עיקרים
- על רקע הלחימה הנמשכת בגבול ישראל-לבנון, נמשכים גילויי ביקורת בקרב גורמים שונים נגד חזבאללה. בדברי הביקורת עולות מספר טענות נגד חזבאללה, ביניהן הטענה שהארגון גרר את לבנון למלחמה מיותרת, שאינה משרתת את האינטרסים הלאומיים של המדינה אשר מכבידה על מצבה הקשה ממילא של לבנון; חזבאללה משרת את האינטרסים של המשטר האיראני ולא של לבנון; הארגון אינו “מגן לבנון”, כפי שהוא מציג את עצמו, אלא מדרדר את המדינה אל התהום נוכח המשבר הכלכלי והפוליטי החמור השורר בה. חלק ממבקרי הארגון מביעים עמדה, לפיה הפתרון היחיד למצב הנוכחי הוא יישום החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו”ם הקוראת להרחקת הארגון מדרום לבנון ופריסת כוחות צבא לבנון בשטח.
- הביקורת נשמעת בעיקר מפי קומץ אנשי ציבור ופוליטיקאים, נוצרים ברובם המשמשים אופוזיציה לחזבאללה, ומפי מספר מועט של תושבי לבנון, בעיקר תושבי הדרום הנוצרים, שהינם הנפגעים העיקריים במלחמה. כמו כן משמיעים ביקורת מספר גולשים ברשתות החברתיות. גילויי ביקורת מועטים מגיעים גם אל המרחב הציבורי באמצעות שלטי חוצות או עימותים גלויים. [1] יש לציין כי ברוב המקרים מסתפקים המוחים לבטא את מחאתם בכתב, בעיקר ברשתות החברתיות, או בעל פה. חלקם נזהרים מאד בדברי הביקורת שהם משמיעים מכיוון שהם חוששים מתגובת נגד של חזבאללה העלולה אף לסכן את חייהם. יש לציין שלפי שעה כמעט ולא ניכרים סימנים למחאה מאורגנת כלשהי של קבוצות אזרחים ויציאה למחאה פומבית כלשהי.
ביקורת מצד גורמים פוליטיים
- מקרב גורמים מדיניים בלבנון מושמעת הביקורת בעיקר מהצד הנוצרי של המפה הפוליטית המהווה אופוזיציה לחזבאללה. המבקרים ממשיכים להאשים את חזבאללה בגרירת לבנון למלחמה אשר אינה מועילה כלל ורק פוגעת בתושבים. הם מותחים ביקורת על מעורבות איראן בלבנון, וקוראים ליישום החלטות מועצת הביטחון של האו”ם בגבול לבנון-ישראל. כמו כן, חלקם הלינו על בזבוז והפסד הכספים הנגרם למדינה. הודעת נג’יב מיקאתי, ראש ממשלת המעבר בלבנון, כי ממשלתו מתחייבת לפצות כל אזרח שנפגע מתקיפות צה”ל, גררה גם היא ביקורת קשה מצד המפלגות הנוצריות, על כך שחזבאללה גורר את המדינה, הנמצאת במשבר כלכלי חמור, להוצאות מיותרות.
- וליד ג’נבלאט, שעמד עד לאחרונה בראש המפלגה הסוציאליסטית הפרוגרסיבית, ובנו תימור, שהחליף אותו, מאמצים גישה המתנגדת להיגררות לבנון למלחמה עם ישראל, אך יחד עם זאת הם נמנעים לפי שעה להפנות ביקורת ישירה כלפי חזבאללה. על עמדה זו שהם נוקטים נמתחה ביקורת בקרב הציבור בלבנון בטענה כי הם פועלים מתוך אינטרסים אישיים צרים. ג’וזיף אבו פאצ’ל, עיתונאי, עורך-דין ופרשן פוליטי, ציין כי ג’נבלאט הוא פוליטיקאי, שפועל למען האינטרס האישי שלו ולכן הוא נוטה “ליישר קו” עם חזבאללה (אלנשרה, 15 בפברואר 2024; אלג’דיד, 27 באפריל 2024).
- באשר לביקורת מצד גורמים שיעיים, נראה כי לפי שעה מצליח חזבאללה לדכא כל גורם שיעי המתנגד לו. גם תנועת תחרר (שחרור), תנועת אופוזיציה שיעית המתנגדת לחזבאללה שהוקמה לאחרונה, עדיין לא מגובשת דיה כדי להוות אופוזיציה שיעית לחזבאללה והיא ככל הנראה דוכאה על-ידי הארגון (אלכלמה אונליין, 2 במאי 2024).
- להלן מספר ביטויי ביקורת מצד גורמים נוצרים:
קריאה ליישום החלטות מועצת הביטחון
- ב-27 באפריל 2024, ערך סמיר ג’עגע, יו”ר מפלגת הכוחות הלבנוניים, כינוס אליו הזמין גם גורמי אופוזיציה כדי לגבש עמדה משותפת לגבי המצב בלבנון. בכינוס, שהתקיים תחת הכותרת “[החלטה] 1701 למען הגנת לבנון”, מתח ג’עג’ע ביקורת קשה על חזבאללה בציינו שחזבאללה החל לבצע פעולות צבאיות תחת מסווה תמיכה ברצועת עזה מבלי ליידע את ממשלת לבנון, וכי כל המתרחש בדרום לבנון כלל אינו מועיל לרצועת עזה. הוא הדגיש בדבריו, כי לשום גורם בלבנון אין זכות להכניס את העם הלבנוני למצב מלחמה חוץ מאשר לממשלת לבנון, וכי תושבי דרום לבנון משלמים את מחיר נוכחותה של זרוע צבאית איראנית על גבול ישראל. ג’עג’ע האשים את חזבאללה בניהול מדינה בתוך מדינה. למרות שציין שהוא מקווה כי הם יכבשו את תל אביב, הוא הוסיף כי חזבאללה אינו מסוגל להגן על לבנון וכי הפתרון למצב הנוכחי הוא יישום החלטת האו”ם 1701, שתכליתה נסיגת כוחות חזבאללה מדרום לבנון והתפרסות צבא לבנון בשטח (אלנשרה, 27 באפריל 2024; Newsgate, 28 באפריל 2024; Sawt Beirut International, 27 באפריל 2024).
כינוס האופוזיציה לחזבאללה תחת הכותרת “[החלטה] 1701 למען הגנת לבנון” (Newsgate, 28 באפריל 2024)
- סאמי אלג’מיל, יו”ר מפלגת הפלנגות, ציין שיש צורך להשקיע מאמצים בינלאומיים כדי שלבנון תצא מהמצב הנוכחי בו היא שרויה וכי הבעיה בלבנון אינה מקומית ולכן יש צורך בפתרונות בינלאומיים. אלג’מיל הדגיש את הצורך שהקהילה הבינלאומית תפעיל לחץ ליישום ההחלטות הבינלאומיות, ובראשן 1701 ו-1559,[2] שלפיה המיליציות החמושות (חזבאללה), צריכות להתפרק מנשקן (Kon Mowaten, 3 באפריל 2024). אלג’מיל גם ציין, כי יש לפרוס את כוחות צבא לבנון ולאפשר לו לדאוג לביטחון לאורך הגבול (אתר הפלנגות, 5 באפריל 2024).
המלחמה משרתת את האינטרס הישראלי
- ג’בראן באסיל, יו”ר הזרם הלאומי החופשי בפרלמנט הלבנוני, ציין בנאום שנשא בג׳ביל, כי הוא איננו יודע כיצד ניתן לנצח את ישראל כשלבנון מתמוטטת, המצב הכלכלי גרוע, מוסדות השלטון מתפוררים והאחדות הלאומית מאוימת. הוא ציין כי כל תושבי לבנון אינם מעוניינים במלחמה וגם ארה”ב ואיראן אינן מעוניינות בה, וכי מי שמעוניינת במלחמה היא ממשלת ישראל ואין סיבה לאפשר לה להרוג ולהרוס. הוא הדגיש כי הוא לא יכול להבין מצב של ניהול מלחמות שלא לטובת לבנון (חשבון X של ג’בראן באסיל, 6 באפריל 2024 , סוכנות הידיעות הלבנונית, 6 באפריל 2024). פרשנים העריכו כי באסיל מנסה לרצות את המחנה הנוצרי (אליו הוא משתייך) באמצעות ביקורת רפה נגד חזבאללה, אך במקביל הוא נזהר שלא להכעיס את חזבאללה, מאחר שהוא מעונין שהארגון יתמוך במועמדותו לנשיאות (ערוץ היוטיוב LEBANESE SURVIVOR, 30 באפריל 2024).
ביקורת על בזבוז הכספים
- נדים אלג’מיל, חבר הפרלמנט הלבנוני מטעם מפלגת הפלנגות, הביע תרעומת על כך שהמדינה נאלצת לשלם פיצויים לתושבים בשל ההרס שחזבאללה מביא על המדינה בעקבות הצטרפותו למלחמה נגד ישראל (Sawt Beirut International, 22 במרץ 2024). בהתבטאות נוספת בהקשר זה, ציין אלג’מיל כי המדינה לא אמורה לפצות על נזקים שנגרמו מהרפתקאות אליהן גרר חזבאללה את לבנון וכי המדינה לא חייבת לפצות על הרס שגרם חזבאללה (חשבון X של נדים אלג’מיל, 24 במרץ 2024). גם מפלגת הכוחות הלבנונים של סמיר ג’עג’ע פרסמה הודעה בה ציינה, כי מאחר שחזבאללה הכריז על מלחמה, הוא זה שצריך לשאת באחריות מול משפחות הקורבנות ומול מי שבתיהם נהרסו וכי אין לממשלה זכות לשלם מכיסם של הלבנונים את “החשבונית של מלחמות איראן והזרוע שלה בלבנון” (חשבון X של הכוחות הלבנוניים, 22 במרץ 2024).
- ב-1 במאי 2024, פרסמה הלשכה המדינית של הפלנגות הודעה, בה צוין כי “החשבונית שעל לבנון לשלם בשל המלחמה גדולה ממה שהיא יכולה לשאת” מבחינת מספר הקורבנות, הנזק החומרי והמוראלי. בהודעה צוין כי תושבי לבנון וממשלת לבנון אינם מעוניינים במלחמה זו וכי חזבאללה מוביל את המדינה לאובדן שליטה (סוכנות הידיעות הלבנונית, 1 במאי 2024).
ביקורת ברשתות החברתיות ובכלי התקשורת
רשתות חברתיות
- נראה שברשתות החברתיות נשמעת ביקורת קצת יותר נוקבת מאשר התבטאויות בעל פה ובכלי התקשורת. רבים מעלים כרזות וקריקטורות בגנות חזבאללה. יצוין כי ברשתות החברתיות גם הובעה ביקורת חריפה על כוונות ממשל לבנון לפצות את הנפגעים באירועים בדרום לבנון.
- ארגון מורדי לבנון (תנט’ים ת’ואר לבנאן), קבוצת האופוזיציה שלה כ-8,500 עוקבים בחשבון X, העלתה פוסטים רבים בהם שמחה לאיד על מות פעילי חזבאללה במלחמה. בפוסט מ-7 במאי 2024, הובעה שביעות רצון מכניסת כוחות צה”ל לרפיח ותקווה להתמוטטות חמאס ברצועת עזה. בפוסט נכתב: “הצבא הישראלי הכריז על שליטה מלאה על מעבר רפיח וציר פילדלפי וסגירת הגבול בין מצרים לעזה. חוסלה תנועת חמאס”. בסוף המשפט צורף אימוג’י של פרצוף מחייך (“סמיילי”). נראה שהשמחה הובעה לאור זאת שגורמי האופוזיציה בלבנון צופים כי הפסקת הלחימה ברצועת עזה תביא לסיום המלחמה בדרום לבנון וכי חמאס אחראית, לצד חזבאללה, להיגררות לבנון למלחמה (חשבון X תנט’ים ת’ואר לבנאן, 7 במאי 2024).
קבוצת האופוזיציה, ארגון מורדי לבנון מייחלת להתמוטטות שלטון חמאס ברצועת עזה
(חשבון X תנט’ים ת’ואר לבנאן, 7 במאי 2024)
- חסאם ג’נדי, שלו כ-86,200 עוקבים בחשבון X, התבטא בחריפות נגד חזבאללה וציין: “אני לבנוני ונשאר [בלבנון] ואתם טרוריסטים שהולכים [ממנה]”. הוא צירף תמונות בהן נראים פעיל חזבאללה המסיר את דגל לבנון ותולה את דגל הארגון, פעילי חזבאללה יורים ברחובות לבנון ותמונת חסן נצראללה, מזכ”ל הארגון, מציץ מהבונקר בו הוא מסתתר בעוד ההרס מסביב נגלה לעין (חשבון X של חסאם ג’נדי, 7 במאי 2024).
תמונת הקולאז’ שפרסם חסאם ג’נדי (חשבון X של חסאם ג’נדי, 7 במאי 2024)
- פאדי ע’סן (Fadi Ghosn), שלו כעשרת אלפים עוקבים ברשת X, ציין על רקע סרטון המתעד מראות הרס בדרום לבנון: “זוהי לבנון, לא עזה, היכן שנמצאת המפלגה האיראנית [כינוי גנאי לחזבאללה]. נשאלת השאלה: מדוע הוטל איפול תקשורתי [על אזור דרום לבנון], כל עוד המפלגה האיראנית [טוענת שהיא] מנצחת?” (חשבון X של פאדי ע’סן, 30 באפריל 2024).
ההרס בדרום לבנון (חשבון X של פאדי ע’סן, 30 באפריל 2024)
- ריימונד חכים (Raymond Hakim), פעיל למען יישום החלטה 1701, שלו כ-87 אלף עוקבים ברשת X, פרסם כרזה, בה נראית רגל אדם נעולה מגף המייצגת את לבנון הדורכת על נחש, המייצג את איראן, שנכרך סביב המגף והוא מאוים באמצעות סכין. חכים הוסיף כיתוב לכרזה: “מערכות יחסים רעילות ראויות רק לגדיעה. זהו פשע לנהוג באדיבות כלפי נחש”. הוא הפנה גם שאלה לגולשים: “האם אתה מסכים עמי?” (חשבון X של Raymond Hakim, 27 באפריל 2024).
כרזת הנחש שפרסם ריימונד חכים
(חשבון X של Raymond Hakim, 27 באפריל 2024)
- טוני בולס (Tony Bouloss), עיתונאי נוצרי-לבנוני המתנגד לחזבאללה, אשר לו כ-66 אלף עוקבים, העלה ברשת X מספר שאלות רטוריות, שמהן נובעת ביקורת קשה על חזבאללה, אשר לדבריו מוביל את לבנון למצב של סף מלחמה. בין השאלות: מי אמר לחזבאללה שהלבנונים מסכימים שייעשה שימוש בלבנון במלחמות האזוריות של איראן? באיזו זכות ובהתאם לאיזו חוקה מצהיר נעים קאסם [סמזכ”ל חזבאללה], שהוא מוכן למלחמה עם ישראל?” בנוסף, ציין בולס, כי חזבאללה הוא כוח כיבוש איראני בלבנון, העושה שימוש בעם הלבנוני כדלק עבור מלחמותיו, שמטרתן הינה יצוא המהפכה הח’מינית לעולם הערבי (חשבון X של Tony Bouloss, 26 באפריל 2024).
- נוצרי לבנוני המכונה “חניבעל” עם כמאתיים עוקבים ברשת X, פרסם תמונה ערוכה של כרזת אבל שנוהג חזבאללה לפרסם על ההרוגים שלו ובמקום תמונת ההרוג שם תמונת ראש כלב לבוש במדי הארגון, ותחתיו הכיתוב “כלב בן כלב – סיד חסן [נצראללה]” (חשבון X של חניבעל, 17 באפריל 2024).
הודעת האבל הערוכה עם הכיתוב: “כלב בן כלב – סיד חסן [נצראללה]”
(חשבון X של חניבעל, 17 במאי 2024)
- כארמן ג’וח’דר (Carmen Joukhadar), עיתונאית לבנונית ופעילה חברתית שלה 15.6 אלף עוקבים ברשת X, העלתה קריקטורה, שבה נשאל הציבור “מי רוצה מלחמה עם ישראל?!” ואף אחד לא מצביע. בחלק התחתון אותה דמות שואלת: “מי רוצה מלחמת אזרחים?” וכולם מצביעים בשמחה (חשבון X של Carmen Joukhadar, 9 באפריל 2024).
קריקטורה המתארת את ההתנגדות של הלבנונים למלחמה עם ישראל
(חשבון X של Carmen Joukhadar, 9 באפריל 2024)
- דאנא קיריאקוס (dana kyriakos), פעילה פוליטית המתנגדת לחזבאללה, התרעמה בחשבון ה-X שלה (14,400 עוקבים) על כך שנג’יב מיקאתי, ראש ממשלת המעבר של לבנון, מבטיח פיצויים למשפחות הקורבנות בדרום, בעוד שקורבנות פיצוץ נמל בירות באוגוסט 2020 עוד לא קיבלו פיצוי, והוסיפה: “לא ביקשנו להילחם על עזה מההתחלה, אנחנו אומרים שלבנון לא רוצה מלחמה, ואתה [מיקאתי] לא זזת ולא פתחת את הפה שלך! למשפחת כל קורבן שנהרג בפיצוץ הנמל לא תיתן 20,000 דולר?” (חשבון X של דאנא קיריאקוס, 20 במרץ 2024).
כלי תקשורת לבנוניים
- אתר החדשות הלבנוני, ג’נוביה, המתנגד לחזבאללה, פרסם כתבה בה נטען כי חזבאללה מטביע את לבנון בבוץ בעקבות תמיכת הארגון באיראן וברצועת עזה. לטענת האתר, המלחמה הופכת “אינסופית” ובעקבות זאת ישראל מרחיבה את תקיפותיה לעומק לבנון. האתר ציין כי לאחר שישה חודשי מלחמה, חזבאללה עדיין “נשאר על העץ” ומשלם בקורבנות ובנכסים. יחד עם זאת, להערכת האתר, המלחמה לא תתקדם ולא תהפוך למלחמה נרחבת נגד ארה”ב וישראל (ג’נוביה, 7 באפריל 2024).
- כארן בסתאני Karen Boustany)),[3] הביעה בריאיון את התנגדותה להצטרפות לבנון למעגל הלחימה נגד ישראל תוך הפניית ביקורת נוקבת כלפי חזבאללה. בראיון היא תהתה מדוע לבנון נכנסת למלחמה לא לה כשלבנון כבר במצב של קריסה. היא הדגישה כי עיראק, תימן, סוריה ולבנון הן המדינות היחידות שמשתתפות בלחימה, והסיבה לכך היא שבמדינות אלה פועלות שלוחות של איראן, הנשמעות לה. היא תהתה אם חזבאללה מכיר מקרה שבו מישהו תקף את ישראל והרוויח מכך. בסתאני ציינה, כי הנזק לענף החקלאות בלבד בדרום לבנון נאמד בכ-2.5 מיליארד דולרים וכי ישנם גם הרוגים. לדבריה, יש להשיב על השאלה הפשוטה: “מה אנחנו מרוויחים מכך? מה יצא לנו מהמלחמה בדרך לירושלים ומה הרווחנו ממנה?” (ערוץ MTV, כפי שפורסם בחשבון טיקטוק של manar melhm, 4 באפריל 2024).
כארן בסתאני (ערוץ MTV, כפי שפורסם בחשבון טיקטוק של manar melhm, 4 באפריל 2024)
- יצוין המקרה של ד”ר מכרם רבאח, ההיסטוריון וחוקר מדע המדינה באוניברסיטת בירות, אשר אמר בראיון, כי חזבאללה אינו “מגן הלבנונים”, אלא חבורה של סוחרי הסם קפטגון, שגוררים את לבנון כולה למלחמה עם ישראל, מלחמה שאין לה שום קשר ללבנון. לדבריו, חזבאללה מוביל להרס לבנון וכי הוא זה שהחל בלחימה ב-8 באוקטובר 2023, ולכן כל תקיפה בתגובה מצד ישראל נחשבת מוצדקת מבחינת החוק הבינלאומי. הוא הוסיף כי הוא אינו פוחד לדבר נגד הארגון, למרות שחזבאללה משתמש ברשויות המבצעת והשופטת נגד מי שמביע את דעתו בחופשיות בלבנון. לאחר הריאיון, נעצר מכרם רבאח על-ידי מנגנון הביטחון הכללי של לבנון באשמת שיתוף פעולה עם ישראל והוא שוחרר לאחר כשלוש שעות חקירה. אירוע החקירה עורר ביקורת בלבנון, בטענה כי חזבאללה פועל לסתימת פיות העם הלבנוני (אלחרה, אלחדת’ ו-24.ae, 20 במרץ 2024).
מכרם רבאח, חוקר מדע המדינה הלבנוני (24.ae, 20 במרץ 2024)
ביטויי ביקורת בדרום לבנון
- על-פי אתר האינטרנט הלבנוני, אלג’נוביה, בעקבות המלחמה, החמירו היחסים בין חזבאללה לתושבים בכפרים ובעיירות בדרום לבנון, בעיקר אלה שאינם מזוהים עם חזבאללה ואמל (הכפרים והעיירות הנוצריים), זאת לאור הרס הבתים ועקירת התושבים מהאזור. התושבים מאשימים את חזבאללה על כך שהוא תוקף את ישראל ממרחבי יישוביהם וחושף אותם למתקפות נגד. מקור שעוקב אחר הנושא מסר לאתר, כי הדאגה של תושבי הכפרים והעיירות מתרחבת וגוברת על רקע המצב, וכי הם זקוקים להבטחה כי יקבלו פיצויים על הנזקים שנגרמו להם, אחרת המתיחות תגבר והיא עלולה להוביל לעימות גלוי בשטח או בזירה התקשורתית (אלג’נוביה, 2 במאי 2024).
- אחת הדוגמאות לכך היא העיירה הנוצרית רמיש, שבדרום לבנון, שם בולטים גילויי הביקורת נגד חזבאללה, אשר פעיליו עושים שימוש בשטחי הכפר לתקיפות נגד ישראל. אחד התושבים שהתראיין ציין: “ישראל היא האויבת שלנו, אך איננו מעוניינים שבתינו ייהרסו וילדינו ייהרגו בשל פעולות חסרות אחריות [של חזבאללה]”. תושב נוסף אמר: “אנו, ברמיש, איננו מעוניינים שאף אחד יחשוף אותנו לסכנה. יש לי עשרה פועלים סורים שעובדים בחקלאות והם ברחו. מי יפצה אותי על כך? מה שמעניין אותם [את חזבאללה] זה להילחם בישראל, אבל לא אכפת להם מהשלכות המלחמה. עזבתי למשך חודש, אבל אין לנו כסף והמדינה או חזבאללה לא דואגים לשום דבר [עבור המפונים]”. תושב נוסף ציין כי החיים ברמיש בלתי אפשריים בצל המלחמה. תושבת העיירה הדגישה כי הם מצפים שהמדינה וצבא לבנון יספקו להם הגנה (אלחדת’, 30 במרץ 2024).
תושב רמיש: “איננו מעוניינים שבתינו ייהרסו וילדינו ייהרגו בשל פעולות חסרות אחריות [של חזבאללה]” (אלחדת’, 30 במרץ 2024)
מימין: תושב רמיש טוען כי לחזבאללה לא אכפת מהשלכות המלחמה. משמאל: תושבת רמיש מדגישה כי היא מצפה שהמדינה וצבא לבנון יספקו הגנה לתושבים (אלחדת’, 30 במרץ 2024)
ביטויי ביקורת במרחב הציבורי
- מעט מאד מהביקורת על התנהלות חזבאללה פלש למרחב הציבורי. לפי שעה לא אותרו הפגנות או הבעות מחאה נרחבות אלא ביטויים מקומיים בלבד. להלן מספר דוגמאות:
- ראמי נעים (Rami Naim), עיתונאי לבנוני, פרסם בחשבון X שלו, שלו כ-2,600 עוקבים, שלטי חוצות שהוצבו בביירות ואשר נועדו לקדם קמפיין ברשתות החברתיות נגד המלחמה תחת ההאשטאג “לבנון לא רוצה מלחמה”. יצוין כי שלטי חוצות בעלי תוכן דומה החלו להופיע כבר בנובמבר 2023. על גבי שלטים נכתב: “כדי שהעבר לא יחזור על עצמו – #לבנון לא רוצה מלחמה” ו”ישום ההחלטות הבינלאומיות יחזק את היציבות – #לבנון לא רוצה מלחמה” (חשבון X של ראמי נעים, 21 באפריל 2024).
שלטי חוצות עליהם נכתב “כדי שהעבר לא יחזור על עצמו – #לבנון לא רוצה מלחמה”
(חשבון X של ראמי נעים, 21 באפריל 2024)
- באזור אלכרנתינא (Al-Karantina), בצפון-מזרח בירות, דווח על עימותים שפרצו בין פעילי חזבאללה לבין אזרחים נוצרים ככל הנראה, בשל הביקורת שנמתחה על חזבאללה. בסרטון שתיעד את האירוע, נראים עשרות פעילי חזבאללה רכובים על גבי אופנועים קוראים קריאות גנאי נגד הנוצרים. על-פי עדויות בשטח, הם גם יידו אבנים לעבר מכוניות בעלות סממנים נוצרים (חשבון X של תנט’ים ת’ואר לבנאן, 17 באפריל 2024). קבוצת האופוזיציה ארגון מורדי לבנון, שפרסמה את הסרטון, ציינה בפוסט, כי “בריוני חזבאללה משליכים אבנים על כל מכונית עם צלב בתוכה באזור אלכרנתינא וקוראים קריאות גנאי עדתיות ים מעליבות כלפי הנוצרים. איפה הצבא הלבנוני? הבחורים באזור נשבעו להרוג אותם” (חשבון X של תנט’ים ת’ואר לבנאן, 17 באפריל 2024).
התפרעות אנשי חזבאללה נגד נוצרים באזור אלכרנתינא בצפון-מזרח בירות
(חשבון X של תנט’ים ת’ואר לבנאן, 17 באפריל 2024)
[1] מחקר זה הינו המשך ועדכון למחקר של מרכז המידע מ-7 במרץ 2024: "גילויי ביקורת בקרב הציבור בלבנון על פעילות חזבאללה בגבול ישראל לבנון".
[2] החלטה 1559 של מועצת הביטחון של האו"ם התקבלה ב־2 בספטמבר 2004 וקראה לכיבוד העצמאות והריבונות של לבנון, סיום הנוכחות הצבאית הסורית במדינה, ופירוק המיליציות הפעילות בה, ובראשן חזבאללה. הנוכחות הצבאית של סוריה בלבנון הסתיימה ב-26 באפריל 2005.
[3] כארן בסתאני, היא אשת תקשורת לבנונית נוצרית, סופרת, אשת עסקים, במאית ומפיקה. הייתה מועמדת למושב מטעם המרונים בבחירות המקומיות בתמיכת מפלגת הכוחות הלבנונים של סמיר ג'עג'ע, הידועה בהתנגדותה לחזבאללה.