ממצאי המחקר
מסמך זה הינו השני בסדרת מחקרים, שנועדו לבחון את היקפם ואופן התנהלותם של המוסדות האזרחיים של חזבאללה ואת מידת השפעתם על האוכלוסייה המקומית. כמקרי מבחן נלקחו כמה ערים שיעיות מרכזיות והמרחב הכפרי שמסביבן בקרב שלושת הריכוזים השיעים העיקריים: דרום לבנון, הפרבר הדרומי של ביירות (הצ’אחיה) ובקעת הלבנון. בכל אחד משלושת הריכוזים הללו ייבחנו הפריסה וההתנהלות של המוסדות האזרחיים של חזבאללה, בהשוואה למוסדות הממשל הלבנוני או ארגונים שיעים אחרים (אמל וארגונים שיעים נוספים, שאינם מזוהים עם חזבאללה). העיר בנת ג’ביל הייתה מקרה המבחן הראשון במסגרת סדרת מחקרים זאת[1]. אלנבטיה, עיר גדולה בה מתגוררת אוכלוסייה שיעית השוכנת בדרום לבנון, נבחרה להיות מקרה המבחן השני.
- להלן ממצאי בחינת המוסדות האזרחיים של חזבאללה בעיר אלנבטיה:
- בעיר אלנבטיה, ובמרחב הכפרי שמסביבה, ביסס חזבאללה בסיוע איראני תשתית משמעותית של מוסדות חברתיים, המעניקים מגוון רחב של שירותים לאוכלוסייה המקומית. כמו בבנת ג’ביל, שני תחומי הפעילות הבולטים של חזבאללה הינם חינוך ובריאות, שבהם חזבאללה נהנה מדומיננטיות, אף כי לא מבלעדיות.
- בתחום החינוך בולט בית הספר אלמצטפא, השייך לרשת בתי הספר שבבעלות חזבאללה, שבהם לומדים בעיקר בני השכבה הבורגנית ב”חברת ההתנגדות” (ילדי בכירים בחזבאללה, ילדי עשירים). בית הספר אלמצטפא באלנבטיה כולל מספר מוסדות חינוך החל מגני ילדים וכלה בבית ספר תיכון. זהו מוסד החינוך הגדול ביותר באלנבטיה (1,722 תלמידים) ומספר התלמידים והמורים עולה על מספר התלמידים בכל אחד מבתי הספר הממלכתיים או הפרטיים הפועלים בעיר. רמת הלימודים בו גבוהה יחסית. שכר הלימוד הוא גבוה אך בית הספר מעניק מלגות או סבסוד לקבוצות אוכלוסייה הקשורות לחזבאללה (למשל ילדי שהידים, ילדי פצועים או ילדים של חכמי דת). בעיירה אלשרקיה שממערב לאלנבטיה קיים בית ספר יסודי, שלוחה של רשת בתי הספר אלמהדי של חזבאללה.

כרזה של שהידים בוגרי רשת בתי הספר אלמצטפא, שפורסמה ביוני 2019. בכרזה ניתן למצוא את בניהם של מזכ”ל חזבאללה חסן נצראללה ושל המפקד הצבאי הבכיר בחזבאללה עמאד מע’ניה (חשבון הטוויטר של אסאמה נור אלדין, 28 ביוני 2019).
-
- בתחום הבריאות בולטת מרפאת אלזהראא’ השייכת לארגון הבריאות האסלאמי של חזבאללה (היא מכונה גם בית החולים של הדרום). המרפאה מעניקה מגוון שירותים רפואיים ובכלל זה רופאים מומחים, בדיקות מעבדה וחיסונים. מלבדה פועלים באלנבטיה ובעיירה הסמוכה תול מרכז הטיפול הנפשי של ארגון הבריאות האסלאמי ובית החולים של הסהר האדום האיראני על שם השהיד ראע’ב חרב (שיח’ ח’מניסטי, שהופעל ע”י איראן, פעל בעיירה ג’בשית שממערב לאלנבטיה בעת שהיית צה”ל בלבנון. הוא כונה לאחר מותו “שיח’ השהידים” והפך לסמל למאבק חזבאללה נגד ישראל). בית חולים כולל חמישים מיטות, חדר מיון, חדרי ניתוח ומחלקת ילדים.

מימין: מרפאת אלזהראא’ של ארגון הבריאות האסלאמי באלנבטיה (אתר ארגון הבריאות האסלאמי, 15 בספטמבר 2016). משמאל: מרכז הטיפול הנפשי אלנבטיה של ארגון הבריאות האסלאמי (אתר ארגון הבריאות האסלאמי, 20 בנובמבר 2015)
-
- מעבר לחינוך ולבריאות גם לשאר המוסדות האזרחיים של חזבאללה שלוחות באלנבטיה ובסביבתה המעניקות שירותים לאוכלוסייה בתחומי התמחותם: בית מרקחת (המוכר תרופות איראניות בזול); מוסד הפצועים (המחזיק באלנבטיה מרכז לפיזיותרפיה ולשיקום); שני שבטי תנועת הצופים אלמהדי; גיוס החינוך העוסק באינדוקטרינציה של תלמידים שיעים במערכות החינוך הלבנוניות; ארגוני נשים; מוסד סמי-בנקאי (אגודת אלקרצ’ אלחסן); “ג’האד הבינוי”; גיוס הספורט (המקיים, בין השאר, בית ספר לכדורגל); מוסדות תרבות השייכים לאגודת התרבות אלמעארף הקשורה לחזבאללה; חברות כלכליות של חזבאללה ותחנת דלק השייכת לרשת תחנות הדלק אלאמאנה של חזבאללה.

מימין: תחרות ריצה בשנת 2012 בין מוצבי רכס עלי אלטאהר, שממזרח לנבטיה. התחרות התקיימה לציון נסיגת צה”ל מאזור הביטחון. היא הסתיימה בשחזור אירוע הנפת דגל חזבאללה מעל מוצב “דלעת” של צה”ל, שברכס עלי טהאר, ב-29 באוקטובר 1994[2] (אתר אלח’יאם, 31 במאי 2012). משמאל: מרוץ שארגן גיוס הספורט באלנבטיה, במסגרתו רצו המשתתפים אל מוצב “דלעת” של צה”ל, כדי להסיר את דגל ישראל ולהניף במקומו את דגל חזבאללה (אתר החדשות המקומי של אלנבטיה, 2 ביוני 2012).
-
- התחום המוניציפלי: רשימה מטעם חזבאללה ואמל (“הנאמנות והפיתוח”) זכתה בבחירות המוניציפליות האחרונות בשנת 2016. באלנבטיה קיימות שתי עיריות, שבראשן עומדים שני ראשי עירייה המקיימים זיקה הדוקה לחזבאללה, לפחות אחד מהם נמנה על שורותיו (ד”ר אחמד כחיל המשמש גם כאחראי יחידת בתי החולים בחזבאללה). כוחה המוניציפלי של חזבאללה מסייע לה להשגת השפעה בשטח ולעיתים אף מימון לפעילותה האזרחית (כך למשל, עיריית אלנבטיה הינה לקוחה של חברת ארש לייעוץ ושל חברת מעמאר, שבבעלות חזבאללה ונתונות מאז ספטמבר 2020 לסנקציות אמריקאיות).

פרויקטים שתכננה חברת ארש לייעוץ עבור עיריית אלנבטיה. מימין: חניון אלנבטיה. משמאל: תכנון פארק אלנבטיה (אתר חברת Arch Consulting)
לסיכום: באלנבטיה ובמרחב הכפרי שלה למוסדות האזרחים של חזבאללה נוכחות ופעילות נרחבות. עם זאת חזבאללה אינו נהנה מבלעדיות על השירותים האזרחיים, המוענקים לאוכלוסייה המקומית, ובכלל זה שירותי החינוך והבריאות, שכן לצד חזבאללה פועלים גם מוסדות ממלכתיים ומוסדות של תנועת אמל וגופים שיעים נוספים. ולמרות זאת חזבאללה הינו הארגון הדומיננטי במרחב נבטיה שכן לצד התשתית האזרחית הוא מקיים בדרום לבנון שליטה צבאית-ביטחונית והשפעה רבה במישור המוניציפלי המקומי. כל אלו יוצקים תוכן ממשי בתפיסת “חברת ההתנגדות” ומסייעים לחזבאללה להשיג את תמיכת האוכלוסייה המקומית במערכה נגד ישראל ובזירה הפנים-לבנונית.
מבנה העבודה
- חלק א’: העיר נבטיה: מאפיינים כלליים.
- חלק ב’: פריסת המוסדות האזרחיים של חזבאללה בעיר נבטיה, התנהלותם ומידת השפעתם:
- מוסדות החינוך של חזבאללה:
- כללי
- בית הספר מצטפא
- שלוחת רשת בתי הספר אלמהדי באלשרקיה
- מוסדות החינוך של ארגונים שיעים אחרים
- מכונים אקדמאיים ושלוחות של האוניברסיטאות בביירות
- שירותי הבריאות של חזבאללה:
- מוסדי בריאות של חזבאללה ושל הסהר האדום האיראני
- מוסדות בריאות של גופים אחרים
- סבסוד שירותי הרפואה של חזבאללה
- מוסד הפצועים
- הכשרת בני נוער והטמעת האידאולוגיה השיעית-רדיקלית בקרבם: תנועת צופי האמאם אלמהדי וגיוס החינוך.
- ארגוני נשים
- מוסד סמי-בנקאי (אגודת אלקרצ’ אלחסן)
- “ג’האד הבינוי”
- גיוס הספורט
- הפעילות המוניציפלית
- תרבות
- חברות כלכליות של חזבאללה:
- הזמנת עבודות מטעם עיריית אלנבטיה מחברות בבעלות חזבאללה
- הפעלת תחנת דלק של רשת תחנות אלאמאנה
- שירותי רווחה
- מוסדות החינוך של חזבאללה:
[1] ראו פרסום מרכז המידע מ-15 בדצמבר 2020: "התשתית האזרחית שהקים חזבאללה בקרב האוכלוסייה בלבנון: העיר בנת ג'ביל כמקרה מבחן". ↑
[2] ב-29 באוקטובר 1994 הצליחו פעילי חזבאללה לחדור למוצב "דלעת" של צה"ל, תקעו דגל על אחת הסוללות והשליכו מטען לתוך עמדת התצפית. אנשי חזבאללה ברחו ללא פגע. האירוע זכה לתהודה תקשורתית והפך לחלק מ"מורשת הקרב" של חזבאללה. ↑