- בהודעת הסיכום של “מועצה המרכזית של אש”ף (15 בינואר), שהתייחסה למגוון סוגיות התלויות ועומדות בין הפלסטינים לישראל, הופיעה גם הקריאה להמשיך ב”התנגדות העממית בדרכי שלום” לתמוך בה ולחזק יכולותיה (הטלוויזיה הפלסטינית, 15 בינואר 2018). אבו מאזן בנאומו בטקס הפתיחה (14 בינואר 2018) ציין כי העם הפלסטיני ימשיך ב”התנגדות העממית בדרכי שלום”. לדבריו העם הפלסטיני דוגל בהפגנות בלתי אלימות והוא מחויב למאבק בטרור בכל מקום (דניא אלוטן, 14 בינואר 2018). ג’מאל מחיסן, חבר הוועד המרכזי של פתח, אמר, כי בימים הקרובים צפוי להיערך מפגש של ראשי הארגונים הפלסטינים. זאת כדי לחזק את “ההתנגדות העממית” ולהיענות להחלטות והמועצה המרכזית של אש”ף (ופא, 16 בינואר 2018).
מימין: אבו מאזן נושא נאום עם פתיחת כינוס המועצה המרכזית (ערוץ פלסטין ביוטיוב, 14 בינואר 2018).
משמאל: כינוס המועצה המרכזית של אש”ף בראמאללה בראשות אבו מאזן (ופא, 14 בינואר 2018).
“ההתנגדות העממית” הינה אסטרטגיה של הרשות הפלסטינית, שעליה הוחלט בועידה השישית של פתח (אוגוסט 2009). “ההתנגדות העממית” אינה מחאה שקטה המתבצעת בדרכי שלום, כפי שכינו אותה אבו מאזן וחברי המועצה המרכזית. תחת מטבע לשון זאת נעשה שימוש מאסיבי באלימות ובטרור קטלניים[1], החל מידויי תכוף של אבנים והשלכת בקבוק תבערה, וגמור בביצוע פיגועים כגון פיגועי דקירה, דריסה ואף פיגועי ירי. מאז אוקטובר 2015 נהרגו בפיגועי הטרור העממי 62 ישראלים. סה”כ נהרגו מאז אומצה אסטרטגיה זאת בשנת 2009, 112 אזרחים. פיגועים אלו, גם הקטלניים שבהם, זכו לתמיכה ישירה ועקיפה של פתח ושל הרשות הפלסטינית.
- הטרור העממי ידע עליות וירידות מאז גל הטרור העממי, שפרץ באוקטובר 2015. בשלב הראשון (אוקטובר 2015- מרץ 2016) בוצעו עשרות פיגועים משמעותיים מידי חודש, ביהודה, שומרון ובפנים ישראל.[2] גל זה דעך לאחר חצי שנה. בשלב השני התייצב מספר פיגועי הטרור על מספר נמוך יותר שנע בין פיגועים בודדים ל-13-9 פיגועים מידי חודש. בחודשים האחרונים מספר הפיגועים המשמעותיים הינו נמוך (5-2 פיגועים בחודש), אך הוא נמצא במגמת עלייה.
פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה במסגרת הטרור העממי
הרטוריקה החריפה של אבו מאזן והחלטת המועצה המרכזית של אש”פ עלולים להזין הלכי רוח של ייאוש ותסכול, בעיקר בקרב צעירים ביהודה ושומרון, לתת רוח גבית אוהדת לטרור העממי ולעודד את הרחבתו והסלמתו. עם זאת, להערכתנו, ימשיכו הרשות הפלסטינית ופתח לנסות ולשמר את הטרור העממי ברמה נשלטת ומבוקרת (בראייתם) כדי למנוע הפיכתו לעימות מזויין כולל עם ישראל. מנגד, ממשיכים חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין לקרוא להסלמת הטרור העממי ולהפיכתו לאנתיפאדה מזוינת, אשר לה מתנגדת הרשות הפלסטינית.
מסמכי יסוד שהוציא מרכז המידע על הטרור העממי (“ההתנגדות העממית”)
- “הטרור העממי: תמונת מצב” ( 3 באוקטובר 2017).
- “הועידה השביעית של פתח שבה והעניקה לגיטימציה לטרור העממי (המכונה ע”י אבו מאזן ודוברי פתח “התנגדות עממית בדרכי שלום”)” (12 בדצמבר 2016).
- “תפיסת “ההתנגדות העממית” של הרשות הפלסטינית: שורשיה, מטרותיה ומשמעויותיה” (1 ביוני 2010).
[1] ראו פרסום מרכז המידע מה-15 באוקטובר 2015: "קטלניות הטרור העממי: ניתוח האבידות הישראליות בששת שנות ההתנגדות העממית המכונה ע"י הרשות הפלסטינית התנגדות בדרכי שלום". ↑
[2] "פיגועים משמעותיים" מוגדרים ע"י מרכז המידע כפיגועי דקירה דריסה, ירי, פיצוץ מטענים או שילוב ביניהם. ↑