- גם השבוע הופגנה רמת אלימות גבוהה במהלך “צעדת השיבה” ובימים שלאחריה. ביטויים עיקריים לכך: השלכת מטענים ורימונים, הפרחת בלוני נפץ וחציית גדר הגבול לעבר ישראל כמעט מידי יום ביומו; ניסיונות חדירה של פלסטינים לשטח ישראל ופעילות של יחידות ההטרדה הלילית במהלך השבוע; ירי שלוש רקטות לעבר ישראל. בתגובה תקפו כלי טיס של חיל האוויר מטרות חמאס.
- במקביל נמשכו המאמצים המצריים להרגיע את המצב ולגבש מתווה של הסדרה המקובלת על ישראל וחמאס. מקורות פלסטינים (כולל בכיר חמאס) התבטאו, כי הבנות אלה חייבות לכלול את הסרת “המצור”, הרחבת מרחב הדיג, פיתרון משבר החשמל והקמת פרויקטים לשיקום התשתיות ברצועה. ביטאון חמאס מסר כי ישראל תובעת להתרחק מהגבול, להפסיק את שיגור הבלונים ואת המשטים.
- בינתיים נערכים חמאס, ושאר הארגונים, למגוון פעילויות המתוכננות ליום שבת ה-30 במרץ (יום השנה לתחילת “צעדות השיבה”). בשלב זה לא ידוע לנו “התפריט ” של הפעילויות המתוכננות אך יש לקחת בחשבון שתופעל במהלכן אלימות במינון גבוה. יוזכר, כי הצעדה תתקיים מספר ימים לפני הבחירות בישראל (שתתקיימנה ב-9 באפריל 2019).
- ביהודה ושומרון נמשך הטרור העממי. השבוע סוכל ניסיון פיגוע דקירה, בוצע פיגוע ירי והיו אירועי יידויי אבנים, השלכת בקבוקי תבערה ומטען צינור בכבישי יהודה ושומרון.
- אבו מאזן מינה השבוע את מחמד אשתיה, חבר הועד המרכזי של פתח, לראש הממשלה החדש. ד”ר אשתיה הינו פוליטיקאי וכלכלן, שמוצאו מאזור שכם. שימש בעבר כמרצה באוניברסיטת ביר זית ושר השיכון והעבודות הציבוריות בממשלת הרשות. הוא עמד בעבר בראש המשלחת הכלכלית לשיחות עם ישראל. כישוריו בתחום הכלכלה עשויים לסייע לו להתמודד עם המצוקה הכספית ברשות הפלסטינית בעקבות הסירוב ל קבלת כספי הסילוקין.
“צעדת השיבה ”
- ב-7 במרץ 2019 התקיימה “צעדת השיבה” ה-50 במספר שהתקיימה תחת הכותרת “האישה הפלסטינית” לציון יום האישה הבינלאומי שחל באותו יום. בצעדה השתתפו כ-8,500 מפגינים שהתכנסו בחמישה מוקדים על גבול הרצועה. במהלך האירועים הופגן רף אלימות גבוה, דומה לזה של השבועות האחרונים. המפגינים השליכו מטענים ורימונים לעבר כוחות צה”ל, הבעירו צמיגים והפריחו בלוני נפץ. מספר מפגינים הצליחו לחצות את גדר הביטחון אולם מיד שבו על עקבותיהם לרצועה. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו על כמה מפגינים, שהצליחו לחתוך את גדר הביטחון מזרחית למחנה הפליטים אלבריג’ (פאל די אף, 8 במרץ 2019).
- משרד הבריאות הפלסטיני הודיע על מותו של אדם אחד ועל פציעתם של 48 מפגינים (חשבון הטוויטר של אשרף אלקדרה, 8 במרץ 2019). דווח, כי אחמד בחר, סגן ראש המועצה המחוקקת מטעם חאמס, המשתתף בכל אירועי “צעדת השיבה”, נפצע במזרח ח’אן יונס כתוצאה משאיפת גז מדמיע (פאל טודיי, 8 במרץ 2019).
- הוועדה העליונה לצעדות השיבה קראה לציבור להתכונן לקראת יום האדמה (30 במרץ) ולהשתתף ב”צעדת השיבה” הבאה שתתקיים ביום שישי 15 במרץ 2019 תחת הסיסמא “הצעדות [הן] הבחירה שלנו” (פאל דיאף, 8 במרץ 2019). בראיון שהעניק אסמאעיל רצ’ואן, בכיר חמאס, אמר כי ביום שישי 29 במרץ 2019 לא תתקיים צעדה וכי כל הפלסטינים יתגייסו לצעדה שתתקיים יום למחרת ב-30 במרץ (ערוץ אלאקצא, 10 במרץ 2019). צעדה זו מתקיימת במלאת שנה ל”צעדות השיבה” זמן קצר לפני יום הבחירות בישראל (שיתקיים ב-9 באפריל 2019).
כרזה שפרסמה הרשות הלאומית העליונה לצעדת השיבה, הקוראת להשתתף בצעדת השיבה ה-51 תחת הכותרת “הצעדות [הינן] הבחירה שלנו” (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה לצעדת השיבה”, 12 במרץ 2019).
הפרחת בלוני תבערה/נפץ
- במהלך השבוע נמשך שיגור בלוני הנפץ לעבר ישראל, אחד הביטויים להעלאת רף האלימות. על חלק מהאירועים הגיבה ישראל בירי ארטילריה ותקיפות כלי טיס נגד יעדים צבאיים של חמאס. ב-6 במרץ 2019 הודיעו בני זוארי על חידוש הפרחת הבלונים לעבר יישובי עוטף עזה ממזרח לרפיח (עמוד הפייסבוק של בני אלזוארי, 6 במרץ 2019). לדברי מאהר מזהר, חבר הלשכה מדינית של החזית העממית לשחרור פלסטין, הפרחת בלוני התבערה תמשך ואף תסלים עוד ציין כי יש ברשותם אמצעים עממיים רבים נוספים נגד יישובי עוטף עזה (דניא אלוטן, 6 במרץ 2019).
- להלן אירועים בולטים:
- ב-9 במרץ 2010 הוזעקו כוחות הביטחון בעקבות דיווח אודות בלון חשוד שנפל באזור מיוער במועצה האזורית שדות הנגב. בבדיקה שערכו החבלנים עלה, כי לבלון חובר ראש נפץ של טיל נ”ט מסוג RPG . הטיל נוטרל. לא היו נפגעים. יום קודם לכן שוגר צרור בלונים דומה אך הוא ככל הנראה לא נפל בשטח ישראל.
- ב-8 במרץ 2019 איתרו כוחות הביטחון במועצה אזורית אשכול שלושה צרורות של בלונים . לאחד מהם נקשר דחליל עם דמותו של זיאד נחאלה, מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין .
- ב-7 במרץ 2019 הופרחו מספר בלוני תבערה/נפץ לעבר ישראל. בתגובה ירו כוחות ארטילריה ישראליים לעבר עמדה השייכת לכוחות מגני הספר באזור “מוצב מלכה” מזרחית לעיר עזה. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו על מספר פצועים מירי מזרחית למחנה הפליטים אלבוריג’ ובאזור ח’אן יונס (פאל אינפו, 7 במרץ).
- ב-6 במרץ 2019 שוגרו לשטח ישראל שלושה צרורות בלונים אליהם חוברו מטעני נפץ. אחד ממטעני החבלה התפוצץ ליד קיבוץ במועצה האזורית שער הנגב. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. בתגובה תקפו כלי טיס של חיל האוויר כמה יעדי טרור ברצועת עזה. בין היעדים שהותקפו מתחם צבאי של חמאס בצפון רצועת עזה . כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו כי כוחות צה”ל תקפו מטרה באזור הנמל החדש במערב ח’אן יונס (פאל אינפו, 6 במרץ 2019) .
- ב-11 במרץ 2019 אותר חפץ חשוד שהיה מחובר לצרור בלונים בשטח פתוח במועצה האזורית אשכול . לא ידוע מתי שוגרו הבלונים (דוברות המועצה האזורית אשכול, 11 במרץ 20019).
פעילות אלימה בימים שבין צעדות ימי שישי
- במקביל ל”צעדת השיבה” ובימים שבין הצעדות נמשכה הפעילות האלימה סמוך לגדר הביטחון בגבול ישראל רצועת עזה. ב-9 במרץ 2019 דווח כי פעילויות יחידות ההטרדה הליליות ברפיח הופסקו באופן פתאומי (עמוד הפייסבוק של בני אלזוארי, 9 במרץ 2019). נמסר, כי הרשות העליונה עצרה אותן באופן זמני כבעקבות בקשה של מצרים כדי לתת הזדמנות להפעיל לחץ על ישראלי ליישום ההבנות (אלערבי אלג’דיד, 10 במרץ 2019).
- הלן מספר אירועים בולטים:
- ב-9 במרץ 2019 פגע קליע, שנורה ככל הנראה משטח רצועת עזה , בבית בנתיב העשרה, הסמוך לגבול. בבית נפער חור והקליע נמצא כל רצפת הבית. לא היו נפגעים (דוברות מועצה אזורית חוף אשקלון 9 במרץ 2019).
- ב-8 במרץ 2019, שעות מספר לפני “צעדת השיבה”, עצרו לוחמי צה”ל שני חשודים שחצו את גדר הביטחון בצפון רצועת עזה והגיעו לשטח ישראל. השניים והצליחו להגיע עד לשטחים החקלאיים של קיבוץ ארז במועצה האזורית שער הנגב. בחיפוש שנערך נמצאו ברשותם רימון וסכין הם הועברו לחקירה. מוקדם יותר נתפסו שני חשודים שחצו את הגדר שברשותם נמצאו שלוש סכינים (דובר צה”ל, 8 במרץ 20189).
- ב-6 במרץ 2019 ,במסגרת פעולות “יחידת ההטרדה הלילית”, הונח מטען סמוך גדר הביטחון בצפון רצועת עזה . המטען התפוצץ בשטח רצועת עזה. כתוצאה מכך הופעלה התרעת “צבע אדום” במרחב (דובר צה”ל, 6 במרץ 2019).
הכנות לצעדה ב-30 במרץ 2019
- בראיון שהעניק אסמאעיל רצ’ואן בכיר חמאס, הכריז כי במהלך מסיבת עיתונאים שתערך בשבוע הבא תפרסם חמאס את הפעילויות המתוכננות ל-30 במרץ. הוא קרא לעם הפלסטיני להתכונן ולקחת חלק הפעילויות. רצ’ואן ציין כי הם פועלים להרחיב את הצעדות גם ליהודה ושומרון כמו גם לשטחי 1948 (קרי, ישראל) , מחנות הפליטים בפזורה והזירה אירופאית והערבית. הוא הפנה קריאה מיוחדת לתנועת פתח ללכת יד ביד עם “ההתנגדות” בכל שבוע ובמיוחד ביום האדמה (ערוץ אלאקצא, 10 במרץ 2019).
- טלאל אבו ט’ריפה, חבר הלשכה המדינית של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין, אמר כי הצעדות תמשכנה להתקיים עד שתשגנה את מטרותיהן. לדבריו “ההתנגדות” לא תגביל את אמצעי המאבק נגד ישראל ויש להגיב על כל ירי של ישראל נגד המפגינים. הוא ציין כי ככל שישראל ממשיכה “בפשעיה” נגד הפלסטינים הם מרגישים צורך עז יותר להשתתף בצעדות. לגבי 30 במרץ אמר אבו ט’ריפה כי רבים יגיעו להשתתף בצעדה אשר תתקיים “בדרכי שלום”. הוא הזהיר את ישראל שלא לפעול נגד המפגינים.אחרת איים היא תשלם מחיר שהיא אינה מצפה לו (ערוץ אלאקצא, 9 במרץ 2019).
ירי רקטות לעבר ישראל
- במהלך השבוע שוגרו מספר רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל, שלוש מהן נפלו בשטח ישראל. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. צה”ל הגיב בתקיפת יעדי חמאס ברצועה :
- ב-9 במרץ 2019 בשעות הערב זוהה שיגור מרצועת עזה לשטח ישראל (דובר צה”ל, 9 במרץ 2019). הרקטה נפלה בשטח פתוח בשטח המועצה האזורית אשכול. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. בתגובה לירי הרקטות תקפו כלי טיס של חיל האוויר מספר יעדי טרור במתחם צבאי בצפון רצועת עזה ושני כלי שיט של חמאס (דובר צה”ל, 10 במרץ 2019). כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו על תקיפת מוצב של “ההתנגדות” מערבית לבית לאהיא בצפון הרצועה (חשבון הטוויטר של סוכנות שהאב, 10 במרץ 2019). כמו כך דווח על תקיפה של מוצב של הכוח הימי במערב דיר אלבלח (חשבון הטוויטר שבכה קדס, 10 במרץ 2019). נמסר כי לא היו נפגעים (שהאב, 10 במרץ 2019).
- ב-8 במרץ 2019 בשעות הערב זוהו שני שיגורים מרצועת עזה. רקטה אחת התפוצצה בשטח פתוח בין שני קיבוצים במועצה האזורית אשכול. רקטה נוספת נפלה ככל הנראה בשטח רצועת עזה. בתגובה לירי תקפו כלי טיס של חיל האוויר כמה מטרות במתחם צבאי בדרום רצועת עזה וכן תשתית תת-קרקעית בצפון הרצועה (דובר צה”ל, 8 במרץ 2019).
- ב-6 במרץ 2019 שוגרו שתי רקטות לעבר ישראל. נפילה אחת זוהתה בשטח ישראל והשנייה בשטח רצועת עזה. בתגובה תקפו כלי טיס של חיל האוויר מטרות של הכוח הימי של חמאס באזור ח’אן יונס. כלי תקשורת פלסטינים דיווחו על תקיפה באזור הנמל החדש צפונית מערבית לח’אן יונס (שהאב, 7 במרץ 2019).
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
ירי בחתך רב שנתי
פיגועים/ניסיונות לפיגועים
- ב-12 במרץ 2019 זיהו לוחמי צה”ל פלסטיני חמוש בסכין שרץ לעברם בין קרית ארבע למערת המכפלה בחברון. הם הדפו אותו והוא רץ לעבר מבנה אזרחי סמוך. הלוחמים ירו לעברו והוא נהרג (דובר צה”ל, 12 במרץ 2019). בתקשורת הפלסטינית דווח, כי ההרוג הוא יאסר פוזי אלשויכי, בן 27, מחברון שעבד כפקיד בבית הדין השרעי (מען, ופא, 12 במרץ 2019).
יאסר פוזי אלשויכי, בן 27 מחברון (מען, 12 במרץ 2019)
- ב-11 במרץ 2019 בשעות הערב בוצע ירי לעבר כלי רכב סמוך לכפר אסכאכא (מזרחית לאריאל). לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב. בסריקות שערכו כוחות הביטחון הישראליים בעקבות הירי בכפר אסכאכא נתפסו אקדח ושני כלי נשק נוספים (דובר צה”ל, 12 במרץ 2019).
אירועים בשטח
- ביהודה ושומרון נמשכו אירועי יידויי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה לעבר כוחות הביטחון ולעבר מטרות אזרחיות. בפעילות סיכול ומנע, שביצעו כוחות הביטחון הישראליים ברחבי יהודה ושומרון, נעצרו חשודים בפעילות טרור, נתפסו אמצעי לחימה וכספים שהיו מיועדים למימון טרור. להלן אירועים בולטים:
- 12 במרץ 2019 – אבנים יודו לעבר אוטובוס סמוך לתקוע (דרומית לבית לחם) נהג האוטובוס, שהיה ריק מנוסעים, נחבל. שמשת האוטובוס נפגעה (הצלה ללא גבולות, 11 במרץ 2019).
- 12 במרץ 2019– אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש גוש עציון חברון סמוך לבית אומר. לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 11 במרץ 2019).
- 11 במרץ 2019 – אבנים יודו לעבר כלי רכב צפונית לחברון רוכב אופנוע נפצע באורח קל (הצלה ללא גבולות יו”ש, 11 במרץ 2019).
- 10 במרץ 2019 – בסריקות שביצעו כוחות הביטחון הישראליים למציאת אמצעי לחימה בלתי חוקיים בכפר יטא (דרומית לחברון) תפסו הלוחמים שני אקדחים, סכינים ותחמושת. כמו כן נתפסו כספים בשווי של עשרות אלפי שקלים שנועדו למימון פעילות טרור (דובר צה”ל, 10 במרץ 2019).
- 9 במרץ 2019 – מטען צינור הושלך לעבר כלי רכב בכביש ירושלים גוש עציון בין מחסום המנהרות לצומת אלחאדר (הצלה ללא גבולות יו”ש, 9 במרץ 2019).
- 8 במרץ 2019– באזור בית סירא (מערבית לראמאללה) התנהלו עימותים בין מפגינים פלסטינים ולכוחות הביטחון הישראליים. המפגינים חיבלו בגדר הביטחון (חשבון הטוויטר PALIFO, 8 במרץ 2019). בקבוק תבערה שהושלך לעבר כוח צה”ל התלקח על ג’יפ (דף הפייסבוק QUDSN, 9 במרץ 2019).
- 7 במרץ 2019– כוחות הביטחון הישראליים הרסו בכפר כובר (צפונית מערבית לראמאללה) את ביתו של המחבל עצאם ברע’ות’י (דובר צה”ל, 8 במרץ 2019). עצאם ברע’ות’י עמד בראש החוליה שביצעה את פיגועי הירי בצומת עופרה (9 בדצמבר 2018) ובגבעת אסף (13 בדצמבר 2018). חמאס גינתה את הרס ביתו של המחבל וטענה, כי מדיניות הענישה הקולקטיבית לא תפגע ברצון העם הפלסטיני להתנגד לישראל (דניא אלוטן, 7 במרץ 2019).
הריסת ביתו של עאצם אלברע’ות’י בכפר כובר (חשבון הטוויטר PALIFO, 6 במרץ 2019)
- 6 במרץ 2019 – במהלך סריקות כוחות הביטחון הישראליים בעיר שכם וסביבותיה נתפסו כלי נשק מסוג M4 , תת מקלע מייצור עצמי מסוג קרלו, אקדח ותחמושת (דובר צה”ל, 6 במרץ 2019).
החלטת בית המשפט בעניין שער הרחמים
- בית המשפט השלום דחה את בקשת המדינה לסגור את המבנה שער הרחמים, שנפתח ללא אישור על ידי הוקף. על פי החלטת בית המשפט צו הסגירה שהמדינה ביקשה להוציא מסיבות ביטחוניות לא ייכנס לתוקף בשבוע הבא . המתחם יישאר פתוח כדי לאפשר מיצוי המשא ומתן המתנהל עם ירדן בנושא (ישראל היום, 12 במרץ 2019).
- ביום שישי שלפני החלטת בית המשפט קראה תנועת חמאס לציבור הפלסטיני בירושלים ובגדה המערבית להגיע למסגד אלאקצא כדי לבלום את פעילויותיה של ישראל באזור. עוד קראה התנועה למתפללים לעבות את ההתקהלות במסגד וכן לערוך ביום שישי גיוס נרחב (אתר חמאס, 6 במרץ 2019). רבים נענו והגיעו לתפילה ביום שישי אולם בשטח לא היו אירועים מיוחדים.
- 12 במרץ 2019 הושלך בקבוק תבערה לעבר עמדת משטרה בשער האריות בירושלים. בתגובה נכנסו כוחות משטרה לשטח הר הבית וסגרו את שערי הכניסה והיציאה. שלושה חשודים נעצרו. כתוצאה מכך פרצו עימותים במקום וכל המתפללים פונו ( דוברות משטרת ירושלים, 12 במרץ 2019).
פיגועים משמעותיים שבוצעו ביהודה ושומרון[1]
נעצר פלסטיני שביצע פיגוע דקירה בישוב אפרת
- כוחות הביטחון הישראליים עצרו במהלך חודש פברואר 2019 את מבצע פיגוע הדקירה בישוב אפרת ב-23 בדצמבר 2016 במהלכו נפצע אזרח ישראליבאורח קל. מחקירת שירות הביטחון הכללי עלה, כי המחבל הדוקר, אימן מחמד עלי פואג’רה, המזוהה עם חמאס, רכש את הסכין באמצעותה ביצע את הפיגוע מבעוד מועד והגיע לישוב אפרת במטרה לרצוח אזרחים ישראליים. הוא דקר את האזרח הראשון שנקרה בדרכו (תקשורת שירות הביטחון הכללי, 11 במרץ 2019).
העברת סיוע לרצועה
- מחמד אלעמאדי, יו”ר הוועדה הקטרית לשיקום הרצועה וניקולאי מלדנוב, שליח האו”ם למזרח התיכון הגיעו לביקור נוסף ברצועה (דניא אלוטן, 10 במרץ 2019). ביקור השניים הוא על רקע כוונת האו”ם להתחיל בשבוע הקרוב ביישום פרויקט תעסוקה למובטלים בעזה. לאחר שנחתם הסכם מימון לפרויקטים הללו וקטר התחייבה לתרום סכום של עשרים מיליון דולרים. לדברי עדנאן אבו חסאנה, דובר אונר”א, בימים הקרובים תחל אונר”א לספק 6,400 מקומות עבודה לבוגרי אוניברסיטאות ולפועלים מומחים בכל הסקטורים והתחומים (פלסטין אליום, 10 במרץ 2019).
- יוסף אבראהים, תת שר לפיתוח חברתי ברשות הפלסטינית, אמר כי יועבר סיוע בגובה של 100$ מהמענק הקטרי ל- 55,000 משפחות נזקקות ברצועה. הסיוע יועבר באמצעות סניפי בנק הדואר ברצועה (דניא אלוטן, 10 במרץ 2019). חלוקת הסיוע החלה ב-11 במרץ 2019 (דניא אלוטן, 11 במרץ 2019).

פגישת השגריר הקטרי עם ניקולאי מלדנוב (דף הפייסבוק של הוועדה הקטרית לשיקום עזה, 10 במרץ 2019). משמאל: חלוקת הכספים הקטרים למשפחות נזקקות (חשבון הטוויטר PALIFO, 10 במרץ 2019)
המשך ניסיונות ההרגעה
- ב-5 במרץ 2019 הגיעה לרצועת עזה, דרך מעבר ארז, משלחת מצרית של המודיעין הכללי. במהלך שהותם ברצועה נועדו חברי המשלחת עם אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, יחיא אלסנואר, ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועה, נציגי הארגונים הפלסטינים וחברי הרשות הלאומית העליונה לצעדת השיבה (דניא אלוטן, 8 במרץ 2019). במהלך הביקור סיירו חברי המשלחת בשני צדי מעבר רפיח יחד עם פעילי מנגנוני הביטחון ברצועה. כמו כן עמדו על דרכי העבודה במעבר כרם שלום . הצדדים דנו בין השאר, בדרכים להקל על הפלסטינים העוברים דרך מעבר רפיח או המגיעים לרצועה (אתר חמאס, 8 במרץ 2019).

מימין: חברי המשלחת הביטחונית המצרית נפגשת עם הנהגת חמאס ברצועה (חשבון הטוויטר שהאב, 6 במרץ 2019). משמאל: ביקור חברי המשלחת במעבר רפיח (מען, 7 במרץ 2019)
- בראיונות לתקשורת התייחסו מקורות פלסטינים לתנאי ההבנות עם ישראל וההסדרים עליהם דנו עם המשלחת המצרית:
- ערוץ אלע’ד פרסם כתבה החושפת פרטים לגבי הסכם הרגיעה בין רצועת עזה וישראל על פי הכתבה יובהרו מאפייני ההבנות בימים הקרובים לאחר שהמשלחת המצרית תקיים ביקור נוסף ברצועת עזה. לדברי הכתבה, המצטטת “מקורות פלסטינים יודעי דבר” ישראל כבר הביעה הסכמתה לגבי מספר נושאים ביניהם הרחבת אזור הדיג ,הקמת פרויקטים, הרחבת אספת החשמל, הקמת שני אזורי תעשייה בבית חאנון ובמזרח העיר עז, הכנסת כספים והרחבת אזורי החקלאות בקרבת הגבול המזרחי של הרצועה (אלע’ד, 11 במרץ 2019).
- ח’ליל אלחיה, חבר הלשכה המדינית של חמאס, הגדיר את יחסי חמאס עם מצרים כ”איתנים” והביע תקווה שמאמצי מצרים יישאו פרי. לדבריו השבוע הקרוב יהווה תפנית בעניין ההבנות עם ישראל לגבי הסרת “המצור”. ככל הנראה תהיה התפתחות בנושא הרחבת מרחב הדיג ופתרון משבר החשמל וכן לגבי הקמת פרויקטים לשיקום התשתיות ברצועה (אלאסתקלאל, 9 במרץ 2019).
- לדברי “מקור מטעם הארגונים הפלסטינים” הציגה ישראל שלוש דרישות שאותן העביר המתווך המצרי : להתרחק 300 מ’ מהגבול, להפסיק את שיגור בלוני התבערה באופן סופי ולהפסיק את פעילויות המשטים (אלרסאלה.נט, 11 במרץ 2019).
הכרזה על ערוץ אלאקצא כעל ארגון טרור
- בעקבות חשיפת השימוש שנעשה בערוץ אלאקצא של חמאס לגיוס פעילי טרור[2] המליצו שירות הביטחון הכללי והמטה הלאומי ללוחמה כלכלית להכריז על הערוץ כעל ארגון טרור. ב-6 במרץ 2019 חתם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו על הצו המכריז על הערוץ כעל ארגון טרור על פי חוק המאבק בטרור (ישראל היום, 6 במרץ 2019).
- ההכרזה עוררה גל של תגובות פלסטיניות, בעיקר מצד חאמס. ערוץ אלאקצא פרסם הודעה שבה הוא מצהיר, כי הערוץ פועל על פי החוקים הבינלאומיים וגינה את התקיפות הישראליות שפגעו במשרדי הערוץ. כמו כן בירך הערוץ בהודעה את האומה הערבית והאסלאמית על תמיכתה הכספית בערוץ (אלאקצא, 6 במרץ 2019). ברצועת עזה נערכה עצרת מחאה מול הריסות מבנה הערוץ (חשבון הטוויטר שבכה קדס, 7 במרץ 2019). כמו כן נפתח קמפיין תמיכה בערוץ בטוויטר (פאל די אף, 8 במרץ 2019). ארגון העיתונאים הדמוקרטי קרא לכל העיתונאים לקחת חלק בקמפיין הזדהות עם הערוץ (צפא, 7 במרץ 2019).
- עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, גינה את החלטת ראש מממשלת ישראל וטען כי “הניסיונות התוקפניים” נגד העם הפלסטיני ונגד מוסדות התקשורת הפלסטינים עתידים להיכשל (פלסטין אליום, 6 במרץ 2019). מצעב אלברים, דובר הג’האד האסלאמי בפלסטין, גינה את העובדה שישראל הגדירה את ערוץ אאלאקצא כארגון טרור וציין כי התקיפות הישראליות נגד מוסדות תקשורת פלסטינים אינן מונעות מהם להגן על זכויות העם הפלסטיני ולחשוף את “פשעיה” של ישראל (שהאב, 6 במרץ 2019).
ניסיון התנקשות בחייו של פעיל פתח בכיר בעזה
- אלמונים ירו לעבר מכוניתו של אחמד חלס, חבר הועד המרכזי של פתח ונציב גוף הגיוס והארגון של פתח ברצועה. הירי פגע החלק הקדמי של כלי הרכב אך חלס לא נפגע (פלסטין אליום, 8 במרץ 2019). דובר חמאס, חאזם קאסם, גינה את הירי וקרא למנגנוני הביטחון של חמאס לחשוף את זהות מבצעי הירי ולהעמידם למשפט. לדבריו חמאס לא תאפשר לשום גורם לקלקל את אווירת המאבק הלאומי המשותף. יחיא מוסא, בכיר חמאס , אמר כי משרד הפנים ברצועה מנהל חקירה בנושא (דניא אלוטן, 9 במרץ 2019). איאד אלבזם, דובר משרד הפנים של חמאס ברצועה, מסר כי מנגנוני הביטחון עצרו שני חשודים (דניא אלוטן, 9 במרץ 2019).
- בראיון שהעניק אחמד חלס לאחר ניסיון ההתנקשות הוא האשים את חמאס בניסיון ההתנקשות מעצם היותה הריבון בשטח. לדבריו ניסיון ההתנקשות מייצג רמה חדשה של אובדן שליטה של חמאס ברצועה (הטלוויזיה הפלסטינית, 8 במרץ 2019). גם אישים ברשות הפלסטינית האשימו את חמאס. אבו מאזן גינה את ניסיון ההתנקשות ואמר כי פשע זה מהווה סכנה אמתית לאחדות העממית והלאומית (ופא, 8 במרץ 2019). סלים זענון, יו”ר המועצה הלאומית הפלסטינית, גינה את הירי ואמר כי הוא תוצאה של המשך הפילוג הפלסטיני (ופא, 9 במרץ 2019). צאא’ב עריקאת מזכיר הועד הפועל של אש”ף, הטיל על חמאס את האחריות המלאה לניסיון ההתנקשות (ופא, 9 במרץ 2019).
הקמת ממשלת פלסטינית
- סוכנות הידיעות ופא פרסמה מסמך עליו חתום אבו מאזן הממנה את מחמד אשתיה, חבר הועד המרכזי של פתח, לראש הממשלה הפלסטיני החדש. במסמך קרא אבו מאזן לאשתיה לדבוק במהלך תהליך הרכבת הממשלה באינטרסים של העם הפלסטיני. על פי המסמך, על הממשלה החדשה שתוקם לפעול מהר ככל שניתן להשגת אחדות לאומית ולהשבת הרצועה לחיק הרשות הפלסטינית, לנקוט את כל הצעדים הדרושים לקיום בחירות למועצה המחוקקת ולהעניק סיוע ל”קורבנות הכיבוש” ולבני משפחותיהם (ופא, 10 במרץ 2019). יוזכר כי הממשלה בראשות ראמי חמדאללה פוזרה בסוף ינואר 2019 וכיום מכהנת ממשלת מעבר.
ד”ר מחמד אבראהים אשתיה, פוליטיקאי וכלכלן פלסטיני, נולד בשנת 1958 בכפר תל במחוז שכם. בוגר תואר ראשון בכלכלה ומנהל עסקים באוניברסיטת ביר זית. בעל תואר שלישי במחקר פיתוח כלכלי באוניברסיטת סאסקס בבריטניה. שימש בעבר כמרצה באוניברסיטת ביר זית, שר השיכון והעבודות הציבוריות ברשות הפלסטינית, נבחר לשמש כחבר הוועד המרכזי של פתח בבחירות 2009, ו-2016. אשתיה עמד בעבר בראש המשלחת הכלכלית הפלסטינית בשיחות המשא ומתן עם ישראל. חיבר ספרים רבים בתחום הכלכלה והפוליטיקה (ופא, 10 במרץ 2019)
אבו מאזן מטיל על בכיר הפתח ד”ר מחמד אשתיה את מלאכת הרכבת הממשלה (ופא, 10 במרץ 2019)
- בחמאס גינו את ההחלטה בטענה שהרכבת ממשלה חדשה ללא הסכמה לאומית אינה לגיטימית והיא מנוגדת להסכמי הפיוס. אותם גורמים הצהירו, כי הם לא יכירו בממשלה החדשה שתוקם. להלן עיקרי תגובות בכירי חמאס:
- אסמאעיל רצ’ואן, בכיר חמאס, אמר כי זוהי “ממשלה בדלנית” שאינה לגיטימית בעיני הארגונים הפלסטינים והיא מפלגת את הגדה מהרצועה. הוא הדגיש כי חמאס איננה מוכנה להכיר בממשלה החדשה (ערוץ אלאקצא, 10 במרץ 2019).
- אחמד בחר, סגן ראש המועצה המחוקקת מטעם חמאס, אמר כי ממשלה חדשה בראשות אשתיה אינה חוקית ומעידה על כישלון מדיני. הוא ציין כי בכך התעלם אבו מאזן מתוצאות הבחירות למועצה המחוקקת האחרונה (פלסטין אליום, 11 במרץ 2019).
- עבד אללטיף אלקאנוע דובר חמאס, אמר כי כל ממשלה או מוסד פלסטיני המורכבים ללא הסכמה הדדית מתקיימים בניגוד להסכמים שנחתמו בחסות המצרים. לדבריו הצעדים להרכבת ממשלה חדשה סותרים את השיח על בחירות. הוא הדגיש כי חמאס לא תכיר בשום גוף ממשלתי אשר אבו מאזן הרכיב ללא הסכמה לאומית (סוא, 10 במרץ 2019).
קריקטורה המותחת ביקורת על מינויו של מחמד אשתיה בטענה שממשלה זו תגרום לפילוג: (במשחק מילים בשפה הערבית) (אלקדס, 11 במרץ 2019)
מצוקה כספית ברשות הפלסטינית
- בעקבות החלטת הרשות לסרב לקבל את כספי הסילוקין מישראל גוברת המצוקה הכספית ברשות הפלסטינית. עם זאת, במסיבת עיתונאים שכונסה בנושא אמר נביל אבו רדינה, דובר אבו מאזן, כי בהתאם להחלטת אבו מאזן לא תפסיק הרשות הפלסטינית את תשלום משכורות האסירים הפצועים ומשפחות השהידים. שכרי בשארה, שר האוצר ברשות הפלסטינית, פירט במסיבת עיתונאים כי הרשות תחל לשלם את משכורות פברואר 2019 לעובדי הרשות החל מ-10 במרץ 2019 על פי המתכונת הבאה: עובדי רשות המשתכרים עד 2,000 ₪, המהווים 40% מכלל עובדי הרשות, יקבלו משכורת מלאה, פקידי רשות המשתכרים מעל ל-2,000 ₪ יקבלו 50% מגובה המשכורת עד לתקרה של 10,000 ₪. במהלך חודש רמצ’אן, מאי ויוני 2019, תשלם הרשות 60% ו-70% משכר עובדי הרשות. בנוסף, הודיע בשארה על שורה של צעדים במטרה לצמצם את המשבר הכלכלי ביניהם מנה הפסק ה של מינויים חדשים, העלאות שכר וקידומים, רכישת מבנים וכלי רכב חדשים . בשארה אמר, בשלב זה הם פועלים במתכונת של תקציב חירום (ופא, 10 במרץ 2019).
העלאת סוגית קיזוז כספי הסילוקין במועצת הביטחון של האו”ם
- מועצת הביטחון של האו”ם דנה בדלתיים סגורות, על פי בקשת אינדונזיה וכווית, בסוגיית קיזוז הכספים שמבצעת ישראל מכספי הסילוקין. על פי דיפלומטים שנכחו בישיבה טען ג’ייסון גרינבלאט, השליח המיוחד של ארה”ב שנכח בפגישה, כי אין זה הולם לקבוע שישראל היא מקור הבעיה שכן העברת כספים למשפחות מחבלים היא דבר שמעודד טרור. שגריר כווית באו”ם מסר כי ההחלטה של ישראל היא החלטה חד-צדדית המפרה הסכמים בי-ליטראליים (רויטרס, 9 במרץ 2019).
- ריאצ’ מנצור, נציג הרשות הפלסטינית באו”ם, אמר כי עניין “שדידת הכספים” של העם הפלסטיני שמבצעת ישראל עלה על סדר היום בכינוס מועצת הביטחון. לדבריו האו”ם לוקח אחריות על העניין. הוא ציין כי הם ימשיכו להפעיל לחץ על האו”ם בנושא כדי שיישא באחריות ויגנה את “הפשעים” המבוצעים נגד העם הפלסטיני (הטלוויזיה הפלסטינית, 9 במרץ 2019).
[1] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[2] להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ-21 בפברואר 2019: "טרור ותקשורת: ביהודה ושומרון נחשפה התארגנות טרור של חמאס, שבהפעלתה נטלו חלק פעילי חמאס ברצועה העובדים גם כאנשי תקשורת. תופעת השימוש באנשי תקשורת ובסממני תקשורת ע"י ארגוני הטרור מוכרת היטב מהעבר" ↑