עיקרים
- בליל 22-21 בדצמבר 2022 בעת כניסת כאלף מתפללים ישראליים למתחם קבר יוסף בשכם[1] בליווי אבטחה של כוחות צה”ל, התפתחו עימותים אלימים בין כוחות צה”ל לבין כמה עשרות חמושים פלסטינים אשר השליכו מטעני נפץ וירו לעבר הכוחות. כוחות צה”ל השיבו בירי לעבר החמושים (חשבון הטוויטר של צה”ל, 22 בדצמבר 2002).
- בתקשורת הפלסטינית דווח על מותו של אחמד עאטף מצטפא דראע’מה, בן 23 מטובאס, לאחר שנפגע מירי בגבו וברגלו. בהודעה צוין כי ההרוג היה כדורגלן ששיחק בקבוצת ת’קאפי בטולכרם (ופא, 22 בדצמבר 2022). ועדת התיאום בין הארגונים במחוז טובאס הכריזה על שביתה כללית במחוז בעקבות מותו (ופא, 22 בדצמבר 2022).
- דראע’מה היה פעיל חמאס אשר הגיע ככל הנראה מטובאס לשכם במטרה להתעמת עם חיילי צה”ל. חמאס פרסמה הודעת אבל על מותו של הלוחם בשורותיה. בעת ההלוויה נעטפה גופתו בדגל חמאס. ברשות הפלסטינית הדגישו את היותו של דראע’מה שחקן כדורגל. בכירי הרשות מיהרו לגנות את ישראל על הריגתו כקורבן נוסף “בסדרת סיכולים ממוקדים, שמבצעת ישראל בכוונה נגד עיתונאים, ספורטאים וכל פלסטיני אחר שמעז להתייצב נגדה”. גורמים ברשות אף קראו לגורמים בינלאומיים ובכלל זה הפדרציה הבינלאומית לכדורגל (פיפ”א) כדי שזו תגנה את ישראל ואף תנקוט נגדה בצעדי ענישה. למותר לציין כי בדברי גורמי הרשות לא הוזכר כלל כי הוא היה פעיל חמאס וכי הגיע לשכם כדי להתעמת עם כוחות ביטחון ישראלים.
דמותו של אחמד דראע’מה
- אחמד עאטף מצטפא דראע’מה, בן 23, מטובאס, הוא אחיו של האסיר אדהם דראע’מה, אשר עצור בישראל מאז 2021, ובנו של עאטף דראע’מה, אסיר משוחרר, שריצה 12 שנות מאסר בישראל (דף הפייסבוק של הרשות לענייני אסירים ומשוחררים, 20 בדצמבר 2022). על פי מספר דיווחים נמסר, כי הוא ייחל להיות שהיד והגיע מטובאס לשכם כדי להתעמת עם כוחות צה”ל שנכנסו לקבר יוסף בעיר (אתר מצראוי, 23 בדצמבר 2022).
- תנועת חמאס פרסמה הודעת אבל בה מסרה על מותו של “לוחם הג’האד” שהיה פעיל בשורותיה ואשר נהרג בעימותים בעת כניסת כוחות ביטחון ישראליים לאזור המזרחי בשכם (אתר חמאס, 22 בדצמבר 2022). אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, וסגנו צאלח אלעארורי אף התקשרו לאביו של ההרוג כדי לנחם אותו (פאלאינפו, 25 בדצמבר 2022). בעת ההלוויה שנערכה בטובאס נעטפה גופתו בדגל חמאס. המשתתפים הניפו דגלי חמאס וברקע נשמעו קריאות בזכות מחמד צ’יף העומד בראש הזרוע הצבאית של חמאס (אלרסאלה, 22 בדצמבר 2022).

מימין: מודעת אבל מטעם חמאס על מותו של אחמד דראע’מה (חשבון הטוויטר PALDF, 22 בדצמבר 2022). משמאל: גופתו של דראע’מה עטופה בדגל חמאס (חשבון הטוויטר של Jmedia, 22 בדצמבר 2022)
- אתר שהאב המזוהה עם חמאס פרסם סרטון תחת הכותרת “החלוץ המתעמת אחמד דראע’מה. שחקן ששילב בין הכדורגל לרובה”. בסרטון נאמר, כי בשעות היום הוא שיחק כדורגל במגרשים, ובלילה התעמת בסמטאות וברחובות, וכי הוא נהרג לאחר שלקח את נשקו ומספר כדורים והגיע עמם לקו העימות בין שכם לג’נין. עוד נאמר בסרטון, כי קדמו לו עשרות “מתעמתים” שהגיעו מרקע לא צבאי, שהאחרון שבהם היה הרופא עבדאללה אבו אלתין,[2] והבולטים שבהם היו אחמד יאסין והרופאים עבד אלעזיז אלרנתיסי ואבראהים אלמקאדמה (שהאב, 22 בדצמבר 2022).

תמונות מהסרטון: ביום משחק כדורגל במגרשים (מימין) ובלילה – מתעמת עם כוחות צה”ל (שהאב, 22 בדצמבר 2022)
- גם בג’האד האסלאמי בפלסטין פרסמו הודעה בה דברי שבח ללוחמי גדוד שכם של פלוגות ירושלים ולשאר פעילי “ההתנגדות” על פעילות למניעת כניסה של כוחות הבטחון לערים ולעיירות הפלסטיניות והבטחה לישראל (“ישות הכיבוש”) כי המשך “פשעי הרצח והטרור” לא יעניקו לה בטחון על חשבון הדם הפלסטיני, והיא לא תמלט מתגובת ההתנגדות ומכדורי לוחמי הג’האד (אתר הג’האד האסלאמי, 22 בדצמבר 2022). בפלסטין אליום המזוהה עם הג’האד האסלאמי צוין כי היה שהיד גיבור שנורה למוות על ידי ישראל . כמו כן צוייינה השתייכותו למועדון ספורט מקצועי (פלסטין אלים, 22 בדצמבר 2022).
דף הפייסבוק של אחמד דראע’מה
- אחמד דראע’מה החזיק בדף פייסבוק פעיל תחת השם אחמד אבו סיאג’. עיון בדף הפייסבוק מוכיח כי היה מוסלמי דתי וכי בצד עיסוקו בכדורגל עסק רבות בנושא השהידים והאסירים הפלסטינים ואף רמז על רצונו להיות שהיד. בראש דף הפייסבוק שלו כתב “מחה את דמעותיך. לא אמצא מרגוע בדמעותיך החמות זוהי דרכי, ואם אתה מאמין באהבתי, שא את נשקי”. יצוין כי משפטים אלה שימשו בעבר כצוואה של מספר מחבלים פעילי הזרוע הצבאית של חמאס, מהם ככל הנראה שאב השראה. להלן מספר דוגמאות:
- עלי אבראהים עאשור: פעיל גדודי עז אלדין אלקסאם מח’אן יונס. ביצע יחד עם אמג’ד פיאץ’ פיגוע התאבדות בגוש קטיף ב-12 בדצמבר 2001 (אתר גדודי אלקסאם).
- כאמל עבדאללה עלאונה: פעיל גדודי עז אלדין אלקסאם מג’בע. נהרג יחד עם ח’אלד עיסה פעיל הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין, ב-26 ביוני 2003 בבאקה אלע’רביה בשעה שהיו בדרכם לבצע פיגוע בישראל (אתר גדודי אלקסאם).
- אמג’ד חסין אלפאיד: פעיל גדודי אלקסאם ממחנה הפליטים ג’נין שנהרג ב-7 באפריל 2002 במהלך קרב במחנה הפליטים בעיצומו של מבצע “חומת מגן” (חריה ניוז, 7 באפריל 2022).
- מדף הפייסבוק עולה, כי בינואר 2022 הוא סיים לימודי תואר ראשון בחינוך באוניברסיטת אלקדס הפתוחה. את התואר שסיים הוא הקדיש לשהידים, לאסירים הפלסטינים ובראשם אחיו, אדהם הכלוא בישראל, אותו העריץ מאד. הוא נהג לפרסם סרטונים קצרים המתעדים משחקי כדורגל בהם שיבח את אללה והביע הערכה והוקרה לשהידים הגיבורים. במרץ 2020 פרסם סרטון אודות חזרה בתשובה, היטהרות ועזיבת החטא. בינואר 2020 פרסם סרטון קצר מתפילת השיח’ הסעודי יאסר אלדסורי, אמאם ודרשן מסגד אלחראם במכה. ב-18 בדצמבר 2022, מספר ימים לפני מותו, החליף דראע’מה את תמונת הנושא של דף הפייסבוק והעלה תמונה של אדם (נראה כגופה?) הנישא על כתפי מספר אנשים (דף הפייסבוק של אחמד אבו סיאג’).

דף הפייסבוק של אחמד דראע’מה (אבו סיאג’) עם תמונת הנושא החדשה והמוטו שכתב בראש הדף (דף הפייסבוק של אחמד אבו סיאג’, 22 בדצמבר 2022)
תגובות הרשות
- בתקשורת הפלסטינית כמו גם בהתבטאויות בכירי הרשות הודגש שדראע’מה היה כדורגלן ששיחק בקבוצת ת’קאפי בטולכרם. ברשות הפלסטינית מיהרו לגנות את ישראל על הריגתו מבלי להזכיר כלל את העובדה כי היה פעיל חמאס וכי נהרג במהלך עימותים עם כוחות ביטחון ישראלים.
- מחמד אשתיה, ראש ממשלת הרשות, גינה את “הפשע” וקרא לפדרציה הבין־לאומית לכדורגל (פיפ”א), לגנות את הריגתו ולהעניש את העבריינים (ופא, 22 בדצמבר 2022). אשתיה גם העלה פוסט בדף הפייסבוק שלו בו הביע כבוד ותהילה לשהיד אחמד דראע’מה ומסר תנחומיו לבני משפחתו. בפוסט צוין כי הריגתו מתווספת לשרשרת “הפשעים” של ישראל הפוגעת בכל מי שהוא פלסטיני. לכיתוב צורפה תמונתו בבגדי קבוצת הכדורגל בה שיחק (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 22 בדצמבר 2022).

הפוסט שפרסם מחמד אשתיה
(דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 22 בדצמבר 2022)
- ג’בריל אלרג’וב, יו”ר הוועד האולימפי הפלסטיני ויו”ר התאחדות הכדורגל הפלסטינית, פרסם הודעת אבל על מותו של דראע’מה אשר “ידו הפושעת של הכיבוש השיגה אותו במהלך הסתערות צבא הכיבוש הפשיסטי על העיר שכם”. בהודעה נכתב: כי “הפשע” נגד ספורטאי ושחקן פלסטיני מתווסף לסדרת הפשעים המתמשכת נגד הספורט הספורטאים הפלסטינים בפרט, והפלסטינים בכלל, אשר עומד בניגוד לכל האמנות והחוקים הבינלאומיים, ההומניטריים וחוקי הספורט. לדברי אלרג’וב הדבר המוכיח כי ישראל (“הכיבוש”) וממשלת ישראל הקיצונית אינם שועים לחוקים והאמנות הבינלאומיות וההומניטריות, ובטוחים שיתחמקו מכל עונש מרתיע נגדם, כאילו הם עומדים מעל לחוק. הוא ציין כי הם מגנים את “הפשע הנתעב”, וקוראים להתאחדות הכדורגל הבינלאומית, להתאחדות הכדורגל היבשתית ולכל המוסדות הבינלאומיים והאזוריים הרלוונטיים להתייצב לצד חוקי הכדורגל וחוקי זכויות האדם, ולנקוט בעונשים מרתיעים נגד ישראל והמוסדות הרלוונטיים שלה (דף הפייסבוק של ג’בריל אלרג’וב, 22 בדצמבר 2022).
- התאחדות הכדורגל הפלסטינית פרסמה הודעה לעיתונות, באנגלית ובספרדית, שבה נכתב כי בזמן שכל העולם עדיין נהנה מחגיגות המונדיאל בקטר ומתכונן לקבל את פני השנה החדשה, שנת 2023, הכדורגל הפלסטיני מתאבל על רצח אחד הכדורגלנים הבולטים ביותר שלו, אחמד עאטף דראע’מה, החלוץ בן ה-23 של תק’אפי טולכרם, שנורה על ידי חיילים ישראלים במהלך “פלישת הכיבוש הישראלי” לעיר שכם. לדברי ההודעה, אחמד הוא קורבן נוסף בסדרת הסיכולים הממוקדים, שבוצעו בכוונה על ידי ישראל (“הכיבוש הישראלי”) נגד עיתונאים, ספורטאים וכל פלסטיני אחר שמעז להתייצב נגד אכזריות ישראל והטיהור האתני השיטתי שהיא מבצעת נגד הפלסטינים. ההתאחדות דרשה בהודעה מארגוני הכדורגל הבינלאומיים לבחון את מדיניות ישראל ו”הצעדים הגזעניים” שהיא נוקטת בהם ואת ההפרות הבלתי פוסקות של תקנוני הספורט הבינלאומיים, ולהטיל עליה את האחריות למניעת כדורגלנים פלסטינים מזכותם המעוגנת לעסוק בספורט (דף הפייסבוק של התאחדות הכדורגל הפלסטינית, 22 בדצמבר 2022).

מימין: כרטיס השחקן של דראע’מה בהתאחדות הכדורגל הפלסטינית. מצוינים מספר הזהות שלו, תאריך הלידה המועדון שבו הוא משחק: ת’קאפי טולכרם, ומספר החולצה: 77 (דף הפייסבוק של ג’בריל אלרג’וב, 22 בדצמבר 2022). משמאל: הודעה באנגלית שפרסמה התאחדות הכדורגל הפלסטיני (דף הפייסבוק של התאחדות הכדורגל הפלסטינית, 22 בדצמבר 2022)
- עבד אלסלאם הניה, סגן מזכ”ל המועצה העליונה לנוער ולספורט (שבראשה עומד ג’בריל אלרג’וב), גינה את “הפשע” נגד השחקן וכוכב מועדון ת’קאפי טולכרם. הוא ציין כי “הפשע הנתעב הזה הוא הוצאה להורג מכוונת וסיכול ממוקד” של חלוץ אחד ממועדוני ליגת הכדורגל המקצוענית ביהודה ושומרון. הניה הוסיף כי פשע זה מתווסף לשורת הפשעים שכוחות הביטחון (“הכובשים”) מבצעים מדי יום נגד הספורט הפלסטיני ומשקף מדיניות של הרג מכוון כלפי ספורטאים פלסטינים, מעצרים, הרס אצטדיונים ותשתיות, ופגיעה במועדונים ומתקני ספורט. הוא קרא להתאחדות הכדורגל הבינלאומית (פיפ”א) ולקהילה הבינלאומית לשאת באחריות לעצור את התוקפנות המתמשכת של ישראל נגד הספורטאים הפלסטינים. עוד ציין כי המשך “התוקפנות” נגד הספורט הפלסטיני הוא בבחינת שערורייה למי שטוען להומניות בלי לנקוף אצבע. הניה קרא לכל ארגוני הספורט הבינלאומיים להעמיד לדין את ישראל על פשעיה נגד הספורטאים הפלסטינים, שכן ההתחמקות מעונש פירושה שהעבריין ממשיך בתוקפנותו ללא עכבות (אתר פאל פרס, 22 בדצמבר 2022).
- בעקבות מותו התפרסמו בכלי התקשורת הפלסטינים קריקטורות רבות המגנות את הריגתו של שחקן הכדורגל שוב מבלי לציין את היותו פעיל חאמס.

מימין: חשבון הטוויטר של שהאב, 23 בדצמבר 2022. משמאל: דף הפייסבוק של הטלוויזיה הפלסטינית של הרשות, 22 בדצמבר 2022

מימין: חשבון הטוויטר של PALINFO, 22 בדצמבר 2022. משמאל: אלקדס, 23 בדצמבר 2022
[1] קבר יוסף הוא מבנה הממוקם בדרום מזרח שכם שבמרכזו, על פי המסורת היהודית, במקום נמצא חדר הקבורה של יוסף בן יעקב. האתר נחשב לאחד מקברות הצדיקים ביהדות. על פי הסכם אוסלו ב' משנת 1995 לאחר שהפלסטינים הכירו באופיו היהודי של קבר יוסף ובחשיבותו עבורם, נקבע כי מתחם הקבר יהיה מובלעת בשליטה ביטחונית ישראלית בתוך שטח A שבשליטה פלסטינית מלאה. הביקורים במתחם נעשים רק באישור ואבטחה של כוחות צה"ל. לא אחת, ובעיקר לאחרונה, התגלעו עימותים בין פלסטינים לבין כוחות ביטחון ישראלים על רקע כניסת מתפללים למתחם הקבר. ↑
[2] רופא שהיה בכיר במשרד הבריאות ברשות שהיה אחד ממפקדי גדודי חללי אלאקצא ומבכירי הנהגת פתח בג'נין. נהרג ב-14 באוקטובר 2022 בפעילות משותפת של כוחות ביטחון ישראלים במחנה הפליטים ג'נין. ↑