עיקרי המסמך
- פלסטינים מהכפר ביתא הציתו ב-14 באוגוסט 2021 סמל של מגן דוד, שבתוכו צלב קרס, סמוך למאחז אביתר שבשומרון (יוזכר, כי המשפחות שהקימו את המאחז פונו ממנו כבר בתחילת יולי 2021, אך במסגרת הסכם עם הממשלה הקרקע עודנה בשליטת הצבא – ומעמדה נבחן במנהל האזרחי).
- מדובר במיצג שהפלסטינים הכינו מבעוד מועד, הביאו לאזור ההפגנה והציתו אותו כחלק מפעילות “ההטרדות הליליות” במקום במחאה על הקמת המאחז, ולא בגחמה רגעית. יצוין, כי הרשות הפלסטינית ופתח התייצבו מאחורי אירועי המחאה ותמכו בהם, וכי הן נמנעו מלהתייחס ישירות למיצג. לרשתות החברתיות ולערוץ אלקודס של חמאס הועלו סרטונים משריפת צלב הקרס, שבהם ניתן לראות אנשים רבים, ביניהם גם ילדים , שאוחזים בלפידים בוערים סביב המיצג שעלה באש.
- ב-25 בספטמבר 2021 תיעדו חיילים ישראלים והעלו לרשתות החברתיות סרטון בו נראה דגל המפלגה הנאצית שהונף על חוטי חשמל בפאתי בית אומר, סמוך לחברון. כמה שעות לאחר מכן כוח מחטיבת כפיר בצה”ל הסיר את הדגל באמצעות ירי. יצוין כי אין זו הפעם הראשונה בה מונף בבית אומר דגל המפלגה הנאצית. ביולי 2014 תועדה הנפת דגל דומה .

מימין: הדגל שהונף (תיעוד ברשתות החברתיות, 25 בספטמבר 2021). משמאל: צלב קרס מתנוסס על דגל בבית בפאתי בית אומר (סוכנות תצפית, 6 ביולי 2014, צילום: אברהם וייס)
- ב-22 באוקטובר 2021 תועדו צלבי קרס מצויירים על גבי מחסומי ביטון בכביש חוארה (דרומית לשכם) (חשבון הטוויטר של צבי סוכות, 22 באוקטובר 2021).

צלבי קרס על מחסומי ביטון (חשבון הטוויטר של צבי סוכות,22 באוקטובר 2021)
- שבועות מספר קודם לכן, ב-29 יוני, 2021 התראיין ילד פלסטיני שהשתתף במחנה אימונים (מחנה קיץ בגרסה פלסטינית) של הג’האד האסלאמי בפלסטין ברצועת עזה לכתבה על המחנה בערוץ הטלוויזיה אלקדס אליום של הארגון, ובפנותו ליהודים אמר: “שאלנו את היטלר מדוע הוא השאיר חלק מכם בחיים. הוא עשה זאת כדי להראות לנו עד כמה אתם רשעים. אנחנו נגיע אליכם מתחת לאדמה כדי לזרוע אימה בלבבותיכם ומעל האדמה נקרע את גופותיכם לגזרים עם הרקטות שלנו. הימלטו אל המקלטים שלכם, אתם העכברים, אתם בני הנשים היהודיות”.

ילד במחנה הקיץ של הג’יהאד האיסלאמי בעזה: היטלר השאיר כמה מכם בחיים כדי להראות לנו כמה אתם רשעים (MEMRI, 29 ביוני 2021)[1]
לצפייה בסרטון
https://www.memri.org/tv/islamic-jihad-summer-camp-not-enjoy-play-sacrifice-tear-jews-bodies-rockets
- האירועים האלה מבטאים עמדות החוזרות על עצמן בהתייחסויות של גורמים פלסטיניים, כולל רשמיים, לנאציזם ולקשר בינו לבין היהודים והציונות. ככלל ניתן לזהות חמישה מרכיבים אנטישמיים בהקשר זה:
- השמצת היהודים – ניתן להבין את הנאצים, והיטלר בראשם (גם אם לא להצדיקם), שכן היהודים (האשכנזים) הם יצורים בלתי נסבלים מטבעם וכתוצאה מכך האירופים ניסו להיפטר מהיהודים שחיו בקרבם. היטלר לא הרג את כל היהודים, כדי שגם אלה שיבואו אחריו, ובכלל זה הפלסטינים, יוכלו להתוודע לרוע המובנה ביהודים ולהבין את מעשיו ואולי אף להצדיקם. אבו מאזן עצמו עושה לעתים שימוש חלקי במוטיב זה בנאומיו, בלי להתייחס במפורש לנאצים[2], והמוטיב הזה הופיע בעשור האחרון בחוברת לילדים היוצאת לאור ברשות הפלסטינית, ובפוסטים בדפי הפייסבוק הרשמיים של בתי ספר פלסטיניים המציגים את היטלר כדמות מופתית. בחלק מהמקרים, כמו במקרה האחרון בעזה, יש בהצגת מוטיב זה מעין קריאה לפלסטינים להשלים את המלאכה שהיטלר לא השלים. מסר זה מיועד בעיקר לקהלי יעד פלסטיניים, והוא מוצנע בתעמולה הפלסטינית כלפי קהלי יעד זרים.
- נאציפיקציה של ישראל – האופן בו נוהגת ישראל בפלסטינים זהה או לפחות דומה לדרך בה התייחסו הנאצים ליהודים. הציונות היא הנאציזם החדש (וגם האפרטהייד החדש), והפלסטינים הם הקורבנות החדשים. קורבנות הגזענות הנאצית הפכו לגזענים נאצים בעצמם. זהו המסר העולה מהאירוע למרגלות מאחז אביתר ומהתייחסויות רבות נוספות מפי בכירים פלסטינים ובתקשורת הפלסטינית. כך, ג’בריל רג’וב, בכיר פתח ואחד המועמדים הבולטים להחליף את אבו מאזן חוזר ומכנה את היהודים “הנאצים החדשים”. מסר זה מיועד בעיקר לקהל חיצוני, שאיננו מכיר את מאפייני המצב בשטח, וזוכה להדהוד מצד גורמי שמאל, בהם אנטישמיים, בעולם. מטרתו כפולה לפגוע בלגיטימיות קיומה של ישראל כמדינה יהודית ולהציב את הפלסטינים כקורבן החדש של הנאציזם בדמותו העדכנית כדי לגייס תמיכה בינלאומית.
- הציונות שיתפה פעולה עם הנאצים וסייעה להם להתבסס בשלטון ואף לבצע את השמדת היהודים, מתוך אמונה שבדרך זו תגרום להגירת יהודי אירופה לישראל כמפלט מהגורל הקשה המצפה להם אם לא יבחרו בדרך זו. טענה מעוותת זו היא תמצית עבודת הדוקטורט של אבו מאזן בנושא: “קשרים בין הנאציזם והציונות 1942-1935” וספרו “הפנים האחרות – הקשרים הסודיים בין הנאצים והנהגת התנועה הציונית” המבוסס על עבודת הדוקטורט, ומוטיב מרכזי בספרו “הציונות – התחלה וסוף”. על פי אבו מאזן, למרות ניסיונותיה הרבים של הציונות למנף את הנאציזם להגברת הנכונות של היהודים האשכנזים להגר לישראל מאמציה זכו להצלחה מועטה. מקורה של תזה זו, ככל הנראה, בתעמולה של רוסיה הקומוניסטית בשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת.
- ישראל עושה שימוש ציני בשואה ליצירת הצדקה לעמדותיה ולגיוס תמיכה בינלאומית. השואה של היהודים הייתה אמנם אירוע נורא, אבל ישראל מפריזה בתיאור ממדיה, ובכל מקרה לפלסטינים ולערבים לא היה חלק בשואה ולכן אין הצדקה לכך שהם ישלמו מחיר על כך ויסבלו מידי הציונים.
- הזדהות ישירה עם הנאצים באמצעות אימוץ סמלים נאציים דוגמת דגל צלב הקרס וההצדעה במועל יד. תופעות אלה אינן נפוצות, אך צצות מדי פעם מעל פני השטח. ברקע למוטיב זה יוזכר שיתוף הפעולה של המופתי חאג’ אמין אלחסיני עם הנאצים ועם היטלר עצמו, שאמנם מוצנעים בנרטיב הפלסטיני, אך אינם נושא לביקורת או לחרטה.
- קשה להעריך עד כמה נפוצות תפיסות אלה בחברה הפלסטינית ובחוגים הפוליטיים הפלסטיניים. ניסיונות לקרוא עליהן תגר, ולו מוגבל ביותר ,הם מועטים ביותר וזכו לתגובה חריפה (רכבו של פרופסור מחמד דג’אני דג’אני, שערך ביקור באושוויץ ב-2014, הוצת, האוניברסיטה התנערה ממעשיו והוא נאלץ לצאת לארה”ב לזמן מה), כששום גורם פוליטי לא נחלץ להגנתו. יצוין שארבעת המוטיבים עולים בקנה אחד עם ההסתה והאינדוקטרינציה לשנאת הציונים שמנהלים הרשות הפלסטינית ומרבית הארגונים הפלסטיניים, וכי כל האלמנטים תואמים את הגדרת האנטישמיות של ה-IHRA, הברית הבינלאומית לזיכרון השואה.
[1] כך למשל בנאום שנשא אבו מאזן בכינוס המועצה הלאומית הפלסטינית (30 באפריל 2018) ציין בחלק ארוך, שהוקדש למה שכינה "שיעור בהיסטוריה", כי באירופה שנאו את היהודים רק בשל הפעילות החברתית שלהם ועיסוקם בהלוואה בריבית ובבנקים. מוטיבים דומים הופיעו גם בנאום, שנשא בפתיחת דיוני המועצה המרכזית של אש"ף (14 בינואר 2018) אז טען, כי מדינת ישראל הינה פרויקט התיישבותי מערבי קולוניאליסטי, שמאחוריו עמדו מדינות נוצריות שונאות יהודים, שרצו להיפטר מנוכחותם במדינותיהם, ושנועד לזרוע פחד בקרב העולם הערבי ע"י המעצמות הקולוניאליסטיות. ↑
[2] ב-23 בפברואר 2020 בשעות הבוקר זיהו כוחות צה"ל שני פלסטינים שהתקרבו לגדר הביטחון בדרום רצועת עזה (ממזרח לח'אן יונס). השניים הניחו מטען חבלה סמוך לגדר. כוחות צה"ל ירו לעברם. אחד מחברי החוליה נהרג והשני נפצע באורח קשה ופונה על ידי הפלסטינים לרצועת עזה. (דובר צה"ל, 23 בפברואר 2020). אמצעי התקשורת הפלסטינים דיווחו, כי דחפור של צה"ל נכנס לשטח התקרית, העמיס את גופת המחבל והעביר אותה לשטח ישראל "בצורה מבזה" (שהאב, 23 בפברואר 2020; PALINFO, 23 בפברואר 2020; דף הפייסבוק של העיתונאי מת'נא אלנג'אר, 23 בפברואר 2020). מצה"ל נמסר, כי השימוש בדחפור נעשה מתוך חשש שהגופה נושאת מטענים שיופעלו מרחוק נגד חיילי צה"ל בעת פינוי הגופה. לדברי צה"ל היה הדחפור ממוגן והוא נכנס בחיפוי טנק וכוחות נוספים שאבטחו את איסוף הגופה (הארץ, 24 בפברואר 2020). פינוי הגופה היווה עילה למספר ימי הסלמה שיזם הג'האד האסלאמי בפלסטין. ↑