”ל

  • בתגובה לירי הרקטות תקפו כוחות צה”ל יעדים צבאיים של חמאס, אותה רואה ישראל כאחראית לכל המתרחש ברצועת עזה:
  • בתגובה לירי הרקטות ב-8 בדצמבר 2017 תקפו כלי טיס של חיל האוויר שש מטרות צבאיות של חמאס ברצועה. על פי דיווחי משרד הבריאות הפלסטיני נפצעו בתקיפות למעלה 15 בני אדם (חשבון הטוויטר של דובר משרד הבריאות, 8 בדצמבר 2017).
    יעד חמאס, שהותקף ע"י צה"ל (ערוץ אלוטניה ביוטיוב, 9 בדצמבר 2017)
    יעד חמאס, שהותקף ע”י צה”ל (ערוץ אלוטניה ביוטיוב, 9 בדצמבר 2017)
  • ב-10 וב-11 בדצמבר 2017 הגיבו כוחות צה”ל בירי טנקים ובירי של חיל הים וחיל האוויר לעבר מטרות צבאיות של חמאס. נמסר כי בתקיפות הושמדו מתקנים ליצור אמצעי לחימה משגרים ותשתיות טרור (דובר צה”ל, 12 בדצמבר 2017). כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו כי הותקפו עמדת תצפית ומוצב של מנגנון הריסון במזרח ח’אן יונס (פאל אינפו, 11 בדצמבר 2017).
נפילות רקטות בשטח ישראל בחתך חודשי

נפילות רקטות בשטח ישראל בחתך חודשי
*שש מהרקטות שנפלו בחודש פברואר היו רקטות ששוגרו מחצי האי סיני לעבר ישראל, ככל הנראה על ידי פעילי מחוז סיני של דאעש. בחודש אפריל שוגרה רקטה אחת מחצי האי סיני שנפלה בשטח ישראל. הרקטה שוגרה על ידי פעילי מחוז סיני של דאעש. בחודש אוקטובר 2017 שוגרו שתי רקטות מצפון חצי האי סיני ע”י שלוחה של דאעש בסיני. הרקטות נפלו בשטח המועצה האזורית אשכול.

נפילת רקטות בחתך שנת

נפילת רקטות בחתך שנת

עימותים סמוך לגדר הביטחון
  • ברצועת עזה הפגינו ב-8 בדצמבר 2017 כמה אלפי מפגינים בכמה מוקדים לאורך הגבול עם ישראל. המפגינים יידו אבנים והבעירו צמיגים והתגרו בכוחות צה”ל. שני מפגינים נהרגו מאש כוחות צה”ל (שהאב, 9 בדצמבר 2017). כמה עשרות פלסטינים נפצעו. בין המפגינים היו תלמידי בית ספר רבים (פאל אינפו, 9 בדצמבר 2017).ההפגנות חודשו גם בימים שלאחר מכן אולם במתכונת מצומצמת יחסית.
איתור מנהרה חודרת של חמאס
  • במסגרת מאמצי כוחות הביטחון הישראליים לאתר מנהרות חודרות מרצועת עזה לשטח ישראל, חשפו כוחות צה”ל מנהרה חודרת בשטח ישראל סמוך לגבול עם רצועת עזה. המנהרה, שחדרה לשטח ישראל מאזור ח’אן יונס, שייכת לזרוע הצבאית של חמאס. כוחות צה”ל ציינו כי הם עקבו אחר חפירת המנהרה באמצעות יכולת ייחודית המשלבת טכנולוגיה, מודיעין ויכולת מבצעית, עוד טרם חצתה את הגבול עם ישראל. בליל 10-9 בדצמבר 2017 הוחלט לנטרל את המנהרה שכבר הייתה בשלבי בנייה מתקדמים .
  • בצה”ל מעריכים, כי בעת נטרול המנהרה לא שהו בה פעילי חמאס. זוהי מנהרת הטרור השנייה הנחשפת בשבועות האחרונים (ב-30 באוקטובר 2017 נחשפה בשטח ישראל מנהרה של הג’האד האסלאמי בפלסטין). לדברי דובר צה”ל המנהרה הנוכחית חדרה עמוק יותר לשטח ישראל מאשר המנהרה הקודמת. כמו כן דיווח כי לא נמצאו במנהרה אמצעי לחימה. דובר צה”ל ציין כי חמאס ייחסה חשיבות למנהרה זו השקיעה בה משאבים רבים (דובר צה”ל, 10 בדצמבר 2017).

מנהרת טרור של חמאס שחדרה לשטח ישראל מאזור ח'אן יונס שנחשפה על ידי צה"ל (דף הפייסבוק של דובר צה"ל, 10 בדצמבר 2017)
מנהרת טרור של חמאס שחדרה לשטח ישראל מאזור ח’אן יונס שנחשפה על ידי צה”ל (דף הפייסבוק של דובר צה”ל, 10 בדצמבר 2017)

תהליך העברת הסמכויות לממשלת ההסכמה
  • ב-11 בדצמבר 2017 הצהיר עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, כי הממשלה קיבלה לידיה את הסמכויות על כל המשרדים והמוסדות הממשלתיים בנוסף למעברים וכי הכל נמצא תחת שליטתו של ראמי חמדאללה, ראש ממשלת ההסכמה. הוא ציין כי כרגע אין מה שיעכב את תהליך הפיוס. אלקאנוע גם ציטט את עזאם אלאחמד, חבר הועד המרכזי של פתח, שאמר כי כל הבעיות והמכשולים שהיו קיימים נפתרו וכי כל הסמכויות הועברו לידי הממשלה (אלערביה אלחדת’, 11 בדצמבר 2017). מאמון אבו שהלא, שר העבודה, מסר כי לאור ההתקדמות בתהליך הפיוס תסיר הרשות הפלסטינית בקרוב את הסנקציות שהיא מטילה על אספקת החשמל ברצועה והיא תשוב לספק חשמל כפי שנהגה לפני הטלת הסנקציות (מען, 10 בדצמבר 2017). למרות ההצהרות הללו נראה כי בפועל תהליך העברת הסמכויות לממשלת ההסכמה לא הסתיים .
  • מספר משרדים דיווחו כי החלו בתהליך קבלה לעבודה של פקידים שמונו לפני 2007 (עליית חמאס לשלטון ברצועת עזה). כך למשל ג’ואד עואד, שר הבריאות, דיווח כי החליט להחזיר 512 אנשי סגל מקצועיים שהפסיקו לעבור בשנת 2007 וכי הוא יבחן שילובם בבתי חולים ובמרכזים רפואיים (שהאב, 10 בדצמבר 2017). משרד התחבורה הודיע כי קיבל לעבודה 35 פקידים שמונו לפני 2007 במסגרת יישום הפיוס (צפא, 10 בדצמבר 2017). משרד החינוך הודיע כי החלו צעדים ראשונים לביצוע תכנית לבניית מאה בתי ספר חדשים ברצועה (ופא, 6 בדצמבר 2017).
  • צלאח אלברדויל, חבר הלשכה המדינית של חמאס, הבהיר, כי חמאס פירקה את הוועדה האדמיניסטרטיבית והעבירה את כל הסמכויות לממשלת ההסכמה, לדבריו ב-10 בדצמבר 2017 הייתה הממשלה אמורה לשלם את משכורות נובמבר ליותר מ-40 אלף עובדים ברצועה, ובנוסף, עליה לחדש את אספקת החשמל לרצועה. הוא ציין כי פתח ביקשה בפגישה האחרונה ארכה כדי לקבל את אישורו של אבו מאזן ליישם את מה שסוכם בנושא המשכורות והחשמל וכי הארכה הסתיימה ב-10 בדצמבר אך טרם התקבלה תשובה (שהאב, 10 בדצמבר 2017).
  • חמאס הפסיקה ב-10 בדצמבר 2017 את העברת כספי המיסים לחשבונות משרד האוצר בממשלת ההסכמה. מקורות ברצועה מסרו כי הצעד נעשה בתגובה לאי הסרתם של הסנקציות נגד הרצועה. לדברי עבד אללטיף אלקאנוע דובר חמאס, חמאס כועסת על העיכוב בתשלום המשכורות לעובדים, לאחר שכל כספי המיסים הועברו לבנק פלסטין שממנו משולמות המשכורות. הוא אישר כי חמאס הפסיקה ב-10 בדצמבר את העברת כספי הגבייה המקומית לבנק, והדגיש כי חמאס לא תחדש את העברת הכספים עד שהממשלה תמלא את הבטחותיה לשלם את המשכורות (דניא אלוטן, 10 סדצמבר 2017; אלחיאת, 11 בדצמבר 2017; אלמצרי אליום, 11 בדצמבר 2017).
  • במקביל הכריז איגוד הפקידים ברצועת עזה על שביתה כללית ב-12 בדצמבר 2017 במחאה על אי-תשלום המשכורות. במסגרת זאת יושבתו כל בתי הספר המשרדים והמוסדות הממשלתיים. במסיבת עיתונאים שערך האיגוד האשימו הפקידים את הממשלה בפגיעה בתושבי רצועת עזה ופקידיה. האיגוד איים כי אם הממשלה תמשיך להתנכל לפקידים יקרא האיגוד להפסיק את תהליך ביסוס הממשלה ברצועה (חשבון הטוויטר פאל אינפו, 10 בדצמבר 2017).
איראן מבטיחה לתמוך בחמאס ושאר ארגוני הטרור
  • אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, שוחח בטלפון עם חסן רוחאני נשיא איראן על הכרזתו של נשיא ארה”ב כי הם מכירים בירושלים כבירת ישראל. לדברי רוחאני ההחלטה מהווה “תוקפנות כלפי העם הפלסטיני וכלפי האומה האסלאמית”. הוא ציין בדבריו כי ירושלים היא פלסטינית מבחינה מדינית ודתית וקרא להיאבק בהחלטה ולהציב עמדה ערבית ואסלאמית מאוחדת לתמיכה בעמדה הפלסטינית ובאנתיפאדה. הניה ציין כי הם מצפים שיתקבלו החלטות ברורות בנושא במהלך הפסגה האסלאמית שתתקיים ב-13 בדצמבר 2017 באיסטנבול שבתורכיה (אתר חמאס, 11 בדצמבר 2017).
  • קאסם סלימאני, מפקד כוחות קדס שוחח טלפונית עם מפקדי הזרוע הצבאית של חמאס ושל הג’האד האסלאמי בפלסטין. בשיחות הביע סלימאני את תמיכתה של איראן בקבוצות “ההתנגדות” השונות בפלסטין (קרי, בארגוני הטרור). הוא הדגיש כי כל קבוצות “ההתנגדות” האזוריות (קרי, ארגוני הטרור האזוריים הנתמכים על ידי איראן ובמרכזם חזבאללה ) עומדות לצדם בנושא אלאקצא (איסנא, 11 בדצמבר 2017).
חמאס מתכוננת לאירועי יום השנה השלושים לייסודה
  • חמאס ממשיכה בהכנות לקראת העצרת לציון יום השנה השלושים לקמת התנועה. העצרת שתהיה שיאם של האירועים תתקיים בכיכר אלכתיבה בעזה ב-14 בדצמבר 2017 תחת הכותרת “ההתנגדות החלטתנו, והאחדות בחירתנו”. אשרף אבו זאיד, האחראי על מנגנון הפעילות הציבורית בחמאס, ציין כי חמאס החליטה שיום זה יהיה יום ההתגייסות למען ירושלים ואלאקצא (אתר מנגנון הפעילות הציבורית בחמאס, 9 ו-11 בדצמבר 2017).

הלוגו לציון יום השנה השלושים להקמת חמאס (אתר מנגנון הפעילות הציבורית בחמאס, 27 בנובמבר 2017)
הלוגו לציון יום השנה השלושים להקמת חמאס (אתר מנגנון הפעילות הציבורית בחמאס, 27 בנובמבר 2017)

  • בחמאס ציינו את יום השנה במספר אירועים מקדימים ביניהם מסיבת עיתונאים שנערכה מול ביתו של אחמד יאסין מקים התנועה, תהלוכה של פעילי הזרוע הצבאית של חמאס שהסתיימה מול ביתו של מפקד הזרוע הצבאית, מחמד צ’יף (אתר תנועת חמאס, 5 בדצמבר 2017). בצפון הרצועה הכריזה חמאס על תחילת הפעילויות בתהלוכה של פעילי הזרוע הצבאית בבית חאנון שהסתיימה מול ביתו של צלאח שחאדה המפקד לשעבר הזרוע הצבאית (אתר הזרוע הצבאית של חמאס, 7 בדצמבר 2017; אתר רדיו צות אלאקצא, 7 בדצמבר 2017).
פעילות מדינית והמשך ההסתה בעקבות הכרזת טראמפ
  • הרשות הפלסטינית המשיכה להעביר מסרים תקיפים לארה”ב בצד פעילות דיפלומטית נמרצת מול מדינות האזור ומדינות המערב. אבו מאזן יצא בראש משלחת בכירים למצרים לפגישה עם נשיא מצרים אלסיסי (עבדאללה מלך ירדן שהיה אמור להגיע לפגישה ביטל את השתתפותו) (אלוטן, 10 בדצמבר 2017). בפגישה דנו השניים בדרכי ההתמודדות עם השלכות הכרזת נשיא ארה”ב ובצעדים שונים שיש לנקוט במישור הערבי והבינלאומי (עמוד הפייסבוק של דובר הנשיאות, 11 בדצמבר 2017). המשלחת בראשות אבו מאזן גם נועדה עם אחמד אבו אלע’יט, מזכ”ל הליגה הערבית, אשר עדכן אותו במאמצים הבין-ערביים המושקעים בנושא ירושלים (ופא, 11 בדצמבר 2017).
  • בכירי הרשות הפלסטינית אומרים כי כל המגעים עם ארה”ב נותקו לחלוטין: עזאם אלרחמד, חבר הועד המרכזי של פתח, אמר כי כל המגעים עם ארה”ב נותקו לחלוטין. לדבריו אבו מאזן לא ייפגש עם סגן נשיא ארה”ב מייקל פנס כאשר יגיע לביקור ב-19 בדצמבר 2017 והוסיף כי אבו מאזן לא ייפגש עם אף בכיר אמריקאי אחר (אלערביה אלחדת’, 7 בדצמבר 2017). נביל שעת’, יועץ אבו מאזן לעניינים בינלאומיים, אמר כי היחסים בין ארה”ב לרשות הפלסטינית “הגיעו לקיצם” וכי ההנהגה הפלסטינית אף החליטה לסגור את נציגות אש”ף בוושינגטון (דניא אלוטן, 12 בדצמבר 2017).
  • אחמד מג’דלאני, חבר הועד הפועל של אש”ף, הצביע על שלושה תחומי פעולה אפשריים של הפלסטינים להתמודדות עם הכרזת הנשיא טראמפ: התחום המדיני באמצעות האו”ם והסכמים בינלאומיים כדי לחזק את מעמדה של פלסטין . התחום המשפטי באמצעות זירוז תביעות משפטיות שהגישו הפלסטינים, והתחום העממי שמשמעותו ביצוע פעולות בלתי אלימות בשטחים הפלסטינים ובפזורה יחד עם תמיכה בקמפיין החרם נגד ישראל והתנעתו (דינא אלוטן, 6 בדצמבר 2017).
  • במקביל, ממשיכים בכירי הרשות להבהיר, כי הם אינם נסוגים מתהליך השלום אך בו בזמן מדגישים, כי ארה”ב לא תשמש יותר כמתווכת בתהליך. נביל שעת’, יועץ אבו מאזן לעניינים בינלאומיים, אמר כי ההנהגה הפלסטינית החליטה לצאת מכל תהליך השלום בתיווך אמריקאי והדגיש כי ההנהגה לא תאפשר לארה”ב לשמש כמתווכת שכן היא הוכיחה שהיא אינה כשירה למלא תפקיד זה (דניא אלוטן, 12 בדצמבר 2017).
  • בתקשורת הפלסטינית נמשכות הקריאות לעימותים אלימים עם כוחות ביטחון ישראלים. דף הפייסבוק הרשמי של פתח פרסם פוסטים תחת ההאשטאג “זעם ירושלים” הקוראים לעימותים ולהמשך ביטויי הזעם נגד ישראל ולמען ירושלים ואלאקצא (דף הפייסבוק של פתח, 11 בדצמבר 2017). גם חמאס ממשיכה באמצעות האתרים שברשותה לעודד את המשך העימותים. במסגרת זו, פורסמה בין השאר כרזה בה נכתב : קום והתקומם # אינתיפאדת אלקדס (חשבון הטוויטר PALINFO, 12 בדצמבר 2017). דף הפייסבוק QUDSN, הנחשב לדומיננטי ביותר במדיה הפלסטינית (טוען ל-6 מיליון מבקרים), שינה את תמונת הרקע שלו ומציג תמונה הקוראת ומעודדת את המשך העימותים למען ירושלים (דף הפייסבוק QUDSN, 11 בדצמבר 2017).
דף הפייסבוק הרשמי של פתח בו כרזות הקוראות להמשך פעולות הזעם למען ירושלים.     זעם למען אלאקצא (דף הפייסבוק של הפתח, 11 בדצמבר 2017)
דף הפייסבוק הרשמי של פתח בו כרזות הקוראות להמשך פעולות הזעם למען ירושלים. מימין : #זעם ירושלים. ויימשך הזעם. משמאל : זעם למען אלאקצא (דף הפייסבוק של הפתח, 11 בדצמבר 2017)

הסתה בדף הפייסבוק של אתר תקשורת דומיננטי במדיה הפלסטינית. תמונת רקע המעודדת את המשך העימותים למען ירושלים. בכרזה נכתב: זעם למען ירושלים #ירושלים בירתנו (דף הפייסבוק QUDSN, 11 בדצמבר 2017)
הסתה בדף הפייסבוק של אתר תקשורת דומיננטי במדיה הפלסטינית. תמונת רקע המעודדת את המשך העימותים למען ירושלים. בכרזה נכתב: זעם למען ירושלים #ירושלים בירתנו (דף הפייסבוק QUDSN, 11 בדצמבר 2017)

כרזה שפרסמה חמאס בה נכתב : קום והתקומם # אינתיפאדת אלקדס (חשבון הטוויטר PALINFO, 12 בדצמבר 2017)
כרזה שפרסמה חמאס בה נכתב : קום והתקומם # אינתיפאדת אלקדס (חשבון הטוויטר PALINFO, 12 בדצמבר 2017)

[1] פירוט ראו פרסום מרכז המידע מ-10 בדצמבר 2017 : "תגובות פלסטיניות להכרזת טראמפ כי ארה"ב מכירה בירושלים כבירת ישראל".
[2] "פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה.