האימפריה התקשורתית של חזבאללה

ערוץ הטלוויזיה אלמנאר, כלי התקשורת המוביל של חזבאללה: צילום מסך של כתבה בה דווח על מברק ששלח נצראללה לשר החוץ האיראני מחמד ט'ריף (ערוץ אלמנאר, 15 באוגוסט 2019)

ערוץ הטלוויזיה אלמנאר, כלי התקשורת המוביל של חזבאללה: צילום מסך של כתבה בה דווח על מברק ששלח נצראללה לשר החוץ האיראני מחמד ט'ריף (ערוץ אלמנאר, 15 באוגוסט 2019)

כללי
  • חזבאללה בונה בקרב החברה השיעית בלבנון “מדינה בתוך מדינה”, הנותנת מענה לצרכי התושבים בכל תחומי החיים. לשם כך שוקד הארגון, בסיוע איראן, על הקמת מערכת אזרחית, הפועלת במקביל לזרוע הצבאית, בתחומי החינוך, התרבות, בריאות, רווחה, כספים, ספורט, בנייה, חקלאות ועוד. המוסדות החברתיים שניבנו, והפעילות האזרחית הנמרצת, מעניקים לבני העדה השיעית מגוון רחב של שירותים שהינם בעל אופי ממלכתי, תוך ניצול חולשתו של ממשל לבנון וההזנחה המסורתית של העדה השיעית. כל זאת כדי ליצור בקרב השיעים “חברת התנגדות”, התומכת במאבק חזבאללה נגד ישראל[1], כשברקע ההזנחה המסורתית ממנה סבלה העדה השיעית בלבנון במשך דורות.
  • “חברת ההתנגדות”, שבנתה חזבאללה בסיוע איראני מאסיבי, עומדת על שלוש רגליים: הרגל האחת, המערך הצבאי של חזבאללה. מערך זה מיועד לפעול נגד ישראל אך תומך גם באחיזתה של חזבאללה על האוכלוסייה השיעית. המערך הצבאי מציב את חזבאללה בעמדת כוח פוליטית בזירה הפנים-לבנונית ומקנה לו השפעה רבה על תהליך קבלת ההחלטות בלבנון; הרגל השנייה, רשת רחבת היקף של מוסדות, התורמים לשיפור מצבה הסוציו- אקונומי של האוכלוסייה השיעית ומחזקים את תמיכתה בחזבאללה; והרגל השלישית, אימפריה תקשורתית, הממלאת תפקיד חשוב בהפצת האידאולוגיה והמסרים הפוליטיים של איראן וחזבאללה בלבנון, במזרח התיכון וברחבי העולם. להימצאותה של אימפריה תקשורתית בהיקף שכזה ברשות ארגון טרור אין אח ורע בארגוני טרור אחרים הפועלים ברחבי העולם

האימפריה התקשורתית של חזבאללה מוכוונת ע”י יחידת קשרי ההסברה, שבראשה עומד חאג’ מחמד עפיף, המשמש גם כיועצו של חסן נצראללה לענייני הסברה. ברשות חזבאללה תשתית נרחבת של כלי תקשורת מסורתיים (ערוץ טלוויזיה, תחנת רדיו, עיתונים), אתרי אינטרנט, רשתות חברתיות. בנוסף לכך כלי תקשורת בולטים בלבנון תומכים בעקביות באסטרטגיה ההסברתית של חזבאללה. תשתית תקשורתית זאת משמשת ככלי יעיל להפצת מסרי תעמולה לכל קהלי היעד על בסיס של אסטרטגיה הסברתית אחידה, המשרתת את האסטרטגיה של חזבאללה ואיראן. להערכתנו, הפעלת התשתית התקשורתית הנרחבת של חזבאללה, ובמרכז ערוץ הטלוויזיה אלמנאר, כרוכה בהוצאה שנתית של עשרות רבות של מיליוני דולרים. להערכתנו, מרבית הוצאות האימפריה התקשורתית של חזבאללה, וערוץ אלמנאר בכלל זה, ממומנים ע”י איראן. אמנם למערך התקשורתי יש גם הכנסות משלו (כגון פרסומות ותרומות) אולם היקף הפרסומות המסחריות בערוץ אלמנאר הינו נמוך, וניכר שהמימון העיקרי של הערוץ אינו נשען על הכנסות מפרסומות.

  • מערכת ההסברה של חזבאללה פונה לקהלי יעד נרחבים ברחבי העולם בארבע שפות. קהל היעד המרכזי של חזבאללה הינו קהל היעד הלבנוני. במקום השני עומדים קהלי יעד בעולם הערבי/ מוסלמי בדגש על מדינות וארגונים תומכי הציר האיראני) ובמקום השלישי קהלי היעד ברחבי העולם (בדגש על מדינות המערב דוברות אנגלית צרפתית ומדינות אמריקה הלטינית דוברות השפה הספרדית). כפועל יוצא מכך כל כלי התקשורת של חזבאללה פועלים בערבית ושני כלי תקשורת מרכזיים, ערוץ הטלוויזיה אלמנאר, והעיתון אלעהד, פועלים גם באנגלית, צרפתית וספרדית.

מימין: "עתה... ערוץ 'אלמנאר' מגיע אליכם... בכל רחבי תבל" (קדימון ששודר בערוץ אלמנאר ב-10 ביוני 2004). משמאל: מימין: הלוגו של ערוץ אלמנאר.
מימין: “עתה… ערוץ ‘אלמנאר’ מגיע אליכם… בכל רחבי תבל” (קדימון ששודר בערוץ אלמנאר ב-10 ביוני 2004). משמאל: מימין: הלוגו של ערוץ אלמנאר. 

  • כלי התקשורת החשוב ביותר והאיכותי ביותר של חזבאללה הינו ערוץ הטלוויזיה אלמנאר. המשדר בארבע שפות: ערבית, אנגלית, צרפתית וספרדית. לערוץ אתר ייעודי באינטרנט. הערוץ משדר באמצעות ארבעה לוויינים: שלושה לוויינים רוסים ולוויין אינדונזי. הנושא הבולט ביותר בתכנים של שידורי אלמנאר הינו ארגון חזבאללה (“ההתנגדות”). כמו כן משדר הערוץ תכנים איראנים (המהפכה האסלאמית, אתרי תיירות באיראן, סרטים איראנים מתורגמים לערבית) ותכנים שיעים (תפילות וטקסים). ערוץ אלמנאר משמש כלי תקשורת מרכזי של חזבאללה המדווח על אירועים חדשותיים, מטפח את פולחן האישיות של חסן נצראללה, מטמיע את האידאולוגיה של הארגון, עוסק בהאדרת השהידים, מטיף לנאמנות המהפכה האסלאמית באיראן ולמנהיגיה ועוסק בתעמולה ובלוחמה פסיכולוגית (המכוונים בעיקר כלפי ישראל, מדינות ערב הפרו- מערביות, ארה”ב ומדינות המערב). ערוץ אלמנאר מהווה מכשיר חשוב כתומך לחימה בידי חזבאללה בעתות מתיחות או בעת מלחמה.

ערוץ הטלוויזיה אלמנאר, כלי התקשורת המוביל של חזבאללה: צילום מסך של כתבה בה דווח על מברק ששלח נצראללה לשר החוץ האיראני מחמד ט'ריף (ערוץ אלמנאר, 15 באוגוסט 2019)
ערוץ הטלוויזיה אלמנאר, כלי התקשורת המוביל של חזבאללה: צילום מסך של כתבה בה דווח על מברק ששלח נצראללה לשר החוץ האיראני מחמד ט’ריף (ערוץ אלמנאר, 15 באוגוסט 2019)

  • לערוץ אלמנאר יש כתב ברצועת עזה בשם עמאד עיד, המשמש כמנהל משרד אלמנאר ברצועה. כמו כן יש לערוץ שני כתבים ביהודה ושומרון הפועלים מראמאללה. האחד ח’אלד אלפקיה והשני דיב חוראני. להערכתנו, הפעילות התקשורתית של כתבי אלמנאר מראמאללה לא יכולה הייתה להתבצע ללא אישור הרשות הפלסטינית.”

בינואר 2018 הכליל משרד האוצר האמריקאי את ערוץ אלמנאר ורדיו נור, שני כלי תקשורת מרכזיים של חזבאללה, ברשימת מוסדות חזבאללה שעליהם מוטלות סנקציות. עם זאת, ככל הידוע לנו שאר כלי התקשורת של חזבאללה, יחידת קשרי ההסברה ואישים בולטים במערך ההסברה, אינם נכללים ברשימת הסנקציות של ארה”ב. מאז שנת 2004 הפסיקו צרפת, מצרים וסעודיה את שירותי הלוויין שלהן לערוץ אלמנאר, וכמה מדינות (ובכלל זה גרמניה) אסרו על שידורי הערוץ בשטחן. אולם המהלכים בזירה הבינלאומית והבינערבית נגד ערוץ אלמנאר לא היו אפקטיביים, משום שחזבאללה מצא תחליפים בדמות שירותי לוויין, שהוא מקבל מרוסיה ומאינדונזיה.

  • חזבאללה מקיים נוכחות משמעותית ברשתות החברתיות, בדגש על פייסבוק וטוויטר. מדובר במאות רבות של פרופילים, עמודים וחשבונות, הכוללים הסתה לטרור והפצת האידאולוגיה של חזבאללה ואיראן. במהלך 2018 נחסמו מספר פעמים חשבונות של חזבאללה בפייסבוק ובטוויטר אולם חזבאללה ממשיך ומשתמש ברשתות אלה תוך הפרת תנאי השימוש בהן. ניתן איפא לקבוע, כי בפועל נוכחות חזבאללה בפייסבוק ובטוויטר נמשכת כסדרה ללא פגיעה משמעותית.
עידוד טרור נגד ארה”ב בחשבון טוויטר המזוהה עם חזבאללה

 
מימין: תמונה של הריסות שגרירות ארה”ב בלבנון, לאחר פיצוץ מכונית תופת בסמוך לה ע”י חזבאללה (18 באפריל 1983). לתמונה מצורף הטקסט הבא: “כך יש לחנך שגרירויות. כך לימד אותנו עמאד [מע’ניה]”. (חשבון הטוויטר של אמאני עמאר, 8 באוגוסט 2019). משמאל: מפת המטרות של חזבאללה בישראל, שהציג מזכ”ל חזבאללה סיד חסן נצראללה באחד מראיונותיו. לתמונה מצורף הטקסט הבא: “היא [שגרירות ארה”ב בלבנון] צריכה להיות על מפת האבדון” (חשבון הטוויטר עיני ציר ההתנגדות, 7 באוגוסט 2019)

  • האם נפגעה האימפריה התקשורתית של חזבאללה כתוצאה מהמשבר הכלכלי באיראן? אתר החדשות הלבנוני אלמדן, פרסם לאחרונה כתבה שכותרתה: “המשבר הכלכלי בחזבאללה: צמצום בתקציב כדי להמשיך במנגנון המלחמה” (19 באוגוסט 2019). בכתבה נאמר כי אחד מהתחומים שנפגעו כתוצאה מהמשבר הכלכלי הינו תחום התקשורת של חזבאללה. פעילי התקשורת של חזבאללה, על-פי אותה כתבה, סובלים בחלקם מעיכובים בתשלום משכורות, העדר העסקה קבועה ושיטות העסקה “אד הוק”. מהימנותו של מידע זה מוטלת בספק. שכן, בבדיקה שערך מרכז המידע (אוגוסט 2019), לא ניכרת כל פגיעה במערך ההסברה של חזבאללה. ערוץ הטלוויזיה אלמנאר ותחנת הרדיו אלנור, ממשיכים בשידוריהם ללא שינויים משמעותיים. אתרי האינטרנט של חזבאללה, וכן אתר החדשות אלעהד, מתעדכנים בתדירות רגילה (אחת למספר דקות). גם כתב העת בקית אללה יוצא לאור כסדרו מדי חודש. הסיבה לכל אלו הינה, להערכתנו, העדיפות הגבוהה שנותנים איראן וחזבאללה למערך התקשורתי של הארגון.
מבנה העבודה[2]
  • העבודה כוללת את הפרקים הבאים:
    • יחידת קשרי ההסברה של חזבאללה.
    • כלי התקשורת המוביל: ערוץ אלמנאר.
    • תחנת הרדיו אלנור.
    • עיתונים וכתבי עת (העיתון אלעהד וכתב העת בקית אללה).
    • אתרי האינטרנט הרשמיים של חזבאללה.
    • נוכחות חזבאללה ברשתות החברתיות.
    • כלי תקשורת לבנונים התומכים בחזבאללה.
    • המערכה הבינלאומית והבינערבית נגד האימפריה התקשורתית של חזבאללה
    • נספח: פרסומי מרכז המידע אודות התשתית האזרחית של חזבאללה.

[1] שיח' נעים קאסם, סגנו של חסן נצראללה, הגדיר את התפיסה החברתית של חזבאללה כדלקמן: "ההתנגדות, מבחינתנו, היא השקפה חברתית על כל ממדיה: התנגדות צבאית, תרבותית, פוליטית והסברתית" (נעים קאסם, "חברת ההתנגדות: רצון השהאדה ויצירת הניצחון", דאר אלמעארף אלחכמיה, 2008, עמ' 8).
[2] מרכז המידע מודה למרכז עלמא שבגליל על העברת מידע שסייע לכתיבת מסמך זה.