החלטת ממשלת לבנון על פירוק חזבאללה מנשקו – עמדות גורמי הכוח

ראש ממשלת לבנון בתום הישיבה (אלמיאדין, 5 באוגוסט 2025)

ראש ממשלת לבנון בתום הישיבה (אלמיאדין, 5 באוגוסט 2025)

ישיבת הממשלה על המסמך האמריקאי (צות בירות אינטרנשיונל, 7 באוגוסט 2025)

ישיבת הממשלה על המסמך האמריקאי (צות בירות אינטרנשיונל, 7 באוגוסט 2025)

רוכבי אופנוע עם דגלי חזבאללה בבעלבכ (Lebanon Debate, 8 באוגוסט 2025)

רוכבי אופנוע עם דגלי חזבאללה בבעלבכ (Lebanon Debate, 8 באוגוסט 2025)

שר המשפטים הלבנוני, עאדל נאצר (סקיי ניוז, 6 באוגוסט 2025)

שר המשפטים הלבנוני, עאדל נאצר (סקיי ניוז, 6 באוגוסט 2025)

קריקטורה של יאסר אחמד: נשק חזבאללה מושך את חזבאללה לתהום (היומון אלערב, 5 באוגוסט 2025)

קריקטורה של יאסר אחמד: נשק חזבאללה מושך את חזבאללה לתהום (היומון אלערב, 5 באוגוסט 2025)

עיקרים
  • ב-5 באוגוסט 2025, הורתה ממשלת לבנון לצבא להכין תוכנית לפירוק כל המיליציות החמושות, בהן חזבאללה, עד סוף השנה הנוכחית. יומיים לאחר מכן, אישרה הממשלה את העקרונות של מסמך הרעיונות של השליח האמריקאי המיוחד, תומאס בראק, שכולל לוח זמנים לפירוק הנשק. השרים מטעם חזבאללה ואמל נטשו את הישיבות לפני סיומן.
  • נשיא לבנון, ג’וזף עון, וראש הממשלה, נואף סלאם, הדגישו לאחר ישיבות הממשלה כי המדינה תיישם את מונופול המדינה על הנשק ותבטיח את ריבונותה על שטחה, על אף המשימה המורכבת.
  • בחזבאללה הבהירו כי הם יתעלמו מהחלטות הממשלה והזהירו כי אף אחד אינו יכול לפרק את נשק “ההתנגדות”. בכירי הארגון הבהירו כי אינם מוכנים לדון בסוגיית הנשק לפני שרשויות המדינה תפעלנה לסיום “התוקפנות הישראלית”. דווח כי בחזבאללה ובאמל שוקלים להפיל את הממשלה בהצבעה בפרלמנט.
  • תומכי חזבאללה קיימו הפגנות תמיכה במעוזי הארגון ברחבי המדינה, בעוד שמאמרים בתקשורת המזוהה עם חזבאללה האשימה את עון וסלאם כי הם פועלים בשירות ארה”ב וסעודיה.
  • מתנגדי חזבאללה במערכת הפוליטית בירכו על החלטת הממשלה לפרק את נשק חזבאללה והדגישו כי מדובר בהחלטה סופית ועל הארגון למלא אותה. הם הדגישו כי הנשק שבידי חזבאללה רק גרם נזקים ללבנון.
  • בכירים איראנים הביעו תמיכה בחזבאללה והתייחסו בביטול להחלטה על פירוק נשק הארגון. בתגובה, משרד החוץ הלבנוני גינה את ההתערבויות האיראניות בעניינים הפנים-לבנוניים ופוליטיקאים קראו לגירוש השגריר האיראני מבירות.
  • להערכתנו, הממשל הלבנוני ימשיך ללחוץ על חזבאללה, וישאף להמשיך בשיח עם הארגון, כדי שימלא את חלקו בהחלטת הממשלה ולהתפרק מנשקו, בעוד שצבא לבנון ימשיך לפעול ביחד עם יוניפי”ל כדי לפרק תשתיות של חזבאללה בדרום המדינה. עם זאת, חזבאללה יתקשה לשתף פעולה בשל השילוב שבין אידיאולוגיית “ההתנגדות” הבלתי מתפשרת מול ישראל, הציפייה לכספי השיקום מאיראן והחשש שמתנגדי הארגון ינצלו זאת כדי לתקוף את הקהילה השיעית בלבנון. בשל כך, גוברת הסבירות כי יתחילו עימותים פנימיים בתוך לבנון, שגם עלולים להידרדר לעימותים חמושים ולפגיעה בפוליטיקאים שמובילים את הקו התומך בפירוק נשק חזבאללה.
החלטות ממשלת לבנון
  • ב-5 באוגוסט 2025, התכנסה ממשלת לבנון, בהובלת הנשיא ג’וזף עון וראש הממשלה נואף סלאם, לדיון בסוגיית בלעדיות הנשק בידי המדינה.[1] הסעיף הראשון על סדר היום של הישיבה היה “השלמת הדיון על יישום ההצהרה הממשלתית בנוגע להרחבת ריבונות המדינה על כל שטחיה, על ידי כוחותיה בלבד, וההסדרים לסיום מעשי האיבה מחודש נובמבר 2024”, אולם כלי התקשורת בלבנון דיווחו כי הסוגיה נדחתה לסיום הישיבה (צות בירות אינטרנשיונל, 5 באוגוסט 2025).
  • בתום הישיבה, הודיע ראש הממשלה סלאם כי צבא לבנון הונחה להגיש לממשלה עד סוף חודש אוגוסט 2025 תוכנית ליישום הגבלת הנשק רק לידי המדינה עד סוף שנת 2025, וזאת בהתאם להסכם טאא’ף[2] והחלטה 1701. סלאם הדגיש כי ההחלטה מבוססת על קווי היסוד של הממשלה, לפיהם המדינה היא האחראית לביטחון ולהגנת הגבולות, ועל נאום ההשבעה של הנשיא עון מינואר 2025, וכן על החלטת הממשלה הקודמת מנובמבר 2024 שקראה להיצמד להחלטת מועצת הביטחון של האו”ם המאשרת את פירוק הנשק של כל הקבוצות החמושות בלבנון. סלאם הוסיף כי כל הפעולות תיעשינה בנוסף ל”נקיטת כל האמצעים הדרושים לשחרור כל שטחי לבנון מהכיבוש הישראלי, הרחבת ריבונות המדינה על כל שטחיה ופריסת צבא לבנון בגבול לבנון” (אלג’דיד, 6-5 באוגוסט 2025).
ראש ממשלת לבנון בתום הישיבה (אלמיאדין, 5 באוגוסט 2025)
ראש ממשלת לבנון בתום הישיבה (אלמיאדין, 5 באוגוסט 2025)
  • שר ההסברה הלבנוני, פול מרקץ, מסר כי שר הבריאות רכאן נאצר אלדין, המזוהה עם חזבאללה, והשרה לאיכות הסביבה, תמארה אלזין, עזבו את הישיבה לפני שהתקבלה ההחלטה מאחר שלא הסכימו איתה. עם זאת, דווח כי השניים נשארו במתחם הממשלתי, בעוד ששר הפיתוח, פאדי מכי, המזוהה עם “הצמד השיעי”, נשאר בישיבה. שני השרים השיעים הנוספים, שר האוצר יאסין ג’אבר (אמל) ושר העבודה מחמד חידר (חזבאללה) לא הגיעו לישיבה (LBCI, צות בירות אינטרנשיונל, אלנהאר, 5 באוגוסט 2025).
  • ב-7 באוגוסט 2025, התקיים חלקה השני של ישיבת הממשלה בנושא מונופול המדינה על הנשק, בה דנו השרים במסמך הרעיונות שהציג השליח המיוחד של הממשל האמריקאי, תומאס בראק. לקראת הישיבה, פרסמו כלי תקשורת בלבנון את תוכן המסמך, אשר כולל לוחות זמנים לפירוק הנשק (אלאח’באר, 6 באוגוסט 2025; נדאא’ אלוטן, 7 באוגוסט 2025):
    • בשלב הראשון, שיימשך שבועיים, צפוי להתקבל אישור ממשלתי לפירוק נשקם של חזבאללה וארגונים חמושים נוספים עד ל-31 בדצמבר 2025. לפי התוכנית, בשלב זה אמורות להיפסק כלל הפעולות הצבאיות מצד ישראל, תחודש פעילות ועדת המעקב המחומשת אחר הפסקת האש, תופסקנה העברות הנשק על ידי חזבאללה באזורים שונים של המדינה ותינתן גישה לצבא לבנון לתשתיות צבאיות ברחבי המדינה. כמו כן, צבא לבנון יתחיל להקים 15 עמדות בגבול הדרומי עם ישראל.
    • בשלב השני, שיימשך כ-45 ימים, יחל יישום פירוק הנשק של הארגונים החמושים ברחבי המדינה, לצד פריסת כוחות צבא. באותו שלב, ישראל תתחיל לסגת משלוש מתוך חמש נקודות השליטה שהיא מחזיקה בדרום לבנון, כאשר כוחות צבא לבנון יתפרסו במקומן.
    • השלב השלישי, המכונה “שלב המעבר”, אמור להימשך כשלושים ימים, במהלכם צפוי להתקבל אישור לנסיגה מלאה של כוחות חזבאללה מכל האזור שמדרום לנהר הליטאני. כמו כן, צה”ל ישלים את נסיגתו משתי הנקודות השולטות האחרונות ואזרחים יוכלו לשוב לכפרים בדרום המדינה.
    • בשלב הרביעי, שגם יימשך שלושים ימים, יבוצע פירוק מלא של כל אמצעי הלחימה הכבדים, משגרי רקטות ורימונים, טילים, כלי טיס בלתי מאוישים ושל תשתיות צבאיות כדוגמת עמדות תצפית, מנהרות ומחסני טילים. במסגרת השלב הרביעי, יתקבל אישור להשלמת נסיגת צה”ל וכוחות הביטחון הלבנוניים אמורים להשיג שליטה מלאה מדרום ומצפון לנהר הליטאני.
  • בנוסף, המסמך ציין כי ארה”ב תמשיך במימון שנתי לצבא לבנון בסך 150 מיליון דולר, וכן יובטח סכום נוסף של מיליארד דולר לשנה במשך עשור ממדינות תורמות נוספות. כמו כן, המסמך התייחס בפירוט גם לשרטוט הגבול היבשתי בין סוריה ללבנון ולמאבק בהברחות הסמים דרך שטח לבנון.
  • בסיום ישיבת הממשלה, מסר שר ההסברה, פול מרקץ, כי השרים אישרו את המטרות שהוצגו בתחילת המסמך של בראק, אשר כוללות “נקיטת הצעדים הדרושים להרחבת ריבונות המדינה באופן מלא על כל שטחיה, במטרה לחזק את תפקידם של מוסדות לגיטימיים, לבסס את סמכותה הבלעדית של המדינה לקבל החלטות בנוגע למלחמה ושלום, ולהבטיח כי החזקת נשק תוגבל למדינה בלבד ברחבי לבנון”. הוא הוסיף כי הוסכם על “סיום הדרגתי של הנוכחות החמושה של כל הגופים הלא ממשלתיים, כולל חזבאללה, בכל שטחי לבנון, מדרום ומצפון לנהר הליטאני, תוך מתן תמיכה לצבא לבנון ולכוחות הביטחון הפנימי”. כמו כן, הוחלט על פריסת צבא לבנון באזורי הגבול, נסיגת ישראל מחמש הנקודות ויישוב סוגיות הגבול עם ישראל ועם סוריה ופתרון סוגיית האסירים המוחזקים בידי ישראל באמצעים דיפלומטיים, כולל משא ומתן עקיף. הממשלה גם הסכימה על קיום ועידה כלכלית בהשתתפות ארה”ב, צרפת, סעודיה, קטר ומדינות נוספות כדי שיסייעו בשיקום המדינה. גם הפעם, עזבו השרים המזוהים עם חזבאללה ואמל את הישיבה בעיצומה, אולם מרקץ הדגיש כי אותם שרים עדיין מחויבים להצהרה הממשלתית וכי לא מדובר בסוגיה חוקתית. לדבריו, נעשו ניסיונות לשכנע אותם להישאר בדיון, אולם הם סירבו להישאר בישיבה (אלנשרה וחשבון X של ממשלת לבנון, 7 באוגוסט 2025).
ישיבת הממשלה על המסמך האמריקאי (צות בירות אינטרנשיונל, 7 באוגוסט 2025)
ישיבת הממשלה על המסמך האמריקאי (צות בירות אינטרנשיונל, 7 באוגוסט 2025)
  • נשיא לבנון עון הבהיר כי המדינה נחושה להבטיח את המונופול שלה על הנשק. לאחר ישיבת הממשלה הראשונה, אמר עון כי הרשויות ממתינות לתוכנית של צבא לבנון להגבלת הנשק כדי לדון בה ולאשר אותה. לדבריו, המונופול יושג למרות הקשיים והמכשולים, וכי לא מדובר בהפרה של זכויותיה של לבנון ושל ריבונות המדינה (אלערביה, 7 באוגוסט 2025). בנאום בוועידה כלכלית, יממה לאחר הישיבה השנייה, אמר עון כי שוררת כיום תקווה כי לבנון תוכל לצאת מהמשבר הכלכלי העצום אליו נקלעה. הוא ציין כי אף אחד לא יכול להכחיש כי הדרך מורכבת, אבל הרפורמות יצאו לדרך. לדבריו, הממשלה עובדת על סדרת רפורמות וחוקים, שאת חלקם היא החלה ליישם ואחרים בדרך לאישור. עון הוסיף כי האזור עובר כיום שינויים כבירים, ולבנון אינה צריכה לשבת מן הצד לנוכח מצב זה (סוכנות הידיעות הלבנונית, 8 באוגוסט 2025).
  • שר ההגנה הלבנוני, משיל מנסא, הודיע כי מערכת הביטחון הלבנונית תיישם את החלטות ממשלת לבנון, מיד אחרי שתאושר התוכנית לפירוק חזבאללה מנשקו, למרות “ההסתייגויות” (אלג’זירה, 8 באוגוסט 2025).
  • סגן ראש ממשלת לבנון, טארק מתרי, שנחשב לעצמאי, ציין כי הם נמצאים בדיאלוג עם בכירי חזבאללה וכי יש הסכמה כי צריך לתמוך בצבא לבנון ועל כך שהסכסוך הפוליטי לא צריך להפוך לעימות מזוין. לטענתו, חזבאללה הסכים על הצהרת השרים שקובעת שהנשק יוגבל למדינה, אולם המחלוקת היא סביב שיטת היישום ומועדו. מתרי הדגיש כי הטיפול בנשק חזבאללה לא יתבצע בכוח או בעימות והודה כי הם מבינים את החששות לגבי המשך התקיפות הישראליות אם יושג פירוק הנשק. הוא הוסיף שהם לא סומכים על ישראל וכי ארה”ב היא שערבה להסכם הפסקת האש (אלג’זירה, 9 באוגוסט 2025).
עמדות חזבאללה ואמל
  • חזבאללה דחה בתוקף את עמדת ממשלת לבנון בסוגיית פירוק הנשק, שלא זכתה לתמיכת השרים המזוהים עם חזבאללה ואמל שאף עזבו את ישיבות הממשלה במחאה. בכירי הארגון הזהירו כי הם לא יאפשרו למדינה לפרק את כלי הנשק של חזבאללה, על אף שלא איימו במפורש בהפעלת כוח, ושבו על דרישתם כי הרשויות יפעלו נגד “ההפרות” הישראליות לפני שניתן יהיה לקיים הידברות על “אסטרטגיית הגנה לאומית” ועל התפקיד של “ההתנגדות”. להלן ההתבטאויות הבולטות:
    • במקביל לישיבת הממשלה הראשונה, נשא מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, נאום לציון ארבעים ימים לסיכולו של ראש ענף פלסטין בכוח קדס, מחמד סעיד איזדי, בו הוא האשים כי הדרישה האמריקאית לפירוק חזבאללה מנשקו היא אינטרס ישראלי וכי היא נועדה לשלול יכולות מלבנון. לדבריו, המדינה אינה יכולה כעת להגן על הגבולות ולספק ביטחון, ואם חזבאללה ימסור את נשקו, זה לא יעצור את “התוקפנות”. על כן, הוא הדגיש, העדיפות כרגע היא הפסקת “התוקפנות” ולא סוגיית הנשק, וכי בחזבאללה לא יסכימו לקבל אף החלטה שלא התקבלה על בסיס הסכמה לאומית. בהתייחסו לאיומים שישראל תגביר את תקיפותיה בלבנון אם חזבאללה לא יתפרק מנשקו, טען קאסם כי זה מנוגד לאינטרס הישראלי כי “ההתנגדות”, הצבא והעם יגנו על המדינה ויפילו טילים בשטח ישראל (אלמנאר, 5 באוגוסט 2025).
    • בהודעת חזבאללה לאחר ישיבת הממשלה הראשונה נאמר כי ממשלת סלאם ביצעה “חטא חמור” בכך שקיבלה החלטה לפרק את לבנון מנשקה מול “האויב הישראלי”. בהודעה הודגש כי החלטה זו מחלישה את יכולותיה ומעמדה של לבנון מול “התוקפנות הישראלית-אמריקאית המתמשכת נגדה ומשיגה עבור ישראל את מה שלא השיגה ב”תוקפנותה” נגד לבנון. הארגון הוסיף כי ההחלטה היא גם הפרה ברורה של החוקה הלבנונית וסותרת את הצהרת הממשלה, לפיה היא מחויבת לנקוט בכל האמצעים לשחרר את כל שטח לבנון מ”הכיבוש” הישראלי, להרחבת ריבונות המדינה על כל שטחיה אך ורק באמצעות כוחותיה ולפריסת צבא לבנון באזור הגבול. הארגון הדגיש כי הממשלה התעלמה מהתחייבות הנשיא ג’וזף עון לדון באסטרטגיית ביטחון לאומי וכי ההחלטה היא “חלק מאסטרטגיית כניעה והכחשה ברורה של יסודות הריבונות הלבנונית”. עוד נאמר כי יציאת שרי חזבאללה ואמל מהישיבה היא ביטוי “לדחייה של ההתנגדות להחלטה זו” והודגש כי הארגון יתייחס להחלטה זו “כאילו אינה קיימת” (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה הקרבית של חזבאללה, 6 באוגוסט 2025). בהמשך לכך, תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, סימיא, פתח בקמפיין רשת נגד החלטת הממשלה בנוגע להגבלת הנשק. במסגרת זאת קרא הארגון לתומכיו להפיץ כרזות עם ציטוטים מההצהרה שפרסם תחת ההאשטאג: #ההחלטה_שלכם_כאילו_אינה_קיימת#. (סימיא, תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, 7 באוגוסט 2025).
כרזה מתוך קמפיין חזבאללה: החלטת פירוק לבנון מנשק ההתנגדות לאויב הישראלי יש בו הפרת חוקה ברורה, והפרה למצע הממשלה. נשק ההתנגדות הוא חלק מכוח לבנון, והוא חלק מהצעדים הנדרשים (סימיא, תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, 7 באוגוסט 2025).       כרזה עם דברי נעים קאסם על סירוב לוותר על נשק חזבאללה (ערוץ הטלגרם חזבאללה בשטח, 7 באוגוסט 2025)
מימין: כרזה מתוך קמפיין חזבאללה: החלטת פירוק לבנון מנשק ההתנגדות לאויב הישראלי יש בו הפרת חוקה ברורה, והפרה למצע הממשלה. נשק ההתנגדות הוא חלק מכוח לבנון, והוא חלק מהצעדים הנדרשים (סימיא, תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, 7 באוגוסט 2025). משמאל: כרזה עם דברי נעים קאסם על סירוב לוותר על נשק חזבאללה (ערוץ הטלגרם חזבאללה בשטח, 7 באוגוסט 2025)
    • בהודעה מטעם סיעת חזבאללה בפרלמנט לאחר ישיבת הממשלה השנייה נאמר כי החלטת הממשלה התקבלה בשל לחץ אמריקאי-סעודי ואינה משרתת את האינטרס הלאומי. הסיעה קראה לממשלה לפעול באופן דיפלומטי ולדרוש מהצד השני לעמוד בהסכם הפסקת האש, בהתאם לזכותה של לבנון להגנה עצמית (אלמנאר, NBN, 8 באוגוסט 2025).
    • חבר המועצה המדינית של חזבאללה, ע’אלב אבו זינב, אמר כי לצבא לבנון אין נשק אמיתי כדי להתעמת עם ישראל או כדי להגן על עצמו. הוא הדגיש כי חזבאללה לא מתנגד למונופול המדינה על הנשק, כל עוד בתנאי שהמדינה תמלא את תפקידה באופן מלא. כשנשאל אם חזבאללה יוותר על נשקו למען המדינה, השיב: “זהו לא העניין, הנשק של חזבאללה ומסירתו אינם הדילמה”. אבו זינב גם האשים את ארה”ב וישראל בכך שהן רוצות להפוך את בעיית לבנון-ישראל לבעיה פנימית בין הלבנונים (אלג’זירה, 7 באוגוסט 2025).
    • סגן יו”ר המועצה המדינית של חזבאללה, מחמוד קמאטי, מסר כי הארגון לא ימסור את נשקו וכי “איש אינו מסוגל לפרוק את נשק ההתנגדות”. לדבריו, ההחלטה לפרק את נשק הארגון היא “על הנייר בלבד”. קמאטי האשים כי הממשלה נכנעת ללחצים זרים, אך בחזבאללה דבקים ב”זכות להתנגד” ולהגן על לבנון לפי החוק הבינלאומי. הוא גם הדגיש כי חזבאללה עדיין מהווה חלק מהממשלה (אלג’זירה, 7 באוגוסט, 2025).
    • יו”ר סיעת חזבאללה בפרלמנט, מחמד רעד, הביע התנגדות נחרצת למסירת נשק הארגון וטען שמדובר בהחלטה שאינה ריבונית וללא לגיטימציה לאומית. לדבריו, מסירת הנשק תסכן את היציבות ותהפוך את הסכסוך לבעיה פנימית בלבנון. רעד הדגיש כי מסירת הנשק משולה להתאבדות ולוויתור על הכבוד, והביע ספק בנוגע לערבויות לשלום אזרחי מצד הממשלה. הוא קרא לדחות את ההכרעה עד לדיון על אסטרטגיה הגנתית מתאימה, וסיים באומרו: “נמות ולא נמסור את הנשק” (אלמנאר, 8 באוגוסט 2025).
ראש ממשלת לבנון, נואף סלאם, מחזיק בשלט עם הכיתוב "הריבונות הלבנונית", אולם מופעל באמצעות יד אמריקאית בעודו מתעלם מהתקיפות הישראליות (קריקטורה של כמאל שראף בערוץ הטלגרם שהאבא רצדא, 6 באוגוסט 2025).      נואף סלאם בתור ליצן (ערוץ הטלגרם חזבאללה בשטח, 7 באוגוסט 2025)
מימין: ראש ממשלת לבנון, נואף סלאם, מחזיק בשלט עם הכיתוב “הריבונות הלבנונית”, אולם מופעל באמצעות יד אמריקאית בעודו מתעלם מהתקיפות הישראליות (קריקטורה של כמאל שראף בערוץ הטלגרם שהאבא רצדא, 6 באוגוסט 2025). משמאל: נואף סלאם בתור ליצן (ערוץ הטלגרם חזבאללה בשטח, 7 באוגוסט 2025)
  • גם בתנועת אמל התייצבו לצד חזבאללה: יו״ר הפרלמנט ומנהיג אמל, נביה ברי, הבהיר כי תנועת אמל לא תסכים לשום החלטה שנקבעה על ידי מי שאינו מביא בחשבון את האינטרס הלאומי הלבנוני (נאהרנט, 6 באוגוסט, 2025). בהודעה רשמית מטעם אמל, קראה התנועה לממשלת לבנון לשקול מחדש את החלטתה, לאור “ההפרות החוזרות ונשנות” מצד ישראל של הסכם הפסקת האש שגובש בנובמבר האחרון. התנועה הדגישה כי ממשלת לבנון, שלטענתה “ממהרת להציע ויתורים נוספים בחינם לאויב הישראלי” באמצעות הסכמים חדשים, הייתה צריכה למקד את מאמציה תחילה בביסוס הפסקת אש. עוד טענה התנועה כי הממשלה פועלת בניגוד לנאמר בנאום ההשבעה של הנשיא עון (אלמיאדין, 7-6 באוגוסט 2025).
  • עם זאת, “מקורות יודעי דבר” דיווחו כי “הצמד השיעי” ממשיך בהתייעצויות כדי לנקוט בעמדה מתאימה בנוגע להחלטות הממשלה ובנוגע להמשך הישיבה בממשלה. עוד נטען כי “הצמד לא יגיב למי שרוצה להסית ולהסלים מבלי להתחשב בהשלכות הקשות על המולדת, משום שהוא מסרב להיכנע למי שמתכנן את תסריטי הפיצוץ ברחוב, וזאת לא מתוך חולשה” (אלמנאר, 8 באוגוסט 2025).
  • בהמשך לכך, “מקורות מדיניים בלבנון” מסרו כי לחזבאללה ולאמל יש קלפים פוליטיים שניתן להפעיל אותם אם ממשלת לבנון לא תחזור בה מההחלטה לפרק את חזבאללה מנשקו: יציאה מהממשלה וביטול האמון בממשלה בפרלמנט הלבנוני על ידי הגוש השיעי הכולל 27 צירי פרלמנט; פעילות עממית נרחבת נגד הממשלה, מאחר שההחלטה שלה לפרק את חזבאללה מנשקו תיחשב תוקפנות כנגד פלח גדול של לבנונים והתגייסות למלחמה נגדם (אלאח’באר, 7 באוגוסט 2025).
  • במקביל לאזהרות הבכירים השיעים, התקיימו בימים האחרונים הפגנות של תומכי חזבאללה ואמל נגד החלטות הממשלה. בין השאר, דווח על מחאה באלצ’אחיה אלג’נוביה בבירות, בבעלבכ ואלהרמל בבקעה, באלנבטיה, בצור וביישובים נוספים בדרום לבנון (אלמדן, Lebanon Debate ואלאח’באר, 9-5 באוגוסט 2025). צבא לבנון פרס מחסומים במטרה למנוע הפרות סדר. בהודעה רשמית נאמר כי לאור המשך “התוקפנות הישראלית” ועל רקע המצב הביטחוני הרגיש, הופצו ברשתות החברתיות קריאות להפגנות וסרטונים מזויפים שנועדו לעורר מתיחות בין האזרחים. בהודעה הודגש כי הצבא מכבד את חופש הביטוי השקט, אולם לא יאפשר שום פגיעה בביטחון או הפרעה לשלום הציבור, או חסימת כבישים או פגיעה ברכוש ציבורי ופרטי והוא קורא לאחדות ולסולידריות “כדי לעבור את הסכנות שאורבות למדינה שלנו” (חשבון X של צבא לבנון, 9 באוגוסט 2025).
שיירת תמיכה בחזבאללה בבריתאל שבבקעא (אלנהאר, 7 באוגוסט 2025).      רוכבי אופנוע עם דגלי חזבאללה בבעלבכ (Lebanon Debate, 8 באוגוסט 2025)
מימין: שיירת תמיכה בחזבאללה בבריתאל שבבקעא (אלנהאר, 7 באוגוסט 2025). משמאל: רוכבי אופנוע עם דגלי חזבאללה בבעלבכ (Lebanon Debate, 8 באוגוסט 2025)
  • המופתי השיעי של לבנון, השייח’ אחמד קבלאן, יצא נגד ממשלת לבנון ואמר כי “ההתנגדות” היא זו שהחזירה לעצמה את לבנון. הוא הוסיף כי הממשלה היא פונקציה לאומית, לא שוק לסחורות אמריקאיות או אזוריות, וכי מי שמסכן את שלום האזרחים מציב את לבנון בלב הלא נודע, ומי שנושא את מולדתו בשקית, אין לו זכות לקרוא לריבונות של אומה זו”. קבלאן איים כי אלה שמציבים את לבנון בלב האסון יישאו בתוצאות עמדותיהם המשרתות את ישראל”. לדברי המופתי השיעי, צבא לבנון הוא שותף של “ההתנגדות”, חבר לנשק ולקורבנות”. הוא גם הזהיר מפני “7 במאי חדש[3] כי המדינה היא כמו אבק שריפה, וכיבויו בבנזין ישים את כל לבנון בלב האש” (אלמנאר, 7 באוגוסט 2025).
  • היומון אלאח’באר, המזוהה עם חזבאללה, המשיך את הקו התקיף של הארגון נגד החלטת הממשלה עם ביקורת נוקבת נגד הנשיא עון וראש הממשלה סלאם. במאמר שפרסם עורך העיתון, אבראהים אלאמין, למחרת ישיבת הממשלה הראשונה, הוא טען כי ההחלטה על פירוק נשק חזבאללה היא למעשה ״ניסיון הפיכה״ של השניים נגד הסכם טאא’ף, וזאת בחסות ארה”ב וסעודיה. אלאמין כיוון את עיקר הביקורת כלפי סלאם, באומרו כי “מה שנואף סלאם עשה אתמול ומה שהנשיא ושאר הנוכחים בישיבת הממשלה הסכימו עליו, משרתים מטרה אחת בלבד: הפלת המסגרת השולטת בחיים החוקתיים והלאומיים בלבנון”. עם זאת, הוא גם לא חסך ביקורת מעון והאשים כי על אף שהנשיא ניסה להגיע לפתרון שירצה את כולם, בפועל הוא “לא מתכוון לנקוט שום צעד שיביא אותו לעימות עם הצד האמריקאי והסעודי”. אלאמין גם הזהיר כי ההסכמה לקבל את המסמך האמריקאי-סעודי אינה אלא קבלה מפורשת של “דחיפת המדינה, גם אם בהדרגה, לעבר פיצוץ”. (אלאח׳באר, 6 באוגוסט 2025).
כותרת היומון אלאח'באר למחרת ישיבת הממשלה: "המהפכנים". עוד נכתב: "הממשלה הפנתה עורף לחוקה ולהסכם טאא'ף ומובילה את המדינה לפיצוץ כדי לרצות את האפוטרופוס הסעודי" (אלאח'באר, 6 באוגוסט 2025)
כותרת היומון אלאח’באר למחרת ישיבת הממשלה: “המהפכנים”. עוד נכתב: “הממשלה הפנתה עורף לחוקה ולהסכם טאא’ף ומובילה את המדינה לפיצוץ כדי לרצות את האפוטרופוס הסעודי” (אלאח’באר, 6 באוגוסט 2025)
עמדות מתנגדי חזבאללה
  • מתנגדי חזבאללה בתוך הממשלה ובמערכת הציבורית בלבנון לא הסתירו את קורת רוחם מהחלטות הממשלה בדבר פירוק נשק חזבאללה והארגונים החמושים. להלן התבטאויות בולטות:
    • שר החוץ הלבנוני, יוסף רג’י, המזוהה עם מפלגת הכוחות הלבנוניים הנוצרית, אמר כי החלטת הממשלה לגבי הגבלת הנשק היא החלטה היסטורית, אשר הגיעה בראש ובראשונה כדי לעמוד בשאיפות העם הלבנוני. הוא הדגיש כי החלטה זו היא סופית ונחרצת ואין דרך חזרה (אלנשרה, 6 באוגוסט 2025).
    • שר המהגרים בממשלת לבנון, כמאל שחאדה, המזוהה עם מפלגת הכוחות הלבנוניים, אמר כי ממשלת לבנון לא תיסוג מההחלטה לגבי הימצאות הנשק אך ורק בידי המדינה. הוא הוסיף כי מדיניות זאת משרתת את האינטרס של לבנון, מספקת ביטחון ללבנונים ותשקם את לבנון. שחאדה הבהיר כי זאת הפעם הראשונה שיש הסכמה בקרב הלבנונים כי הנשק שמוחזק על ידי המיליציות הלבנוניות, ובמיוחד הנשק של חזבאללה, פגע בלבנון ואין בו שום תועלת יותר (אלערביה, 7 באוגוסט 2025).
    • שר המשפטים הלבנוני, עאדל נצאר, המזוהה עם מפלגת הפלנגות הנוצרית, קרא להאיץ את ריכוז הנשק בידי המדינה, והדגיש כי נשק שאינו בבעלות המדינה לא הגן על לבנון ואף הביא למלחמות. לדבריו, החזקת נשק מחוץ למדינה אינה עולה בקנה אחד עם בניית המדינה וחזבאללה צריך לשנות את עמדתו בנושא. הוא ציין שאין סיכון לעימות פנימי כרגע, והדגיש שהחלטת הממשלה מחזירה את ריבונות המדינה ומגבילה את הנשק לגורמים רשמיים בלבד. הוא גם קרא להתלכדות מאחורי צבא לבנון (אלג’זירה, 8 באוגוסט 2025).
שר המשפטים הלבנוני, עאדל נאצר (סקיי ניוז, 6 באוגוסט 2025)
שר המשפטים הלבנוני, עאדל נאצר (סקיי ניוז, 6 באוגוסט 2025)
    • יו”ר מפלגת הכוחות הלבנוניים, סמיר ג’עג’ע, הדגיש כי לאחר החלטת הממשלה, כל ארגון חמוש בלבנון הופך ללא לגיטימי. הוא הוסיף כי ממשלת לבנון קיבלה החלטה, ובין אם חזבאללה מרוצה או לא הוא מחויב ליישמה. ג’עג’ע ציין כי הוא מצדיע לשרים השיעים על שיצאו מהישיבה “באופן דמוקרטי” והדגיש כי כל ההתרחשויות מתנהלות במסגרת דמוקרטית. לדבריו, בכירי חזבאללה פעלו באחריות מינימלית בכך שנמנעו מעימותים עם הצבא ולא השתמשו בטקטיקות רחוב (אלג’דיד, 8 באוגוסט 2025).
    • המופתי הסוני של לבנון, עבד אללטיף דריאן, שוחח בטלפון עם ראש ממשלת לבנון, נואף סלאם, ושיבח את החלטת הממשלה, שלדבריו משרתת את האינטרסים של לבנון (אלנשרה, 6 באוגוסט 2025).
  • אתר החדשות נדאא’ אלוטן, שידוע בעמדותיו התקיפות נגד חזבאללה, פרסם מאמרים ששיבחו את החלטת הממשלה ויצאו נגד עמדות חזבאללה. העיתונאי נג’ם אלהאשם כתב כי חזבאללה כבר לא מוצא אף אחד שיכול להגן עליו ועל כלי הנשק שלו, וכי הוא מנסה לטעון כי אם הוא יוותר עליהם לחלוטין, הארגון והשיעים לא יוכלו לשרוד. לפי אלהאשם, חזבאללה טועה כאשר הוא קושר בין גורל השיעים לגורל כלי הנשק, וכי גם בכירי דת שיעים שיוצאים כעת בהצהרות קיצוניות פועלים כך בגלל חזבאללה ולמעשה מוציאים את עצמם מסמכות המדינה (נדאא’ אלוטן, 6 באוגוסט 2025). במאמר נוסף, אלהאשם שיבח את שיתוף הפעולה בין הנשיא עון לראש הממשלה סלאם וציין כי החלטות הממשלה מסמלות עידן חדש עבור לבנון, אשר נבנה על חורבות העידנים שתחת שליטת חזבאללה (נדאא’ אלוטן, 9 באוגוסט 2025).
קריקטורה של סאא'ר סביל: ממשלת לבנון לוקחת את הנשק מחזבאללה תחת הכותרת "פירוק נשק חזבאללה" (חשבון X של סאא'ר סביל, 10 באוגוסט 2025).     קריקטורה של יאסר אחמד: נשק חזבאללה מושך את חזבאללה לתהום (היומון אלערב, 5 באוגוסט 2025)
מימין: קריקטורה של סאא’ר סביל: ממשלת לבנון לוקחת את הנשק מחזבאללה תחת הכותרת “פירוק נשק חזבאללה” (חשבון X של סאא’ר סביל, 10 באוגוסט 2025). משמאל: קריקטורה של יאסר אחמד: נשק חזבאללה מושך את חזבאללה לתהום (היומון אלערב, 5 באוגוסט 2025)
עמדות במערכת הבינלאומית
ארה”ב
  • השליח האמריקאי המיוחד, תומאס בראק, בירך את נשיא לבנון ג’וזף עון, את ראש ממשלת לבנון נואף סלאם, ואת מועצת השרים על “קבלת ההחלטה ההיסטורית, הנועזת והנכונה להתחיל ליישם באופן מלא את הסכם הפסקת האש, החלטה 1701 והסכם טאא’ף”. הוא הוסיף כי החלטות אלו יישמו סוף סוף את פתרון “עם אחד, צבא אחד” עבור לבנון” והדגיש כי ארה”ב עומדת מאחורי העם הלבנוני (חשבון X של תומאס בראק, 7 באוגוסט 2025). מקורות מסרו כי בראק יחזור לבירות בקרוב וידון עם הגורמים בלבנון בהחלטת הגבלת הנשק (אלערביה, 8 באוגוסט 2025). מחלקת המדינה האמריקאית בירכה על החלטת ממשלת לבנון להורות לצבא לגבש תוכנית להכנסת כל כלי הנשק תחת פיקוח המדינה עד סוף השנה הנוכחית. דובר מחלקת המדינה ציין כי מדובר בצעד חשוב להשגת ריבונות לבנונית וכי הממשל ממשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות. הוא הוסיף כי האמינות של ממשלת לבנון תלויה ביכולתה להפוך את העקרונות למציאות בשטח (אתר מחלקת המדינה, 7 באוגוסט 2025).
איראן
  • בכירים איראנים הביעו תמיכה בחזבאללה ולא הסתירו את חוסר שביעות רצונם מהחלטת ממשלת לבנון:
    • שר החוץ של איראן, עבאס עראקצ׳י, התייחס בביטול להחלטת הממשלה, שלדבריו כבר היו כמותה בעבר. לדבריו, זו אינה הפעם הראשונה שמנסים לפרק את נשקו של חזבאללה וכי “הסיבה לכך ברורה לכולם – היכולות של נשק ההתנגדות נחשפו בשדה הקרב לאחרונה”. לטענתו, איראן לא מתערבת בהחלטות חזבאללה, אלא רק תומכת בו (אלערביה, 7 באוגוסט 2025).
    • סגן מפקד כוח קדס לנושא תיאום, אירג’ מסג’די, אמר כי התרחיש של פירוק חזבאללה מנשק הינו “תוכנית אמריקאית-ציונית כושלת”. לדבריו, השאיפה שלהם לפרק את חזבאללה מנשקו תהיה טעות, וכי הנשק של “ההתנגדות” הוא הנשק של העם הלבנוני לשם הגנה על השטחים שלהם. הוא הוסיף כי כוחות “ההתנגדות” מצוידים ומוכנים תמיד ואיראן במוכנות מלאה לכל תרחיש אפשרי (סוכנות תסנים, 7 באוגוסט 2025).
    • יועצו של מנהיג איראן לעניינים בינלאומיים, עלי אכבר ולאיתי, אמר כי לא מדובר בפעם הראשונה שרעיונות של פירוק נשק חזבאללה מוצעים בלבנון, אך לדבריו, הם ייכשלו גם הפעם ו”ההתנגדות” תעמוד איתנה מול “מזימות אלו”. לטענתו, “ההתנגדות” בלבנון זוכה לתמיכה מצד כל העדות – נוצרים, שיעים, סונים ועוד. ולאיתי הדגיש כי איראן מתנגדת בתוקף לפירוק חזבאללה מנשקו, וטען כי רעיון הפירוק מנשק התגבש בעקבות אמונתה של ישראל כי חזבאללה נחלש לאחר הריגת המזכ”ל לשעבר נצראללה, אך התשתית שלו נותרה “חזקה מאוד”. לדבריו, מרבית הלבנונים מבינים שחזבאללה הוא זה שמגן עליהם מפני גורמי ג’האד ומפני ישראל, וכי הלבנונים רואים את מה שמתרחש בסוריה ומבינים כי ביטחונם הנוכחי הוא פרי נוכחותו של חזבאללה (תסנים, 9 באוגוסט 2025).
  • ההתבטאויות של הבכירים האיראנים עוררו זעם בלבנון עם קריאות לסלק את השגריר האיראני ואף לנתק את הקשרים עם טהראן:
    • משרד החוץ הלבנוני גינה את הצהרות שר החוץ האיראני ומסר כי ההצהרות האחרונות מפיו של עראקצ’י, בהן התייחס לסוגיות פנים-לבנוניות, אינן מענייניה של איראן בשום פנים, והן בלתי-רצויות, מגונות ומהוות פגיעה בריבונותה של לבנון, אחדותה ויציבותה, תוך היותן התערבות בענייניה הפנימיים והחלטותיה הריבוניות”. (חשבון X של משרד החוץ הלבנוני, 7 באוגוסט 2025).
    • מנהיג מפלגת הפלנגות הנוצריות, סאמי אלג’מיל, מסר כי שר החוץ של איראן הוא האחרון שיכול לתת שיעורים לממשלת לבנון, וכי עליו “לדאוג לארצו ויעזוב אותנו כדי שנוכל לשקם את מה שהוא הרס בארצנו”. אלג’מיל הוסיף כי האפוטרופסות האיראנית הסתיימה ולא תשוב”. הוא קרא לשר החוץ, יוסף רג’י, לזמן את השגריר האיראני בבירות כצעד ראשון לקראת גירושו מלבנון (חשבון X של סמי אלג’מיל, 7 באוגוסט 2025).
    • שר החוץ הלבנוני, יוסף רג’י, אמר כי הצהרותיו של יועץ מנהיג איראן הן “מעורבות בוטה ובלתי מתקבלת בענייני הפנים של לבנון”. לדבריו, זו אינה ההתערבות הראשונה מסוג זה, שכן בכירים איראנים הביעו פעם אחר פעם עמדות חשדניות בנוגע להחלטות פנים-לבנוניות שאינן קשורות לאיראן. רג’י הדגיש כי לבנון לא תאפשר לאף גורם חיצוני, בין אם מדובר בידיד או אויב, לדבר בשמה או לתבוע פטרונות על החלטותיה הריבוניות. הוא קרא להנהגה בטהראן להתמקד בדאגות של העם האיראני ובמילוי צרכיו במקום להתערב בעניינים שאינם נוגעים לה (חשבון X של יוסף רג’י, 9 באוגוסט 2025).
    • חבר הפרלמנט הלבנוני, אשרף ריפי, בירך את רג’י על “ההתמודדות עם החוצפה האיראנית בהסתה נגד מדינת לבנון”. הוא ציין כי יש לגרש את השגריר האיראני מבירות ולנתק את הקשרים עם טהראן. ריפי הוסיף כי “מי שמסתתר מאחורי מרכז הציר התרבותי בשגרירות האיראנית בבירות הוא המפקד האמיתי של מיליציה זו, וכי מי שכיהן בתפקידים אלו לפניה היו אחראים מרכזיים לכל הפעולות שביצעה איראן דרך זרועותיה בלבנון” (חשבון X של אשראף ריפי, 10 באוגוסט 2025).
  • מנגד, חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט, אבראהים אלמוסוי, אמר כי לבנון הפכה לזירה פתוחה בגלל הממשלה, וכי כאשר תיפסקנה ההתערבויות האמריקאיות והמפרציות, גם ההתערבויות של גורמים אחרים תיפסקנה. לטענתו, הממשלה הודתה בעצמה כי הופעל עליה לחץ בעת הדיון במסמך האמריקאי (LBCI, 9 באוגוסט 2025).

[1] על הדיונים וההצהרות לקראת ישיבת הממשלה, ראו את פרסום מרכז המידע: "מבט לטרור: חזבאללה ולבנון (28 ביולי-5 באוגוסט 2025)".
[2] הסכם טאא'ף, המכונה גם "אמנת הפיוס הלאומי" נחתם ב-22 באוקטובר 1989 בטאא'ף שבסעודיה ומסמל את סיום מלחמת האזרחים שנמשכה מאז 1975. להרחבה, ראו מחקר של מרכז המידע מ-10 במרץ 2005: "“הסכם טאיף” מרכיביו העיקריים ומשמעותו".
[3] ב-7 במאי 2008, פרצו עימותים חמושים בין חזבאללה ונאמניו לבין תומכי הממשלה הסונית על רקע החלטת הממשלה לפרק את רשת התקשורת של חזבאללה. במהלך העימותים, השתלטו חמושי חזבאללה על השכונות הסוניות במערב בירות, וההתנגשויות התפשטו גם לאזורים נוספים במדינה. רק לאחר איום הצבא כי הוא יתערב, נרגעה הלחימה בהדרגה. המשבר הסתיים ב-21 במאי 2008, עם חתימת הסכם דוחא שהעניק לחזבאללה בפועל אפשרות להטיל וטו על החלטות הממשלה עם הגדלת מספר השרים מטעמו.