במאמר שפרסם ח’אלד אבו זאהר,פובליציסט ופרשן ספורט עזתי, שסיקר את משחקי המונדיאל בקטר, ציין בגאווה ש”פלסטין” זכתה במשחקי מונדיאל 2022 מבלי שנבחרתה שיחקה ולו משחק אחד ומבלי ששחקן משחקני הנבחרת שלה נכח על אדמת קטר. דבריו משקפים את התחושה בקרב הציבור הפלסטיני כי הנושא הפלסטיני נוכח בצורה בולטת ביותר בקטר במהלך אירועי המונדיאל. זאת, לאחר שבטקס הפתיחה קיבל אבו מאזן מקום של כבוד והנרטיב הפלסטיני קיבל פרסום משמעותי כאשר כמעט בכל משחק אפשר היה להבחין בדגלי פלסטין ולעיתים אף בכרזות ענק שקראו לשחרר את פלסטין.
בראיית הפלסטינים, האירועים מוכיחים את התמיכה הרחבה שלה זוכים הפלסטינים והסוגיה הפלסטינית והם מהווים עדות לבידודה של ישראל וכישלון מאמצי ישראל, למרות “הסכמי אברהם”, לנרמל את היחסים עם מדינות ערב. יש אף שטענו כי מה שקרה הוא בבחינת נקודת מפנה חשובה שיהיה לה המשך במישור המדיני והתקשורתי, והם מהווים סכנה ואיום חדשים כלפי ישראל מצד המדינות הערביות והאסלאמיות השונות.
בצד הנוכחות הפלסטינית הבליטו מאד כלי התקשורת הפלסטינים גם את “גילויי השנאה וההשפלה” אשר חוו אנשי התקשורת הישראליים בקטר. בהקשר זה פורסמו סרטונים וכתבות בעיקר מכלי התקשורת הישראליים בה נראים הכתבים הישראליים עומדים חסרי אונים בפני אוהדים אגרסיביים ממדינות ערב.
אכן הפלסטינים והקטרים עשו פעילות הסברה נרחבת לסוגיה הפלסטינית במהלך ימי המשחקים. הם עודדו הכנסת דגלים ומזכרות פלסטינים שיימכרו לקהל האוהדים. במהלך משחקים רבים הונפו דגלי פלסטין וכרזות תמיכה בפלסטינים ונשמעו בקרב הקהל קריאות בזכות הנושא הפלסטיני. בין ביטויי התמיכה היו אף כאלה ממוסדים. כך למשל האירה קטר בניין רב קומות בדוחה עליו דגל פלסטין ולצידו הביטוי “עזה בלבבות שלנו”.
יצוין כי העלאת הנושא הפלסטיני לסדר היום במהלך משחקי המונדיאל בקטר היה מהלך שתוכנן זמן רב טרם האירוע.ימים רבים טרם פתיחת המשחקים הועלו קמפיינים מתקושרים ברשתות החברתיות, בהובלת פעילים פלסטיניים אשר גיבשו אסטרטגיה להגברת המודעות לנושא הפלסטיני לסדר היום הבינלאומי באירועי המונדיאל המפגישים אוהדים מעשרות מדינות. הדבר נעשה באמצעות פרסום האשטאגים רלבנטיים ואף גיוס תרומות. במודעות מעוצבות שהועלו לרשת הוצע לעטות על הגוף צעיפים ובדים שעליהם מודפס דגל פלסטין, ולענוד צמיד וסרט בצבעי דגל אש”ף ועוד. הקמפיין גם קרא לציבור הערבי ולאוהדים “להריע לפלסטין” במדרגות ביציעים, ברחבות מסביב לאצטדיונים, ובנקודות התכנסות של הקבוצות והנבחרות השונות.
הצלחת הקמפיין בקטר להעלאת המודעות של הסוגיה הפלסטניית עלולה לעודד את הפלסטינים ולהביא לניסיונות נוספים ליצירת קמפיינים דומים באירועים עתידיים. (אם כי היו גם פלסטינים שהביעו חשש לכך שמחזות אלו לא יישנו בשל מאמצי סיכול שיפעילו בעתיד ארה”ב וישראל). לא ידוע מה מידת מעורבות הרשות הפלסטינית בקמפיינים אלה, אולם נראה, כי ההד התקשורתי הנרחב והתמיכה לה זכו הפלסטינים תסייע לרשות בהמשך מהלכיה הבינלאומיים נגד ישראל.
פירוט
קמפיינים פלסטיניים טרם פתיחת משחקי המונדיאל
ערב משחקי המונדיאל העלו פעילים ברשתות החברתיות מספר קמפיינים שנועדו להעלות את הסוגיה הפלסטינית לסדר היום הבינלאומי במהלך האירועים המפגישים אוהדים מעשרות מדינות. הקמפיינים קראו לציבור הערבי ולאוהדים המגיעים למשחקים “להריע לפלסטין” במדרגות, ביציעים, ברחבות שמסביב לאצטדיונים, ובנקודות התכנסות של הקבוצות והנבחרות השונות. כמו כן, הועלו מודעות מעוצבות לרשת תחת הכותרת “כיצד אתה יכול לתמוך בפלסטין במונדיאל?”, הוצע לעטות על הגוף צעיפים ובדים שעליהם מודפס דגל ולענוד צמיד וסרט ליד בצבעי דגל אש”ף.
אחד הקמפיינים הופץ תחת ההאשטאג “פלסטין במונדיאל”, אשר הציג חמש הצעות כיצד להעלות לסדר היום הציבורי את העניין הפלסטיני (אלח’ליג’ אלג’דיד, 4 בנובמבר 2022):
סרט הזרוע של כל קפטן בנבחרות הערביות המשתתפות במשחקים יהיה בצבעי דגל פלסטין.
הנפת דגלי פלסטין ביציעים ובסביבתם, ברחובות ועל כלי הרכב והבתים, והשמעת קריאות עידוד.
מינוי אנשים שכונו “שגרירי פלסטין”, שיהיו הפזורים לאורך כל ימי המונדיאל בין האוהדים ואשר ישוחחו עמם על העניין הפלסטיני.
קריאה לפרשנים במשחקים, למגישי התוכניות ולמשפיענים, בערוצי הטלוויזיה וברשתות החברתיות, לדבר על העניין הפלסטיני ולהתייחס אליו במהלך הפרשנות שהם נותנים למשחקים.
לאינטראקציה ברשתות החברתיות באמצעות מספר האשטאגים, ובראשם “פלסטין במונדיאל” במטרה לקדם את הנושא.
קמפיין נוסף בשם “חלום פלסטיני” הושק ב-10 בנובמבר 2022, תחת והסיסמה #חלום פלסטיני למהלא . מדובר בקמפיין עממי שקרא להניף את דגל פלסטין, ולקרוא קריאות עידוד לפלסטין ביציעים, בכיכרות, ובמקומות בהם מרוכזים אוהדי הקבוצות. הוא גם קרא לעקוב אחר הקמפיין בדפי המדיה החברתית (פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם, יוטיוב), ולהעלות תכנים תומכים לפלסטין הקשורים לספורט ולמונדיאל תחת ההאשטאג #Palestinian_Dream (פלסטין און ליין, 10 בנובמבר 2022).
מימין: הלוגו של הקמפיין חלום פלסטיני (אתר הקמפיין). משמאל: כרזה של הקמפיין “חלום פלסטיני” המציגה את הדרכים לתמוך בפלסטין במהלך משחקי המונדיאל (חשבון הטוויטר של הקמפיין, 17 בנובמבר 2022)
גולשים פלסטינים מפרסמים את הדרכים לקידום קמפיין “פלסטין במונדיאל” (מימין: חשבון הטוויטר של הגולש העזתי מחמוד (אבו זיאד), 1 בנובמבר 2022; משמאל: חשבון הטוויטר של גולשת המכונה “בנת אלקסאם”, 1 בנובמבר 2022)
“הניפו את דגלי פלסטין במונדיאל קטר” (חשבון הטוויטר של שדר הספורט האלג’יראי חפיט’ דראג’י, 29 באוקטובר 2022)
ביטויי תמיכה והזדהות עם פלסטין במונדיאל
ואכן במהלך ימי המשחקים בקטר נרשמו ביטוי תמיכה רבים בנושא הפלסטיני, כולל ממוסדים. כך, למשל, ימים ספורים לפני תחילת המונדיאל 2022, הואר אחד מהבניינים בדוחה בדגל ענק של פלסטין. על בניין סמוך הוקרן השלט “עזה בליבותינו” (סמא, 17 בנובמבר 2022).
הבניינים המוארים בדוחה (סמא, 17 בנובמבר 2022)
במהלך המשחקים חולקו מחוץ למגרשים דגלים וכרזות פלסטינים. ביציעים תועדו אוהדים רבים שהניפו דגלי פלסטין גדולים וכרזות תמיכה בסוגיה הפלסטינית. גם ראש ממשלת קרואטיה שביקרה בקטר תועדה כשהיא אוחזת דגל פלסטין. שחקני נבחרת מרוקו הצטלמו עם דגל פלסטין לאחר נצחונם על נבחרת ספרד.
מימין: שחקן נבחרת מרוקו מניף את הדגל הפלסטיני (חשבון הטוויטר MyPalestine0@, 1 בדצמבר 2022) משמאל: היוטיובר הסעודי המכונה כמסתכא (עבד אלעזי אלתמימי) מחלק דגלים וכרזות של פלסטין ברחבי קטר (חשבון הטוויטר של רצ’א יאסין, 16 בנובמבר 2022)
אוהדים מניפים את דגל פלסטין במשחק בין מרוקו לקנדה (חשבון הטוויטר של מצדר ניוז, 1 בדצמבר 2022)
מימין: חברי נבחרת מרוקו מצטלמים עם דגל פלסטין לאחר ניצחונם על ספרד (חשבון הטוויטר של חסן אצליח, 6 בדצמבר 2022). משמאל: קריקטורה המבליטה את האחווה הפלסטינית- מרוקאית ושמחתם המשותפת לעומת האכזבה הישראלית (דף הפייסבוק של עלאא’ אללקטה, 6 בדצמבר 2022)
אוהדי קטר מניפים את הדגל הפלסטיני במשחק נבחרתם נגד הולנד
(דף הפייסבוק של ערבי21, 29 בנובמבר 2022)
מימין: אוהדים מניפים את דגל פלסטין לפני המשחק בין קרואטיה למרוקו (צפא, 23 בנובמבר 2022). משמאל: אוהדים ברזילאים מניפים את הדגל לפני המשחק בין ברזיל לסרביה (חשבון הטוויטר של סארה נג’ם, 28 בנובמבר 2022)
הבלטת השנאה לישראל
במקביל להעלאת הנושא הפלסטיני בקטר הבליטו כלי התקשורת הפלסטינים בשביעות רצון גדולה את ביטויי השנאה שחוו אנשי תקשורת ישראליים שסיקרו את המשחקים. בכלי התקשורת הפלסטינים פורסמו סרטונים וכתבות, רובם מכלי תקשורת ישראליים, בהם נראים הכתבים הישראליים עומדים בפני אוהדים אגרסיביים ממדינות ערב ומדינות אסלאמיות, כאלה אשר מסרבים להתראיין לערוצי תקשורת ישראליים, כאלה המשמיעים קולות כדי להפריע למהלך השידור ואף כאלה המכחישים את קיומה של ישראל ומדגישים את קיומה של פלסטין. כתבים ישראלים צוטטו בכלי התקשורת הפלסטינים כשהם מציינים את השנאה כלפיהם אותה חוו, ואף הביעו חשש לחייהם. כלי התקשורת הפלסטינים הדגישו, שביטויי שנאה אלה כלפי הכתבים הישראליים מוכיחים את גודל התמיכה בנושא הפלסטיני והתפוררות מהלך הנורמליזציה עם ישראל.
מימין : קריקטורה פלסטינית המבטאת את השפלת אנשי התקשורת הישראליים בקטר (אלקדס אלערבי, 6 בדצמבר 2022). משמאל : קריקטורה המציגה את נצחונה של פלסטין על ישראל (שהאב, 30 בנובמבר 2022)
בהקשר זה, כתב האני אלעקאד, פובליציסט ופרשן פוליטי, כי התקשורת הישראלית האמינה כי היא תחדור לחברה הערבית ותעביר מסרים של חיבה לישראלים וקבלה שלהם כתוצאה מהסכמי הנורמליזציה שנתניהו חתם עם ארבע מדינות ערב. אולם התוצאה בפועל הייתה הפוכה שכן הכתבים הישראליים נדחו, בוזו ודגלי פלסטין הונפו מול מצלמותיהם. לדבריו, הנורמליזציה התרסקה במונדיאל, ונשארו ממנה רק “הסכמי אברהם”, ונכשל ההימור של נתניהו שההסכמים הללו יכולים לשפר את תדמית ישראל בקרב האזרח הערבי (אלקדס, 28 בנובמבר 2022).
קריקטורות על היחס המשפיל שלו זוכה התקשורת הישראלית (מימין: חשבון הטוויטר MyPalestine0@, 28 בנובמבר 2022; משמאל: קריקטורה של אחמד רחמה באתר סואליף, 25 בנובמבר 2022)
מימין: קריקטורה של עמר צומד שבה נראה איש התקשורת הישראלי אומר שהוא מישראל ולאחר שמסרבים להתראיין לו הוא אומר: לא, אני מאקוודור (חשבון הטוויטר של Omar sommad, 28 בנובמבר 2022). משמאל: קריקטורה של עלאא’ אללקטה תחת הכותרת “המונדיאל בקטר והנורמליזציה” בתגובה לדבריו של העיתונאי הישראלי רז שכניק אשר אמר: “מניסיוני בקטר, אין כל תקווה לשפר את יחסינו עם עמי ערב” (חשבון הטוויטר של עלאא’ אללקטה, 3 בדצמבר 2022)
תגובות ל”ניצחון” הפלסטיני
הפלסטינים רואים בהעלאת הנושא הפלסטיני לסדר היום במהלך משחקי המונדיאל הקטר כסיפור הצלחה ועדות לכך שלמרות “הסכמי אברהם” הסוגיה הפלסטינית לא ירדה מסדר היום הציבורי.
בדברי הסיום של דרשת יום שישי (2 בדצמבר 2022) אשר שודרה בערוץ הרשמי של הרשות הפלסטינית, ממסגד אלתקוא בראמאללה מפי יועצו של אבו מאזן לענייני דתות, מחמוד אלהבאש. ציין אלהבאש כי פלסטין נוכחת בכל פינה בעולם. ומביא כדוגמא את הקורה במשחקי הגביע העולמי כאשר הדגל הפלסטיני הכי נראה בכל מקום כמו גם השם של פלסטין הוא הנוכח ביותר והסמל שנראה הכי הרבה הוא של פלסטין. לדבריו, הדבר הגיע לידי כך שאחד העיתונים בברזיל כתב כי בגביע העולמי אין 32 נבחרות בלבד, אלא מדובר ב-33 נבחרות משום שפלסטין נוכחת בכל משחק. נוכחת בכל מקום… (ערוץ הטלוויזיה הפלסטיני, 2 בדצמבר 2022).
עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, שיבח את הסולידריות רחבת ההיקף עם העניין הפלסטיני במשחקי המונדיאל 2022 וציין, כי נוכחות פלסטין בלב ליבו של המונדיאל בקטר מוכיחה שהיא העניין המרכזי של האומה, והיא נוכחת בלבם של מיליוני אנשים מקרב האומה ובני החורין בעולם, והוכחה לבידודה של ישראל (הישות הכובשת”). הוא גם ציין שהוא מצדיע להמונים הערבים והמוסלמים ולכל בני החורין בעולם המביעים הזדהות עם העניין הפלסטיני ומתנגדים ל”כיבוש הציוני” ולקבלתו באזור (אתר חמאס, 27 בנובמבר 2022).
ח’אלד אבו זאהר,פובליציסט ופרשן ספורט עזתי, ציין, כי פלסטין זכתה במונדיאל 2022 מבלי לשחק אף משחק, ואף מבלי שאף אחד משחקניה ינכח על אדמת קטר. היא כבשה את לבבותיהם וגרונותיהם של אלפי ערבים, מוסלמים וידידים באמצעות התעקשותם על נוכחותה בקטר ובין המשתתפים באמצעות הנפת דגלה גבוה בין דגלי המדינות. פלסטין זכתה במונדיאל 2022 בידיים קטריות, סעודיות, תוניסאיות ומרוקניות, שאוהדיה הניפו את דגל פלסטין ביציעים ובמגרשים של קטר, וכל תושבי מדינות ערב שנמצאים בקטר היו שותפים להם בהנפת הדגל הפלסטיני. עוד ציין שהערבים לא היו היחידים שהניפו את דגל פלסטין, קראו בשמה וקיימו אינטראקציה עם השירים הלאומיים שלה, אלא גם בני מדינות מוסלמיות וזרות הניפו אותו מתוך אמונה, והם הוכיחו את אמונתם באומר ובמעש באצטדיונים ובמגרשים. לטענתו, המונדיאל השיג יותר ממה שהושג בכל מקום בעולם מבחינת סולידריות עם פלסטין, עניינה ואנשיה. הדבר המיוחד מבחינתו הוא שתמיכה זו התקבלה על אדמה ערבית אסלאמית ובגלל זה פלסטין היא אלופת המונדיאל אפילו לפני סופו (פלסטין און ליין, 30 בנובמבר 2022). במאמר נוסף כתב ח’אלד אבו זאהר, כי הערבים הדהימו אותם במונדיאל, והם הוכיחו להם שהם לא לבד. הם הרגישו ביטחון כמו שלא הרגישו מעולם. עם זאת, הוא העלה חשש שמראות אלה לא יחזרו במונדיאל הבא משום שארה”ב וישראל יפעלו לסיכול מראות אלו (פלסטין און ליין, 5 בדצמבר 2022).
אחמד אבו זהרי, פובליציסט ופרשן פוליטי מרצועת עזה, ציין במאמר שפרסם, כי המונדיאל בקטר חשף את מעמדה של פלסטין’ בלבם ובנפשם של ההמונים הערבים והאסלאמיים ובקרב רבים מבני העולם, ובמקביל, חשף את מידת הבידוד של ישראל ומידת השנאה לה בקרב העמים. הוא גם הבהיר כי ניסיונות ישראל להשתלב באזור הערבי נכשלו, ומשמעות הדבר היא שפרויקט הנורמליזציה, שבו הושקעו מאמצים רבים והוקצו לו תקציבי עתק, התרסק על “חומת התודעה של האומה” והתנפץ על סלע אהבת ההמונים והעמים לפלסטין. העמים הערביים והאסלאמיים, יחד עם בני העולם, הצליחו להבקיע שערים מצוינים לרשתה של ישראל והשיגו מספר הישגים עבור פלסטין שהיא לא השיגה קודם לכן באופן זה ובזמן שיא. בין ההישגים הוא מונה (שהאב, 3 בדצמבר 2022):
העלאת מעמד פלסטין וחיזוק נוכחותה כך שהפכה להיות הנושא החשוב והבולט ביותר בפעילויות ובהיבטים השונים של המונדיאל.
הנחתת מכה קשה לנורמליזציה ולמי שהולך בנתיב זה, והרס התקוות והחלומות של ישראל לגבי האפשרות לשטוף את דעתם של עמים, לטשטש את מודעותם, לסלף את העובדות ולנטרל את העניין הפלסטיני, כך שיהיה בשולי ההתעניינות של ההמונים הערביים והאסלאמיים.
הם סיפקו הוכחה לישראל כי היא מנודה, פולשת לאזור ולא רצויה, ואילצו אותה להיות נוכחת במסווה, והרסו את סיכוייה לנצל את המונדיאל בדרך כלשהי.
הם הניחו את היסודות לנתיב חדש של תמיכה בעניין הפלסטיני.
הפובליציסט העזתי מאג’ד אלזבדה כתב כי יש להם הזכות לקרוא למונדיאל “מונדיאל פלסטין”, בשל ריבוי דגלי פלסטין שהונפו במהלך המשחקים, חשיפת פניה של ישראל והוקעתה על ידי כל העמים הערבים, שהבהירו את אי הכרתם בקיומה של ישות בשם “ישראל” באזור הערבי. לדבריו, כתבי התקשורת הישראלית הסתובבו, ללא הועיל ברחובות דוחה ימים על גבי ימים בחיפוש אחר אזרח ערבי שיסכים להתראיין אליהם. זוהי אינדיקציה ברורה לכישלון הנורמליזציה הערבית, ולכך שהמשטרים הערביים שנרמלו את היחסים עם “הכיבוש” אינם מייצגים את העמים בשום צורה. המונדיאל היה דוגמא לאשליות ישראל בדבר הצלחת הנורמליזציה (פלסטין און ליין, 6 בדצמבר 2022).
אבראהים אלקרא, פובליציסט ופרשן פוליטי עזתי והמנכ”ל לשעבר של היומון פלסטין (המזוהה עם חמאס), כתב כי המשתתף החזק והבולט ביותר במונדיאל הוא העניין הפלסטיני, שנכח בכל המשחקים. לדבריו, חובתם כפלסטינים להיות גאים בתמיכה בעניין הפלסטיני שהם עדים לה, באשר המונדיאל חשף מעל לכל ספק שהמודעות העולמית לעניין הפלסטיני נוכחת וחזקה, ויש להשקיע בה במישור הרשמי. הוא גם חשף את ערוות המקיימים נורמליזציה ותיאום ביטחוני עם ישראל ובודד אותם, והדבר השתקף בהחרמת התקשורת הישראלית, ובהיעדר כמעט מוחלט של קהל ישראלי במונדיאל (פלסטין און ליין, 3 בדצמבר 2022).
בכר אבו בכר, אינטלקטואל וסופר מזוהה עם פתח, ברך על כך שהמונדיאל הצליח להחזיר את העניין הפלסטיני לאור הזרקורים, לאחר שכמעט נמוג או נשכח לאור הקיפאון הפוליטי הפלסטיני ו”הסכמי אברהם” ולאור התעסקות העולם במלחמה באוקראינה. לדבריו, פלסטין הפכה להיות הנבחרת ה-33, המנצחת בכל המשחקים, והיא הוכיחה שהיא עדיין מצויה בלבם של כל המוסלמים, הנוצרים והערבים ושל בני החורין בעולם (אלקדס, 3 בדצמבר 2022).
מימין: המונדיאל חונק את הנורמליזציה עם ישראל (שהאב, 27 בנובמבר 2022). משמאל: קריקטורה של מחמד סבאענה, שהקריקטורות שלו מתפרסמות בביטאון הרשות אלחיאת אלג’דידה: הכדור מנתץ ועובר את חומת הנורמליזציה (חשבון הטוויטר של סבאענה, 3 בדצמבר 2022)
מרכזיותה של פלסטין במונדיאל. מימין: “פלסטין בלב המונדיאל” (חשבון הטויטר של הקריקטוריסט מחמוד עבאס, 25 בנובמבר 2022). משמאל: קריקטורה של מחמד סבאענה תחת הכותרת “מונדיאל פלסטין” (אלקדס אלערבי, 2 בדצמבר 2022)