חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (10-4 ביולי 2018)

זהדיה הניה, קרובת משפחתו של אסמאעיל הניה, משתתפת בהפגנה (דף הפייסבוק של הצלם איהאב זהד עדס, 6 ביולי 2018)

זהדיה הניה, קרובת משפחתו של אסמאעיל הניה, משתתפת בהפגנה (דף הפייסבוק של הצלם איהאב זהד עדס, 6 ביולי 2018)

טקס האזכרה בהשתתפות בכירי חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין.

טקס האזכרה בהשתתפות בכירי חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין.

36627644_247334352736851_7023067725702365184_o

פעילי "יחידת הבלונים והעפיפונים" – "בני אלזוארי" במרכז הרצועה בנו דגם מטוס שאליו חיברו בלוני תבערה (דף הפייסבוק החדש של היחידה, 6 ו-7 ביולי 2018)

פעילי

פעילי "יחידת הבלונים והעפיפונים" – "בני אלזוארי" במרכז הרצועה בנו דגם מטוס שאליו חיברו בלוני תבערה (דף הפייסבוק החדש של היחידה, 6 ו-7 ביולי 2018)

"טרור ההצתות": שריפה ביישוב באזור עוטף עזה כתוצאה מבלון תבערה ששוגר מעזה (חשבון הטוויטר PALINFO, 8 ביולי 2018)

יחיא אלסנואר, בעצרת הנשים (דף הפייסבוק

יחיא אלסנואר, בעצרת הנשים (דף הפייסבוק

36761020_10212418073910944_2059607577741754368_n

הספינה "חריה" לפני עזיבתה את נמל קליארי בסרדיניה (דף הפייסבוק של אגודת הידידות סרדיניה-פלסטין, 8 ביולי 2018).

369טקס יציאת הספינה בנוכחות אסמאעיל רצ'ואן בכיר חמאס (דף הפייסבוק של

טקס יציאת הספינה בנוכחות אסמאעיל רצ'ואן בכיר חמאס (דף הפייסבוק של "הרשות העליונה של צעדת השיבה", 10 ביולי 2018).

  • בצעדת יום שישי 6 ביולי 2018 השתתפו כמה אלפי צועדים. אחד מהם נהרג ככל הנראה מרימון, שפוצץ על ידי אחד המפגינים (בטעות) בסמוך לו. כמקובל ב”צעדות השיבה” בוצעה במהלכן פעילות אלימה שכללה מספר ניסיונות לחבר בגדר הביטחון ולבצע פיגועים נגד צה”ל. כמו כן נמשך “טרור ההצתות” בעצימות גבוהה.
  • בעקבות התמשכות “טרור ההצתות” קיבלה ישראל החלטה לסגור את מעבר כרם שלום החל מ-9 ביולי 2018. על פי ההחלטה תיאסר העברת סחורות לרצועת עזה למעט ציוד הומניטארי (מזון ותרופות) . כמו כן בוטלה הרחבת מרחב הדייג ברצועת עזה. בחמאס ובג’האד האסלאמי בפלסטין כינו את התגובה הישראלית “פשע חדש נגד האנושות” וטענו כי היא תביא להחרפת העימות עם ישראל.
  • ביהודה ושומרון בוצעו השבוע שני פיגועי ירי לעבר הישוב בית אל וסמוך למעבר ביתוניא (אזור ראמאללה). כמו כן הושלך מטען בצומת ג’ית (סמוך לשכם). בנוסף לכך סיכלו כוחות הביטחון שני פיגועי דקירה וכיבו שריפה, שהוצתה על ידי פלסטינים ממערב לישוב יצהר (דרומית לשכם).
הפגנות “צעדת השיבה”, יום שישי, 6 ביולי
  • צעדת יום שישי 6 ביולי 2018 נערכה תחת הסיסמא “מאוחדים למען הפלת העסקה (“עסקת המאה”) ושבירת המצור”. מארגני צעדות השיבה קראו לתושבים להשתתף בצעדת יום שישי הבא (13 ביולי 2018) שתהיה תחת הסיסמא “יום שישי של מאה ימים לתחילת הצעדות ותמיכה באלח’אן אלאחמר (חשבון הטוויטר של סוכנות הידיעות שהאב, 6 ביולי 2018).
  • על פי דיווחי צה”ל, השתתפו בהפגנות כמה אלפים בודדים של פלסטינים בחמישה מוקדים לאורך גדר הגבול עם ישראל. על פי דיווחי הפלסטינים במהלך העימותים נהרג מאש כוחות צה”ל מחמד אבו חלימה, בן 22 (שהאב, 6 ביולי 2018). כמו כן נפצעו כ-400 מפגינים רובם כתוצאה משאיפת גז מדמיע. 119 פצועים פונו לבתי החולים והשאר טופלו במקום. כלי התקשורת ברצועת עזה הודיעו, כי אחת הפצועות זהירה ח’אלד הניה, בת 38, היא אחייניתו של אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס (צפא, 7 ביולי 2018).
  • דובר משרד הבריאות ברצועה דיווח , כי מחמד אבו חלימה נהרג לאחר שנפצע מרסיסים במהלך “דיכוי צעדת השיבה” במזרח העיר עזה. מנגד, עדי ראייה מסרו כי במהלך העימותים אירע פיצוץ, ככל הנראה של רימון שהיה ברשות אחד המפגינים וכי הפיצוץ, הוא שגרם לנפגעים רבים (סוכנות הידיעות הצרפתית, 6 ביולי 2018). כלי תקשורת נוספים דווחו על פיצוץ לא ברור שארע בקרב המפגינים בקרבת גדר המערכת במזרח העיר עזה, אשר גרם לעשרות נפגעים (מען, 6 ביולי 2018; חשבון הטוויטר של ערוץ אלע’ד, 6 ביולי 2018).
  • כמקובל בהפגנות השיבה בוצעה במהלך “צעדת השיבה” פעילות אלימה, שכללה מספר ניסיונות לחבל בגדר הביטחון ולבצע פיגועים נגד כוחות צה”ל. כמו כן הועפו מאות בלוני תבערה מהרצועה לעבר ישראל, שגרמו לשריפות. להלן אירועים בולטים:
  • באזור מעבר קרני (צפון רצועת עזה) התקרבו מספר פלסטינים וניסו להשליך מטען לעבר חיילי צה”ל. המטען התפוצץ בשטח הרצועה וגרם לפציעתם של כמה פלסטינים. לא היו נפגעים בקרב כוחות צה”ל (דובר צה”ל, 6 ביולי 2018). מצטפא אלצואף, עיתונאי פעיל חמאס, כתב בעקבות האירוע מאמר בו הביע צער שאדם “נוטר טינה” ניסה להשליך רימון יד על נקודת תצפית ישראלית, אולם, בשל “רצון אללה”, הרימון התפוצץ בקרב המפגינים וגרם לפצועים, חלקם במצב קריטי (אלרסאלה.נט, 9 ביולי 2018).
  • על פי דיווחים פלסטינים מספר משתתפים הסירו חלקים מהגדר מזרחית לרפיח ובאזור ח’אן יונס (פלסטין אליום, שבכה קדס, 6 ביולי 2018).
ילדים מושכים את גדר התיל הסמוכה לגדר הביטחון במזרח ח'אן יונס (דף הפייסבוק של לשכת ההסברה של החזית העממית במחוז ח'אן יונס, 7 ביולי 2018)    ילדים מושכים את גדר התיל הסמוכה לגדר הביטחון במזרח ח'אן יונס (דף הפייסבוק של לשכת ההסברה של החזית העממית במחוז ח'אן יונס, 7 ביולי 2018)
ילדים מושכים את גדר התיל הסמוכה לגדר הביטחון במזרח ח’אן יונס (דף הפייסבוק של לשכת ההסברה של החזית העממית במחוז ח’אן יונס, 7 ביולי 2018)
עימותים סמוך לגדר הביטחון . פלסטינים מיידים אבנים לעבר כוחות צה"ל במזרח ג'באליא (דף הפייסבוק של "הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה", 6 ביולי 2018)    עימותים סמוך לגדר הביטחון . פלסטינים מיידים אבנים לעבר כוחות צה"ל במזרח ג'באליא (דף הפייסבוק של "הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה", 6 ביולי 2018)
עימותים סמוך לגדר הביטחון . פלסטינים מיידים אבנים לעבר כוחות צה”ל במזרח ג’באליא (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”, 6 ביולי 2018)
  • אחד מהאירועים שהתקיימו במהלך ההפגנות היה טקס אזכרה לנער יאסר אבו אלנג’א[1] , בנו של בכיר בזרוע הצבאית של חמאס בח’אן יונס, שנהרג בעת שניסה לחבל בגדר התיל סמוך לגדר הביטחון. בטקס שנערך ב”מחנה השיבה” בח’אן יונס נכחו יחיא אלסנואר, מנהיג חמאס ברצועה, מחמוד אלזהאר, חבר הלשכה המדינית של חמאס, נאפד’ עזאם, בכיר הג’האד האסלאמי בפלסטין ועוד. בדברים שנשא מחמוד אלזהאר אמר, כי הנורמליזציה עם האויב ושיתוף הפעולה והתיאום עמו אינם חלק מערכי המוסר של הפלסטינים או ומהאינטרסים שלהם. הוא קרא ל”מתנחלים” (קרי, תושבי ישראל) לשוב למקומות שמהם הם באו, בהשמיעו איום “אנו מגיעים” (אתר ערוץ אלאקצא, 6 ביולי 2018).
נמשך “טרור ההצתות”
  • נמשך טרור ההצתות ביישובי עוטף עזה. שריפות רבות אירעו במהלך השבוע כתוצאה מבלוני תבערה שהפריחו הפלסטינים מרצועת עזה. נזק רב נגרם לשדות חקלאים ולשמורות טבע. ב-5 ביולי 2018 אותר בלון תבערה בתוך העיר שדרות . ב-8 ביולי 2018 אותר בלון תבערה סמוך לגני ילדים בישוב נתיב העשרה.
  • על פי נתונים שהתפרסמו, מאז החל טרור ההצתות אותרו מעל 600 מוקדי אש והתחוללו כעשרים שריפות בממוצע ליום. כתוצאה מכך נשרפו כ-30,000 דונמים. רוב הגידולים שנשרפו הם חיטה ואבוקדו. כמו כן נפגעו שמורות טבע ובעלי חיים (דוגמת צבים, נחשים, גרבילים וזוחלים נוספים). עלות הנזקים עד כה מוערכת בכ-5-4 מיליון שקלים (ynet, 5 ביולי 2018).
‏‏פעילי ההתארגנות המכנה עצמה "היחידות על שם ודיע חדאד" (מי שעמד בראש פיגועי הטרור בחו"ל של החזית העממית) המשתייכת ככל הנראה לחזית העממית, מפריחה בלוני תבערה (דף הפייסבוק של לשכת ההסברה של החזית העממית במחוז מרכז הרצועה, 7 ביולי 2018)   ‏‏פעילי ההתארגנות המכנה עצמה "היחידות על שם ודיע חדאד" (מי שעמד בראש פיגועי הטרור בחו"ל של החזית העממית) המשתייכת ככל הנראה לחזית העממית, מפריחה בלוני תבערה (דף הפייסבוק של לשכת ההסברה של החזית העממית במחוז מרכז הרצועה, 7 ביולי 2018)
פעילי ההתארגנות המכנה עצמה “היחידות על שם ודיע חדאד” (מי שעמד בראש פיגועי הטרור בחו”ל של החזית העממית) המשתייכת ככל הנראה לחזית העממית, מפריחה בלוני תבערה (דף הפייסבוק של לשכת ההסברה של החזית העממית במחוז מרכז הרצועה, 7 ביולי 2018)
השתתפות בכירי חמאס והתבטאות מחמוד אלזהאר
  • בפעילות “הצעדה” של יום שישי נטלו חלק בכירי חמאס. בין המשתתפים: אחמד בחר, סגן ראש המועצה המחוקקת (פאל אינפו, 6 ביולי 2018), פתחי חמאד, חבר הלשכה המדינית של חמאס, שהגיע לאזור מזרחית למחנה הפליטים ג’באליא (ערוץ אלאקצא, 6 ביולי 2018) וח’ליל אלחיה, חבר הלשכה המדינית של חמאס ששהה ב”מחנה השיבה” מזרחית לעיר עזה (אתר חמאס, 6 ביולי 2018).

אחמד בחר, בכיר חמאס וסגן יו"ר המועצה המחוקקת, ב"מחנה השיבה" במזרח רפיח  (דף הפייסבוק של "הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה", 6 ביולי 2018)
אחמד בחר, בכיר חמאס וסגן יו”ר המועצה המחוקקת, ב”מחנה השיבה” במזרח רפיח
(דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”, 6 ביולי 2018)

  • בדברים שנשא מחמוד אלזהאר, חבר הלשכה המדינית של חמאס, בטקס שנערך מזרחית לח’אן יונס אמר כי החלטת “ההתנגדות” היא להחזיר את פלסטין ולא לוותר ולו על גרגיר עפר אחד מאדמתהמנהר הירדן ועד לים התיכון”. עוד ציין אלזהאר, כי הפלסטינים מכירים את ירושלים כעיר אחת שאינה מחולקת והם יורישו אותה לבניהם כעיר מאוחדת. אלזהאר ציין, כי הם מתכוננים לקראת מערכת “הבטחת הפעם השנייה” (כינוי לחיסולה של ישראל[2]) במסגרתה “תשוחרר” פלסטין כולה והפלסטינים כולם ייכנסו לירושלים ולמסגד אלאקצא (ערוץ אלאקצא, 6 ביולי 2018).
עצרת נשים במסגרת אירועי “צעדת השיבה”
  • ב-3 ביולי 2018 השתתפו אלפי נשים בעצרת שהתקיימה ב”מחנה השיבה” במזרח העיר עזה, אשר אורגנה ע”י ועדת הנשים של ה”רשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”. בעצרת נכח יחיא אלסנואר, מנהיג חמאס ברצועת עזה. בדברים שנשאה אכתמאל חמד, יו”ר ועדת הנשים, אמרה כי העצרת נועדה להעביר מסר לפיו הנשים שותפות לגברים במאבק. על פי משרד הבריאות ברצועה במהלך האירועים, בהם התקרבו המשתתפות לגדר הביטחון, נפצעו 134 פלסטינים, רובם נשים, מירי ומשאיפת גז מדמיע (צפא, 3 ביולי 2018; סוכנות אנטוליה, 3 ביולי 2018).
 עצרת הנשים   יחיא אלסנואר, בעצרת הנשים (דף הפייסבוק של "הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה", 3 ביולי 2018)
עצרת הנשים . משמאל: יחיא אלסנואר, בעצרת הנשים (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”, 3 ביולי 2018)
נשים מתקדמות לעבר גדר הביטחון לאחר העצרת (דף הפייסבוק של "הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה", 3 ביולי 2018)    נשים מתקדמות לעבר גדר הביטחון לאחר העצרת (דף הפייסבוק של "הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה", 3 ביולי 2018)
נשים מתקדמות לעבר גדר הביטחון לאחר העצרת (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”, 3 ביולי 2018)
ירי רקטות לעבר ישראל
  • במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות ופצצות מרגמה בשטח ישראל.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בשנה האחרונה[3]

ירי רקטות ופצצות מרגמה בשנה האחרונה
* מספר מינימאלי של רקטות ופצצות מרגמה. בשלב זה אין ביכולתנו להפריד בין ירי רקטות לירי פצצות מרגמה.

נפילת רקטות בחתך שנתי

נפילת רקטות בחתך שנתי
* מספר משוער של רקטות ופצצות מרגמה, ששוגרו במהלך שני סבבי הסלמה.

פיגועים
  • ב-9 ביולי 2018 בשעות הלילה בוצע ירי לעבר הישוב בית אל (אזור ראמאללה). לא היו נפגעים. הירי בוצע ככל הנראה מכלי רכב חולף, במקום נמצאו מספר קליעים. כוחות צה”ל סרקו את האזור כדי לאתר את היורים (דובר צה”ל, 10 ביולי 2018).
  • ב-8 ביולי 2018 הושלך מטען בצומת ג’ית (סמוך לשכם). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. כמה שעות לאחר מכן נתפס חשוד בהשלכת המטען. במכוניתו נמצאו שני מטענים נוספים (דובר צה”ל, 8 ביולי 2018).
אירועים נוספים
  • במקביל נמשכו אירועי יידויי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה לעבר כוחות הביטחון ולעבר מטרות אזרחיות. בפעילות סיכול ומנע, שביצעו כוחות הביטחון הישראליים ברחבי יהודה ושומרון, עצרו כוחות הביטחון אמצעי לחימה, כספים שנועדו למימון טרור ומספר חשודים בפעילות טרור. להלן אירועים בולטים:
    • 10 ביולי 2018 במהלך סריקות, שביצעו כוחות צה”ל בעיר קלקיליה (דרום מזרח השומרון) תפסו הכוחות רובה מסוג M16. כמו כן נעצרו ארבעה מבוקשים החשודים במעורבות בפעילות טרור (ynet, 10 ביולי 2018).
    • 7 ביולי 2018 – שוטרים הבחינו בצעיר שעורר את חשדם בין כוכב יעקב לצומת גבעת אסף (סמוך לאלבירה). בחיפוש שערכו בכלי רכבו איתרו השוטרים שתי סכינים. הצעיר פלסטיני תושב דורא (סמוך לחברון) נעצר לחקירה . בחקירה ראשונית טען כי הוא התכוון לבצע פיגוע (דף הפייסבוק צבע אדום, 7 ביולי 2018).
    • 7 ביולי 2018 – פלסטיני כבן 16 הגיע למעבר שועפאט (צפון ירושלים). בבדיקה שערכו לוחמי משמר הגבול התגלתה סכין שהחביא על גופו. הצעיר נעצר והובא לחקירה (דף הפייסבוק צבע אדום, 7 ביולי 2018).
    • 6 ביולי 2018 פלסטינים מהכפר עריף הציתו שריפה ממערב לישוב יצהר (דרומית לשכם). בשל החום הכבד השריפה התפשטה במהירות והגיעה לבתי הישוב. כוח צבאי שהגיע למקום פיזר את הפלסטינים (דף הפייסבוק צבע אדום, 6 ביולי 2018).
    • 6 ביולי 2018 כוח צה”ל דיווח על ירי באזור מעבר ביתוניא (סמוך לראמאללה). הירי בוצע ככל הנראה מכלי רכב חולף. לא היו נפגעים. כוחות צה”ל פתחו בסריקות לאיתור מבצעי הירי (דף הפייסבוק צבע אדום, 6 ביולי 2018).
פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה[4]

פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה

סגירת מעבר כרם שלום

לנוכח המשך טרור ההצתות וניסיונות חמאס לבצע פיגועים, אישרו ראש ממשלת ישראל ושר הביטחון את החלטת הרמטכ”ל לסגור את מעבר הסחורות בכרם שלום החל מיום שני 9 ביולי 2018. על פי ההחלטה לא יועברו סחורות לרצועת עזה למעט ציוד הומניטארי (מזון ותרופות) שיאושרו באופן פרטני על ידי מתאם פעולות הממשלה בשטחים. במקביל בוטלה הרחבת מרחב הדיג ברצועת עזה לתשעה מיילים ומרחב הדיג חזר לשישה מיילים (דובר צה”ל, 9 ביולי 2018).

  • בחמאס ובג’האד האסלאמי בפלסטין הגיבו בחריפות על צעדי ישראל. להלן כמה מהתגובות:
    • הג’האד האסלאמי בפלסטין פרסם הודעה בה ציין, כי הודעת ישראל על סגירת מעבר כרם שלום מהווה “הכרזת מלחמה” ש”ההתנגדות” תוכל להגיב עליה בכל עת (פלסטין אליום, 9 ביולי 2018).
    • פוזי ברהום, דובר חמאס, אמר כי ההחלטה הישראלית לסגור את מעבר כרם שלום הינה “פשע חדש נגד האנושות”. עוד ציין ברהום כי ההתעלמות האזורית והבינלאומית מ”המצור” על רצועת עזה מעודדת את ישראל להמשיך בצעדיה המנוגדים לזכויות האדם ולחוקים הבינלאומיים. הוא קרא לקהילה הבינלאומית לנקוט צעדים להסרת המצור (אתר חמאס, 9 ביולי 2018).
    • חאזם קאסם, דובר חמאס ברצועה, גינה את החלטת ישראל לסגור את מעבר כרם שלום וכינה צעד זה “פשע”. לדבריו, בתגובה תוגברנה צעדות השיבה ברצועה (ערוץ אלע’ד ביוטיוב, 9 ביולי 2018).
    • אחמד אלמדלל, בכיר הג’האד האסלאמי בפלסטין, טען כי ההחלטה תוביל להחרפת העימות עם ישראל. עוד ציין כי צעד זה של ישראל מוכיח כי היא נכשלה בניסיונה להתמודד עם צעדות השיבה (פלסטין אליום, 9 ביולי 2018).
    • יחידת בלוני ועפיפוני התבערה בעזה פרסמה הודעה בה היא מאיימת להסלים את השריפות בישראל באמצעות שיגור בלוני ועפיפוני תבערה בתגובה ל”צעדי הענישה” של ראש ממשלת ישראל נגד רצועת עזה (מען, 10 ביולי 2018).
אספקת חשמל לרצועה
  • חברת החשמל ברצועת עזה חשפה, כי חובות האזרחים והמוסדות לחברה עבור שימוש בחשמל הגיעו לסכום של 4.4 מיליארד שקלים. החברה ציינה, כי שעור המשלמים עבור צריכת החשמל עומד על כ-20% בלבד וכ-70,000 מנויים אינם משלמים עבור החשמל בשל מצבם הכלכלי. לדברי ההודעה צריכת החשמל ברצועה עומדת על 500 מגה ואט. מקורות החשמל הם שלושה: קווי חשמל ישראליים המספקים 120 מגה ואט, תחנת כוח ברצועה המספקת 200 מגה ואט והקווים המצריים אשר לא פועלים מזה כארבעה חודשים ואשר אמורים לספק 23 מגה ואט (פלסטין אליום, 26 ביוני 2018).
זיהום חופי הרצועה
  • בכתבת תחקיר של ערוץ פאלטודי בעזה דווח, כי בשל זיהום חופי עזה נאלצים תושבים רבים לרחוץ בעונת הקיץ בבריכות השחייה ברחבי הרצועה, למרות העלויות הכספיות הכרוכות בכך. לפי הכתבה המתבססת על נתוני הרשות לאיכות סביבה כ-75% מחופי עזה מזוהמים, ואינם ראויים לרחצה זאת בשל הזרמת מי השופכין של הרשויות המקומיות לים (ערוץ פאלטודי ביוטיוב, 2 ביולי 2018). תופעת הזרמת מי השופכין לחופי עזה נמשכת מזה מספר חודשים לנוכח מצוקת החשמל ברצועה. זיהום זה מסכן גם את חופי דרום ישראל.
 הזרמת מי שופכין לחופי עזה.   תושבים נאלצים לבלות בקיץ בבריכות שחייה בשל רמת הזיהום הגבוהה של חופי עזה (ערוץ פאלטודי ביוטיוב, 2 ביולי 2018)
מימין : הזרמת מי שופכין לחופי עזה. משמאל : תושבים נאלצים לבלות בקיץ בבריכות שחייה בשל רמת הזיהום הגבוהה של חופי עזה (ערוץ פאלטודי ביוטיוב, 2 ביולי 2018)
מחנות קיץ לילדי הרצועה
  • ועדת הדעוה ומנהלת מחנות הקיץ מטעם הג’האד האסלאמי בפלסטין הודיעה על פתיחת מחנות קיץ לילדי רצועת עזה בסימן “צעדת השיבה”. מחנות הקיץ יתקיימו במתכונת יומית במהלך יולי אוגוסט וישתתפו בהן ילדים ונערים בגילאי 10-18 . המחנות השונים יקראו על שם הרוגי “צעדות השיבה” ועל שם ישובים מהם גורשו הפלסטינים ב-1948 (ע’זה אלאן, 7 ביולי 2018).
תגובות נוספות להחלטת הכנסת על קיזוז כספים לרשות הפלסטינית[5]
  • ב-2 ביולי 2018 אישרה הכנסת בקריאה שלישית ברוב של 87 מול 15 מתנגדים, את החוק לפיו כספים המיועדים למחבלים יקוזזו אוטומטית מהסכום שישראל מעבירה לרשות הפלסטינית . זאת, ללא צורך אישור הקבינט. ההחלטה עוררה זעם רב בקרב הפלסטינים. בנאום שנשא אבו מאזן בכינוס הועד המרכזי של פתח ציין כי למרות ההחלטה שהתקבלה בכנסת תמשיך ההנהגה הפלסטינית להעביר תשלומים למשפחות השהידים והאסירים (ופא, 8 ביולי 2018).

אבו מאזן בלשכתו בכינוס חברי הוועד המרכזי של פתח (ופא, 8 ביולי 2018)
אבו מאזן בלשכתו בכינוס חברי הוועד המרכזי של פתח (ופא, 8 ביולי 2018)

  • להלן כמה תגובות נוספות:
    • שכרי בשארה, שר האוצר והתכנון הפלסטיני, אמר כי ההחלטה היא ניסיון “לחפות על כישלון הישראליים בהצגת טענותיהם נגד הממשלה הפלסטינית ונגד אש”ף מול בתי המשפט האמריקאים” שהושתקו בשנת 2017 לאחר שנים של דיונים. בשארה ציין, כי הממשלה תמשיך לשלם קצבאות למשפחות השהידים, הפצועים והאסירים בכל תנאי למרות השלכות החוק הישראלי. לדבריו שיעור הקצבאות עומד על סכום של 28 מיליון דולרים בחודש כלומר כ-300 מיליון דולרים בשנה. לדבריו הסכום אינו קטן אך הדבר נובע מכך שיש מספר לא קטן של אסירים ומכך שיש לדאוג להם (ופא, 5 ביולי 2018).
    • משרד החוץ הפלסטיני גינה את החלטת הכנסת והבהיר כי נקיטת צעד זה מהווה המשך למלחמה שמנהלת ישראל נגד העם הפלסטיני ולסנקציות שהיא מטילה עליו (ופא, 3 ביולי 2018). משרד החוץ גם דרש מהקהילה הבינלאומית שלא לשתף פעולה עם ישראל בנוגע למשכורות האסירים ומשפחות השהידים ודרש ממנה שתבחן מחדש את שיתוף הפעולה שלה עם המשרדים והמוסדות הישראליים התומכים ב”טרור” היהודי (ופא, 4 ביולי 2018).
    • צאא’ב עריקאת, מזכ”ל הוועד הפועל של אש”פ, קיים מסיבת עיתונאים בראמאללה במהלכה גינה את אישור החוק בכנסת שלדבריו עומד בסתירה לאמנות בינלאומיות. עריקאת ציין, כי הם ימשיכו במהלכיהם נגד ישראל בבית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) (ופא ביוטיוב, 4 ביולי 2018).

צאא'ב עריקאת, במסיבת העיתונאים בראמאללה (ופא ביוטיוב, 4 ביולי 2018)
צאא’ב עריקאת, במסיבת העיתונאים בראמאללה (ופא ביוטיוב, 4 ביולי 2018)

תגובות לאירועי ח’אן אלאחמר
  • ב-4 ביולי 2018 הגיעו לאזור ח’אן אלאחמר (אזור מעלה אדומים, מזרחית לירושלים) אנשי המנהל האזרחי מלווים בשוטרים במטרה לסלול דרך גישה שתאפשר להתחיל להרוס את המבנים בכפר. תושבי הכפר הבדואים התנגדו לפעילות וכמה מהם אף נעצרו על ידי המשטרה. ב-5 ביולי 2018 הוציא בג”ץ צו ארעי נגד הריסת המבנים.
  • בכירי הרשות הפלסטינית וראשי ארגונים גינו את הפעילות הישראלית ואף איימו בפעילות אלימה:
    • ריאצ’ אלמאלכי שר החוץ והמהגרים ברשות הפלסטינית, גינה את “פשע המלחמה” שישראל ביצעה בח’אן אלאחמאר ואמר כי מטרתו היא “לעבות את מפעל ההתנחלויות” בניגוד לחוק הבינלאומי. לדבריו “פשע” זה מהווה הוכחה לכך שישראל מתעלמת מכל ההסכמים הבינלאומיים (ופא, 4 ביולי 2018).
    • פוזי ברהום, דובר חמאס, אמר כי פעולות “הרדיפה וההתעללות” של ישראל באלח’אן אלאחמאר יובילו להצתה של אנתיפאדה קשה בכל שטחי פלסטין לדבריו ישראל תשלם מחיר על פשעיה (אתר חמאס, 5 ביולי 2018). חאזם קאסם, דובר חמאס, אמר כי התקיפה שביצעה ישראל נגד תושבי אלח’אן אלאחמר הוא המשך מדיניות “הטיהור הגזעי” שישראל נוקטת בה מאז שהוקמה (אתר חמאס, 4 ביולי 2018).
המשט לעזה – עדכון
  • משט לרצועת עזה שיצא מאירופה במאי האחרון ממשיך להתקדם במסעו לעבר רצועת עזה. ארבעת כלי השיט צפויים להפליג מאיטליה בימים הקרובים כשעל סיפונם כחמישים פעילים ולהגיע לחופי רצועת עזה בסוף חודש יולי.
 הספינה "חריה" לפני עזיבתה את נמל קליארי בסרדיניה (דף הפייסבוק של אגודת הידידות סרדיניה-פלסטין, 8 ביולי 2018).    הספינה "אלעודה" באז'אקסיו שבאי קורסיקה (דף הפייסבוק של נאבי הברי, 9 ביולי 2018)
מימין: הספינה “חריה” לפני עזיבתה את נמל קליארי בסרדיניה (דף הפייסבוק של אגודת הידידות סרדיניה-פלסטין, 8 ביולי 2018). משמאל: הספינה “אלעודה” באז’אקסיו שבאי קורסיקה (דף הפייסבוק של נאבי הברי, 9 ביולי 2018)
  • יצוין כי במהלך ההפלגה עוכבו כלי השיט במספר נמלים (ספרד, צרפת ופורטוגל) הפעילים לא הורשו לקיים פעילות פוליטית וגורמי משטרה ומשמר החופים אף ביצעו בידוק בספינות.
שיגור ספינה פלסטינית מנמל עזה למטרות תעמולה
  • ב-9 ביולי 2018 יצאה ספינה פלסטינית מנמל עזה בשם “ספינת החירות השנייה” ככל הנראה לכיוון לימסול. על סיפונה נמצאים מספר נכים, פצועים וסטודנטים. צלאח עבד אלעאטי מתאם הוועדה המשפטית של צעדת השיבה הטיל על ישראל את האחריות לשלומם של המשתתפים במשט (אלאקצא, 9 ביולי 2018). נראה כי חמאס עומדת מאחורי שיגור הספינה כמהלך תעמולתי נוסף שמטרתו להכפיש את ישראל.
 טקס יציאת הספינה בנוכחות אסמאעיל רצ'ואן בכיר חמאס (דף הפייסבוק של "הרשות העליונה של צעדת השיבה", 10 ביולי 2018).   Dhu7bH0WkAAocwK
מימין: טקס יציאת הספינה בנוכחות אסמאעיל רצ’ואן בכיר חמאס (דף הפייסבוק של “הרשות העליונה של צעדת השיבה”, 10 ביולי 2018). משמאל: יציאת הספינה לדרכה (חשבון הטוויטר של PALINFO, 10 ביולי 2018)

[1] על מותו של יאסר אבו אלנג'א ראו פרסום מרכז המידע מ-8 ביולי 2018: "הפעלת נערים ע"י חמאס למשימות חבלה בגדר הביטחון במסגרת "צעדות השיבה": המקרה של יאסר אבו אלנג'א"
[2]
מערכת הבטחת הפעם השנייה כינוי בפי חמאס למערכה בה יוכרע הכיבוש הישראלי באופן סופי ותחוסל הישות הציונית. מקור השם הוא פסוק בקוראן בו מבטיח אללה שבפעם השנייה בה יחטאו בני ישראל העונש יהיה שקבוצה של מוסלמים תגרום להם בושת פנים, תשפיל אותם, תכנס לבית המקדש ותחריב את מה שכבשו בני ישראל .
[3]
הסטטיסטיקה אינה כוללת נפילת רקטות בשטח רצועת עזה .
[4]
פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה.
[5]
השלמה ל"חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני", 27 ביוני-3 ביולי 2018.