עיקרי תמונת המצב
- ב-21 באפריל 2018 ירו שני אלמונים למוות בפאדי אלבטש, בקואלה למפור, בירת מלזיה. פאדי אלבטש, בן 35, פלסטיני מרצועת עזה, היה מהנדס חשמל במקצועו. לאחרונה שימש כמרצה במכון הבריטי מלזי באוניברסיטת קואלה למפור. על פי עיתון מלזי לצד היותו מדען בתחום הנדסת החשמל. הוא היה גם מומחה בבניית רקטות ולצד פעילותו בקבוצות אסלאמיות במלזיה היה גם פעיל חמאס.
- חמאס אישרה כי פאדי אלבטש היה פעיל הארגון והקימה שתי סוכות אבלים לזכרו (בג’באליא ובמחנה “צעדת השיבה”). גורמים פלסטינים ובראשם חמאס האשימו את ישראל במעורבות בהתנקשות למרות שהדגישו, כי יש צורך להמתין לממצאי חקירת האירוע. לדברי אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, פתחה ישראל חזית עימות נגד חמאס מחוץ לגבולות הארץ.
מלזיה תומכת בעניין הפלסטיני בכלל, ובחמאס בפרט. תמיכתה מתבטאת לרוב בסיוע מדיני, הומניטארי והסברתי, אולם לעיתים הסיוע שלה חורג מכך. במלזיה מתקיימת מזה שנים פעילות ערה של הזרוע הצבאית של חמאס לגיוס ולאימון פעילים. במהלך מבצע “צוק איתן” עצר צה”ל בדרום הרצועה פעיל, אשר שרת ביחידה מיוחדת של גדודי עז אלדין אלקסאם. בחקירתו הודה, כי הוא נשלח למלזיה לאימונים בהטסת מצנחי רחיפה, במסגרת קבוצה שמנתה כעשרה פעילים, לקראת ביצוע פיגוע חדירה לישראל (ראו נספח). בשנת 2015 נעצר תושב חברון, שגויס ע”י חמאס בעת לימודיו במלזיה, משם הוטס לתורכיה ל השתתף בקורס ניהול ופיקוד, ומשם שוגר ליהודה ושומרון. מקרים אלו מעידים על כך, שמלזיה איפשרה או לכל הפחות העלימה עין מפעילות צבאית-מודיעינית של חמאס, שהתקיימה בשטחה, בעיקר בקרב סטודנטים ומרצים פלסטינים באוניברסיטאות (על אף שמלזיה הכחישה זאת).
מידע ראשוני על ההתנקשות בחייו של פאדי אלבטש
- ב-21 באפריל 2018 ירו שני אלמונים רכובים על גבי אופנוע בפאדי אלבטש סמוך לביתו בקואלה למפור. אלבטש נורה בסביבות 0600 בבוקר בעת שהיה בדרכו לתפילה במסגד סמוך לביתו בגומבק, צפונית לקואלה למפור. על פי הדיווחים המתינו המתנקשים סמוך לביתו במשך כעשרים דקות עד שיצא לתפילה.
- לדברי מפקד משטרת קואלה למפור ירו בו המתנקשים 14 כדורים. אחד הכדורים פגע בראשו והוא מת במקום. הרשויות במלזיה פתחו בחקירת האירוע. גורמי המשטרה סבורים כי היה זה חיסול ממוקד ולא פיגוע טרור. במסיבת עיתונאים, שערכה המשטרה כיממה לאחר ההתנקשות, הודה מפקד המשטרה כי הם תשאלו את בני המשפחה וכי לפי שעה אין להם עדיין מידע לגבי הגורם העומד מאחורי ההתנקשות. הוא ביקש מהציבור לסייע למשטרה (ynet, 22 באפריל 2018).
- אחמד זאהד חמידי, סגן ראש ממשלת מלזיה, הביע את צערה של מלזיה על מותו של אלבטש. לדבריו אזרחים אירופאים בעלי קשרים לסוכנות מודיעין זרה חשודים בהתנקשות. ראש הממשלה ציין כי אלבטש היה פעיל בארגונים פלסטינים לא ממשלתיים ואף היה לו קשרים עם מודיעין זר ולכן ניתן היה לראות בו “איום על מדינה אויבת לפלסטין”. הוא גם ציין, כי משטרת מלזיה הורתה לפתוח בחקירה מקיפה של האירוע תוך שיתוף פעולה עם סוכנויות מודיעין נוספות הקשורות לאינטרפול (רויטרס, 21 באפריל 2018).
כרזת אבל מטעם אגודת הסטודנטים הפלסטינים הלומדים במלזיה (חשבון הטוויטר של PALINFO, 21 באפריל 2018)
פאדי אלבטש- פרטים ביוגרפיים
- פאדי אלבטש (אבו מחמד), נולד בשנת 1983 , בג’באליא, שברצועת עזה. הוא נשוי ואב לשלושה ילדים. ידוע כמוסלמי אדוק. אלבטש הוא מהנדס חשמל במקצועו. הוא סיים תואר ראשון ושני באוניברסיטה האסלאמית בעזה. לאחר לימודיו עבד אלבטש במשך תקופה ברשות החשמל ברצועת עזה. בשנת 2011 עזב את הרצועה למלזיה שם סיים את לימודי הדוקטורט באוניברסיטת מאליא. הוא נחשב לעילוי בתחומו וזכה בפרסי הצטיינות. לאחרונה שימש כמרצה בתחום האנרגיה במכון הבריטי מלזי באוניברסיטת קואלה למפור (אלג’זירה נט, חשבון הטוויטר של PALINFO, 21 באפריל 2018). כמו כן שימש כאמאם במסגד אלעבאס (צפא, 21 באפריל 2018).

פאדי אלבטש במלזיה (דף הפייסבוק שהאב, 22 באפריל 2018)
- בעיתון New Street המלזי נטען, כי לצד היותו מדען בתחום הנדסת החשמל היה פאדי אלבטש גם מומחה בבניית רקטות. כמו כן דווח, כי לצד פעילותו בקבוצות אסלאמיות במלזיה הוא היה פעיל חמאס (Eremnews, 21 באפריל 2018).
תגובות להריגתו של אלבטש
תגובות חמאס
- חמאס אישרה, כי פאדי אלבטש היה חבר התנועה והאשימה את ישראל במותו. בהודעה רשמית שפרסמה חמאס נאמר כי “יד בוגדנית” התנקשה בו בקואלה לומפור. על-פי ההודעה אלבטש היה אחד מפעילי התנועה בג’באליא והוא התאפיין בבקיאות מדעית. לדברי ההודעה הוא תרם באופן ניכר “לתחום האנרגיה” והשתתף בוועידות בינלאומיות בתחום (אתר חמאס, 21 באפריל 2018). מנגד, אסאמה חמדאן, אחראי היחסים הבינלאומיים של חמאס, אמר כי כרגע לא ניתן להאשים גורם כלשהו בהתנקשות מכיוון ששלטונות מלזיה עדיין מנהלים חקירה. לדבריו, הם עוקבים מקרוב אחר מהלך החקירה ויפנו אצבע מאשימה כלפי גורם כלשהו רק לאחר סיומה (אלג’זירה, 21 באפריל 2018).
קריקטורה של הקריקטוריסט העזתי עלאא’ אללקטה המטילה על ישראל את האחריות
להריגתו של המהנדס פאדי אלבטש (חשבון הטוויטר של PALINFO, 22 באפריל 2018)
- חמאס הקימה סוכת אבלים בג’באליא. בכניסה לסוכת האבלים נתלו כרזות אבל של חמאס והזרוע הצבאית שלה, גדודי עז אלדין אלקסאם (חשבון הטוויטר של PALINFO, 21 באפריל 2018). סוכת אבלים נוספת מטעם חמאס הוקמה גם ב”מחנה השיבה” מזרחית לעזה (חשבון הטוויטר שהאב, 21 באפריל 2018). אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, ביקר בסוכת האבלים, יחד עם בכירי חמאס. הוא התבטא, כי ההתנקשות מהווה הפרה של ריבונות מלזיה ושל כל הבנות והחוקים המסדירים את ההתנהלות בין מדינות. הוא ביקש מממשלת מלזיה לפתוח מיד בחקירה כדי להבין את נסיבות ההתנקשות. לדבריו, חמאס שלחה משלחת למלזיה כדי לחקור את האירוע. הניה ציין, כי ההתנקשות מהווה “ניסיון כושל של ישראל להסית את תשומת הלב הבינלאומית מפשעיה ברצועה”. עוד ציין, כי ישראל פתחה חזית עימות נגד חמאס מחוץ לגבולות הארץ (שהאב, 21 באפריל 2018).

סוכת האבלים שפתחה חמאס לזכרו של פאדי אלבטש בג’באליא. בכניסה לסוכת האבלים שלטים של חמאס וגדודי עז אלדין אלקסאם, המודיעים על מותו ומגדירים אותו כפעיל בשורותיהם (חשבון הטוויטר של PALINFO, 21 באפריל 2018). משמאל: סוכת האבלים שפתחה חמאס “במחנה השיבה”, מזרחית לעזה (חשבון הטוויטר של PALINFO, 22 באפריל 2018)

מימין: ההודעה הרשמית שפרסמה חמאס על מותו של פאדי אלבטש (אתר חמאס, 21 באפריל 2018). משמאל: אסמאעיל הניה, יחד עם בכירי חמאס נוספים מגיעים לנחם את משפחתו של פאדי אלבטש בג’באליא (חשבון הטוויטר של PALINFO, 21 באפריל 2018)
- ח’אלד אלבטש, בכיר הג’האד האסלאמי בפלסטין וקרוב משפחתו של פאדי, האשים את ישראל בהתנקשות. הוא דרש משלטונות מלזיה לנהל חקירה דחופה במטרה לחשוף את המעורבים בהתנקשות. ח’אלד אלבטש גם קרא לשלטונות מלזיה לפעול כדי להשיב את גופתו לקבורה בג’באליא (אלמיאדין, 21 באפריל 2018).
תגובות הרשות הפלסטינית ופתח
- אנואר אלאע’א, נציג הרשות הפלסטינית במלזיה, אמר כי הפלסטינים סומכים על החקירות שעורכים מנגנוני הביטחון של מלזיה . לדבריו על פי ממצאים ראשוניים נורה אלבטש מטווח קצר על ידי שני בני אדם שנשאו אקדחים עם משתיקי קול . הוא סירב להאשים גורם מסוים והעדיף להמתין לתוצאות החקירה . הוא ציין כי הנציגות במלזיה מקיימת מגעים עם נציגות מצרים במלזיה כדי להסדיר את העברת גופתו לרצועת עזה (קדס.פרס, 21 באפריל 2018).
- פתח פרסמה הודעה, שבה גינתה את ההתנקשות והאשימה את ישראל. בהודעה נמסר, כי האירוע מייצג את חזרתה של ישראל למדיניות ההתנקשויות בערי בירה שונות בעולם תוך פגיעה בריבונות המדינות השונות (דניא אלוטן, 21 באפריל 2018).נספח
יחסי חמאס מלזיה
כללי
מלזיה תומכת בעניין הפלסטיני בכלל, ובחמאס בפרט. תמיכתה מתבטאת לרוב בסיוע מדיני הומניטארי והסברתי, אולם לא אחת הסיוע שלה לחמאס חרג מכך. כמה אירועים מהעבר הצביעו על כך, שמלזיה מאפשרת או לכל הפחות מעלימה עין מפעילות גיוס ואימון של פעילי חמאס המתקיימת בשטחה (מלזיה הכחישה זאת בתוקף). הפעילות התבצעה בעיקר על ידי סטודנטים פלסטינים הלומדים באוניברסיטאות במלזיה. בין האוניברסיטאות הללו הוזכרה האוניברסיטה האסלאמית העולמית במלזיה, שבה למד פלסטיני מחברון שגויס לחמאס ונשלח לתורכיה לקורס ומשם שוגר ליהודה ושומרון (ראו להלן).[1] בשל ריחוקה הגיאוגרפי של מלזיה הפעלתם של הסטודנטים ע”י חמאס אינה נעשית ישירות ממלזיה אלא ממדינות קרובות יותר ליהודה ושומרון ובמרכזן תורכיה.
הקשרים המדיניים בין מלזיה לבין חמאס
- הקשרים המדיניים ההדוקים בין מלזיה לחמאס מוצאים ביטויים בביקורים הדדיים. ב-22 בינואר 2013 ערכו מחמד נג’יב, ראש ממשלת מלזיה ורעייתו ביקור בן יום אחד ברצועת עזה (מבלי שביקר ברשות הפלסטינית). ראש הממשלה, אליו התלוו גם כמה שרים ואנשי עסקים בכירים, התקבל על ידי אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס (רדיו אלקצא, 22 בינואר 2013). מחמד נג’יב הניח אבן פינה לבניית בנין ממשל חמאס, שנהרס במהלך מבצע “עמוד ענן” ולבניית בית ספר מקצועי בדרום רצועת עזה. הוא גם קיבל תואר דוקטור של כבודב אוניברסיטת אלאקצא בעזה ובא לראות את רכבו של אחמד אלג’עברי, ראש הזרוע הצבאית של חמאס, אשר נהרג בידי צה”ל ב-14 בנובמבר 2012 (צפא, 22 בינואר 2013). במקביל, חנכה אשתו שני פרויקטים רפואיים (צפא, 22 בינואר 2013).
- ח’אלד משעל, ערך בדצמבר 2013 ביקור במלזיה במהלכו ביקר גם באוניברסיטה האסלאמית העולמית. בנאום שנשא משעל נאום במהלך ביקורו הדגיש, כי “ההתנגדות הפלסטינית” (קרי, דרך הטרור) הינה הדרך הנכונה ו”הזכות הטבעית” של העם הפלסטיני. הוא הוסיף, כי הפתרון לסוגיה הפלסטינית איננו הסכם שלום או דרך המשא ומתן, שכן, לדבריו, אם משווים בין תוצאות “ההתנגדות” לתוצאות המשא ומתן ניתן לראות בבירור, כי “ההתנגדות” הביאה לשחרור עזה, שחרור אסירים במסגרת עסקת שליט, שחרור דרום לבנון ועוד (צפא, 4 בדצמבר 2013). עתה, לדברי אסמאעיל הניה, שלחה חמאס משלחת למלזיה כדי לחקור את ההתנקשות בחייו של פאדי אלבטש.
- יוזכר כי על גבי המשט לרצועת עזה בהובלת הספינה “מאוי מרמרה” (2010) היו 21 פעילים פרו-פלסטינים ממלזיה. תשעה מהם היו חברי ארגונים פרו-פלסטינים לא ממשלתיים בקרבם בלט הארגון Haluan. שישה פעילים מלזים נוספים היו על גבי הספינה ריצ’ל קורי, שהשתתפה במשט ה”מרמרה”.
המשלחת המלזית, אשר הצטרפה לספינה “מאוי מרמרה”
פעילות צבאית של חמאס במלזיה[2]
- במלזיה מתקיימת מזה שנים פעילות ערה של הזרוע הצבאית של חמאס לגיוס ואימון פעילים. בשנת 2015 הוגש כתב אישום נגד סטודנט מחברון, שחזר מלימודים במלזיה, שם גויס על ידי חמאס. מכתב האישום עלה, כי חמאס מקיימת פעילות חברתית ותרבותית ענפה בקרב הסטודנטים הלומדים במלזיה. פעילות חברתית ותרבותית זאת מנוצלת גם לפעילות חשאית, במסגרתה מגויסים פעילים לזרוע הצבאית של חמאס, נשלחים לקורס בתורכיה (על חשבון חמאס), מקבלים מחמאס סכומי כסף ומשוגרים ליהודה ושומרון. בתקשורת הישראלית פורסם, כי בשירות הביטחון הכללי מעריכים, שבדרך זאת גויסו בשנים האחרונות כמה עשרות פלסטינים לשורות הזרוע הצבאית של חמאס (כתבתו של עמוס הראל, הארץ, 28 באפריל 2015).
- במהלך מבצע “צוק איתן” בליל 21-20 יולי 2014, עצר כוח צה”ל באזור קרארה (ח’אן יונס) פעיל חמאס, אשר שרת ביחידה מיוחדת של גדודי עז אלדין אלקסאם. בחקירתו מסר הפעיל, כי הוא גויס לזרוע הצבאית של חמאס בשנת 2007. לאחר כשלוש שנים בהן שירת בזרוע הצבאית, הוא צורף לכוח מיוחד, אשר נשלח למלזיה לאימונים בהטסת מצנחי רחיפה, במסגרת קבוצה שמנתה כעשרה פעילים מגדודים שונים ברצועה.
- הפעילים התאמנו במלזיה במשך כשבוע בהטסת מצנחי רחיפה לקראת ביצוע פיגוע חדירה לישראל. לכששב הפעיל לרצועת עזה הוא זומן, יחד עם שאר הפעילים, לאימון נוסף ברצועה. כל הפעילים הוזהרו לשמור על חשאיות ולא לדבר על נושא מצנחי הרחיפה. בשנת 2014 הוא זומן לאימון נוסף במצנח רחיפה, שהתקיים ברצועה, אשר בו השתתפו עשרת הפעילים שהתאמנו במלזיה (שירות הביטחון הכללי, 31 ביולי 2014).
- נראה, כי פעילות חמאס במלזיה מתבצעת תוך העלמת עין של השלטונות המקומיים, או אף באישורם. מלזיה הכחישה בזמנו את הפרסומים בתקשורת לפיהן היא מאמנת פעילי חמאס על אדמתה. סגן שר הפנים טען, שמלזיה מעולם לא ארגנה אימונים צבאיים חשאיים לפעילי חמאס או לאיזה שהיא קבוצה מחוץ למדינות עמן יש לה הסכמים רשמיים (סוכנות הידיעות המלזית, 31 ביולי 2014). גם בחמאס פורסמה הכחשה. בהודעה לעיתונות מטעם הזרוע הצבאית נאמר, כי ההאשמות הן שקריות ומטרתן לחבל בתמיכה הבינלאומית בפלסטינים ולהשפיע על עמדותיה של מלזיה בנושא הפלסטיני (אלרסאלה.נט, 1 באוגוסט 2014).
[1] האוניברסיטה האסלאמית העולמית במלזיה ("International Islamic University Malaysia") הינה אוניברסיטה ממשלתית, אשר הקמפוס המרכזי שלה נמצא בגומבאק, צפונית לעיר הבירה קואלה לומפור. האוניברסיטה נוסדה בשנת 1983 בתמיכה של מספר ממשלות של מדינות מוסלמיות, בכללן מלזיה, סעודיה, תורכיה, פקיסטאן, בנגלדש. באוניברסיטה ניתן ללמוד לימודי דת האסלאם בנוסף למדעי הטבע, מדעי החברה ורפואה (אתר ויקיפדיה). ↑
[2] להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ-6 במאי 2015 פעילות חמאס במלזיה: הזרוע הצבאית של חמאס מגייסת לשורותיה סטודנטים מיהודה ושומרון הלומדים במלזיה. לפני מבצע "צוק איתן" נשלחו למלזיה פעילים צבאיים מרצועת עזה לאימון בהטסת מצנחי רחיפה לשם פיגוע בישראל".