התפשטות נגיף הקורונה ביהודה ושומרון וברצועת עזה (תמונת מצב עדכנית ל-23 בנובמבר 2020)

חתונה בקלקיליה (דף הפייסבוק של סטודיו שאם בקלקיליה, 21 בנובמבר 2020)

חתונה בקלקיליה (דף הפייסבוק של סטודיו שאם בקלקיליה, 21 בנובמבר 2020)

חתונה באלעיזריה (דף הפייסבוק וערוץ ה-YOUTUBE של Master Cassette, 17,18 בנובמבר 2020).

חתונה באלעיזריה (דף הפייסבוק וערוץ ה-YOUTUBE של Master Cassette, 17,18 בנובמבר 2020).

מסיבה אצל חמולת שויכי במזרח ירושלים. בלי מסכות אבל עם כלי נשק (דף הפייסבוק של Master Cassette, 19 בנובמבר 2020)

מסיבה אצל חמולת שויכי במזרח ירושלים. בלי מסכות אבל עם כלי נשק (דף הפייסבוק של Master Cassette, 19 בנובמבר 2020)

משלחת הרופאים מבקרת במעבדה המרכזית של משרד הבריאות בראמאללה (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 18 בנובמבר 2020)

משלחת הרופאים מבקרת במעבדה המרכזית של משרד הבריאות בראמאללה (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 18 בנובמבר 2020)

קורס הדרכה רופאים ואנשי צוות רפואי לטיפול בחולי קורונה (דף הפייסבוק של משרד הבריות הפלסטיני, 21 בנובמבר 2020)

קורס הדרכה רופאים ואנשי צוות רפואי לטיפול בחולי קורונה (דף הפייסבוק של משרד הבריות הפלסטיני, 21 בנובמבר 2020)

קורס הדרכה רופאים ואנשי צוות רפואי לטיפול בחולי קורונה (דף הפייסבוק של משרד הבריות הפלסטיני, 21 בנובמבר 2020)

קורס הדרכה רופאים ואנשי צוות רפואי לטיפול בחולי קורונה (דף הפייסבוק של משרד הבריות הפלסטיני, 21 בנובמבר 2020)

עיקרי תמונת המצב
  • ברצועת עזה נמשכת העלייה התלולה במספר החולים הפעילים שעומד עתה על 6,004 לעומת 3,366 בשבוע שעבר. בעקבות העלייה בתחלואה חלה עלייה גם במספר החולים הקשים, כולל בגילאים צעירים. רוב מחוזות הרצועה הוגדרו כ”אדומים”. בכירים במערכת הרפואה ברצועה התריעו, כי יכולת הקליטה של בתי החולים מתקרבת לקצה גבול יכולתה. כמו כן הם מתלוננים על מחסור בציוד רפואי ייעודי (מכונות הנשמה, אמצעי מילוי בלוני חמצן ותרופות). גורמי רפואה בכירים התריעו, כי בקרוב עלולה מערכת הבריאות לקרוס וייתכן שהם יאבדו את היכולת לטפל בכל המקרים הקשים.
  • ממשל חמאס ברצועה ממשיך לטפל במצב באמצעות הידוק צעדי המנע והחמרה בצעדי הענישה (למשל עונש של שלושים ימי מאסר להפרת תנאי הבידוד הביתי). בו בזמן בכירי מערכת הרפואה ברצועה שבו והתריעו, כי המשך העלייה בתחלואה יוביל לסגר כללי.
  • דוברים מטעם חמאס האשימו את ישראל, כי היא מערימה קשיים על הכנסת ציוד רפואי ותרופות לרצועה. פוזי ברהום, דובר חמאס, אף ציין כי יהיה על ישראל לשאת בהשלכות של “המשך המצור, ההסלמה והתוקפנות”. האשמות ואיומים כלפי ישראל בהקשר לקורונה שבים ועולים בהתבטאויות בכירי חמאס ומערכת הבריאות ברצועה מעת לעת.
  • גם ביהודה ושומרון נמשכה העלייה התלולה במספר החולים הפעילים. במהלך השבוע אותרו 5,240 חולים חדשים, לעומת 2,811 בשבוע שעבר. מספר החולים הפעילים עומד עתה על 7,009 (23 בנובמבר 2020), לעומת 4,897 בשבוע שעבר. 52 חולים מטופלים כיום ביחידות טיפול נמרץ, תשעה חולים מונשמים. כמו כן, נפטרו השבוע 59 בני אדם לעומת 40 בשבוע שעבר. מוקד התחלואה המרכזי ממשיך להיות מחוז שכם, שם נמשכת העלייה במספר החולים הפעילים. גם במחוז חברון התחדשה העלייה בהיקף התחלואה.
  • בשל העלייה החדה בהיקף התחלואה החמירה הרשות הפלסטינית את צעדי המנע. על כל שטחי הרשות הוטל סגר מלא בסוף השבוע (מיום שישי ה-27 בנובמבר 2020 ועד יום ראשון ה-29 בנובמבר 2020). כמו כן, הוטל בכל המחוזות סגר לילי למשך 14 ימים בין השעות 19:00 בערב ועד ל-06:00 בבוקר.
  • למרות העלייה החדה בתחלואה והחמרת צעדי המנע נמשכות ההפרות ההמוניות של הוראות הבריאות, בדגש על קיום חתונות. במסגרת זאת נמשכות חתונות באולמות אירועים במחוז ג’נין ובכפרי עוטף ירושלים, שם נוהגים גם ערביי ישראל לקיים חתונות. בכפר ברטעה אלשרקיה, הפופולרי בקרב ערביי ואדי ערה (קניות, חתונות), נסגרו כל בתי הספר בשל מספר חולי קורונה שהתגלו בקרב התלמידים.
רצועת עזה
ממדי התחלואה

נמשכת העלייה התלולה במספר החולים ברצועה. בשבוע שחלף אותרו 4,472 חולים חדשים (כ-630 חולים ליום עם שיא של 891 חולים ב-21 בנובמבר). זאת, לעומת 2,245 חולים חדשים שאותרו בשבוע שעבר. מספר החולים הפעילים ברצועת עזה עומד עתה על 6,004 בני אדם (עדכני ל-23 בנובמבר 2020), לעומת 3,366 ב-16 בנובמבר 2020. גם במספר הנפטרים חלה עלייה והוא עומד על 69 בני אדם, לעומת 48 בשבוע שעבר. 268 חולים מאושפזים בבתי החולים, 92 מהם במצב קשה וקריטי (עדכני ל-23 בנובמבר 2020).

מספר החולים הפעילים ברצועת עזה מסוף חודש אוקטובר 2020

מספר החולים הפעילים ברצועת עזה מסוף חודש אוקטובר 2020

  • בין הנדבקים בקורונה גם יונס אלאסטל, חבר המועצה המחוקקת מטעם חמאס, ומשפחתו (דניא אלוטן, 20 בנובמבר 2020) וח’מיס אלנג’אר, אף הוא חבר המועצה המחוקקת. משרד הבריאות מסר כי השניים מאושפזים בבית החולים האירופי וכי מצבם יציב (דניא אלוטן, 22 בנובמבר 2020).
  • בכירים במשרד הבריאות ברצועה התריעו על המצב החמור:
    • ד”ר פתחי אבו ורדה, יועץ שרת הבריאות ברצועת עזה דיווח אמר, כי רוב האזורים ברצועת עזה הפכו לאזורים המסווגים כאדומים (PALSAWA, 21 בנובמבר 2020).
    • ד”ר עבד אלנאצר צבח, מנהל משרד ארגון הבריאות העולמי, ציין, כי ברצועה נרשמו בין 21% ל-29% דגימות חיוביות מכלל הדגימות. לדבריו, הדבר מעיד על זלזול האזרחים וחוסר מודעות שלהם לנקיטה באמצעי הזהירות (סוכנות אלראי, 22 בנובמבר 2020).
    • ד”ר איאד אבו כרש, מנהל הרפואה הקריטית במשרד הבריאות, הצביע על העובדה, כי חלה עלייה במספר החולים הקשים. לדבריו, בעבר 90% מהחולים היו במצב קל, אולם עתה יותר מ-40% מחולי הקורונה הם במצב קשה מאוד ואנוש. לדבריו הדבר מעיד שהמגפה הגיעה לשיאה עם התקרבות החורף (פלסטין און ליין, 21 בנובמבר 2020).
נתוני מספר החולים ברצועה על-פי חלוקה למחוזות ואזורים (דף הפייסבוק של הוועדה הרפואית לטיפול בנושא הקורונה במשרד הבריאות ברצועה,, 22 בנובמבר 2020)
נתוני מספר החולים ברצועה על-פי חלוקה למחוזות ואזורים (דף הפייסבוק של הוועדה הרפואית לטיפול בנושא הקורונה במשרד הבריאות ברצועה,, 22 בנובמבר 2020)
קשיי מערכת הבריאות להתמודד עם העלייה בתחלואה
  • העלייה התלולה במספר החולים מכבידה מאד על מערכת הבריאות ברצועה העומדת להגיע לקצה גבול יכולתה לטפל בחולים. עבד אלרא’וף אלמנאעמה, חבר הוועדה המייעצת הרפואית למאבק בקורונה ברצועה, ציין, כי חולי הקורונה תופסים 79 מתוך 100 מכשירי ההנשמה הנמצאים ברשות מערכת הבריאות ברצועה. לדבריו תוך עשרה ימים מערכת הבריאות לא תוכל לקלוט את העלייה במספר החולים. יתכן שיהיו מקרים שלא ימצא להם מקום במחלקות הטיפול הנמרץ. הוא ציין כי שיעור התמותה הנוכחי של 0.05% בקרב חולי הקורונה עשוי לעלות. עבד אלנאצר אלצבח, האחראי על תכנית החירום הרפואית של ארגון הבריאות העולמי, הזהיר, כי תוך שבוע הם עלולים לאבד את היכולת לטפל במקרים הקשים (רויטרס, 22 בנובמבר 2020).
  • יוסף אלעקאד, מנהל בית החולים האירופי, בית החולים האפידמיולוגי הראשי ברצועת עזה, דיווח ב-21 בנובמבר 2020, כי 64 חולים מאושפזים בטיפול נמרץ וזקוקים לאספקת חמצן קבועה, וביניהם גם חולים בגילאים צעירים. הוא ציין שהתפוסה בבית החולים כמעט מלאה לחלוטין, וכי מדי יום נוספים חולים חדשים הסובלים מתסמינים חמורים. יוסף אלעקאד הזהיר כי אם תימשך העלייה במספר החולים, הם עלולים להגיע במהירות לשלב בו יאלצו להחליט במי לטפל (פלסטין און ליין, 21 בנובמבר 2020).
  • בעיה נוספת עמה מתמודדת מערכת הבריאות היא אספקת חמצן לחולים המאושפזים. לדברי ד”ר איאד אבו כרש, מנהל הרפואה הקשה במשרד הבריאות חולה ממוצע זקוק לחמישה ליטר חמצן לדקה, אך חולה קורונה זקוק ליותר מעשרים ליטרים לדקה. הוא ציין שמשרד הבריאות עומד בקשר עם המוסדות התורמים כדי שישלחו לרצועה תחנות לאספקת חמצן. הוא ציין שללא חמצן מצבם הבריאותי של החולים יתדרדר והדבר עשוי להעלות את שיעור התמותה ל-80% מהחולים המאושפזים בטיפול נמרץ (פלסטין און ליין, 21 בנובמבר 2020).
תחנה למילוי בלוני חמצן בבית החולים האירופי (דף הפייסבוק של בית החולים, 18 בנובמבר 2020).      אספקת בלוני חמצן בדרכה לבית החולים האירופי (21 בנובמבר 2020)
מימין: תחנה למילוי בלוני חמצן בבית החולים האירופי (דף הפייסבוק של בית החולים, 18 בנובמבר 2020). משמאל: אספקת בלוני חמצן בדרכה לבית החולים האירופי (21 בנובמבר 2020)
הכשרת בתי חולים נוספים ושינוי נהלי האשפוז
  • מערכת הבריאות נערכת לקליטה מאסיבית של חולים נוספים, זאת באמצעות הרחבת קיבולת בתי החולים הייעודיים והכשרת מחלקות קורונה וצוותי רפואה וסיעוד בבתי חולים נוספים. לדברי ד”ר איאד אבו כרש, מנהל הרפואה הקשה במשרד הבריאות, צוותי הרפואה עושים מאמצים רבים להגדיל את מספר המיטות לטיפול נמרץ ל-180 מיטות בבתי חולים שונים ברצועת עזה. הוא הזהיר כי הגידול במיטות הטיפול עשוי לא להספיק אם תימשך העלייה הגדולה במספר הנדבקים בנגיף קורונה, ועמה העלייה במספר החולים במצב קשה(PALINFO, 19 בנובמבר 2020).
  • במקביל הודיע משרד הבריאות ברצועה על שינוי במדיניות האשפוז. על פי המדיניות שנקבעה חולי קורונה ישהו בבידוד ביתי וצוותי הרפואה יפקחו עליהם בביתם. לדברי ד”ר מעתצם צלאח, מנהל מרכזי ההסגר ברצועה, על פי המדיניות החדשה, יתקיים ביקור רפואי אצל החולים ביום השני או השלישי לבידוד הביתי במטרה להעריך את מצבם ולבדוק האם הבית בו הם שוהים מתאים. ביקור נוסף יערך לפני סיום הבידוד הביתי כדי לוודא שאין לחולה תסמינים (דניא אלוטן, 16 בנובמבר 2020).
החמרה בצעדי מנע
  • ממשל חמאס ברצועה עדיין מסתפק בצעדי מנע מקומיים ונמנע מלהטיל סגר כולל. משרד הפנים הודיע על סגירת החנויות, המפעלים, והמתקנים השונים בכל יום בשעה 17:00 (סוכנות אלראי, 17 בנובמבר 2020). הרשות למסעדות, מלונות ושירותי תיירות, הודיעה כי הוועדה הממשלתית לניהול המשבר התירה למסעדות לעבוד עד השעה 20:00. עד השעה 17:00 הן תוכלנה לקבל לקוחות ומשעה זו הן תעבודנה במשלוחים בלבד (דף הפייסבוק של הרשות הפלסטינית למסעדות, מלונות ושירותי תיירות ברצועת עזה, 19 בנובמבר 2020).
  • בכירי מערכת הרפואה ברצועה מזהירים שהמשך העלייה בתחלואה יוביל לסגר כללי. לדברי מג’די צ’היר, ראש המחלקה לרפואה מונעת במשרד הבריאות בעזה, אם עקומת הנדבקים תמשיך לעלות תוך כמה ימים יוטל סגר כללי (דניא אלוטן, 17 בנובמבר 2020). ד”ר ראמי אלעבאדלה, ראש המחלקה לבקרת זיהומים במשרד הבריאות, אמר כי במקרה של עלייה במספר הנדבקים וחוסר יכולת של משרד הבריאות להתמודד עמם, תהיה המלצה חד-משמעית להטיל סגר כולל על רצועת עזה. סלאמה מערוף, יו”ר לשכת ההסברה הממשלתית ברצועה, הבהיר, כי אם הם יגיעו לשלב שבו משרד הבריאות לא יוכל להתמודד עם מספר החולים, האפשרות של סגר מוחלט תהיה האופציה היחידה על השולחן של מקבלי החלטות (סוכנות אלראי, 17 בנובמבר 2020). מוסא אלסמאכ, סגן יו”ר ועדת המעקב הממשלתית בעזה, הסביר כי העיכוב בסגר המלא נועד למנוע פגיעה נוספת במצב הכלכלי, אך הוא הוסיף כי אם מספר החולים יעלה, כמובן שהממשלה תחליט על סגר (דניא אלוטן, 18 בנובמבר 2020).
אי היענות הציבור להוראות
  • למרות החמרת הצעדים והגברת האכיפה והאיומים בהטלת סגר כללי, נראה כי תושבים רבים אינם מקפידים על אמצעי הזהירות. על כך מעידות הצהרות בכירים ברצועה המפצירים בתושבים להקפיד על אמצעי הזהירות. משרד הפנים ברצועה מדווח מדי יום על מעצר חולים וכאלה שבאו במגע עם חולים, לאחר שהפרו את תנאי הבידוד הביתי, על פיזור עשרות התקהלויות ובהן חתונות וסוכות אבלים, על מעצר הולכי רגל שהפרו את העוצר, סגירת עשרות בתי עסק, ועל מאות דו”חות נגד כלי רכב שנוסעיהם לא הקפידו על אמצעי הזהירות או הפרו את העוצר (אתר משרד הפנים ברצועה, 21 בנובמבר 2020).
  • על רקע זה הודיע משרד הפנים על החמרה בענישה ונקיטה בעונשי מאסר כלפי אלה שאינם מקפידים על אמצעי הזהירות ובעיקר תנאי הבידוד. על פי ההודעה, כל אדם שבא במגע עם חולה והפר את תנאי הבידוד הביתי ייענש בשלושים ימי מאסר. כל חולה שיפר את הבידוד הביתי ייענש במאסר של שלושה חודשים. משרד הפנים גם קרא לכל בעלי החנויות, הקניונים ומרכזי השירות להקפיד על אמצעי הזהירות של העובדים ושל המבקרים במתקנים אלה, להקפיד על עטית מסכות ועל מניעת התגודדויות. ההודעה הדגישה כי העוצר הלילי החל מהשעה 20:00 עודנו בתוקף, והדגישה את המשך האיסור על קיום חתונות וסוכות אבלים (אתר משרד הפנים ברצועה, 19 בנובמבר 2020).
סיוע חיצוני לרצועה
  • ד”ר אשרף אלקדרה, דובר משרד הבריאות ברצועה, הודיע כי בנוסף למחסור השגרתי בתרופות וציוד רפואי הם מתמודדים עתה עם מצב של מחסור גדול בתרופות, כולל תרופות הנחוצות לשם להתמודדות עם הקורונה. לדבריו הם עומדים בקשר עם כל הגורמים כדי לענות על הצרכים הרפואיים לנוכח המגיפה (סוכנות אלראי, 20 בנובמבר 2020).
  • ד”ר פתחי אבו ורדה, יועץ שרת הבריאות ברצועה, מסר, כי הרשות הפלסטינית עומדת לשלוח לרצועה מספר משאיות ובהן ציוד רפואי ובכלל זה 15 מכשירי הנשמה (סבק24, 22 בנובמבר 2020). מנהל המשרד ברצועת עזה של ארגון הבריאות העולמי, ד”ר עבד אלנאצר צבח, אמר כי ארגון הבריאות העולמי הכניס 15 מכשירי הנשמה לרצועה (אלאסתקלאל, 22 בנובמבר 2020). כמו כן העביר ארגון הבריאות העולמי ערכות בדיקה המספיקות לעריכת 4,800 בדיקות קורונה (דף הפייסבוק של נציגות ארגון הבריאות העולמי בשטחים, 17 בנובמבר 2020).
מסירת ערכות הבדיקה, שהועברו ע"י ארגון הבריאות העולמי
(דף הפייסבוק של נציגות ארגון הבריאות העולמי בשטחים, 17 בנובמבר 2020)
מסירת ערכות הבדיקה, שהועברו ע”י ארגון הבריאות העולמי
(דף הפייסבוק של נציגות ארגון הבריאות העולמי בשטחים, 17 בנובמבר 2020)
האשמת ישראל בהערמת קשיים על הכנסת תרופות וציוד רפואי לרצועה

גורמים בכירים בחמאס הפנו אצבע מאשימה כלפי ישראל בעיקר בשל עיכוב הכנסת תרופות וציוד רפואי לרצועה. אתר דניא אלוטן שציטט “מקור באו”ם” דיווח כי חמאס ביקשה מהמתווכים ללחוץ על ממשלת ישראל להכניס ארבעים מכשירי הנשמה לרצועה, ואף הקציבה מועד (עד השבוע הנוכחי) להכנסתם (דניא אלוטן, 17 בנובמבר 2020).

  • להלן התבטאויות בכירים בחמאס בנושא:
    • באסם נעים, חבר המשרד לקשרים בינלאומיים בחמאס, ציין, כי משרד הבריאות ברצועה עומד בפני שני מכשולים בהתמודדותו מול נגיף קורונה. המכשול הראשון, כיצד לרכוש את הציוד הדרוש לאור העלייה בקצב הנדבקים בנגיף. המכשול השני, לדבריו, הינה הסחבת הישראלית בהכנסת התרופות שהרצועה זקוקה להן. לדברים הם עומדים בקשר עם מוסדות בינלאומיים העוסקים בנושא הפלסטיני בכלל ובעניינים הומניטריים ורפואיים בפרט ולעיתים קרובות הם נתקלים בטיעונים ישראליים קלושים כמו ביטחון או נהלים הנדרשים להכנסת הציוד הרפואי (אתר ערוץ אלע’ד, 22 בנובמבר 2020).
    • פוזי ברהום, דובר חמאס, פרסם הודעה לאחר שיגור הרקטה מרצועת עזה (21 בנובמבר 2020). בהודעה נאמר בין השאר, כי ישראל מונעת הכנסה של ציוד רפואי ואספקה לרצועה ​​להתמודדות עם נגיף קורונה ועל כן יהיה עליה לשאת בכל ההשלכות של המשך “המצור, ההסלמה והתוקפנות” (ערוץ הטלגרם של חמאס, 22 בנובמבר 2020).
יהודה ושומרון

התחלואה ביהודה ושומרון: תמונת מצב (נכון ל-23 בנובמבר 2020)

השבוע נמשכה העלייה משמעותית נוספת בהיקף התחלואה ביהודה ושומרון. במהלך השבוע אותרו 5,240 חולים חדשים, לעומת 2,811 בשבוע שעבר. מספר החולים הפעילים עומד על 7,009 (23 בנובמבר 2020), לעומת 4,897 בשבוע שעבר. מאז התפרצות הנגיף אותרו ביהודה ושומרון 57,739 חולים. 52 חולים מטופלים כיום ביחידות טיפול נמרץ, תשעה חולים מונשמים. במהלך השבוע נפטרו 59 בני אדם לעומת 40 בשבוע שעבר. על פי דיווח הרשות הפלסטינית, נוספו השבוע 397 חולים חדשים בשכונות מזרח ירושלים, לעומת 296 בשבוע שעבר. מספר החולים הפעילים עומד עתה על 543 (23 בנובמבר 2020), לעומת 620 בשבוע שעבר. ב-22 בנובמבר 2020 עמד מספר הבדיקות היומיות ביהודה ושומרון על 3,066, מתוכן 23.03% התגלו כחיוביות. ב-21 בנובמבר 2020 עמד מספר הבדיקות היומי על 2,039, מתוכן 29.01% התגלו כחיוביות.

התחלואה בקורונה ביהודה ושומרון (מאז ה-10 באוקטובר 2020)

התחלואה בקורונה ביהודה ושומרון (מאז ה-10 באוקטובר 2020)

החמרת צעדי המנע

על רקע העלייה בתחלואה הודיע מחמד אשתיה ראש הממשלה ברשות הפלסטינית, כי בהתאם להנחיית אבו מאזן, יוטל סגר מלא בכל שטחי הרשות הפלסטינית מיום שישי 27 בנובמבר בבוקר ועד יום ראשון 29 בנובמבר 2020. במסגרת זאת יסגרו כל בתי העסק, למעט מאפיות ובתי מרקחת. כמו כן, יוטל סגר לילי למשך 14 יום בין השעות 19:00 ל-06:00 בבוקר (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 23 בנובמבר 2020).

  • ד”ר כמאל אלשח’רה, דובר משרד הבריאות הפלסטיני, הזהיר מפני הכפלת מספר חולי הקורונה עם תחילת עונת החורף והתפרצות חדשה של הנגיף, במידה והציבור הפלסטיני לא יישמע להנחיות ולנהלים וימשיך לקחת חלק באירועים חברתיים. לדבריו, בימים האחרונים הרחיב משרד הבריאות את היקף בדיקות הקורונה (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 21 בנובמבר 2020). במקביל הגביר משרד הבריאות את מערך ההסברה לציבור הפלסטיני באמצעות פרסום סרטונים קצרים ופוסטים בדף הפייסבוק שלו המורים על עטית מסכות, שמירה על הנהלים ושמירת ריחוק (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 17 בנובמבר 2020).
חלוקה גיאוגרפית של מוקדי התחלואה
כללי

מוקד התחלואה הבולט נותר עדיין מחוז שכם, שרשם גם השבוע עלייה במספר החולים הפעילים. מספרם השבוע עמד על 2,233, לעומת 1,654 בשבוע שעבר. במחוז חברון אותרה שוב מגמת עלייה בהיקף התחלואה. להלן התפלגות החולים הפעילים (7,009): מחוז שכם – 2,233; מחוז בית לחם -1,072; מחוז חברון- 750; מחוז ראמאללה- 679; מחוז ג’נין- 617; מחוז קלקיליה-385; מחוז טולכרם-383; מחוז טובאס- 261; כפרי עוטף ירושלים- 228; מחוז סלפית- 202; מחוז יריחו- 199 (נכון ל-23 בנובמבר 2020).

התפלגות החולים הפעילים במחוזות השונים

התפלגות החולים הפעילים במחוזות השונים

מחוז שכם

מחוז שכם ממשיך להיות הבולט ביותר כיום בהיקף התחלואה ביהודה ושומרון. גם השבוע נמשכה העלייה במספר החולים הפעילים: במחוז מצויים עתה 2,233 חולים פעילים, לעומת 1,654 בשבוע שעבר. על המחוז הוטל סגר לילי החל מה-16 בנובמבר 2020 בין השעות 06:00-19:00. ב-22 בנובמבר 2020, הודיע מושל מחוז שכם אבראהים רמצ’אן על הארכת הסגר הלילי, ל-14 יום נוספים. על מספר כפרים שבהם אותרה תחלואת קורונה הוטל סגר מלא (דף הפייסבוק של מושל מחוז שכם, 22 בנובמבר 2020).

  • דינא אבו ג’בר ראש מחלקת טיפול נמרץ בית החולים אלנג’אח בשכם מסרה כי לחדרי הטיפול הנמרץ במחוז אין יכולת לקלוט חולים בכל בתי החולים במחוז. היא הזהירה מפני מצב שבו לא יהיו מספיק מכונות הנשמה ויהיה צורך לתעדף חולים (שהאב, 21 בנובמבר 2020).
מספר החולים הפעילים במחוז שכם

מספר החולים הפעילים במחוז שכם

מחוז חברון

במחוז חברון (שבעבר היה בו מספר החולים הגבוה ביותר) אותרה השבוע עלייה מחודשת בהיקף התחלואה. זאת, לאחר מספר שבועות בהם אותרה ירידה במספר החולים. כיום במחוז מאותרים 750 חולים פעילים לעומת 416 בשבוע שעבר (עדכני ל-23 בנובמבר 2020). מחוז חברון הוא עתה המחוז השלישי במספר החולים בשטחי הרשות הפלסטינית.

מספר החולים הפעילים במחוז חברון

מספר החולים הפעילים במחוז חברון

מחוז ג’נין

השבוע נמשכה העלייה התלולה במספר החולים במחוז ג’נין. במחוז מצויים עתה 617 חולים פעילים, לעומת 281 חולים בשבוע שעבר (עדכני ל-23 בנובמבר 2020). שלטונות המחוז נוקטים לעת עתה בסגרים מקומיים בלבד. למרות העלייה בהיקף התחלואה נמשכות חתונות המוניות בהן מופרים כללי הזהירות.

  • ועדת החירום בברטעה [אלשרקיה] הודיעה על סגירת כל בתי הספר בעיירה לאחר שהתגלו מספר חולי קורונה בקרב התלמידים (דף הפייסבוק של עירית ברטעה, 18 בנובמבר 2020). המשטרה פיזרה שלוש חתונות במחוז ג’נין (אתר המשטרה הפלסטינית, 21 בנובמבר 2020). יוזכר כי ערביי ישראל המתגוררים בואדי ערה נוהגים לקיים חתונות בברטעה אלשרקיה.
חתונה בכפר ראעי (דף הפייסבוק של Rotana Recording מכפר ראעי, 19 בנובמבר 2020).       חתונה בעיירה אליאמון (דף הפייסבוק alyamun.alhabeba, 21 בנובמבר 2020)
מימין: חתונה בכפר ראעי (דף הפייסבוק של Rotana Recording מכפר ראעי, 19 בנובמבר 2020). משמאל: חתונה בעיירה אליאמון (דף הפייסבוק alyamun.alhabeba, 21 בנובמבר 2020)
מחוז קלקליה

במחוז קלקליה חלה עלייה במספר החולים. מספר החולים המאומתים עומד עתה על 385 בני אדם, לעומת 290 בשבוע שעבר (עדכני ל-23 בנובמבר 2020).

  • ראפע רואג’בה, מושל מחוז קלקיליה, נועד עם הדרשנים והאמאמים של המסגדים במחוז, וקרא להם להגביר את מודעות הציבור לסכנות שבקורונה והצורך להקפיד על אמצעי הזהירות שקבע משרד הבריאות (דף הפייסבוק של מושל מחוז קלקיליה, 18 בנובמבר 2020). מחלקת החינוך במחוז החליטה על סגירת בית הספר וגן הילדים בכפר מע’ארת אלצ’בעה שבדרום המחוז בשל איתור חולים במקום (מען, 19 בנובמבר 2020). המשטרה ומנגנוני הביטחון פיזרו שלוש חתונות במחוז (אתר המשטרה הפלסטינית ברשות, 15 בנובמבר 2020).
כפרי עוטף ירושלים

מספר החולים הפעילים בכפרי עוטף ירושלים עלה והוא עומד עתה על 228 לעומת 94 בשבוע שעבר. גם בשבוע שחלף נמשכו החתונות בכפרי עוטף ירושלים. יש להניח שחלקן התקיימו ע”י תושבי מזרח ירושלים.

שכונות מזרח ירושלים

על פי דיווח הרשות נוספו השבוע בשכונות מזרח ירושלים 397 חולים חדשים. מספר החולים הפעילים עומד עתה על 543 (23 בנובמבר 202), לעומת 620 בשבוע שעבר.

מספר החולים הפעילים בשכונות מזרח ירושלים על פי דיווחי הרשות הפלסטינית

מספר החולים הפעילים בשכונות מזרח ירושלים על פי דיווחי הרשות הפלסטינית

כלל החולים בנגיף קורונה במזרח ירושלים על פי דיווחי הרשות הפלסטינית

כלל החולים בנגיף קורונה במזרח ירושלים על פי דיווחי הרשות הפלסטינית

חתונה באולם אירועים בכפר עקב
 (דף הפייסבוק של החתן רשאד עאבדין, 16 בנובמבר 2020)
חתונה באולם אירועים בכפר עקב
(דף הפייסבוק של החתן רשאד עאבדין, 16 בנובמבר 2020)
סיוע חיצוני לרשות הפלסטינית
  • על רקע העלייה המדאיגה בתחלואה קיים משרד הבריאות ברשות הפלסטינית מספר פעילויות בתחום ההכשרות המקצועיות והרכש:
    • מי אלכילה, שרת הבריאות ברשות הפלסטינית, ונציגי משרד הבריאות נפגשו עם משלחת רופאים מרוסיה המתמחים בטיפול בחולי קורונה. לדבריה הגיעה משלחת המומחים, שתשהה באזור כשבועיים, לסייע לטפל בחולי קורונה לצד הצוותים הפלסטינים (ופא, 16 בנובמבר 2020).
    • משרד הבריאות הפלסטיני ערך קורס הדרכה לטיפול בחולי קורונה, בסיוע ארגון הבריאות העולמי ובית החולים אוגוסטה ויקטוריה במזרח ירושלים. הקורס נערך לשישים רופאים ואנשי צוותים רפואיים מתחום העזרה הראשונה. על פי הודעת המשרד ייערכו קורסים נוספים במסגרתם יוכשרו כ-300 רופאים ואנשי צוותים רפואיים (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 21 בנובמבר 2020).
    • מי אלכילה, קיימה ישיבה של הועדה הלאומית למאבק בקורונה. בישיבה השתתפו גם נציגי ארגון הבריאות העולמי, אונר”א ויוניצ”ף. בישיבה נדונה סוגיית היערכות הרשות לרכישת חיסונים נגד קורונה (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 20 בנובמבר 2020).