כללי
- מאז הקמתו מייחס חזבאללה חשיבות רבה לפעילות בקרב בני הנוער השיעי בלבנון, שנועדה להכשיר את הדור הצעיר לגיוסם לשורות הארגון. הפעילות בקרב הנוער משתלבת במגוון שירותים מעין מדינתיים, שחזבאללה מעניק לאוכלוסייה השיעית בקרבה הוא בונה “מדינה בתוך מדינה”. פעילות חזבאללה בקרב הדור הצעיר מתבצעת באמצעות שורת מוסדות וגופים: שתי רשתות חינוך הפועלות בקרב האוכלוסייה השיעית (גני ילדים, בתי ספר יסודיים, חטיבות ביניים); “גיוס החינוך”, גוף העוסק באינדוקטרינציה של התלמידים הלומדים במערכות החינוך הלבנוניות (כולל האוניברסיטאות); צופי האמאם אלמהדי, תנועת הנוער של חזבאללה ו”גיוס הספורט” גוף המקדם פעילות ספורטיבית ענפה באמצעותה מתבצעת אינדוקטרינציה של הצעירים.
“גיוס הספורט” עוסק בהקמת קבוצות ספורט וייזום אירועי ספורט מטעם חזבאללה בריכוזי האוכלוסייה השיעית. “גיוס הספורט” שם את הדגש על משחקי כדורגל בשל הפופולריות הרבה שלהם. כמו כן מקדם “גיוס הספורט” ענפי ספורט המשפרים את מיומנויות הצעירים העתידים להתגייס לשורות חזבאללה (אומנויות הלחימה, ריצה, ירי). כמחצית מתחרויות הספורט מתקיימות במועדים בעלי משמעות סמלית לחזבאללה (יום נסיגת צה”ל, יום השהיד וכו’). תחרויות הספורט מנוצלות להאדרת שהידים של חזבאללה, שעל שמם נקראים קבוצות ומתקני ספורט. חאג’ ג’האד עטיה, העומד בראש “גיוס הספורט” התבטא בהקשר לכך, כי חזבאללה תופס את הספורט כאמצעי להטמעת ערכי הארגון בקרב הצעירים ולמשיכת הנוער לשורותיו, לנוכח הזיקה שבין הספורט לבין התחום הצבאי-ג’האדי (ג’האד עטיה בראיון לערוץ אלמנאר, 6 בינואר 2015).

אירוע של אומנויות הלחימה, שהוקדש ל”שהידים של ההגנה המקודשת” (השם שהעניק חזבאללה לחללי הארגון בסוריה). האירוע נערך באולם מועדון הספורט אבו אלפצ’ל” (דמות חשובה בשיעה), בעיירה ברג’ קלאויה, שבדרום לבנון. במהלך טקס חלוקת המדליות הוצגו תמונותיהם של ח’מיני, מחולל המהפכה האסלאמית באיראן (מימין) ושל עלי ח’אמנא’י, מנהיג איראן (משמאל), שתי דמויות שמהן שואב חזבאללה את הלגיטימציה לפעילותו[1].
מימין: קבוצת כדורגל הקרויה על שם שהיד חזבאללה, שדמותו מופיעה על מדי הקבוצה. ברקע מופיעה הכתובת: טורניר השהיד המפקד אלחאג’ עמאד(?)… (עמוד הפייסבוק של העיירה טיר דבא בדרום לבנון, 9 ביולי 2016). משמאל: תמונה מטורניר פינג-פונג בשם “השהידים של הדרך לירושלים”, שנערך ב- 4 במרץ 2018 בעיירה בריקע שבדרום לבנון. ברקע מופיעה כרזה עליה ארון מתים עטוף בדגל חזבאללה.
- ככל הידוע לנו לא הכריזה ארה”ב על “גיוס הספורט” כעל ישות טרוריסטית ולא הטילה סנקציות כלשהן על גוף זה. זאת, למרות שהמדובר במוסד של חזבאללה המקדם פעילות ספורטיבית שמנוצלת לאינדוקטרינציה של צעירים לקראת גיוסם לשורות הארגון. בנוסף לכך, מחמד פניש, שר החינוך והספורט בממשלת לבנון, לא הוכלל ברשימת הסנקציות למרות היותו פעיל בכיר בחזבאללה ולמרות, שמשרדו מעניק חסות לפעילות הספורט של חזבאללה.
מחמד פניש, שר הנוער והספורט (במרכז) מקבל מגן הוקרה מ”גיוס הספורט” בגזרת אלזהראני, בטקס פתיחת פעילויות הקיץ של “גיוס הספורט” (אתר אלסכסכיה, יוני 2019).
מבנה העבודה[2]
- עבודה זאת כוללת את הפרקים הבאים:
- הבסיס הרעיוני לעיסוק בספורט.
- מאפייני פעילות “גיוס הספורט”.
- הספורט כמכשיר אינדוקטרינציה בידי חזבאללה.
- מקורות המימון של הפעילות הספורטיבית.
- העתקת המודל הלבנוני ע”י איראן לארגוני חסות נוספים.
- נספח: פרסומים של מרכז המידע אודות התשתית האזרחית של חזבאללה.
[1] ראו פרסום מרכז המידע מ-20 ביוני 2018: "אגודת צופי האמאם אלמהדי: תנועת הנוער של חזבאללה המכשירה דורות של בני נוער חדורי תודעה שיעית רדיקלית מבית מדרשה של איראן, המצטרפים לחזבאללה ולוחמים בשורותיו נגד ישראל". ↑
[2] מרכז המידע למודיעין ולטרור מודה למרכז עלמא שבגליל על העברת מידע, שסייע לכתיבת מסמך זה. ↑