כללי
מחלקת המדינה של ארה”ב הודיעה לאחרונה, כי היא מקצה פרס כספי, עד 5 מיליון דולר, לכל מי שימסור מידע שיוביל לזיהויים ולאיתור מקומם של סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס צאלח אלעארורי ושל שני פעילים צבאיים בכירים בחזבאללה. צאלח אלעארורי, הינו סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, המוכר לנו היטב בשל מעמדו הבכיר ופעילותו העניפה: הוא מקיים פעילות מדינית שוטפת, שהתבטאה לאחרונה בפגישות עם המודיעין הכללי המצרי במסגרת מגעי ההסדרה והפיוס עם פתח; מהווה דמות מפתח בבניית הקשרים של חמאס ועם איראן וחזבאללה ועוסק בבניין ובהפעלה של תשתיות טרור של חמאס ביהודה ושומרון. מרכזיותו של אלעארורי בהפעלת תשתיות טרור של חמאס ביהודה ושומרון שבה ועלתה בחשיפות רבות של התארגנויות טרור ע”י שירותי הביטחון הישראלים.
- עלי ברכה, נציג חמאס בלבנון, טען, כי הודעת מחלקת המדינה לא תשפיע על אורח חייו ועל מקום הימצאו של צאלח אלעארורי. התבטאותו מעלה את השאלה האם ובאיזו מידה תפגע ההודעה האמריקאית בפעילות המדינית והמבצעית העניפה המתבצעת ע”י צאלח אלעארורי? אנו סבורים כי הקצאת הפרס למי שימסור מידע עליו, והתהודה התקשורתית הרבה שנלוותה להודעה האמריקאית, עשויים להקשות במידה מסוימת על התנהלותו של אלעארורי, ואף להניעו להגביר את צעדי הביטחון שלו. אולם מעבר לכך, לדעתנו לא תהיה לכך השפעה משמעותית על מקום המצאו (לבנון) ועל דפוסי פעילותו, וזאת בשל הסיבות הבאות:
- פעילותו המבצעית החשאית של אלעארורי, הכוללת הפעלת חוליות טרור של חמאס ביהודה ושומרון, והפעילות הנלווית אליה (הברחות כספים, פגישות עם מופעלים), מתבצעת בעיקר מלבנון ומתורכיה. בלבנון, בה הוא מתגורר כיום, פועל אלעארורי תחת חסות חזבאללה, וללא הפרעת השלטונות[1] בעוד שבתורכיה השלטונות התורכיים מעלימים עין מפעילותו ומפעילות חמאס[2] (על רקע יחסו האוהד של הנשיא ארדואן לחמאס). לפיכך נראה כי לא יחול שינוי יסודי ביחסן של לבנון או תורכיה לפעילותו של אלעארורי, שממילא מוגדר כטרוריסט ע”י ארה”ב מאז 2015, (הגם שיתכן כי לבנון ותורכיה יפעלו להצנעת פעילותו ולהורדת הפרופיל התקשורתי שלו).
- להערכתנו, קשריו של אלעארורי עם איראן וחזבאללה לא ייפגעו. נהפוך הוא, הפרס שהקציב הממשל האמריקאי לכל המוסר מידע אודותיו עשוי דווקא להגביר את יוקרתו בעיני האיראנים ובעיני ארגון חזבאללה הפורס חסותו עליו.
מימין: צאלח אלעארורי נפגש בבירות עם מזכ”ל חזבאללה חסן נצראללה (אלמיאדין, 1 בנובמבר 2017). משמאל: צאלח אלעארורי, לצד יועצו לעניינים בינלאומיים של מנהיג איראן, עלי-אכבר ולאיתי. התמונה צולמה במהלך ביקור באיראן שם השתתף בטקס במלאת עשר שנים להריגתו של עמאד מע’ניה, בכיר חזבאללה. בטקס השתתף קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס של משמרות המהפיכה (ערוץ OTV הלבנוני ביוטיוב, 15 בפברואר 2018).
- ביקוריו של אלעארורי במדינות “הציר” (איראן, סוריה) לשם פגישות ותיאום מהלכים עם בכירים, לא יפגעו באופן משמעותי. כמו כן, סביר שהוא ימשיך לבקר במצרים ומשם (דרך רפיח) הוא יגיע לרצועה במסגרת מגעיו סביב הסכם ההרגעה והפיוס הפנים-פלסטיני (ובהמשך סביב נושאים מדיניים נוספים, שיעמדו על הפרק). עדות עדכנית לכך ניתן לראות בהגעת אלעארורי מביירות לקהיר (21 בנובמבר 2018), בראש משלחת חמאס, לפגישות עם המודיעין הכללי המצרי.
הקצאת פרס כספי לכל מי שימסור מידע על צאלח אלעארורי
- ב-13 בנובמבר 2018 קיימה מחלקת המדינה האמריקאית מסיבת עיתונאים בה הודיעה, כי היא מקצה פרס כספי, עד 5 מיליון דולר, לכל מי שיביא מידע שיוביל לזיהויים או לאיתור מקומם של בכיר חמאס צאלח אלעארורי ושל שני בכירי חזבאללה, ח’ליל יוסף מחמוד חרב והית’ם עלי טבטבאא’י[3].
מסיבת עיתונאים שקיימה מחלקת המדינה של ארה”ב בה פרסמה את ההודעה על מתן הפרס הכספי (אתר מחלקת המדינה של ארה”ב, 13 בנובמבר 2018)
- בהודעת מחלקת המדינה האמריקאית הוצג מעין “כתב אישום” נגד צאלח אלעארורי: צאלח אלעארורי הינו ממייסדי הזרוע הצבאית של חמאס; משמש כסגן יו”ר הלשכה המדינית של ארגון הטרור חמאס; מתגורר בלבנון ועובד בשיתוף עם מפקד כוח קדס של משמרות המהפיכה; מגייס כספים ומאכוון פעילים צבאיים של חמאס בגדה המערבית; היה קשור לכמה התקפות טרור, ובכללם חטיפות. בשנת 2014 הודיע אלעארורי, כי חמאס אחראית חטיפתם ורציחתם של שלושה נערים. בהודעת מחלקת המדינה נמסר, כי משרד האוצר של ארה”ב הוסיף אותו בספטמבר 2015 לרשימת פעילי הטרור העולמי. עוד, צוין, כי הן חמאס והן חזבאללה מקבלים סיוע בנשק, אימונים ומימון מאיראן וכי, צאלח אלעארורי הינו שחקן מרכזי (“major player”) בקשרי חמאס עם איראן. הוא היה גם הגורם המרכזי שעמד מאחורי שיקום היחסים ביניהם לאחר הקרע ביניהם לאחר פרוץ הקונפליקט בסוריה (אתר מחלקת המדינה של ארה”ב, 13 בנובמבר 2018).
תגובות פלסטיניות
- דוברים בחמאס ובג’האד האסלאמי גינו את הודעת מחלקת המדינה וכמה מהם אף ציינו כי משמעות ההודעה הינה מתן “אור ירוק” להתנקש בחייו של אלעארורי. הרשות הפלסטינית, ככל הידוע לנו העדיפה שלא להגיב בעוד שדובר פתח פרסם הודעה המגנה את ארה”ב וקוראת לה שלא להתערב בעניינים פנים פלסטינים.
- להלן עיקרי התגובות:
- יו”ר הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, גינה את ההחלטה האמריקנית, והזהיר כי כל פגיעה באלעארורי תשנה לחלוטין את המצב באזור. דבריו נאמרו בפגישה שערך בעזה עם שגריר דרום אפריקה ברשות הפלסטינית (אתר חמאס, 18 בנובמבר 2018).
- עלי ברכה, נציג חמאס בלבנון, ציין, כי ההודעה של ארה”ב נגד צאלח אלעארורי לא תשפיע על אורח חייו, על עמדתיו ועל מקום הימצאותו. לדבריו, מדובר ב”אור ירוק” מבחינת ישראל וארה”ב להתנקש בחייו של אלעארורי (אלרסאלה נט, 19 בנובמבר 2018).
- בכיר חמאס אסמאעיל רצ’ואן קרא לקהילה הבין לאומית לגנות את תמיכתה של ארה”ב בישראל (פאל אינפו, 14 בנובמבר 2018).
- דובר הג’האד האסלאמי דאוד שהאב גינה את החלטת ארה”ב וטען, כי “אלעארורי הוא סמל לאומי הממלא את חובתו כלפי העם הפלסטיני” (דניא אלוטן, 14 בנובמבר 2018).
- ראש לשכת ההסברה בנציבות הגיוס והארגון של פתח (למעשה דובר פתח), מניר אלג’אע’וב, אמר, כי ארה”ב הפכה ליריבה של הפלסטינים והיא מבססת את מדיניותה וצעדיה על הצרכים הישראליים. הוא קרא להישמר מאד מהמדיניות האמריקנית ולבצר את החזית הפנימית כך שלא יתאפשר לארה”ב להתערב בעניינים פנים-פלסטיניים (דניא אלוטן, 15 בנובמבר 2018).
נספח
אבני דרך בפעילותו של צאלח אלעארורי
צאלח מחמד סלימאן אלעארורי (http://www.imemc.org/, 20 ביוני 2014)
- צאלח אלעארורי, יליד 1966 מהכפר עארורה (אזור ראמאללה), היה ממקימי הזרוע הצבאית של חמאס ביהודה ושומרון בשנות התשעים. הוא נעצר ע”י ישראל בשנת 1992 ונדון לחמש שנות מאסר בגין חברות בארגון טרור. מאז ריצה תקופות מאסר שונות. הוא שוחרר ב-30 במרץ 2010 מהכלא הישראלי במסגרת הסכם, שנחתם עימו לאחר תקופת מאסר של 18 שנים, וגורש מישראל. צאלח אלעארורי עבר לירדן ומשם לסוריה.
- לאחר הגעתו לסוריה שב צאלח אלעארורי לעסוק בפעילות טרור. בנוסף לכך, עם הגעתו לסוריה נבחר אלעארורי כחבר הלשכה המדינית של חמאס וקיבל לידיו את “תיק האסירים”. במסגרת זו היה שותף במשא ומתן, שהוביל ל”עסקת שליט”.
- עם עזיבת הנהגת חמאס את המפקדה בדמשק, לאחר פרוץ מלחמת האזרחים, הגיע אלעארורי לתורכיה וקבע בה את מושבו באיסטנבול, שם הקים שם משרד מדיני אלטרנטיבי של חמאס. במסגרת תפקידו הוא המשיך לפעול להקמה, מימון וחיזוק התשתית הצבאית של חמאס ביהודה ושומרון. מאז הגיע לתורכיה צבר המשרד שם כוח ומעמד כנציגות חמאס בתורכיה בעיקר בשל העמדה האוהדת של נשיא תורכיה ארדואן כלפי חמאס (כתבתו של שלומי אלדר, אלמוניטור, 1 בדצמבר 2014). תחת הכסות של נציג חמאס בתורכיה פעל אלעארורי בתורכיה גם כראש מרחב יהודה ושומרון במפקדת חמאס בחו”ל, שעסק בפעילות חשאית שעיקרה הקמת התארגנויות טרור והפעלתן לשם ביצוע פיגועים.
- ב-20 באוגוסט 2014, בדברים שנשא צאלח אלעארורי בפני באי הוועידה הרביעית של האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים, שהתקיימה בתורכיה. הוא הודה, כי הזרוע הצבאית של חמאס היא זו שעמדה מאחורי חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים בגוש עציון (12 ביוני 2014). דבריו הוקראו מתוך דף בשמו של מנהיג חמאס ח’אלד משעל. הם הוקלטו ככל הנראה ללא ידיעתו של אלעארורי, הועלו ליוטיוב וזכו לתהודה רבה. הייתה זו הפעם הראשונה בה הודתה חמאס במעורבות בחטיפה ורצח הנערים.
- לקראת חתימת הסכם הפיוס בין ישראל לתורכיה (יוני 2016) התבקש אלעארורי לעזוב את תורכיה. הוא עבר לקטאר לתקופה קצרה אך נאלץ לעזוב אותה (סוף שנת 2016) בשל המשבר בינה לבין סעודיה ומדינות המפרץ. אלעארורי הגיע ללבנון מקטאר עם כמה עשרות פעילים של חמאס, קיבל את חסותו של מנהיג חזבאללה חסן נצראללה והתמקם בפרבר הדרומי (השיעי) של ביירות (הדאחיה, מעוז חזבאללה בלבנון). בעקבות זאת הפך אלעארורי לאיש הקשר העיקרי של חמאס עם איראן וחזבאללה (כתבתו של יוני בן מנחם, הארץThe Marker , 21 בינואר 2018).
- גם לאחר סילוקו של אלעארורי מתורכיה המשיכה חמאס להפעיל ממנה פעילי טרור ביהודה ושומרון (סביר במעורבותו האנושית של צאלח אלעארורי). כך למשל, באפריל 2018 סיכל שירות הביטחון הכללי תכנון פיגועים בישראל בהנחיית פעילי חמאס מרצועת-עזה. שניים מפעילי החוליה ביקרו ב-2017 אנשי חמאס בתורכיה, שם קיבל אחד מהפעילים מרצועת-עזה אלפי דולרים. בפברואר 2018 עצרה ישראל אנשי חמאס. מחקירתם עלה כי בשנת 2012 התבקש אחד מהם לסייע לאנשי חמאס אחרים שעברו לתורכיה. פעיל חמאס אחר מרצועת-עזה קיבל ממפעיליו בתורכיה מאות אלפי יורו עבור תשתיות טרור צבאיות של הארגון, דאג להטמנתם בנקודת מסתור ביהודה ושומרון (מכון ירושלים למחקרים אסטרטגים, (JISS), נייר עמדה מאת עומר דוסטרי: “פעילות חמאס בתורכיה נגד ישראל”, 3 באוגוסט 2018).
- ב-9 באוקטובר 2017 הודיעה חמאס, כי במהלך כינוס מועצת השורא נבחר צאלח אלעארורי לסגן יו”ר הלשכה המדינית של חמאס (אתר תנועת חמאס, 9 באוקטובר 2017). אלעארורי החליף בתפקיד את מוסא אבו מרזוק, אשר על פי תקנון התנועה לא יכול היה להיבחר לקדנציה שנייה ברציפות. בכך הפך אלעארורי לדמות הבכירה של חמאס הפועלת ב”חוץ”. במסגרת תפקידו ממלא אלעארורי תפקיד מרכזי בשיחות עם מצרים בנושא הפיוס עם פתח וההסדרה עם ישראל.
אינפוגרף שהכין בטאון חמאס הסוקר את קורות חייו של אלעארורי על פי דיווחים תקשורתיים
עיתון אלרסאלה של חמאס הכין אינפוגרף, הסוקר את קורות חייו של צאלח אלעארורי (אלרסאלה.נט, 19 בנובמבר 2018) מתחת לתצלומו נכתב: “צאלח מחמד אלעארורי (אבו מחמד). וושינגטון הכניסה את אלעארורי לרשימת הטרור והציעה 5 מיליון דולר תמורת מידע אודותיו”.
1966 – נולד בכפר עארורה בנפת ראמאללה
BA בהלכה אסלאמית מאוניברסיטת חברון
1985 – הנהיג את “הגוש האסלאמי” באוניברסיטה
1992-1991– המייסד החשוב ביותר של גדודי עז אלדין אלקסאם בגדה
18 שנים שהה בבתי הכלא בישראל
2010 – שוחרר וגורש לסוריה
2010 – נבחר לחבר בלשכה המדינית של חמאס
מילא תפקיד מרכזי בהשלמת עסקת שליט
2014 – כוחות צה”ל הרסו את ביתו בראמאללה
2017 – נבחר לסגן יו”ר הלשכה המדינית של חמאס
הערה: באינפוגרף לא מוזכרת מרכזיותו של אלעארורי כמפעיל התארגנויות טרור של חמאס ביהודה ושומרון ולא מוזכרים שהייתו בלבנון והפעלת פעילי טרור ביהודה ושומרון מתורכיה.
[1] בלבנון מתגוררים וממנה פועלים (תחת חסות חזבאללה) בכירים נוספים בחמאס ובג'האד האסלאמי בפלסטין. למשל: עלי ברכה, נציג חמאס בביירות; זיאד אלנח'אלה מזכ"ל הג'האד האסלאמי בפלסטין; אחסאן עטאיא, נציג הג'האד האסלאמי בפלסטין בלבנון. ↑
[2] בעבר דחתה תורכיה את האשמות ישראל בדבר פעילות טרור המתנהלת משטחה. חקירת פעילי טרור שנעצרו ביהודה ושומרון שבה והצביעה על מרכזיותם של פעילי חמאס בתורכיה בהפעלתם. ↑
[3] ח’ליל יוסף מחמוד חרב מוגדר בהודעת מחלקת המדינה האמריקאית כיועץ קרוב למנהיג חיזבאללה חסן נסראללה. על פי ההודעה הוא מילא מגוון תפקידים צבאיים, היה אחראי על פעילות חיזבאללה בתימן ושימש כאיש קשר צבאי עם איראן וארגוני הטרור הפלסטינים. הית'ם עלי טבטבאא'י, על פי ההודעה האמריקאית, הינו דמות מפתח במערך הצבאי של חזבאללה אשר פיקד על הכוחות המיוחדים של חיזבאללה בסוריה ובתימן. ↑