כללי
באסם אלאע’א, שגריר הרשות הפלסטינית בסעודיה, פתח סוכת אבלים בבניין השגרירות הפלסטינית בריאצ’ לזכר השהיד אשרף נעאלוה, המחבל שביצע ב-7 באוקטובר 2018 את פיגוע הירי באזור התעשייה בברקן בו נרצחו שני ישראלים. המחבל, שהיה במנוסה מאז הרצח, מצא את מותו בקרב יריות עם כוחות הביטחון הישראליים לאחר תשעה שבועות של מרדף. את פני המנחמים קיבלו השגריר הפלסטיני בסעודיה, אחיו של אשרף נעאלוה וצוות עובדי השגרירות (דף הפייסבוק של פתח, 15 בדצמבר 2018). לאחר פתיחת סוכת האבלים העלתה השגרירות סרטון המשבח את השהיד נעאלוה ואת “נחישותו” ו”גבורתו”.
סוכת האבלים בבניין השגרירות הפלסטינית בריאצ’ לזכר השהיד אשרף נעאלוה (דף הפייסבוק של שגרירות הרשות הפלסטינית בסעודיה, 15 בדצמבר 2018).
- פתיחת סוכת האבלים למחבל שרצח שני אזרחים ישראליים הינה דוגמא נוספת להאדרת מחבלים רוצחים ע”י הרשות הפלסטינית ופתח והפיכתם לגיבורים לאומיים ולמודל לחיקוי. בכירי הרשות ופתח משתתפים בטקסים להוקרתם ועל שמם נקראים רחובות, כיכרות ומוסדות חינוך. במקביל ממשיכה הרשות הפלסטינית להעניק סיוע כספי ומורלי למחבלים, שהיו מעורבים בפיגועים, ולבני משפחותיהם. מעבר לכך, האדרת המחבלים מוטמעת עמוק בחברה ובפוליטיקה הפלסטינית באמצעות מערכת החינוך, כלי התקשורת והשיח החברתי. כחלק מתרבות האדרת המחבלים הפכו מבצעי הטבח בכביש החוף ובאולימפדיה במינכן לגיבורים לאומיים פלסטינים[1] (דוגמאות לתמיכת הרשות ופתח במחבלים ראו נספח).
- האדרת הטרור ומבצעיו, והתמיכה הנרחבת לה זוכים מבצעי הפיגועים בחברה הפלסטינית, מעודדים את המשך הפיגועים ונותנים לגיטימציה למבצעיהם. הדבר גם מעצים את תופעת ה”חיקוי”, שבמסגרתה פיגוע “מוצלח”, שמבצעו הופך ל”גיבור”, מחולל סדרת פיגועים ע”י פלסטינים ששואפים לחקות אותו. אנו סבורים כי פיגוע הירי בברקן, שבמהלכו נהרגו שני ישראלים, ושמבצעו הצליח להתחמק מכוחות הביטחון הישראליים במשך תקופה ממושכת, עוררה כלפיו גל של הערצה שגרר גם נסיונות חיקוי, שתרמו להסלמה האחרונה בשטחי ביהודה ושומרון.
האדרת המחבל אשרף נעאלוה ברשתות החברתיות
מימין: כרזה שפורסמה ברשתות החברתיות המאדירה את המחבל אשרף נעאלוה. בכרזה נכתב: “האגדה. הפדאא’י הגיבור אשרף נעאלוה” (חשבון הטוויטר של בלאל יחיא, 13 בדצמבר 2018) משמאל: “פעולת ברקן, אשרף אבו שיח’ה. האגדה” (דף הפייסבוק שכם עירנו, 6 בנובמבר 2018).
המחבל אשרף נעאלוה
- ב- 13 בדצמבר 2018, לאחר תשעה שבועות של מרדף, הרגו כוחות הביטחון הישראליים בקרב יריות קצר את אשרף נעאלוה, שרצח שני ישראלים בפיגוע הירי באזור התעשייה בברקן (7 באוקטובר 2018, שני הרוגים ופצועה באורח קשה). אשרף נעאלוה נמצא מסתתר בבית במחנה הפליטים עסכר בשכם. נעאלוה, שהיה חמוש בעת מעצרו נהרג במהלך ניסון המעצר. נמסר כי הוא תכנן לבצע פיגוע נוסף. פלסטיני נוסף שהיה במקום נעצר בחשד שסייע לו להימלט (שירות הביטחון הכללי, 13 בדצמבר 2018).
- אשרף וליד סלימאן נעאלוה, בן 23, מהכפר שויכה (אזור טול כרם), היה בעל אישור עבודה בישראל. הוא הועסק בארבעת החודשים טרם ביצוע הפיגוע כחשמלאי במפעל בברקן בו ביצע את הפיגוע. כשבועיים לפני ביצוע הפיגוע הפסיק להגיע לעבודה בשל מה שהגדיר “בעיות משפחתיות”. דף הפייסבוק שלו, אשר נוהל תחת הכינוי אשרף אבו שיח’ה, הוסר מיד לאחר הפיגוע. טרם יציאתו לפיגוע כתב נעאלוה בדף הפייסבוק שלו: “הוי אלוהים, בשר לי את מה שאני מייחל לו ממך. הרי אתה טוב המבשרים” (חשבון הטוויטר של אדם המכנה עצמו מחמד סעיד נשואן, 7 באוקטובר 2018).
מימין: המחבל אשרף נעאלוה (דף הפייסבוק צות טולכרם, 7 באוקטובר 2018). משמאל: הפוסט שפרסם המחבל בדף הפייסבוק שלו (חשבון הטוויטר של מחמד סעיד נשואן, 7 באוקטובר 2018)
פתיחת סוכת אבלים בשגרירות הרשות הפלסטינית בסעודיה
- בעקבות הריגתו של אשרף נעאלוה פתח באסם אלאע’א, שגריר הרשות הפלסטינית בסעודיה, סוכת אבלים לזכרו בבנין השגרירות הפלסטינית בריאצ’. את קהל המנחמים קיבלו השגריר הפלסטיני, אחיו של אשרף נעאלוה, המתגורר בסעודיה, וצוות עובדי השגרירות (דף הפייסבוק של שגרירות הרשות הפלסטינית בסעודיה, 15 בדצמבר 2018).
- בסוכת האבלים בבניין השגרירות הוצבה כרזה גדולה שנשאה את תמונת המחבל. בכרזה נכתב:”שגרירות מדינת פלסטין- ריאצ’. דרישת שלום לגבורתו ולאמת ידו (במשתמע, ידו שביצע את הרצח). המבוקש אשרף נעאלוה, שהיד” (דף הפייסבוק של שגרירות הרשות הפלסטינית בסעודיה, 15 בדצמבר 2018). ברקע על הקיר (מעל השלט) נראות תמונות אבו מאזן ויאסר ערפאת, לצידן תמונות של אבן סעוד, מלך סעודיה הראשון ומייסד הממלכה, מלך סעודיה הנוכחי סלמאן ויורש העצר מחמד בן סלמאן.
- השגרירות הפלסטינית בריאצ’ דאגה לפרסום מוקדם על הכוונה לפתוח את סוכת האבלים. היא פרסמה הודעה על קיום האירוע וקראה לפלסטינים הנמצאים בסעודיה להגיע לשגרירות. מיד לאחר פתיחת סוכת האבלים העלתה השגרירות לדף הפייסבוק הרשמי שלה סרטון תחת הכותרת “חתונת השהיד אשרף נעאלוה”[2]. בסרטון מברך השגריר הפלסטיני באסם אלאע’א, את אימו של אשרף נעאלוה ואת משפחתו ומשבח את “הנחישות” שלו אשר חיזקה בהם את “הכוח, הרצון והתקווה ” ואת “הגבורה” שלו לאחר שהצליח להימלט מידי ישראל במשך שישים ימים (דף הפייסבוק של שגרירות הרשות הפלסטינית בסעודיה, 15 בדצמבר 2018).
תגובות גולשים
- הפרסום בדף הפייסבוק של השגרירות הביא לתגובות רבות של גולשים, אשר הביעו הערכה והודו לשגריר על היוזמה (דף הפייסבוק של שגרירות הרשות הפלסטינית בסעודיה, 15 בדצמבר 2018). גם בדף הפייסבוק הרשמי של פתח, אשר העלה תמונות מהאירוע, פורסמו תגובות תמיכה רבות.
תגובות הרשות הפלסטינית ופתח על הפיגוע בברקן
- מיד לאחר ביצוע הפיגוע דיווחה סוכנות הידיעות ופא (הכפופה למשרד יו”ר הרשות אבו מאזן) בקצרה, כי צה”ל הציב מחסומים בכניסות לכפרים במערב מחוז סלפית לאחר ש”מתנחלים נהרגו בתקרית ירי באזור התעשייה ברקן” (ופא, 7 באוקטובר 2018). מעבר לכך, לא פורסמה מצד הרשות או בכיריה שום הודעה המגנה מותם של אזרחים חפים מפשע בפיגוע.
- ב-8 באוקטובר 2018 יום לאחר ביצוע הפיגוע, העלה זכריא זבידי, פעיל פתח מג’נין, פוסט בדף הפייסבוק שלו המביע תמיכה במחבל ובאנשי כפרו: “(הכפר) שויכה (הינו) מזלג בגרונו של הכובש והר געש שיתפוצץ נגד ישותכם העושקת. שיהיה לכם בוקר של התנגדות בטעם אחר” (דף הפייסבוק של זכריא זבידי, 8 באוקטובר 2018).
- במהלך תשעת השבועות שבין ביצוע הפיגוע לבין הריגתו הפך אשרף נעאלוה ל”גיבור לאומי” ולמודל לחיקוי. קודם לתפיסתו עלה ב-28 בנובמבר 2018 פוסט בדף הפייסבוק הרשמי של תנועת פתח המאדיר את אשרף נעאלוה בו נכתב: “המבוקש אשרף נעאלוה. האל שומר ומגן עליך, לא יעזוב ולא יפגע בך” . לפוסט נרשמו תגובות רבות מרביתן כאלה המברכות את המחבל ומתפללות לשלומו (דף הפייסבוק הרשמי של פתח, 28 בנובמבר 2018).
הפוסט שהועלה בדף הפייסבוק הרשמי פתח (דף הפייסבוק הרשמי של פתח, 28 בנובמבר 2018).
תגובת חמאס
- הזרוע הצבאית של חמאס “ניכסה” אף היא את המחבל לשורותיה. לאחר הריגתו פרסמה הזרוע הצבאית כרזה לזכרו בה כונה אשרף נעאלוה “גיבור הפעולה בברקן”.
כרזה שפרסמה הזרוע הצבאית של חמאס בעקבות הריגתם של צאלח אלברע’ות’י (“גיבור פעולת עופרה”) ואשרף נעאלוה ע”י צה”ל תוך שהיא מתייחסת אליהם כמי שפעלו בשליחותה (חשבון הטוויטר בעברית של הזרוע הצבאית של חמאס, 13 בדצמבר 2018).
[1] ראו פרסום מרכז המידע מה-11 בנובמבר 2018: "לגיטימציה לטרור ע"י פתח והרשות הפלסטינית: האדרת רצח הספורטאים הישראליים באולמפיאדת מינכן". ↑
[2] המונח שהיד הינו במקור מושג אסלאמי קלאסי, המתייחס למי שנפל (או נפלה) בקרב למען אללה, לרוב באקט של הקרבה עצמית בשדה הקרב, כחלק ממלחמת הקודש (ג'האד). באינטרפטציה האסלאמית המודרנית שלו, ובהקשר לעימות הפלסטיני-ישראלי, שהיד הינו כל מי שמצא את מותו בעת העימות עם ישראל. בין אם בפעולה יזומה, ובין אם שלא בפעולה יזומה. ל"שהיד", ע"פי המסורת המוסלמית הקלאסית, מובטחות טובות הנאה רבות, שעיקרן: הוא מחלץ עצמו מחיבוטי הקבר; ניצל מאימת יום הדין; נמחלים לו כל החטאים שביצע בימי חייו; הוא רשאי להמליץ על קורביו – עד שבעים בני אדם – להכנס לגן העדן (פריבילגיה חשובה ויוצאת דופן בחברה המוסלמי) שם הוא יתחתן (הגבר עם 72 בתולות שחורות-עין [חוריאת], האישה – עפ"י המקורות – עם "שהיד" אחד); והוא יחיה ברקיע העליון במחיצת אללה, שידאג לכל צרכיו, ובמחיצת הנביא מחמד והצדיקים. ↑