כללי
מרכיב חשוב בבניית “חברת ההתנגדות”, הינו הטמעת ערכי הג’האד והשהאדה (מות קדושים) בקרב האוכלוסייה השיעית בכלל, והדור הצעיר בפרט. בחינת המוסדות האזרחים של חזבאללה העלתה, כי הם מטפחים את תרבות השהידים, כל אחד בדרכו, ועל פי תחומי התמחותו (חינוך, תרבות, אומנות, ארגוני נוער וכו’). בנוסף לכך הקים חזבאללה ארגון ייעודי בשם האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות, שפעילותו מוקדשת לקידום תרבות השהידים. האגודה עוסקת במגוון רב של פעילויות: הוצאה לאור של ספרים העוסקים בחיי השהידים; הפצת צוואות שהידים, תמונות שהידים והפצת סיפורים מחיי השהידים ברשתות החברתיות; הקמת מוזיאונים, אנדרטאות, “אתרי תיירות” ג’האדיים; קיום תערוכות וסמינרים, והפעלת מרכז לשמירה על חפצי השהידים ותיעוד חייהם, הממוקם בפרבר הדרומי של ביירות.
- חזבאללה בונה בקרב החברה השיעית בלבנון “מדינה בתוך מדינה”, הנותנת מענה לצרכי התושבים בכל תחומי החיים. לשם כך שוקד הארגון, בסיוע איראן, על הקמת תשתית אזרחית, הפועלת במקביל לזרוע הצבאית, בתחומי החינוך, התרבות, בריאות, רווחה, כספים, ספורט, בנייה, חקלאות ועוד[1]. המוסדות החברתיים מעניקים לבני העדה השיעית מגוון רחב של שירותים שהינם בעל אופי ממלכתי, תוך ניצול חולשתו של הממשל הלבנוני וההזנחה המסורתית של העדה השיעית. כל זאת כדי ליצור בקרב השיעים “חברת התנגדות”, התומכת במאבק חזבאללה נגד ישראל. שיח’ נעים קאסם, סגנו של חסן נצראללה, הגדיר זאת כדלקמן: “ההתנגדות, מבחינתנו, היא השקפה חברתית על כל ממדיה: התנגדות צבאית, תרבותית, פוליטית והסברתית”[2] (רשימת פרסומי מרכז המידע אודות התשתית האזרחית ראו נספח).
מימין: לוגו האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות (עמוד הפייסבוק של האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות)[3]. משמאל: כרזה שפרסמה האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות לרגל יום “המפקדים השהידים” (16 בפברואר 2020). בכרזה נראה חאג’ קאסם סלימאני מוביל את שלושת השהידים הבכירים של חזבאללה (חאג’ עמאד מע’ניה, סיד עבאס אלמוסוי ושיח’ ראע’ב חרב) בדרכם לכיפת הסלע בירושלים (חשבון האינסטגרם של האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות, 16 בפברואר 2020).
האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות-נתוני יסוד
- באוקטובר 2008 אישר משרד הפנים הלבנוני את הקמתה של האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות. בין מטרותיה המוצהרות של האגודה, המפורטות ברישיון להקמתה, ניתן למצוא: “הפצת תרבות ההתנגדות ומאמץ לבניית חברת ההתנגדות“; “העמקת משמעות השהאדה והסבר תפקידה ביצירת חיים ובשמירה על המולדת, האדמה והמקומות הקדושים”; “כתיבת ההיסטוריה של הישגי ההתנגדות ועידוד מחקרים מדעיים והיסטוריים בתחום זה”; “הקמת אנדרטאות באתרי השהאדה ומוזיאונים להנצחת תפקיד השהידים ביצירת ההיסטוריה והחיים”. לשם כך מפעילה האגודה ספריה ומרכז מחקר ומקיימת תערוכות וסמינרים בנושא השהאדה (הרשומות[4], 7 באוקטובר 2008).
- מרכז האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות נמצא ב”מרכז אלאמדאד” שבפרבר הדרומי של ביירות (“אלאמדאד” הינה אגודת צדקה המזוהה עם חזבאללה ואיראן). נראה, כי האגודה משתייכת ארגונית ליחידת קשרי ההסברה הכפופה למועצה המבצעת של חזבאללה[5]. האגודה פועלת בשיתוף פעולה עם גופים שונים המשתייכים לתשתית האזרחית של חזבאללה והעוסקים גם הם בהנצחת השהידים. על הגופים הללו נמנים ארגוני הנשים[6], גיוס החינוך[7], אתר התיירות מליתא[8] ומוסד השהיד.
בכירי האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות
בכירי האגודה ומייסדיה הינם פעילי חזבאללה, שמילאו או ממלאים תפקידים שונים במוסדות האזרחיים של חזבאללה. להלן פרטים אודות כמה מהם.
- שיח’ מוסא צ’אהר הינו פעיל חזבאללה המשמש כמנהל האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות. קודם לכן שימש כמנהל המרכז לשמירת חפצי השהידים המופעל ע”י האגודה (ראו להלן). השיח’ הינו תלמידו של איש הדת השיעי הבכיר חידר מחמד כאמל חבאללה (בוגר לימודי דת באיראן). הוא תרגם מפרסית לערבית ספרים רבים בנושאי השיעה והמהפכה האסלאמית באיראן (האתר הרשמי של איש הדת חידר חבאללה, ללא תאריך; אתר מרכז אלע’דיר למחקרים, הוצאה לאור ופרסום, ללא תאריך; אתר כתאב פדיה, ללא תאריך; כתב העת בקית אללה, גיליון 132 משנת 2002).
שיח’ מוסא צ’אהר, מנהל האגודה, נואם בטקס חתימת הספר מנתצר (המנצח) על חיי השהיד הסטודנט מחמד חסין ג’וני, שנהרג בגבול סוריה-לבנון[9] (אתר א צור, 29 בנובמבר 2018).
- שיח’ יוסף עבד אלרצ’א עאצי נמנה על מייסדי האגודה. כיום משמש כעוזר מנכ”ל מוסד השהיד של חזבאללה (אתר החדשות אלעהד, 10 בנובמבר 2018). להלן פרטים אישיים:
- איש דת שיעי, יליד שנת 1962, מתלמידיהם של שיח’ מחמד עבאס דהיני (איש דת שיעי לבנוני, בוגר מוסד הלימוד של פצ’לאללה) וסיד מחמד חסין פצ’לאללה (הרשומות הלבנוניות, 4 באוקטובר 2004; האתר הרשמי של איש הדת שיח’ מחמד עבאס דהיני; אתר מקאומון).
- בפברואר 2002 נמנה על מייסדי אגודת אלמעארף אלחכמיה, העוסקת בהפצת השיעה באמצעות מכוני לימוד, הוצאת ספרים וכו’ (הרשומות הלבנוניות, 18 בפברואר 2002; אתר מכון אלמעארף אלחכמיה).
- שיח’ יוסף עבדאלרצ’א עאצ’י נמנה על מייסדי האגודה. קודם לכן שימש בתפקידים שונים במוסד השהיד של חזבאללה:
- אוקטובר 2004: שימש יו”ר אגודה המייצגת את מוסד השהיד של חזבאללה[10] (הרשומות הלבנוניות, 4 באוקטובר 2004).
- ינואר 2006: נמנה על מייסדי חברת אטלס הולדינג, שבבעלות מוסד השהיד של חזבאללה (פרופיל חברת אטלס הולדינג בע”מ ברשם החברות הלבנוני[11]).
- בשנים 2010 – 2015, לאחר הקמת האגודה שימש אחראי תחום החינוך והתרבות במוסד השהיד של חזבאללה (אתר החדשות אלעהד, 10 בנובמבר 2010, אתר אוניברסיטת אלמצטפא, 16 בנובמבר 2015).
- בפברואר 2020 הטילה עליו מחלקת האוצר של ארה”ב סנקציות בשל פעילותו.
שיח’ יוסף עבד אלרצ’א עאצי, ממייסדי האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות
(כתב העת בקית אללה, גיליון 326 משנת 2018).
- חסין קאסם ח’ליפה:
- ממייסדי האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות. קודם לכן (במרץ 1998) נמנה על מייסדי אגודת התרבות האסלאמית אלמעארף המזוהה עם חזבאללה (הרשומות הלבנוניות, 25 במרץ 1998). במאי 1998 קיבל אישור להוציא לאור “שבועון לא פוליטי בערבית ובאנגלית” ששמו “בקית אללה”, כיום ירחון חזבאללה[12] (הרשומות הלבנוניות, 25 במאי 1998). במרץ 2004 העביר את הבעלות על העיתון אל אגודת אלמעארף, תוך הסבתו לפרסום העוסק בסוגיות דתיות (הרשומות הלבנוניות, 8 במרץ 2004).
- בינואר 2009 קיבל אישור להקים בית הוצאה לאור וספריית אלולאא’ ולעמוד בראשו[13] (הרשומות הלבנוניות, 21 בינואר 2009). מוסד זה מתמקד בהפצת תכנים שיעיים והאידיאולוגיה הח’מניסטית, למשל קורות חיים של חכמי דת וביניהם האמאם ח’מיני (עמוד הפייסבוק של דאר אלולאא’).
- נג’וא מחמד רעד:
- סופרת וחוקרת בתחום ההיסטוריה שבעל פה. כתבה כמה ספרים וסיפורים קצרים וכן כמה מחקרים, כולל אודות התנועה הציונית (ערוץ היוטיוב של ערוץ הלווין אלת’קלין, 6 בפברואר 2019).
- כתבה מספר ספרים אודות שהידים: חיי השהיד סמיר מטוט[14], חיי השהיד אחמד עלי שעיב[15] וסיפורי שהידים ולוחמים בעת לחימת חזבאללה בסוריה (אתר Good Reads ואתר NWF, ללא תאריך; אתר החדשות אלעהד, 23 באוגוסט 2017).
- כיום, אחראית תיק התיעוד והכתיבה באגודה להחייאת מורשת ההתנגדות (עמוד הפייסבוק של תכנית הטלוויזיה יום חדש בערוץ אלכות’ר, 24 בפברואר 2017).
נג’וא רעד, אחראית תיק התיעוד והכתיבה באגודה להחייאת מורשת ההתנגדות
(ערוץ היוטיוב של ערוץ הלווין “אלת’קלין”, 6 בפברואר 2019).
תחומי פעילות האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות
תחומי הפעילות המרכזיים של האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות הם הוצאה לאור של ספרים, העוסקים לרוב בקורות חיי שהידים; הפצת פרסומים אינטרנטיים רלוונטיים למטרותיה; הפעלת מרכז לשמירת חפצי השהידים וקיום תערוכות. כאמור לעיל פועל באגודה גוף בשם תיק התיעוד והכתיבה, שבראשו עומדת נג’וא רעד, העוסק בעיקר בהוצאת ספרים אודות חיי השהידים (עמוד הפייסבוק של תכנית הטלוויזיה “יום חדש” בערוץ אלכות’ר, 24 בפברואר 2017).
הספר מנתצר (המנצח) אודות חיי השהיד מחמד חסין ג’וני, שנהרג בגבול סוריה-לבנון, בהוצאת האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות (אתר יא צור, 29 בנובמבר 2018).
- האגודה פעילה מאוד ברשתות החברתיות ומנהלת דף פייסבוק (1,174 עוקבים ו-697 לייקים, נכון ל-21 בפברואר 2020), חשבון טלגרם (222 חברים, נכון ל-21 בפברואר 2020) וחשבון אינסטגרם (840 עוקבים, נכון ל-21 בפברואר 2020). בפלטפורמות אלה, המתעדכנות בממוצע אחת ליום, מפיצה האגודה תכנים המקדמים את האדרת השהידים. למשל, ציטוטים מצוואות שהידים באירועים חברתיים ודתיים (למשל, ביום האם הלבנוני); תמונות שהידים מאירועים המפורסמים בהתאם לתאריך מותם; סיפורים קצרים מחיי שהידים, ותוצרי עיצוב גרפי לרגל ימי אזכור לזכרם של שהידים.
הפצת תמונות וצוואות שהידים ברשתות החברתיות
מימין: השהיד עלי יונס עטוי, שנהרג במלחמת לבנון השנייה, בפרסום האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות לכבוד “יום המורה” בלבנון (חשבון האינסטגרם של האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות, 9 במרץ 2020). עלי עטוי היה מורה בבית ספר תיכון בדרום לבנון. משמאל: ציטוט מצוואת השהיד עבדו סעיד אע’אזאדה, שנהרג בפברואר 1997 באזור הביטחון, ככל הנראה בתקיפת כוח ישראלי סמוך למוצב דלעת (אתר חזבאללה, 14 בינואר 2008). בקטע זה השהיד פונה לאמו ומבקש את סליחתה על שלא הקדיש לה תשומת לב, בטענה שמעשיו היו לשם שמיים (חשבון האינסטגרם של האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות, 3 במרץ 2020).
מימין: ציטוט מפי השהיד מחמד עבדאללה פיאצ’, שנהרג בתקיפת מוצבי רכס עלי אלטאהר (1993), אשר פורסם לרגל יום השנה למהפכה האסלאמית באיראן: “אנו רוצים להכריז בפני העולם כולו, כי דרכו של האמאם ח’מיני עודנה בלבנו ובלבבות המאמינים כולם…” (חשבון האינסטגרם של האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות, 7 בפברואר 2020). משמאל: תמונות שהידים שנהרגו בתקיפת מוצב ע’זלאן בינואר 1989 (עמוד הפייסבוק של האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות, 28 בינואר 2020).
- המרכז לשמירת חפצי השהידים הוקם בשנת 2002 המטרה “לכתוב את ההיסטוריה ולתעד את חייו של כל שהיד בהתנגדות האסלאמית, מלידתו ועד מותו”. זאת באמצעות איסוף מידע אודות חיי השהיד (למשל באמצעות ראיונות עם חבריו ובני משפחתו), איסוף מסמכים הקשורים לשהיד (צוואות, מכתבים וכו’) איסוף ושמירת חפציו האישיים (מדים, נעליים וכו’). המרכז נמצא בקומפלקס האמאם אלכאט’ם בחי מאצ’י (שבפרבר הדרומי של ביירות)[16]. עד כה מצויים בו יותר מ-8,000 פריטים, יותר מ-9,000 סיפורים שנמסרו בעל פה (כ-4,000 שעות אודיו וכ-800 שעות וידאו), יותר מ-10,000 מסמכים ויותר מ-7,000 תמונות (אתר מרכז חפצי השהידים של האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות, ללא תאריך; אתר החדשות אלעהד, 26 באפריל 2011; אתר חזבאללה, 28 במאי 2015).
מימין: תערוכת חפצי השהיד מחמד חסין ג’וני, שנהרג בגבול סוריה-לבנון. במקביל לתערוכה התקיים טקס השקה של ספר אודות חייו בהוצאת האגודה (אתר יא צור, 29 בנובמבר 2018). בין החפצים ניתן לזהות תעודות הוקרה על הישגים אקדמאיים מטעם גיוס החינוך של חזבאללה וכן מגן הוקרה מטעם רשות הסיוע להתנגדות האסלאמית, אשר ניתן לכל משפחת שהיד מחזבאללה[17]. משמאל: מבט כללי על קומפלקס האמאם אלכאט’ם בחי מאצ’י, בו נמצא המרכז לשמירת חפצי השהידים (עמוד הפייסבוק של קומפלקס האמאם אלכאט’ם, 22 באוקטובר 2016).
- האגודה מסייעת או יוזמת תערוכות בנושאי פעילותה. התערוכה הבולטת ביותר בה הייתה מעורבת האגודה היא תערוכת קרבאן לרגל יום השהיד 2019[18]. התערוכה התקיימה בקומפלקס האמאם אלחסין בצור וכללה מיצגים אמנותיים בנושא שהאדה (הקרבה עצמית) [19]. תערוכות נוספות שהאגודה מעורבת בהקמתן כוללות חפצי שהידים.
פתק שכתב אחד מלוחמי הארגון טרם מותו, בו הוא מייחל להיכנס לגן עדן כדי לזכות בקרבה לאמאם אלחסין ולא מפני שיש בו נהרות ופרחים. הפתק הוצג בתערוכת קרבאן (עמוד הפייסבוק של תערוכת “קרבאן”, 2 בינואר 2020).
נספח
פרסומי מרכז המידע אודות התשתית האזרחית של חזבאללה
(פברואר 2019- פברואר 2020)
- מרכז המידע למודיעין ולטרור מבצע פרויקט מחקרי שמטרתו למפות את התשתית האזרחית של חזבאללה. במסגרת פרויקט זה נכתבו עד כה עשרים ואחת פרסומים:
- “חזבאללה השיק לאחרונה קמפיין גיוס תרומות לצרכים צבאיים המתבצע באמצעות “רשות הסיוע להתנגדות האסלאמית”, מוסד מרכזי של הארגון לגיוס כספים” (11 בפברואר 2019).
- “טרור וכספים: אופן העברת תרומות לחזבאללה במסגרת הקמפיין המתבצע באמצעות “רשות הסיוע להתנגדות האסלאמית” (3 במרץ 2019).
- “מוסד השהיד של חזבאללה: מטרתו, אופן התנהלותו ודרכי מימונו” (14 במרץ 2019).
- “מוסד הפצועים של חזבאללה: מטרתו, אופן התנהלותו ודרכי מימונו” (16 באפריל 2019).
- “המוסדות החברתיים- כלכליים של חזבאללה: אגודת אלקרצ’ אלחסן, מוסד סמי- בנקאי העוסק במתן הלוואות ללא ריבית, בעיקר לבני העדה השיעית” (23 במאי 2019).
- “אגודת ג’האד הבינוי בלבנון: מוסד חברתי של חזבאללה העוסק בבנייה ושיקום, ובפרויקטים חברתיים מגוונים בקרב בני העדה השיעית, ומהווה מרכיב חשוב בתשתית האזרחית של חזבאללה” (12 ביוני 2019).
- “אגודת צופי האמאם אלמהדי”: תנועת הנוער של חזבאללה המכשירה דורות של בני נוער חדורי תודעה שיעית רדיקלית מבית מדרשה של איראן, המצטרפים לחזבאללה ולוחמים בשורותיו נגד ישראל” (20 ביוני 2019).
- “חזבאללה מקיים רשתות של בתי ספר פרטיים המטמיעים בקרב בני העדה השיעית בלבנון את האידיאולוגיה של המהפכה האסלאמית באיראן ואת הנאמנות לחזבאללה ולדרך הטרור” (26 ביוני 2019).
- “הזהות האיראנית של חזבאללה: לאחרונה התקיים בדרום לבנון כנס של פעילי חזבאללה בו בלט טיפוח פולחן האישיות למנהיג איראן עלי אלח’אמנא’י” (28 ביולי 2019).
- “גיוס החינוך” של חזבאללה: גוף העוסק באינדוקטרינציה של תלמידים שיעים במערכות החינוך הלבנוניות, הממלכתיות והפרטיות, כהכנה לקראת הצטרפותם לחזבאללה בתום לימודיהם (2 ביולי 2019).
- “גיוס הספורט”: גוף של חזבאללה המנהל פעילות ספורטיבית ענפה, ומשתמש בה ככלי לאינדוקטרינציה בקרב הצעירים ולהכשרתם לקראת גיוסם לשורות הארגון.
- “ארגון הבריאות האסלאמי”: מוסד של חזבאללה המעניק שירותי בריאות לפעילים ולאוכלוסייה השיעית בכלל, כאמצעי לרכישת השפעה ולהקמת “מדינה בתוך מדינה”.
- אמנות ותרבות ככלים לאינדוקטרינציה בידי חזבאללה (1 באוגוסט 2019).
- יחידת “ארגוני הנשים” של חזבאללה (11 באוגוסט 2019).
- האימפריה התקשורתית של חזבאללה (1 בספטמבר 2019).
- “חברת ההתנגדות”: הפעילות המוניציפלית של חזבאללה (23 בספטמבר 2019).
- “תיירות ג’האדית”:ביקורים באתרי “מורשת קרב” ובקברי שהידים, ככלי בידי חזבאללה לאינדוקטרינציה ולהפצת אידיאולוגיה (7 באוקטובר 2019).
- “חסן נצראללה, מזכ”ל חזבאללה, מדגיש בפני כתב עת איראני המזוהה עם המנהיג ח’אמנהאי, את הישגי הפעילות האזרחית של חזבאללה ואת חשיבות המוסדות האזרחיים של חזבאללה” (7 באוקטובר 2019).
- רשת טוויטר השעתה חשבונות של חזבאללה, בעיקר של ערוץ אלמנאר. בדיקה של מרכז המידע למודיעין ולטרור העלתה כי חזבאללה ממשיך לקיים נוכחות משמעותית בטוויטר, גם לאחר ההשעייה (7 בנובמבר 2019).
- נוכחות חזבאללה בטוויטר (עדכונים) (13 בנובמבר 2019).
- נוכחות חזבאללה בטוויטר (עדכון מס’ 2) (20 בנובמבר 2019).
- כדורגל בשימוש הטרור: קבוצת הכדורגל אלעהד של חזבאללה משמשת אמצעי בידי הארגון להגברת הפופולריות ולהשגת לגיטימיות (25 בנובמבר 2019).
- אגודת “ירוק ללא גבול”: ארגון איכות סביבה לבנוני המשתף פעולה עם חזבאללה ומסייע לפעילות הארגון בקרבת הגבול עם ישראל (19 בפברואר 2020).
- מוסד שהיד פלסטין: מוסד של חזבאללה הפועל בלבנון ומשמש צינור להעברת כספים איראנים למשפחות שהידים פלסטינים (8 במרץ 2020).
[1] מידע מפורט אודות המוסדות האזרחיים של חזבאללה אפשר למצוא בסדרת פרסומי מרכז המידע למודיעין ולטרור, שיצאו בשנה האחרונה. ↑
[2] שיח' נעים קאסם, "חברת ההתנגדות: רצון השהאדה ויצירת הניצחון", דאר אלמעארף אלחכמיה, 2008, עמ' 8. ↑
[3] בלוגו האגודה מופיע המילה "אחיאא'" ("חיים הם"), הלקוחה משני פסוקי קוראן העוסקים בשהידים: פסוק 154 בסורת אלבקרה:"אל תגידו על הנהרגים למען אללה כי מתים המה. לא, כי חיים הם, ואולם אתם לא תוכלו לשער זאת. פסוק 169 בסורת אל עמראן "אל תחשוב כי הנהרגים לשם אללה מתים המה. לא, כי חיים הם, ואצל אללה פרנסתם". ↑
[4] אלג'רידה אלרסמיה, העיתון הרשמי של לבנון (להלן: הרשומות הלבנוניים). ↑
[5] ראו מסמך מרכז המידע: "האימפריה התקשורתית של חזבאללה", 1 בספטמבר 2019. ↑
[6] ראו מסמך מרכז המידע בנושא "יחידת “ארגוני הנשים” של חזבאללה", 11 באוגוסט 2019. ↑
[7] ראו מסמך מרכז המידע בנושא "“גיוס החינוך” של חזבאללה: גוף העוסק באינדוקטרינציה של תלמידים שיעים במערכות החינוך הלבנוניות, הממלכתיות והפרטיות, כהכנה לקראת הצטרפותם לחזבאללה בתום לימודיהם", 2 ביולי 2019. ↑
[8] ראו מסמך מרכז המידע בנושא "“תיירות ג’האדית”: ביקורים באתרי “מורשת קרב” ובקברי שהידים, ככלי בידי חזבאללה לאינדוקטרינציה ולהפצת אידיאולוגיה", 7 באוקטובר 2019. ↑
[9] מחמד חסין ג'וני, בן העיירה אלעבאסיה בדרום לבנון, היה פעיל חזבאללה. הוא נהרג ביוני 2015 בקרבות רכסי ערסאל בגבול סוריה-לבנון. במקביל לפעילותו הצבאית הוא היה פעיל שנים רבות ב"גיוס החינוך" של חזבאללה. ↑
[10] להרחבה ראו מסמך מרכז המידע "מוסד השהיד של חזבאללה: מטרתו, אופן התנהלותו ודרכי מימונו", 14 במרץ 2019. המדובר בתפקיד יו"ר אגודה המייצגת את מוסד השהיד, ולא בתפקיד מנכ"ל מוסד השהיד עצמו. ↑
[11] בבעלות חברת האחזקות "אטלס הולדינג בע"מ" (Atlas Holding SAL) כעשר חברות לבנוניות הפועלות בתחומי התרופות והמסחר ודלק ומוצריו (MEDIC: חברת תרופות, ציוד רפואי וקוסמטיקה, Shahed Pharm: חברת תרופות; Amana Fuel: חברה למסחר בדלק ומוצרי נפט, כולל רשת תחנות דלק וAmana Plus: חברה למסחר בדלק ומוצרי נפט וכן ייבוא, שיווק והפצה של מוצרי נפט. ↑
[12] ראו מסמך מרכז המידע בנושא "האימפריה התקשורתית של חזבאללה", 1 בספטמבר 2019. ↑
[13] אלולאא', מילולית: הנאמנות. הכוונה לנאמנות דרכו של האמאם עלי. ↑
[14] נהרג במוצב עלי אלטאהר בפברואר 1987 (אתר חזבאללה, 23 בפברואר 2013). ↑
[15] נהרג במוצבי עלמאן-אלשומריה באפריל 1987 (חשבון הטוויטר של מוסד השהיד, 18 באפריל 2019; אתר חזבאללה, 17 בדצמבר 2007). ↑
[16] מוסא אלכאט'ם היה האמאם השביעי על פי אמונת הזרם המרכזי של השיעים, התריסיריים, ולפיכך, על פי השקפתם, הינו יורש ישיר של הנביא מוחמד. אלכאט'ם כיהן כאמאם כ-35 שנה, מגיל 21 (ויקיפדיה). ↑
[17] להרחבה ראו מסמך מרכז המידע: "חזבאללה השיק לאחרונה קמפיין גיוס תרומות לצרכים צבאיים המתבצע באמצעות “רשות הסיוע להתנגדות האסלאמית”, מוסד מרכזי של הארגון לגיוס כספים", 11 בפברואר 2019. ↑
[18] מילולית: קורבן, מנחה. השם תערוכת קרבאן נבחר ככל הנראה בשל הקשרו ההיסטורי: בתום קרב כרבלאא', סידה זינב (בתם של האמאם עלי בן אבי-טאלב ושל פאטמה בתו של הנביא מחמד). עמדה מעל גופת אחיה, האמאם אלחסין, וזעקה: "אללה, קבל מאתנו את הקורבן הזה". זהו אחד הציטוטים המפורסמים של סידה זינב מקרב כרבלאא', המסמלים את המשך דבקותה במטרה שלשמה יצא אחיה לקרב, למרות שהוא עצמו ורבים מחבריו ומבני משפחתו נהרגו (מאמר מאת צאלח א-טאא'י באתר "כתאבאת פי אלמיזאן", 14 באוקטובר 2015). ↑
[19] על המציגים בתערוכה נמנה האמן המגויס אחמד עבדאללה. ראו מסמך מרכז המידע בנושא "אמנות ותרבות ככלים לאינדוקטרינציה בידי חזבאללה", 1 באוגוסט 2019 ↑