- ב-6 בדצמבר 2019 חודשו “צעדות השיבה” לאחר הפוגה בת שלושה שבועות. השתתפו בהן כ-4,200 פלסטינים. על אף נוכחות מנגנוני הביטחון של חמאס נמשכו גילויי האלימות השגרתיים בקרבת הגבול (השלכת מטענים, בקבוקי תבערה וחזיזים).
- ב-7 בדצמבר 2019 שוגרו שלוש רקטות ע״י ארגונים סוררים מהרצועה לעבר שטח ישראל. בתגובה תקף צה”ל יעדי חמאס. בשבועות שחלפו מאז תום מבצע “חגורה שחורה” היו ארבעה אירועי ירי, שבהם נורו לשטח ישראל 7 רקטות. באירועים הללו לא היו נפגעים אך התמשכותם משבשת את שגרת החיים של תושבי הדרום ועוטף עזה.
- השבוע הגיעו למצרים משלחות בכירות מטעם חמאס והג’האד האסלאמי לדון אודות הסכם הרגעה. מקורות מצריים מסרו, כי מתגבש עתה מתווה להרגעה ארוכת טווח. לעומת זאת ח’ליל אלחיה, מבכירי חמאס, הבהיר בראיונות שהעניק לכלי התקשורת כי הידיעות על הבנה ארוכת טווח שתביא להפסקת “פעולות ההתנגדות” אינן נכונות. לדבריו, ההבנות שתושגנה צריכות להיות מבוססות על אלו שהושגו לאחר מבצע “צוק איתן”, שתבאנה להקלת “המצור” על הרצועה, בלי שתכבולנה את ידי חמאס.
- ב-9 בדצמבר 2019 יזם פתח שביתה כללית במחוז חברון כמחאה על תכנית הבנייה של ישראל בשוק הסיטונאי בחברון. השביתה שנאכפה בכמה מקומות ע”י פעילי פתח, היתה מלאה וכללה בתי מסחר ומוסדות חינוך. במקביל, נמשכות התבטאויות לוחמניות של בכירי פתח והרשות הפלסטינית סביב תכנית הבניה בחברון, הכוללות איום לביטול מכלול היחסים של הרשות הפלסטינית עם ישראל וארה”ב.
צעדות השיבה
ב-6 בדצמבר 2019 חודשו צעדות השיבה בגבול רצועת עזה, לאחר הפוגה בת שלושה שבועות. הצעדות התקיימו תחת הכותרת “הצעדה נמשכת”. בתקשורת הישראלית דווח, כי בשיא האירועים הפגינו כ-4,200 פלסטינים. על אף נוכחות מנגנוני הביטחון של חמאס נמשכו גילויי האלימות השגרתיים בקרבת הגבול: כמה עשרות מתפרעים, בעיקר ילדים, הגיעו לחמישה מוקדים שונים בגבול, השליכו מטענים, בקבוקי תבערה, חזיזים ויידו אבנים. כוחות הביטחון השיבו באמצעים לפיזור הפגנות. משרד הבריאות בעזה מסר, כי הצוותים הרפואיים טיפלו ב-37 פצועים (מען, 6 בדצמבר 2019).
- הרשות הלאומית העליונה של צעדות השיבה קראה בתום הפעילויות לפלסטינים להשתתף בצעדות שתתקיימנה ב-13 בדצמבר 2019 תחת הכותרת “פלסטין מאחדת אותנו, וירושלים היא בירתנו”. כותרת זאת נקבעה לזכר הכרזת טראמפ על כך שירושלים היא בירת ישראל ולאות התנגדות להמצאותה של “הישות הסרטנית” (קרי, ישראל) על כל אדמת פלסטין (אמד, 6 בדצמבר 2019).
מגעים במצרים אודות מתווה ההרגעה
- ב-2 בדצמבר 2019 הגיעו למצרים שתי משלחות בכירות מטעם חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין: משלחת חמאס בראשות אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס; ומשלחת בראשות זיאד אלנח’אלה, מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין. מקורות מצריים ופלסטינים חשפו כי יחד עמם הגיעו במשלחת לקהיר גם בכירי הזרועות הצבאיות של הארגונים. הדיונים שהתקיימו במצרים נגעו להבנות עם ישראל, הצורך לבסס את הרגיעה והפסקת שיגור הרקטות (אלקדס, 4 בדצמבר 2019). “מקורות מצריים” מסרו, כי מתגבש עתה מתווה להרגעה ארוכת טווח (אלערבי אלג’דיד, 4 בדצמבר 2019).
- לאחרונה העניק ח’ליל אלחיה מבכירי חמאס ברצועה, ראיונות שבהם התייחס לידיעות בכלי התקשורת אודות הסכם הרגעה ארוך טווח עם ישראל, שפרטיו נידונים עתה בקהיר. להלן עיקרי דבריו:
- “הדיבורים על הרגעה למשך 10 שנים או הפסקת פעולות ההתנגדות נגד האויב כלל אינם נכונים”. חמאס הינה “תנועת התנגדות” וצורות ה”התנגדות” (קרי, פעילות הטרור) עשויות להשתנות מעת לעת, אולם חמאס “לא תפסיק להתנגד לאויב”. מטרת אסמאעיל הניה הנמצא במצרים, הינה להגיע להסכמה “על הרגעה שלא תכבול את ידי ההתנגדות, ולבטח לא תמנע ממנה מלהגיב על תוקפנות כלשהי. בכל יום שקט ברצועה, ההתנגדות מתחזקת”. לדבריו, “לא נידון בשום שולחן של מתווך בינינו לבין הכיבוש על הנושא של הבנה ארוכת טווח…” (ראיון לעיתון אלאח’באר הלבנוני, המזוהה עם חזבאללה, 5 בדצמבר 2019).
- הידיעות אודות תיווך מצרי להשגת הבנה ארוכת טווח הן שמועות המופצות ע”י ישראל והרשות הפלסטינית. “האוזניים של חמאס אינן כרויות לכך”. כל מאוויה של חמאס נתונים למימוש ההבנות שהושגו לאחר מבצע “צוק איתן” ולהקלת המצור על העם הפלסטיני. אם לא יוקל המצור על העם הפלסטיני הרי שהעימות והפיצוץ בוא יבואו, וישראל תישא באחריות לכך. לדבריו, לא מתקבל על הדעת ששני מליון פלסטינים יהיו כלואים בבית כלא גדול הקרוי רצועת עזה. שם הם מסתובבים רעבים ללא מזון, תרופות, עבודה, חופש, תנועה וללא שום אופק. על אלו שהטילו את המצור להביא לסיומו. חמאס נושאת ונותנת תוך כדי לחימה ועימות עם “הכיבוש הישראלי” (ערוץ PALTODAY, 3 בדצמבר 2019).
ח’ליל אלחיה בראיון לערוץ PALTODAY
(YOUTUBE, 4 בדצמבר 2019)
ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל
- ב-7 בדצמבר 2019, בשעות הערב, שוגרו 3 רקטות מרצועת עזה לעבר שטח ישראל. 3 הרקטות יורטו ע”י מערכת כיפת ברזל. בתגובה לכך, תקף צה”ל “יעדי טרור” בהם מחנה צבאי של חמאס, שכלל מחסנים, משרדים ועמדות שמירה. במהלך התקיפות הושמדה עמדה צבאית של הכוח הימי של חמאס בצפון רצועת עזה (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 7 בדצמבר 2019).
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך רב שנתי
ירי רקטות לעבר ישראל מאז סיום סבב ההסלמה האחרון ברצועה
ב-14 בנובמבר 2019 לפנות בוקר הושגה הפסקת אש לאחר מבצע “חגורה שחורה”. על אף הפסקת האש נמשך ירי הרקטות מרצועת עזה לעבר שטח ישראל, עד כה נורו לעבר שטח ישראל 7 רקטות בארבעה אירועי ירי (עדכני ל-10 בדצמבר). אף ארגון לא נטל אחריות לשיגורי ירי הרקטות. באירועים הללו לא היו נפגעים ולא נגרם נזק, אך הם משבשים את שגרת החיים של תושבי הדרום ועוטף עזה. להלן פירוט אירועי הירי מאז ה-17 בנובמבר 2019[1]:
- 7 בדצמבר 2019: שוגרו 3 רקטות מרצועת עזה לעבר שטח ישראל. 3 הרקטות יורטו ע”י מערכת כיפת ברזל.
- 29 בנובמבר 2019: אותר ירי רקטה לעבר ישראל. הרקטה נפלה בשטח פתוח.
- 26 בנובמבר 2019: בוצע ירי רקטות לעבר עוטף עזה. מערכת כיפת ברזל יירטה את אחת הרקטות. הרקטה השנייה נפלה בשטח פתוח.
- 25 בנובמבר 2019: שוגרה רקטה לעבר ישראל . זוהתה נפילה בשטח פתוח. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.
- ברחבי יהודה ושומרון נמשכו אירועי יידויי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה לעבר כוחות הביטחון ולעבר מטרות אזרחיות (בעיקר כלי רכב). בפעילות סיכול ומנע, שביצעו כוחות הביטחון הישראליים ברחבי יהודה ושומרון, נעצרו חשודים בפעילות טרור. כמו כן נתפסו אמצעי לחימה תקניים ומאולתרים וכספים שהיו מיועדים למימון טרור.
- להלן מספר אירועים בולטים נוספים:
- 9 בדצמבר 2019: יידוי אבנים לעבר רכב ישראלי סמוך לכפר לבן אלשרקיה, צפונית מזרחית לראמאללה. לא דווח על נפגעים. כמו כן דווח על יידוי אבנים לעבר אוטובוס ישראלי סמוך למחנה הפליטים אלערוב, צפונית לחברון. לא דווח על נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 9 בדצמבר 2019).
- 8 בדצמבר 2019: יידוי אבנים לעבר רכב ישראלי סמוך לכפר סנג’יל, צפונית מזרחית לראמאללה. נגרם נזק לשמשת הרכב. בנוסף, יודו אבנים לעבר רכב ישראלי בהר חברון. נגרם נזק לשמשת הרכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 8 בדצמבר 2019).
- 8 בדצמבר 2019: כוחות הביטחון עצרו בשעות הבוקר סמוך למערת המכפלה בחברון צעירה פלסטינית, ששלפה לעברם סכין התבטאה כי “היא באה להיות שהידה” (משטרת ישראל, 8 בדצמבר 2019). בתקשורת הפלסטינית דווח על הצעירה שנעצרה הינה אפנאן אבו סנינה, בת 14, מחברון (דף הפייסבוק QUDSN, 8 בדצמבר 2019).
- 8 בדצמבר 2019: נעצר פלסטיני במהלך בידוק סמוך למערת המכפלה כשהוא אוחז בידו סכין (משטרת ישראל, 8 בדצמבר 2019).
- 5 בדצמבר 2019: כוחות הביטחון הישראליים החרימו מחרטה לייצור אמצעי לחימה בכפר ט’אהריה, דרומית לחברון (דובר צה”ל, 5 בדצמבר 2019).
החרמת מחרטה בעיירה ט’אהריה במהלך פעילות כוחות הביטחון
(חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 5 בדצמבר 2019)
- 5 בדצמבר 2019 – במהלך סריקות שביצעו כוחות הביטחון הישראליים בבית אומר (צפונית לחברון) נתפס כלי נשק מאולתר מסוג קרלו (דובר צה”ל, 5 בדצמבר 2019).
החרמת נשקי בלתי חוקי בבית אומר במהלך פעילות כוחות הביטחון
(חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 5 בדצמבר 2019)
- 4 בדצמבר 2019 – יידוי אבנים לעבר עמדת צה”ל בצומת אלפואר (דרומית- מערבית לחברון). כמו כן, הושלך בקבוק צבע לעבר אוטובוס ישראלי בכביש גוש עציון –חברון (הצלה ללא גבולות יו”ש, 4 בדצמבר 2019). רכב ישראלי שניזוק מיידוי אבנים ע”י פלסטינים בצומת אדוריים (דרומית לחברון) (דוברות הר חברון, 4 בדצמבר 2019).
רכב ישראלי שניזוק מיידוי אבנים ע”י פלסטינים בצומת אדוריים (דרומית לחברון)
(דוברות הר חברון, 4 בדצמבר 2019)
- 3 בדצמבר 2019 – הושלכו 2 בקבוקי תבערה על כביש גוש עציון חברון, סמוך למחנה הפליטים אלערוב. כמו כן, הושלכו 2 בקבוקי תבערה ב”כביש המנהרות”. בשני המקרים לא דווח על נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 3 בדצמבר 2019).
פיגועים משמעותיים שבוצעו ביהודה ושומרון[2]
מעצר פעילי דאעש שתכננו לבצע פיגועים בירושלים
- ב-28 באוקטובר 2019 נעצרו שני פלסטינים בג’בל מכבר החשודים, כי הצטרפו לדאעש. כתב האישום שהוגש נגד השניים חושף את עיקרי פעילותם (דוברות המשטרה, 5 בדצמבר 2019):
- בין השנים 2019-2016 גלשו הנאשמים באתרי אינטרנט העוסקים בפעילות הצבאית, הדתית והפוליטית של דאעש. השניים צפו גם בחוברות הדרכה לייצור חומרי נפץ ורקטות.
- במהלך יוני 2019 ניסה אחד מהם להצטרף לפעילי דאעש בחצי האי סיני אך משטרת הגבולות הירדנית מנעה ממנו לחצות את הגבול.
- בספטמבר 2019 שוחחו השניים על אפשרות לבצע פיגועי הרג המוני בשם דאעש. בין השאר הזכירו השניים אפשרות לבצע ירי בעת אירוע המוני בכיכר העיריה בירושלים, פיגוע בבריכת הסלטאן במהלך חגיגות יום העצמאות ועוד. לצורך ביצוע הפיגוע הם דנו באפשרות לרכוש כלי נשק הם תכננו לבצע פיגוע דקירה כי במידה ולא יוכלו להשיג כלי נשק.
- אחד מהשניים גייס סכום של 2,000 ₪ אותו העביר לדאעש באמצעות אדם נוסף.
סבב ביקורים ראשון בחו”ל של אסמאעיל הניה
- יו”ר הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, הגיע ב-8 בדצמבר 2019 לתורכיה ממצרים (אתר חמאס, 8 בדצמבר 2019). בכך החל הניה סבב ביקורים בחו”ל, לאחר שקיבל את הסכמת השלטונות המצריים לכך, בפעם הראשונה מאז היבחרו ליו”ר הלשכה המדינית (2017). סבב הביקורים שלו בחו”ל יארך מספר חודשים, ייתכן שאף חצי שנה. במסגרתו יבקר הניה בתורכיה, מלזיה, ובקטר. דווח גם, כי נערכים סידורים לביקורים במדינות נוספות (סוכנות אנטוליה, 7 בדצמבר 2019; ערבי21, 6 בדצמבר 2019). מקורות בכירים בחמאס מסרו כי הוא יבקר גם ברוסיה אך לא יבקר באיראן (אלח’ליג’ און ליין, 7 בדצמבר 2019).
היערכות חמאס לקראת ציון יום השנה ה-32 לייסודה
- במסיבת עיתונאים ב-8 בדצמבר, שנערכה בעיר עזה מול ביתו של מייסד חמאס, אחמד יאסין הכריזה חמאס על תחילת הפעילויות לציון יום השנה ה-32 להקמתה. בכיר חמאס, חמאד אלרקב, אמר כי הפעילויות יתקיימו ברחבי השטחים ובחו”ל בסימן דרך הג’האד וה”התנגדות” של הפלסטינים (פלסטין און ליין, 8 בדצמבר 2019).
- דובר חמאס, פוזי ברהום, אמר במסיבת העיתונאים כי השנה לא תהיה עצרת מרכזית בשל המצב בזירה הפנימית ובאזור, אלא תתבצענה פעילויות מקומיות, שיוכרזו בהמשך (פלסטין אלא’ן, 8 בדצמבר 2019). האחראי על מנגנון הפעילות הציבורית בחמאס, מחמד אלתרכ, אמר כי הפעילויות יחלו ב-13 בדצמבר. לדבריו, חמאס החליטה לערוך צעדות במחוזות הרצועה ולצאת בקמפיין אלקטרוני ברשתות החברתיות. בנוסף, תתקיימנה פעילויות התנדבות של פעילי התנועה, כמו מבצעי התרמת דם ומבצעי ניקיון ברחובות הראשיים (פלסטין און ליין, 7 בדצמבר 2019).
מימין: חמאד אלרקב במסיבת העיתונאים (פלסטין און ליין, 8 בדצמבר 2019); משמאל: הלוגו לציון יום השנה
ה-32 לייסוד חמאס. על הרקטה כתוב ‘החדר המשותף’ (קרי, חדר המבצעים המשותף) ולמטה סיסמת הפעילויות: “ב”להב החרב… ניפצנו את השקר” (פורום PALDF, 8 בדצמבר 2019)
נמשכות המחלוקות סביב בית החולים האמריקאי
- ברשות הפלסטינית ובפתח ממשיכים לתקוף את הקמתו של בית החולים האמריקאי בצפון הרצועה ע”י NGO אמריקאי בשם Friend Ships. אבו מאזן הצהיר בישיבת הוועד הפועל של אש”פ כי הרשות לא תאפשר הקמתו של בית החולים האמריקני בעזה (ופא, 6 בדצמבר 2019). בתגובה הבהירו בכירי חמאס כי חמאס מברכת על מתן שירותים הומניטריים ללא תמורה אך בית החולים יידרש להפסיק את פעילותו ולעזוב אם יתברר כי הוא פוגע באינטרסים הביטחוניים והלאומיים הפלסטיניים (אתר חמאס, 3 בדצמבר 2019; פלסטין און ליין, 5 בדצמבר 2019). בפועל הוכנס לרצועה ב-4 בדצמבר 2019 דרך מעבר כרם שלום ציוד נוסף עבור בית החולים האמריקאי (חשבון הטוויטר של העיתונאי חסן אצליח, 4 בדצמבר 2019).
קריקטורה המציגה את אבו מאזן בחליפת קראטה ניצב ליד בית החולים האמריקני שמוקם סמוך למעבר בית חאנון (ארז) ואומר לאשה שבידה הפניה רפואית לטיפול בישראל: ההפניות אסורות ובית החולים (האמריקני) הוא נגד האינטרס הלאומי. חזרו למות בעזה (חשבון הטוויטר של PALINFO, 7 בדצמבר 2019)
- ראש הממשלה הפלסטיני מחמד אשתיה הודיע בפתח ישיבת הממשלה הפלסטינית (9 בדצמבר 2019) בראמאללה, כי הרשות פועלת מול התורכים להפעיל בהקדם האפשרי את בית החולים התורכי שהוקם בשנים האחרונות בעזה, אך טרם הופעל עד כה (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 9 בדצמבר 2019). יתכן כי המדובר במהלך התרסה של הרשות נגד החמאס על רקע המחלוקת סביב בית החולים האמריקאי. ראש סוכנות TIKA דיווח, כי הפרלמנט התורכי צפוי במהלך חודש דצמבר לאשר את התקציב הדרוש לצורך הפעלת בית החולים התורכי בעזה (אתר QUDSN, 8 בדצמבר 2019).
מימין : בית החולים התורכי בעזה, שהוקם בשנים האחרונות אך טרם הופעל עד כה (אתר QUDSN, 8 בדצמבר 2019). משמאל : הגעת ציוד נוסף לבית החולים האמריקני דרך מעבר כרם שלום (חשבון הטוויטר של העיתונאי חסן אצליח, 4 בדצמבר 2019)
פרויקטים בנושא מים
- מאזן ע’נים, יו”ר רשות המים הפלסטינית מסר כי תחנת הטיפול במי שפכים בח’אן יונס החלה לפעול באופן ניסיוני. לדבריו תופעל התחנה בעזרת מימון של 55 מיליון דולרים מטעם הקרן הכוויתית לפיתוח וממשלת יפן (ופא, 4 בדצמבר 2019).
- בדיר אלבלח שבדרום הרצועה נפתח מרכז להתפלת מים. ניקולאי מלדונוב, שליח האו”ם לתהליך השלום במזרח התיכון, שנכח בטקס הפתיחה, אמר כי בחמש השנים האחרונות החלו להקים ברצועה שלושה מרכזי התפלה במקביל. לדבריו המרכז יספק בשיא פעילותו מי שתיה ל-35,000 איש וכעת פועלים להרחבתו כדי שיוכל עד שנת 2021 לספק מי שתיה לכמיליון איש (סוא, 4 בדצמבר 2019).
ארגוני הטרור ברצועה ממשיכים להבליט את יכולות האיסוף והתצפית על כוחות צה”ל
- הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית, גדודי ההתנגדות הלאומית, פרסמה ב-8 בדצמבר סרטון בשם “על המשמר” (במקור: באלמרצאד), שבו היא מציגה את הפעילות של יחידת הקשר, יחידת האיסוף והתצפיות וההסברה הצבאית שלה. בסרטון נאמר כי יחידת האיסוף והתצפיות עוקבת אחר פעילות צה”ל ביבשה, באוויר ובים ופועלת לפיתוח בנק המטרות הצבאיות, ובשדה המערכה היא מסייעת בהכוונת האש הישירה והעקיפה (ערוץ ה-YOUTUBE של גדודי ההתנגדות הלאומית, 8 בדצמבר 2019).
מחאות של הרשות הפלסטינית ופתח נגד תוכנית הבנייה של ישראל בשוק הסיטונאי בחברון
- ב-9 בדצמבר 2019 הכריז פתח על שביתה מלאה במחוז חברון כמחאה על תוכנית הבנייה של ישראל באזור השוק הסיטונאי בחברון. השביתה הייתה מלאה וכללה בתי מסחר, רשויות מקומיות, מוסדות חינוך ומשרדי ממשלה. במספר מקומות בודדים נאלצו פעילי פתח לאכוף את יישומה באמצעות סגירת בתי עסק. השביתה הוכרזה במחאה על תוכנית הבנייה של ישראל בחברון ופעולות ההריסה של ברחבי המחוז. בעיר העתיקה בחברון התקיימו עימותים והפרות סדר מול כוחות צה”ל אשר כללו יידוי אבנים והבערת צמיגים (ופא, דף הפייסבוק QUDSN, 9 בדצמבר 2019).
מימין : שביתה כללית בחברון במחאה על פעולות ישראל (ופא, 9 בדצמבר 2019). משמאל : פעילי פתח רעולי פנים אוכפים את השביתה הכללית בחברון (דף הפייסבוק QUDSN, 9 בדצמבר 2019)
- במקביל נמשכות ההתבטאויות הלוחמניות של בכירי הרשות הפלסטינית ופתח סביב תוכנית הבנייה:
- ב-6 בדצמבר 2019, נפגש אבו מאזן עם הוועד הפועל של אש”פ בלשכתו בראמאללה. אבו מאזן התייחס בין השאר לתוכנית ישראל לבנות בשוק הסיטונאי בחברון, ואמר, כי במידה והתוכניות תתבצענה הרי שכלל היחסים שלהם עם ישראל וארה”ב, הכתובים והמוסכמים, יהיו מבוטלים (ופא, 6 בדצמבר 2019).
- ב-5 בדצמבר 2019 קיימו ראש עיריית חברון, תיסיר אבו סנינה, וסגן שר הההקדשים הפלסטיני, חסאם אבו אלרב, מסיבת עיתונאים במהלכה הזהירו מפני השלכות תוכנית הבנייה של ישראל במערת המכפלה והעיר העתיקה בחברון. אבו סנינה אמר, כי התוכנית הישראלית הינה בבחינת “הכרזת מלחמה” נגד הפלסטינים. חסאם אבו אלרב אמר, כי בהתאם להנחיות אבו מאזן וראש הממשלה הפלסטיני יש להשתמש בכל האמצעים כדי להגן על שטח זה. הוא קרא לציבור הפלסטיני להגיע בהמוניו למערת המכפלה (ופא, 5 בדצמבר 2019).
- חסין אלשיח’, השר לעניינים אזרחיים וחבר הוועד המרכזי של פתח, הזהיר מפני “פיצוץ” בעקבות החלטת שר הביטחון לבנות שכונה יהודית בחברון, וקרא לעבור לעימות מסוג אחר (חשבון הטוויטר של חסין אלשיח’, 4 בדצמבר 2019).
צו האוסר את פעילותו של מושל ירושלים מטעם הרשות
- בתקשורת הישראלית דווח כי השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, הוציא צו האוסר את פעילותו של עדנאן ע’ית’, המוגדר על ידי הרשות הפלסטינית “מושל ירושלים” (מינוי אישי של יו”ר הרשות אבו מאזן). ע’ית’ הובא למשטרת מחוז ירושלים שם נמסר לו הצו המגביל את פעילותו. מדובר במהלך תקדימי שמכוון לאדם בשל תפקידו ומעשיו בשם הרשות בשטח ישראל, ואוסר עליו לקיים פעולות מטעם או במימון הרשות (YNET, 9 בדצמבר 2019).
- בתקשורת הפלסטינית דווח כי הצו אוסר על ע’ית’ לאסוף או לחלק כספים, לערוך מפגשים ארגוניים ולערוך פגישות וכנסים בירושלים. תוקפו של הצו הינו שישה חודשים (דף הפייסבוק הרשמי של ‘פתח’, 10 בדצמבר 2019).
- יצויין כי עדנאן עאדל תופיק ע’ית’, תושב סלואן במזרח ירושלים, שהינו אחד מחברי המועצה המהפכנית של ‘פתח’, נעצר מספר פעמים בידי משטרת ישראל מאז מינויו לתפקיד באוגוסט 2018 ונחקר על מעורבותו בקיום אירועים שונים ומימון פרוייקטים שונים בירושלים, שחלקם נאסרו על ידי השר לביטחון הפנים. בין היתר נחקרה מעורבותו גם בפרשת חטיפתו של סוחר הקרקעות עצאם עקל, אזרח ישראלי ואמריקאי שנחטף על ידי הרשות והוחזק באופן בלתי חוקי במעצר במשך תקופה ארוכה, עד לשחרורו במעורבות אמריקנית.
עדנאן ע’ית’, מושל מחוז ירושלים מטעם הרשות הפלסטינית
(דף הפייסבוק הרשמי של ‘פתח’, 10 בדצמבר 2019)
[1] בליל ה-16 בנובמבר 2019 זוהו שני שיגורי רקטות מהרצועה לעבר באר שבע. נראה כי מאחוריהם עמדו פעילי חמאס שבמשך סבב ההסלמה נמנעו מירי לעבר ישראל. אירוע זה היווה מעין "אקורד סיום" של הסבב ולפיכך אינו מובא בסטטיסטיקה שלהלן. ↑
[2] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑