רקע כללי
- ב-12 במאי 2021, בשעות הבוקר, תקף צה”ל במערב העיר עזה יעד בו שהו בכירי חמאס, ביניהם באסם עיסא מח”ט עזה בזרוע הצבאית של חמאס. בתקיפה נהרגו 14 בני-אדם. כל ההרוגים, היו פעילי חמאס, חלקם בכירים. בין ההרוגים היה גם ד”ר ג’מאל אלזבדה, דוקטור במדעי ההנדסה והמכונות שרכש השכלתו בארה”ב ושימש כמרצה בכיר בפקולטה להנדסה באוניברסיטה האסלאמית. במקביל, עסק בפיתוח אמצעים צבאיים עבור הזרוע הצבאית של חמאס ועמד בראש תכנית פיתוח הרקטות, תחת פיקודו הישיר של מחמד אלצ’יף, ראש הזרוע הצבאית. אלזבדה גידל דור שלם של מהנדסים באוניברסיטה האסלאמית, וגייס רבים מהם לעבודה בתוכנית לפיתוח אמצעים צבאיים של הזרוע הצבאית ובעיקר בכל הקשור לרקטות וכלי טיס בלתי מאוישים (אלאח’באר, 22 במאי 2021). לפעילות בשירות חמאס הצטרף גם בנו, המהנדס אסאמה אלזבדה, שהיה בעל אזרחות אמריקאית ונהרג באותה תקיפה.
- האוניברסיטה האסלאמית גאה בעובדה שאנשיה הם גם פעילי הזרוע הצבאית של חמאס. לאחר מותו של אלזבדה פרסמה הפקולטה להנדסה באוניברסיטה האסלאמית הודעת אבל רשמית על מותו. בעת המבצע כולו החליפה האוניברסיטה את עמוד השער של דף הפייסבוק שלה לכרזה המזדהה עם ההרוגים (השהידים) ברצועת עזה.
- בדברים שנשא יחיא סנואר ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועה בפני אנשי אקדמיה, לאחר תום מבצע “שומר החומות”, הוא ציין , כי בזכותם ובזכות חבריהם בעלי ההשכלה האקדמית במקצועות שונים, אשר פעלו בשורות “ההתנגדות” או העשירו את “ההתנגדות” בידע שלהם, הרקטות של חמאס כיום הן בעלות דיוק ויכולות שטרם נחשפו (אלג’ירה, 5 ביוני 2021).
- האוניברסיטה האסלאמית בעזה הינה מוסד אקדמי, בעל זהות אסלאמית רדיקלית. מאז הקמתה מהווה האוניברסיטה האסלאמית מוקד כוח צבאי, פוליטי ואידאולוגי חשוב עבור חמאס ברצועת עזה. מוסד אקדמי זה סיפק ומספק אכסניה לפעילות בכירי חמאס ברצועה שחלקם אף נושאים משרות הוראה ומינהל באוניברסיטה. האוניברסיטה מהווה גם כר פורה לצמיחת מנהיגות חמאס בדרג הבכיר ובדרגי הביניים והיא מעניקה חסות לפעילויות חמאס בתחומים שונים. כמו כן היא, מהווה “חממה” להעמדת דור של אנשי מחקר ופיתוח המועסקים בזרוע הצבאית של חמאס.
- יצוין שהאוניברסיטה האסלאמית, כולל הפקולטה להנדסה אליה השתייך אלזבדה, נהנית מזה שנים מסיוע כספי של מדינות המערב והאיחוד האירופי (שהכריז על חמאס כעל ארגון טרור), המתבטא בעיקר בשילוב האוניברסיטה בפרויקטים הממומנים ע”י האיחוד ובחילופי סטודנטים ואנשי אקדמיה[1].
ד“ר ג’מאל אלזבדה
- ג’מאל מחמד סעיד עבד אלרחמן אלזבדה (אבו אסאמה), בן 64, שימש מרצה בפקולטה להנדסה באוניברסיטה האסלאמית. אלזבדה היה בעל תואר דוקטור במדעי ההנדסה והמכונות מהמוסד האקדמאי וירג’יניה טק (Virginia Polytechnic Institute and State University). בשנת 1994 חזר לרצועת עזה והחל ללמד באוניברסיטה האסלאמית. ב-2006 הצטרף לצוות מהנדסים מיוחד שפעל באופן סודי במסגרת הזרוע הצבאית של חמאס ועסק בפיתוח אמצעים צבאיים. נמסר שאלזבדה עמד בראש תכנית פיתוח הרקטות. בשנת 2012 ניצל ג’מאל אלזבדה מניסיון סיכול בשעות האחרונות של מבצע “עמוד ענן” (אלאח’באר, 22 במאי 2021).
- מחקריו בנושא אווירודינמיקה ו”כנף דלתא” (Delta wing – צורת הכנף המשולבת בעיקר במטוסי קרב), שימשו לייצור מטוסי קרב שונים, כולל מטוסי 35-F, התפרסמו בכתבי עת וספרים מדעיים, והיוו בסיס לפיתוח מנועי מטוסים. הוא היה מקורב למחמד אלצ’יף, שעמד בראש הצוות ועבד בצמוד אליו.
- אלזבדה גידל דור שלם של מהנדסים שעברו תחת ידיו באוניברסיטה האסלאמית, וגייס רבים מהם לעבודה בתוכנית לפיתוח אמצעים צבאיים של הזרוע הצבאית של חמא”ס ובעיקר בכל הקשור לפיתוח רקטות וכלי טיס בלתי מאוישים (אלאח’באר, 22 במאי 2021). לפעילות בשירות חמאס הצטרף גם בנו, המהנדס אסאמה אלזבדה, בן 39 (בדיווח אחר 33), שהיה בעל אזרחות אמריקאית. אסאמה עבד יחד עם אביו בפיתוח הרקטות, ונהרג באותה תקיפה.

מימין: ג’מאל אלזבדה. משמאל: בנו אסאמה אלזבדה (אתר גדודי אלקסאם, 23 במאי 2021)
- גדודי עז אלדין אלקסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, הנציחה את ג’מאל אלזבדה באתר הרשמי שלה באינטרנט במסגרת פינת ההנצחה של פעיליה הצבאיים. מתחת לתמונתו נרשם כי היה “המהנדס שהקדיש את חייו לאל”, “מפקד צבאי” (אתר גדודי עז אלדין אלקסאם, 1 ביולי 2021). כמו כן, התפרסמה הודעת אבל משותפת מטעם תנועת האחים המוסלמים, חמאס וגדודי עז אלדין אלקסאם על מותם של ג’מאל אלזבדה ובנו (אתר PALINFO, 23 במאי 2021).

מימין: צילום מסך של הנצחת גמ’אל אלזבדה באתר הזרוע הצבאית של חמאס (אתר גדודי עז אלדין אלקסאם, 1 ביולי 2021). משמאל: הודעת האבל המשותפת של תנועת האחים המוסלמים, חמאס והזרוע הצבאית שלה (אתר PALINFO, 23 במאי 2021)
ביטויים לפועלו בכלי התקשורת
- בכתבה שהתפרסמה באיראן נמסר שאלזבדה שימש כפרופסור להנדסה, מדע ומכניקה באוניברסיטה האסלאמית בעזה. הוא למד בארה”ב ונשאר לעבוד ולשמש שם כפרופסור באוניברסיטה. על פי הכתבה למרות שמשפחתו קיבלה אזרחות אמריקאית, הוא סירב להישאר בארה”ב וחזר לרצועת עזה. בעזה הוא עבד תחת מעטה סודיות בפיקוחו האישי של מחמד צ’יף לפיתוח היכולות הצבאיות של חמאס ועמד בראש קבוצה של מהנדסים ומומחים מקומיים, אשר פעלו להפוך משאבים “נדירים” ברצועת עזה לכלים מתקדמים שיתמודדו עם ישראל (“הכיבוש”). הוא חנך דור נרחב של מהנדסים מהאוניברסיטה האסלאמית וגייס בחשאי מאות מהם לעבודה בתוכנית הסודית של חמאס לפיתוח הכלים הצבאיים במיוחד טילים וכלי טיס בלתי מאוישים (טהראן טיימס, 23 במאי 2021).
- כתב ערוץ אלג’זירה בעזה ערך ראיון עם בני משפחת ד”ר ג’מאל אלזבדה, בינהם אשתו, בנותיו, ואשת בנו אסאמה אלזבדה, אשר אף הוא נהרג בתקיפה. אשתו סיפרה, כי כל ילדיה גדלו על פי דרך הג’האד כפי שהנחיל להם אביהם. לדבריה, הוא שאף כל הזמן למות מות קדושים. היא העבירה מסר לישראל באמצעות הכתבה, כי בעלה השאיר אחריו “אלפי ג’מאל” (דהיינו דורות של מהנדסים שחינך ללכת בדרכו). עוד, הדגישה, כי הם גאים בו לאור טענות ישראל על כך שהוא פיתח את כל המערך הרקטי של חמאס ברצועה (ערוץ אלג’זירה ביוטיוב, 22 במאי 2021).
- בראיון שהעניקה סג’א אלזבדה, בתו של ג’מאל אלזבדה, לערוץ QUDSN, סיפרה כי למרות שמחוץ לביתו היה דמות צבאית, בתוך הבית הוא היה בעיקר אב לילדיו. לדבריה, הוא שמר על סודיות ולעולם לא עדכן אותם באשר לעיסוקו. רק לאחר ניסיון שכשל להתנקש בחייו בשנת 2012 היא הבינה, כי אביה הוא בכיר בגדודי עז אלדין אלקסאם (יוטיוב, 21 במאי 2021).
הפקולטה להנדסה באוניברסיטה האסלאמית
- בכתבת תחקיר, שפורסמה, לאחר מותו, אודות דמותו, צוין, כי היה בין מייסדי המחלקה להנדסת מכונות באוניברסיטה האסלאמית בעזה, והחל משנת 2010 שימש כראש המחלקה. בסרטון מופיע מקבץ תמונות שלו כאיש סגל מן המניין. כמו כן צוין בכתבה, בהסתמך על תקשורת פלסטינית, כי הוא פיתח את מערך הרקטות של חמאס וכונה “אבי הרקטות” (יוטיוב, 23 במאי 2021). לא ברור מי עומד מאחורי פרסום הכתבה.
- ב-17 במאי 2021 (כחמישה ימים לאחר הריגתו), פרסמה הפקולטה להנדסה באוניברסיטה האסלאמית בעזה הודעת אבל רשמית על מותו של ד”ר ג’מאל אלזבדה. להלן נוסח ההודעה : “בגאווה ופאר רב מהולים בכאב פרידה, מבכה דיקאן הפקולטה להנדסה יחד עם הצוות האקדמי והמנהלי שלה את הד”ר המהנדס המדען השהיד ג’מאל מחמד סעיד אלזבדה (אבו אסאמה), אחד מעמודי התווך של הפקולטה להנדסה”(דף הפייסבוק של הפקולטה להנדסה באוניברסיטה האסלאמית בעזה, 17 במאי 2021).
הודעת האבל הרשמית שפרסמה הפקולטה להנדסה באוניברסיטה האסלאמית בעזה
(דף הפייסבוק של הפקולטה להנדסה באוניברסיטה האסלאמית בעזה, 17 במאי 2021)
- באותו יום גם עדכנה הפקולטה להנדסה את תמונת הפרופיל בדף הפייסבוק הרשמי שלה. בפוסט נכתב בערבית: “(כאות) אבל על נשמות השהידים שלנו המהנדסים והמהנדסות. נתפלל לאל יתעלה שירעיף עליהם מרחמיו הרבים” (דף הפייסבוק של הפקולטה להנדסה באוניברסיטה האסלאמית בעזה, 17 במאי 2021)[2].
הפוסט שעלה לדף הפייסבוק של הפקולטה להנדסה
(דף הפייסבוק של הפקולטה להנדסה באוניברסיטה האסלאמית בעזה, 17 במאי 2021)
- הפקולטה להנדסה באוניברסיטה האסלאמית בעזה נוסדה בשנת הלימודים 1993/1992 (כשנה לפני שובו של אלזבדה לרצועת עזה). על פי אתר הפקולטה, הקמתה הייתה לאור הצורך הגובר ברצועה לבוגרי לימודים גבוהים בתחום מקצועות ההנדסה. הפקולטה מונה כיום שבע מחלקות: הנדסת בנייה, הנדסת חשמל, הנדסת מחשבים, הנדסה אזרחית, הנדסת תעשייה, הנדסת איכות סביבה והנדסת מכונות (אתר האוניברסיטה האסלאמית בעזה, 4 ביולי 2021). מאז הקמתה העמידה הפקולטה דורות רבים של מהנדסים שחלקם השתלב בתוכניות הפיתוח של הזרועות הצבאיות של הארגונים הפלסטינים ובעיקר של חמאס.
- הפקולטה להנדסה (כמו שאר מחלקות האוניברסיטה, ראו נספח) נהנית מסיוע כספי מערבי. להלן דוגמאות מהתקופה האחרונה:
- ב-12 ביוני 2021, קיימה הפקולטה להנדסה כנס מקוון בנושא ערים חכמות. הכנס התקיים במסגרת פרויקט אייסקו במימון האיחוד האירופי (אתר האוניברסיטה האסלאמית בעזה, 12 ביוני 2021).
- 8 ביוני 2019, התקיים שיתוף פעולה בין הפקולטה לבין appear (Austrian Development Cooperation) בתחום של הכשרת סטודנטים ברצועת עזה לבניית בתים “חכמים” החוסכים באנרגיה, ברצועת עזה (אתר הפקולטה להנדסה, 8 ביוני 2019)
- ב-13 במרץ 2019, נחתם הסכם הבנות בין המחלקה להנדסת מכונות ומוסד GIZ הגרמני (המוסד לשיתוף פעולה בינלאומי) למימון פרויקטים בתחום הפקת וייצור חשמל בעזה (אתר האוניברסיטה האסלאמית בעזה, 13 במרץ 2019).
האוניברסיטה האסלאמית בעזה
- האוניברסיטה האסלאמית ברצועה הינה מוסד אקדמי, בעל זהות אסלאמית רדיקלית, המהווה משנותיה הראשונות מעוז חמאס. באוניברסיטה צמחה הנהגת תנועת חמאס לדורותיה, הצבאית והמדינית, וחמאס מקיימת בין כתליה פעילות פוליטית, אידאולוגית וצבאית. האוניברסיטה האסלאמית נהנית מסיוע ארוך שנים של האיחוד האירופי, המתבטא בשילוב האוניברסיטה בפרויקטים הממומנים ע”י האיחוד ובחילופי סטודנטים ואנשי אקדמיה. זאת, למרות שהאיחוד הכריז על חמאס כארגון טרור. סיוע האיחוד האירופי לאוניברסיטה האסלאמית ברצועה הינו חלק מהסיוע המועבר ל”פלסטין” (קרי, לרשות הפלסטינית) באמצעות נציג האיחוד היושב בראמאללה, הגם שהאיחוד האירופי מודע לכך, שאין לרשות הפלסטינית השפעה ממשית על הנעשה בין כתלי האוניברסיטה האסלאמית בעזה[3].
- ב-16 במאי 2021, בעיצומו של מבצע “שומר החומות” בעזה, שינתה האוניברסיטה האסלאמית בעזה את תמונת הנושא בדף הפייסבוק שלה והקדישה אותו להרוגים במבצע ברצועת עזה. בכרזה שפורסמה נכתב המשפט שנהוג לומר בעת ניחום אבלים “אכן אנו שייכים לאללה ואליו אנו שבים”. רחמי אללה על השהידים של עמנו וישכן אותם במקום רחב בגן העדן שלו (דף הפייסבוק של האוניברסיטה האסלאמית בעזה, 16 במאי 2021).

תמונת הנושא של דף הפייסבוק של האוניברסיטה האסלאמית במהלך מבצע “שומר החומות”
(דף הפייסבוק של האוניברסיטה האסלאמית בעזה, 16 במאי 2021)
- האוניברסיטה האסלאמית בעזה מגדירה את עצמה כמוסד עצמאי הנמצא תחת פיקוח משרד ההשכלה הגבוהה של הרשות הפלסטינית. אולם בפועל זהו מוסד אקדמי בעל זהות אסלאמית רדיקלית, הנשלט, מאז הקמתו, ע”י חמאס ופיקוח המשרד להשכלה גבוהה עליו הינו “על הנייר” בלבד.
- במשך שנות קיומה של האוניברסיטה הצטבר מידע רב אודות פעילות שמקיימת חמאס בין כתלי האוניברסיטה בתחום האידאולוגי הפוליטי והצבאי: בכירי חמאס, כולל בכירי הזרוע הצבאית-טרוריסטית ואלזבדה ביניהם, מילאו וממלאים תפקידי הוראה ומנהל באוניברסיטה; סטודנטים שלמדו באוניברסיטה גויסו לשורות הזרוע הצבאית של חמאס והיו מעורבים בפעילות טרור ובכלל זה פיגועי התאבדות; מתקני האוניברסיטה נוצלו לפיתוח אמצעי לחימה ולאחסון כלי נשק; במהלך השתלטות חמאס על הרצועה (2007) התחוללו עימותים אלימים בין פעילי חמאס, שהפכו את שטח האוניברסיטה למתחם צבאי, לבין פעילי פתח; במהלך מבצע “עופרת יצוקה” תקף חיל האוויר הישראלי את מרכז פיתוח אמצעי הלחימה של חמאס, שהיה ממוקם בבניין המעבדות בפקולטה למדעים של האוניברסיטה (29 בדצמבר 2008).
- על פי מידע מודיעיני, שנחשף בזמנו במסגרת המענה שכתב מרכז המידע לדו”ח גולדסטון[4], קיימו גדודי עז אלדין אלקסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, פעילות ענפה בין כתלי האוניברסיטה. פעילות זו כללה גם ניצול מעבדות האוניברסיטה לפיתוח וייצור אמצעי לחימה, לרבות פיתוח רקטות ארוכות טווח, תוך שימוש בסטודנטים ובמרצים כמוקדי ידע. סטודנטים, שהיו מעורבים בייצור אמצעי לחימה, נשלחו ע”י חמאס להשתלמויות באיראן, בסוריה ובלבנון. באוניברסיטה אוחסנו מתקנים ואמצעי לחימה והתקיימו בה פגישות חשאיות של פעילים צבאיים. סטודנטים רבים גויסו לשורות גדודי עז אלדין אלקסאם ונטלו חלק בפעילות צבאית-טרוריסטית, כולל ביצוע פיגועי התאבדות.
- סטודנטים רבים הלומדים באוניברסיטה האסלאמית, אשר חשופים לאינדוקטרינציה אסלאמית רדיקלית של תנועת חמאס, מתגייסים במהלך לימודיהם או לאחריהם לשורות חמאס והזרוע הצבאית שלה. רבים מפעילי תנועת חמאס, ובהם גם מייסדי התנועה ובכיריה, היו ועודם פעילים באוניברסיטה האסלאמית ברצועה. חלקם במשרות ניהוליות, חלקם בתפקידי הוראה וחלקם היו פעילים באגודת הסטודנטים. כמה מהפעילים הללו נהרגו ברבות השנים במהלך פעילות טרור או ע”י ישראל בסיכולים ממוקדים בשל מעורבותם בפעולות הטרור של חמאס.

מימין: כרזה ובה ,תמונה של מחמד אלצ’יף מימיו כסטודנט באוניברסיטה מונפת ע”י רעולי פנים במהלך טקס הוקרה לסטודנטים מצטיינים באוניברסיטה האסלאמית (Youtube, 11 במאי 2015). משמאל: מחמד אלצ’יף (מסומן בעיגול) מחלק שוקולד להורים של בוגרי האוניברסיטה האסלאמית במהלך טקס הענקת התארים בשנת 1985. בתמונה הוא נראה יחד עם סאמי אבו זהרי, דובר חמאס לשעבר, שפרסם את התמונה (nesannews.org, 4 במאי 2015)
- האוניברסיטה האסלאמית נהנית מסיוע ארוך שנים של האיחוד האירופי, המתבטא בשילוב האוניברסיטה בפרויקטים הממומנים ע”י האיחוד ובחילופי סטודנטים ואנשי אקדמיה. זאת, למרות שהאיחוד האירופי הכריז על חמאס כארגון טרור. סיוע האיחוד האירופי לאוניברסיטה האסלאמית ברצועה הינו חלק מהסיוע המועבר ל”פלסטין” (קרי, לרשות הפלסטינית) באמצעות נציג האיחוד היושב בראמאללה, הגם שהאיחוד האירופי מודע לכך, שאין לרשות הפלסטינית השפעה ממשית על הנעשה בין כתלי האוניברסיטה האסלאמית בעזה.
[1] להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ-10 בספטמבר 2020: "האוניברסיטה האסלאמית ברצועת עזה, המהווה מעוז מובהק של חמאס, נהנית מסיוע ארוך שנים של האיחוד האירופי". ↑
[2] על פי הכתוב יתכן שאלזבדה לא היה המהנדס היחיד מהאוניברסיטה שנהרג במהלך מבצע "שומר החומות". ↑
[3] ראו פרסום מרכז המידע מ-10 בספטמבר 2020: "האוניברסיטה האסלאמית ברצועת עזה, המהווה מעוז מובהק של חמאס, נהנית מסיוע ארוך שנים של האיחוד האירופי". ↑
[4] ראו פרסום מרכז המידע למודיעין ולטרור מ-14 במרץ 2010: "התנהלות חמאס ואופיו של איום הטרור מרצועת עזה, בחינת תכני דו"ח גולדסטון לעומת הממצאים העובדתיים" (כרך ב' עמוד 245). להלן: מענה מרכז המידע לדו"ח גולדסטון. ↑