גדוד ג’נין: מסגרת על-ארגונית הפועלת נגד כוחות ביטחון ישראלים

מפגן צבאי של פעילי גדוד ג'נין (אתר אלח'נאדק, 10 באפריל 2022).

מפגן צבאי של פעילי גדוד ג'נין (אתר אלח'נאדק, 10 באפריל 2022).

מפגן צבאי בו אחד המשתתפים לבוש בתכריכים ועל פניו כתוב

מפגן צבאי בו אחד המשתתפים לבוש בתכריכים ועל פניו כתוב "יחידת המתאבדים" (צפא, 3 במרץ 2022)

פעילים חמושים בעצרת אזכרה לזכרו של דאוד אלזבידי , אחיו של זכריא אלזבידי (חשבון הטוויטר של מערב אסיה, 25 ביוני 2022)

פעילים חמושים בעצרת אזכרה לזכרו של דאוד אלזבידי , אחיו של זכריא אלזבידי (חשבון הטוויטר של מערב אסיה, 25 ביוני 2022)

פעילי גדוד ג'נין מתפרסים במחנה הפליטים לסיכול פעילות צה

פעילי גדוד ג'נין מתפרסים במחנה הפליטים לסיכול פעילות צה"ל (פאלטודיי, 23 במאי 2022)

פעילי הגדוד במסיבות עיתונאים (אלערבי אלג'דיד, 4 במרץ 2022, אלקדס אליום, 14 בפברואר 2022)

פעילי הגדוד במסיבות עיתונאים (אלערבי אלג'דיד, 4 במרץ 2022, אלקדס אליום, 14 בפברואר 2022)

פעילי הגדוד במסיבות עיתונאים (אלערבי אלג'דיד, 4 במרץ 2022, אלקדס אליום, 14 בפברואר 2022)

פעילי הגדוד במסיבות עיתונאים (אלערבי אלג'דיד, 4 במרץ 2022, אלקדס אליום, 14 בפברואר 2022)

פעילי גדוד ג'נין בטקס לזכר שניים מפעילי הגדוד שנהרגו במהלך עימותים עם כוחות צה

פעילי גדוד ג'נין בטקס לזכר שניים מפעילי הגדוד שנהרגו במהלך עימותים עם כוחות צה"ל. בתמונה ניתן לראות פעיל הלבוש בתכריכים לבנים המדמים מחבל מתאבד (אלרסאלה נט, 3 במרץ 2022)

פעילי גדוד ג'נין מקבלים אחריות על ביצוע הפיגוע באלעד (אתר אלחדת', 8 במאי 2022)

פעילי גדוד ג'נין מקבלים אחריות על ביצוע הפיגוע באלעד (אתר אלחדת', 8 במאי 2022)

עיקרים
  • גדוד ג’נין (“כתיבת ג’נין”) הוא מסגרת של לוחמים חמושים שהוקמה במחנה הפליטים ג’נין. הגדוד מזוהה עם הג’האד האסלאמי בפלסטין והוא מעין שלוחה של פלוגות ירושלים, הזרוע הצבאית שלו בשומרון. הגדוד הוקם, ככל הנראה, על רקע מבצע “שומר החומות” ברצועת עזה (מאי 2021). אולם, הכרזה פומבית על קיומו הייתה בספטמבר 2021 על רקע בריחתם של ששת האסירים מכלא גלבוע. למרות שהגדוד הוקם על ידי הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי, שותפים בו גם פעילים מזרועות צבאיות נוספות כמו חמאס ופתח והוא מגלם סוג של אחדות ותיאום בין הארגונים הבולטים על רקע הפילוג בחברה הפלסטינית. עוד ניכר כי הזדהות פעילי הגדוד היא מקומית יותר מאשר ארגונית דבר המתבטא בשמו של הגדוד ושמותיהם של הגדודים הנוספים הקרויים על שם המקום בו הם פועלים ולא על שם ארגון כלשהו. מספר ערוצי טלגרם משמשים את פעילי הגדוד כאמצעי קשר בסיסי להעברת מסרים ודיווחים בינם לבין עצמם ובינם לבין הציבור.
  • פעילי הגדוד, המונה להערכתנו כמה עשרות, מאורגנים בתאים. לגדוד חמ”ל המתאם את הפעילות, אולם יחד עם זאת נראה כי לא קיימת היררכיה רשמית בגדוד. חלק מהפעילים מעדיפים לשמור על עצמאותם, הם פועלים ביוזמתם אך מציגים עצמם כפעילי הגדוד. לטענת חלקם אמצעי הלחימה שברשותם הם ברובם פרטיים ונרכשו על ידי הפעילים. נראה שהקמת הגדוד הפכה את הפעילות הספונטאנית נגד כוחות הביטחון הישראליים למאורגנת יותר. פעילי הגדוד עוקבים אחר כניסה של כוחות הביטחון ישראלים, מתכננים תגובה ופועלים על פי תוכנית סדורה.
  • דוברים שונים מטעם הגדוד מדגישים את הזיקה שבין ג’נין ורצועת עזה ומתריעים כי חציית הגבול מצד ישראל בג’נין תזכה למענה גם ברצועה. כך למשל באפריל 2022 העבירו הארגונים ברצועה מסר לישראל, באמצעות המתווכים, לפיו רצועת עזה לא תישאר מחוץ לזירת העימות אם כוחות הצבא יכנסו לג’נין (אלקדס אלערבי, 10 באפריל 2022).
  • נראה שגדוד ג’נין מהווה מודל התארגנות חדש של פעילים פלסטינים, חברי ארגונים ביהודה ושומרון, לפעולה נגד כוחות ביטחון ישראלים. זאת ועוד, הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין אף מעוניינת לשכפל את מודל גדוד לערים נוספות ביהודה ושומרון. לאחרונה נמסר על הקמת גדוד שכם אשר ביצע כבר מספר פעולות נגד כוחות ביטחון ישראלים, בעיקר באזור קבר יוסף. כמו כן נמסר על הקמת גדודים דומים בטול כרם ובית לחם. יתכן אף שבעתיד גם יוקם חמ”ל משותף שיתאם את הפעילות בין כל הגדודים.
הקמת הגדוד, מבנה ואמצעים
  • גדוד ג’נין “כתיבת ג’נין” הוא מסגרת של לוחמים חמושים ממחנה הפליטים ג’נין. מסגרת הגדוד שייכת לזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין והיא מהווה שלוחה של פלוגות ירושלים, הזרוע הצבאית שלו בשומרון. הגדוד שואב את תפיסתו הצבאית והמבצעית מהג’האד האסלאמי בפלסטין. ח’אלד אלבטש, בכיר הארגון בעזה, ציין בהקשר זה, כי גיבוש גדודים של הג’האד האסלאמי בפלסטין ביהודה ושומרון הוא בבחינת “נס אמתי והישג אדיר” (פלסטין אליום, מאי 2022).
  • הקמת הגדוד מיוחסת לפעיל הג’האד האסלאמי בפלסטין ג’מיל אלעמורי אשר החל בהקמה של תאים פעילים במחנה הפליטים במהלך מבצע “שומר החומות” שהיוו את הגרעין לגדוד. דווח כי בתחילה היה זה תא של ארבעה פעילים שהתרחב לשמונה ומאוחר יותר הוא התגבש לכדי גדוד (אלח’נאדיק, 10 באפריל 2022).
  • ג’מיל אלעמורי נולד בשנת 1996 במחנה הפליטים ג’נין, כבר בצעירותו הצטרף לפעילות בג’האד האסלאמי והיה פעיל בכיר בזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין ומבוקש ע”י ישראל מאז מאי 2021. אלעמורי נהרג ב-10 ביוני 2021 ע”י כוחות ביטחון ישראליים בעת שנסע ברכב עם פעילים נוספים בג’נין (ראמאללה ניוז, 10 ביוני 2022). הג’האד האסלאמי פרסם הודעה בה פאר את עברו ההרואי בתחום “ההתנגדות” (אתר פלוגות ירושלים, 10 ביוני 2022).
 ג'מיל אלעמורי במדים חמוש ברובה (אתר פלוגות ירושלים, 10 ביוני 2022)
ג’מיל אלעמורי במדים חמוש ברובה (אתר פלוגות ירושלים, 10 ביוני 2022)
  • עדות פומבית ראשונה לקיומו של גדוד ג’נין הייתה בספטמבר 2021 בעקבות בריחת ששת האסירים מכלא גלבוע. אז פרסם הגדוד את הודעתו הראשונה בכלי התקשורת אשר בה הכריז על נכונותו להעניק מחסה לאסירים הנמלטים. על פי כתבות שהתפרסמו בכלי התקשורת בין הסיבות לחשיפתו היו שבירת מחסום הפחד בעקבות מבצע “שומר החומות”, חולשת הרשות הפלסטינית אשר ניסתה לרדוף אחר הפעילים והפעילות האינטנסיבית של כוחות צה”ל במחנה הפליטים שהאיצה את ההתנגדות. לדברי תושבים במחנה הפליטים, פעילות כוחות ביטחון ישראלים והקורבנות מהם סבל כמעט כל בית אב במחנה הפליטים, מזינים את הרגשות הלאומיים והפטריוטים בקרבם ועל כן ישנה היענות רבה יותר מצד הצעירים במחנה להצטרף לגדוד ולפעול בשורותיו.
מבנה הגדוד
  • מסגרת הגדוד כוללת פעילי זרועות צבאיות ממספר ארגונים אשר פועלים בשיתוף פעולה ביניהם: פלוגות ירושלים, הזרוע הצבאית של ג’האד האסלאמי בפלסטין, גדודי חללי אלאקצא של פתח וגדודי עז אלדין אלקאסם, הזרוע הצבאית של חמאס. ניתן לעיתים לזהות את שיוכם הארגוני של הלוחמים על ידי סרטי מצח שהם עוטים, סרטי בד על הבגד שהם לובשים או פריטים נוספים המזוהים עם הארגון. הזיהוי המקומי הלוקאלי הוא רכיב דומיננטי בזהות הפעילים למרות ההשתייכות הארגונית השונה שלהם.
  • טווח גילאי הלוחמים הוא 30-20 אולם נראה שיש בגדוד גם לוחמים מתחת לגיל עשרים. על פי כתבה שפורסמה באפריל 2022 בנוי הגדוד מתאים. שמות התאים מעידים כי קיימות בגדוד התארגנויות ותת מסגרות כמו ג’נין אלקסאם, כתיבה ג’נין טואלבה, ג’נין אלסראיא ועוד. במקביל, ישנם כאלה המציגים עצמם כאנשי הגדוד אך הם מעדיפים לשמור על עצמאותם. כמו כן צוין כי אין בגדוד היררכיה פיקודית וכל לוחם או תא בגדוד יכולים לפעול עצמאית (מתראס, 8 באפריל 2022).
  • כמו כן הוזכרה יחידת הטרדה לילית[1] . לא ידוע האם אם מדובר ביחידה השייכת לגדוד או בגוף עצמאי הפועל במקביל לפעילות הגדוד.
  • למרות הצהרות הפעילים לפיהן לכל אחד זכות לפעול כראות עיניו, הוקם חמ”ל משותף המכונה “קן הצרעות” (עש אלדבאביר). בחמ”ל יושבים נציגי הזרועות הצבאיות של הג’האד האסלאמי בפלסטין, חמאס ופתח והוא נועד, על פי ההצהרות, לתאם את העשייה, לשתף מידע ולהעניק תמיכה מבצעית צבאית, כולל תמיכה לוגיסטית ואימונים. מידי פעם מפרסם החמ”ל הודעות רשמיות המכילות בין היתר מסרי איום לישראל, הוראות לפעילים, הודעות קבלת אחריות על פעולות ועוד.
  • בכתבה שפרסמה לאחרונה ציינו אנשי הנהגת החמ”ל כי הדלת פתוחה לכל מי שרוצה להצטרף ולהילחם בישראל וכי החמ”ל מאפשר לכולם לנקוט בכל סוגי “ההתנגדות” ובראשם ההתנגדות החמושה. עוד צוין בכתבה כי החמ”ל עוסק בתיאום פעולות הירי, השלכת מטעני החבלה ובקבוקי התבערה ובלימת פעילות צה”ל והלחימה בו (שהאב, 24 במאי 2022).
אמצעי הלחימה
  • על פי הצהרות לוחמים בגדוד, והצהרות רשמיות, נשקם של הלוחמים הוא אישי כלומר נרכש באופן פרטי על ידם ומכיוון שכך, בידי כל לוחם וכל תא מצויה ההחלטה איך ומתי לפעול. מנגד, קיים גם דיווח לפיו ארגון הג’האד האסלאמי בפלסטין הוא זה שמספק את אמצעי הלחימה ללוחמים (אלערבי אלג’דיד, 30 באפריל 2022). על פי אלג’זירה ברשות פעילי הגדוד נשק קל ומטענים מייצור עצמי (אלג’זירה, אפריל 2022). על פי מספר תמונות המתעדות את פעילי הגדוד נראה בידיהם גם אמצעי לחימה שמקורם בצה”ל.
 מפגן צבאי של פעילי גדוד ג'נין (אתר אלח'נאדק, 10 באפריל 2022).     מפגן צבאי בו אחד המשתתפים לבוש בתכריכים ועל פניו כתוב "יחידת המתאבדים" (צפא, 3 במרץ 2022)
מימין: מפגן צבאי של פעילי גדוד ג’נין (אתר אלח’נאדק, 10 באפריל 2022). משמאל: מפגן צבאי בו אחד המשתתפים לבוש בתכריכים ועל פניו כתוב “יחידת המתאבדים” (צפא, 3 במרץ 2022)
אמצעי לחימה של פעילי הגדוד (חשבון הטוויטר של גדוד ג'נין, 3 במרץ 2022)      אמצעי לחימה של פעילי הגדוד (חשבון הטוויטר של גדוד ג'נין, 3 במרץ 2022)
אמצעי לחימה של פעילי הגדוד
(חשבון הטוויטר של גדוד ג’נין, 3 במרץ 2022)
פעילים חמושים בעצרת אזכרה לזכרו של דאוד אלזבידי , אחיו של זכריא אלזבידי (חשבון הטוויטר של מערב אסיה, 25 ביוני 2022)
פעילים חמושים בעצרת אזכרה לזכרו של דאוד אלזבידי[2], אחיו של זכריא אלזבידי
(חשבון הטוויטר של מערב אסיה, 25 ביוני 2022)
אמצעי תקשורת
  • לצורך העברת מידע עושים הלוחמים, המתפרסים בלילות ברחובות ובסמטאות מחנה הפליטים, שימוש בטלפונים ניידים. באחד המקרים תועד גם שימוש במכשיר קשר. הפעילים גם מתקשרים בינם לבין עצמם באמצעות שיחות מוצפנות בערוץ הטלגרם. לדברי אחד הפעילים המתצפתים, הטלגרם הוא אמצעי בטוח יחסית וכאשר מתפתחות בעיות או כאשר נדרש לדווח על התקדמות כוחות ביטחון ישראלים תתקבל הודעה בטלגרם. הלוחמים גם מעבירים מידע אודות מכוניות לא מוכרות המסתובבות באזור ועל זרים הנכנסים לתחומי המחנה ומעבירים את המידע באמצעות טלגרם (פרנס24, 13 באפריל 2022).
פרסום ופעילות ברשתות החברתיות
  • לגדוד דובר בשם אבו מאעד’ החותם על ההודעות שהוא מפרסם בשם “יחידת ההסברה הצבאית” (אלאעלאם אלחרבי) של הגדוד. סמוך להקמתו פתח נפתחו ערוצי טלגרם דרכם הוא הגדוד ופעיליו מתקשרים עם קהלי יעד שונים, פעילי הגדוד כמו גם הציבור הרחב (אלג’זירה, אפריל 2022). כמו כן נפתחו חשבונות רבים ברשתות החברתיות בפייסבוק, בטוויטר ובטיקטוק מטעם פעילים ותומכים אשר מעלים פוסטים המתעדים את הפעילות הצבאית ומסרים מידע אודות הגדוד ולוחמיו.
דפוסי פעילות
  • בראיון לפלסטין אליום בעקבות פעילות צה”ל במחנה הפליטים ג’נין ב-24 במאי 2022, אשר נתקל על פי צה”ל בהתנגדות עזה, ציין אחמד אלמדלל, בכיר הג’האד האסלאמי בפלסטין, כי כללי המשחק באזור ג’נין השתנו וגדוד ג’נין רשם משוואת הרתעה חדשה מול ישראל והפך את הכניסה של כוחות צה”ל למחנה הפליטים לקשה לביצוע. לדבריו, גדוד ג’נין מנהל מערכת גבורה נגד צה”ל ומפגין יכולת לחימה צבאית גבוהה בהגנה על אזור ג’נין והוא אינו מאפשר לצה”ל חופש פעולה כפי שהיה בעבר. דפוס הפעולה של גדוד ג’נין מסמל את תחילת שלב הניצחון על ישראל והוא מבשר את שכפול המערכה גם בערים אחרות ביהודה ושומרון. אלמדלל ציין שגדוד ג’נין מאגד תחתיו מאות לוחמים פלסטינים מארגונים שונים אשר מצויים במצב של כוננות קבועה כדי להגן על העיר. כוחות צה”ל הפועלים במרחב נתונים תחת מעקב קבוע וכאשר מועבר מידע על תנועתם לעבר ג’נין לוחמים מגדוד ג’נין נערכים לתקוף את הכוחות. במקביל, מבצעים לוחמי הגדוד פיגועים כגון ירי והנחת מטענים נגד עמדות ומחסומים של צה”ל. בעת חשש לפעולה גדולה של צה”ל מגויסים חמושים גם מגזרות סמוכות כדי לתגבר את הכוחות החמושים (פאל טודיי, 24 במאי 2022).
  • מאהר אלאח’רס, בכיר הג’האד האסלאמי בצפון השומרון, אמר במהלך ראיון, כי גדוד ג’נין מאשר שההתנגדות והעימות (עם ישראל) הם הדרך הנכונה לנצח את ישראל (“הכיבוש”) (ערוץ פאלטודיי, 29 ביוני 2022).
 מאהר אלאח'רס מתראיין לערוץ פאלטודיי (ערוץ פאלטודיי, 29 ביוני 2022)
מאהר אלאח’רס מתראיין לערוץ פאלטודיי (ערוץ פאלטודיי, 29 ביוני 2022)
  • ניכר, כי במהלך היום שגרת החיים של פעילי הגדוד היא רגילה (אם לא מתרחשים אירועים חריגים כמו כניסת כוחות ביטחון לאור יום). בשעות הלילה מתפרסים פעילי הגדוד ברחובות וסמטאות מחנה הפליטים ובכניסות אליו כשהם רעולי פנים וחמושים. הכוחות מתפרסים, בין היתר, בהתאם להתרעת יחידת המעקב או על בסיס התרעות תושבים מקומיים שאיתרו את פעילות צה”ל. יתכן וישנה חלוקה לאזורי אחריות וכל קבוצה אחראית להגנה על אזור מוגדר.
 פעילי גדוד ג'נין באחת הסמטאות במחנה הפליטים ג'נין (27 במרץ 2022).   פעילי גדוד ג'נין מתפרסים במחנה הפליטים לסיכול פעילות צה"ל (פאלטודיי, 23 במאי 2022)
מימין: פעילי גדוד ג’נין באחת הסמטאות במחנה הפליטים ג’נין (27 במרץ 2022). משמאל: פעילי גדוד ג’נין מתפרסים במחנה הפליטים לסיכול פעילות צה”ל (פאלטודיי, 23 במאי 2022)
  • הפעילים מסתייעים במסגדים ובתושבים המקומיים. קריאות ברמקולים של המסגדים ממריצות ללחימה וקוראות לנקוט בזהירות ולאפשר ללוחמים לפעול או לבלום את כניסת הצבא. מנגד, מוזהרים הפעילים מפני משתפי פעולה בתוך המחנה והם נקראים לפעול בזהירות.
  • באירועי ירי ניתן להבחין כי פעילי הגדוד עומדים בדרך כלל מאחורי מסתור. בשטח פתוח יהיה זה מסתור מאולתר או אקראי. בשטח בנוי המסתור יהיה מאחורי מבנים או קירות. על פי אתר אלח’נאדק יצרו הפעילים פתחים בקירות בתים במחנה הפליטים כדי לאפשר להם לעבור ממקום למקום מבלי שתנועתם תקלט על ידי כלי טיס ישראליים (אלח’נאדיק, 4 באפריל 2022).
  • בתיעוד הלוחמים עלה מידע אודות הפעילות אותה מבצעים פעילי הגדוד:
  • תצפיות: התצפיות נערכות במטרה לעקוב אחר פעילות כוחות ביטחון ישראלים ולהתריע על כניסתם למחנה הפליטים. פעילי הגדוד מוצבים בכניסות למחנה, חלקם במקומות גבוהים. לעיתים גם התושבים משתתפים מסייעים כאשר הם מאתרים את הפעילות, מצלמים אותה ומתריעים על כך. לעיתים נעשה שימוש במצלמות אבטחה פרטיות הפרוסות ברחובות. כך למשל לאחר הפיגוע ברחוב דיזנגוף בתל אביב (7 באפריל 2022) צוין כי הוצבו מערכות תצפית בכל הכניסות למחנה סביב השעון והתבצע מעקב אחר כל הנכנסים (אלקדס אלערבי, 10 באפריל 2022).
  • הצבת מחסומים בכניסות למחנה: לא אחת צוין כי פעילי הגדוד מתמקמים בכניסות למחנה ובדרכים המובילות אליו כדי להתעמת עם כוחות ביטחון ישראלים ולבלום את כניסתם. גם מחסומים מהווים יעד לעימותים עם כוחות ביטחון (בהקשר זה הוזכר מספר פעמים מחסום אלג’לאמה). לאחר הפיגוע בדיזנגוף כאשר צה”ל איים, כי ייכנס למחנה, לאחר דרישה מאביו של המחבל רעד חאזם להסגיר את עצמו, הציבו מספר פעילים מחסומים בכניסה למחנה כדי למנוע את כניסת הכוחות .
  • פעילות בהתאם לפעילות כוחות הביטחון: מעבר לתצפיות והמחסומים נערכים פעילי הגדוד בהתאם לאופי הפעילות של כוחות הביטחון (מבצעי מעצרים, סיכול טרור, הריסת בתי מחבלים וכדומה). באפריל 2022 במהלך מעצרים שביצעו כוחות ישראלים פורסם, כי הלוחמים הצלפים התמקמו על גגות הבתים המשקיפים על המחנה (סאסא פוסט, 11 במאי 2022).
הנחיות ביטחון
  • לפעילי הגדוד מועברות תדירות הנחיות כיצד לנהוג במהלך עימות עם כוחות ביטחון ישראלים כדי לשמור על ביטחונם. אלה מפורסמות בדרך כלל בערוצים הרשמיים של הגדוד (בעיקר טלגרם). הפעילים מונחים שלא להופיע ללא כיסוי פנים או ללא בגדים מיוחדים. הם מונחים שלא להתקהל בשל חשש להתנקשות בחייהם מהאוויר ולשהות במקומות מסתור מחשש לירי צלפים. כמו כן הם מתבקשים שלא להסתובב בסביבה אזרחית מחשש לנוכחות של משתפי פעולה.
  • בפנייה נוספת התבקשו הפעילים שלא לפרסם את תמונותיהם ברשתות החברתיות משום שהפרסום מקל על ישראל לזהות אותם. כל הפעילים הונחו להימנע משיתוף ברשתות החברתיות, שימוש בטלפונים ניידים ובאינטרנט במיוחד בעת לחימה. בפנייה נוספת צוין כי לוחם שהצטלם בעת פעילות זוהה על ידי כוחות ביטחון ישראלים באמצעות נעליים שנעל .
  • הפעילים גם מוזהרים שלא לתת לאנשי תקשורת לצלם אותם בעת הפעילות וגםהתבקשו שלא להשתתף בהלוויות בשל החשש שבכך יחשפו את עצמם ואת אמצעי הלחימה שברשותם (אלקדס אלערבי, 10 באפריל 2022). כך למשל, ב-10 ביוני 2022 נערך טקס אזכרה לג’מיל אלעמורי, פעיל הג’האד האסלאמי בפלסטין, מייסד גדוד ג’נין, טרם הטקס פרסם חדר המבצעים שורת הנחיות לפעילים האמורים להשתתף באירוע ביניהן איסור נשיאת טלפונים וחובת כיסוי פנים. הם גם התבקשו שלא לירות באוויר. עיתונאים שסיקרו את האירוע התבקשו לעוות את קולם של המרואיינים ולצלם את המשתתפים רק מרחוק (פאל טודיי, 10 ביוני 2022).
פעילי הגדוד במסיבות עיתונאים (אלערבי אלג'דיד, 4 במרץ 2022, אלקדס אליום, 14 בפברואר 2022)    פעילי הגדוד במסיבות עיתונאים (אלערבי אלג'דיד, 4 במרץ 2022, אלקדס אליום, 14 בפברואר 2022)
פעילי הגדוד במסיבות עיתונאים (אלערבי אלג’דיד, 4 במרץ 2022, אלקדס אליום, 14 בפברואר 2022)
פעילי גדוד ג'נין בטקס לזכר שניים מפעילי הגדוד שנהרגו במהלך עימותים עם כוחות צה"ל. בתמונה ניתן לראות פעיל הלבוש בתכריכים לבנים המדמים מחבל מתאבד (אלרסאלה נט, 3 במרץ 2022)
פעילי גדוד ג’נין בטקס לזכר שניים מפעילי הגדוד שנהרגו במהלך עימותים עם כוחות צה”ל. בתמונה ניתן לראות פעיל הלבוש בתכריכים לבנים המדמים מחבל מתאבד (אלרסאלה נט, 3 במרץ 2022)
תמיכה בגדוד ג’נין
תמיכה ציבורית
  • ציבור נרחב במחנה הפליטים תומך בפעילות אנשי הגדוד, הוא מאמין בצדקת דרכו ומסייע לפעיליו. בעיני הציבור הפלסטיני הגדוד נתפס כהתארגנות מקומית של תושבי מחנה הפליטים ונראה שבההזדהות עימו מודגשת פחות הזהות הארגונית של פעיליו. פרסומים רבים מדגישים כי למרות היכולות המוגבלות וההבדל ביחסי הכוחות, ידם של פעילי הגדוד היא על העליונה ואין לכוחות הביטחון הישראליים מענה להתמודדות מולו. הגדוד מתואר כ”חממה” עבור לוחמי התנגדות בצורה אוהדת הכוללת תארי העצמה והאדרה.
  • יחד עם זאת, נשמעים בקרב הציבור גם קולות אחרים. בכתבה שפורסמה לאחרונה הביעו תושבים את מיאוסם המצב בשל פעילות הגדוד ופעילות כוחות ביטחון ישראליים בתגובה (אלקדס אלערבי, 20 במאי 2022).
יחס לרשות הפלסטינית
  • בחודש נובמבר 2021 ערכו מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית מבצע רחב היקף למעצר מבוקשים והחרמת אמצעי לחימה בלתי חוקיים באזור ג’נין ובמיוחד במחנה הפליטים. המבצע שארך מספר שבועות נועד להחזיר לרשות את המשילות בשטח עורר ביקורת חריפה והוא לא הושלם.
). משמאל :     עימותים אלימים בין תושבים מקומיים למנגנוני הביטחון (צפא, 19 בנובמבר 2021)
היערכות מנגנוני הביטחון הפלסטיניים למבצע הביטחוני בג’נין (אלאסאלה נט, 21 בנובמבר 2021). משמאל : עימותים אלימים בין תושבים מקומיים למנגנוני הביטחון (צפא, 19 בנובמבר 2021)
  • מחמד עלאן, פעיל בג’האד האסלאמי בפלסטין, ציין כי כל מבוקש של ישראל מבוקש גם על ידי הרשות וכי אין מישהו בגדוד ג’נין שאינו מבוקש על ידי הרשות וישראל כאחת (אלרסאלה, 11 באפריל 2022). אולם בשטח נראה, שהרשות איבדה את שליטתה. מנגד, גדודי חללי אלאקצא, הזרוע הצבאית של פתח, מהווה אף היא חלק מגדוד ג’נין ופעיליה נלחמים לצד פעילי הזרועות הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין וחמאס. באלאח’באר צוין בהקשר זה כי דור חדש של גדודי חללי אלאקצא בדמות צעירים חמושים החל להופיע בג’נין, שכם ובמחוזות נוספים ביהודה ושומרון (אלאח’באר, פברואר 2022). יחד עם זאת על הצהרות פעילים הלחימה שלהם מתבצעת רק נגד כוחות ביטחון ישראלים ולא נגד מנגנוני הביטחון של הרשות.
העתקת המודל
  • הפעילות אינה מצומצמת מחנה הפליטים ג’נין ומודלים דומים לגדוד ג’נין גובשו באזורים נוספים ביהודה ושומרון כמו שכם, טול כרם ובית לחם. גורמים פלסטינים ציינו כי הגדוד מתרחב בזכות הצטרפות של עשרות פעילם המאורגנים בתאים וכי מטרת הרחבת המודל הוא להתיש את כוחות הביטחון הישראליים לאחר שייאלצו לפעול ביותר מזירה אחת במקביל. ב-19 במאי 2022 פורסמו בערוץ הטלגרם המזוהה עם ההתנגדות הוראות ללוחמים כיצד לגבש גדוד במבנה דומה לגדוד ג’נין שיכלול חמ”ל, קבוצות מעקב, קבוצות לוגיסטיות, קבוצות עזרה ראשונה ועוד.
פעיל צבאי בגדוד שכם לבוש באפוד צבאי עליו כתוב פלוגות ירושלים – גדוד שכם (אתר אנצאראללה, 25 במאי 2022)
פעיל צבאי בגדוד שכם לבוש באפוד צבאי עליו כתוב פלוגות ירושלים – גדוד שכם
(אתר אנצאראללה, 25 במאי 2022)
  • ב-26 במאי 2022 התפרסמה הודעה צבאית הנושאת לוגו בה הודיעו פלוגות ירושלים על הקמת גדוד חדש בשכם הנקרא “גדוד שכם פלוגות ירושלים”. לפני שכם דובר על התארגנות דומה בטול כרם ובבית לחם (אלג’זירה, 26 במאי 2022). גדוד שכם של הג’האד האסלאמי בפלסטין הכריז על פתיחת פעילותו כאשר הצליח לדבריו להציב מארב לכוחות הישראלים ולמתנחלים שהגיעו לקבר יוסף. צוין בהודעה, כיהוא הסב פציעות לחיילי צה”ל ולאחר מכן נסוג מהמקום בבטחה. הגדוד הודיע על פתיחת “פעילותו הג’האדית” וציין כי “ימשיך לארוב לכיבוש” (ערוץ הטלגרם של גדוד ג’נין, 25 במאי 2022). מההודעה עולה כי לא מדובר במהומות ספונטניות אלא באירוע מתוזמן בו נערכו החמושים הפלסטינים מבעוד מועד לירי במטרה לפגוע במתפללים שהגיעו לקבר יוסף .
  • אירוע נוסף שביצע גדוד שכם היה בליל 29 ביוני 2022 כאשר בעת כניסת קבוצת מתפללים שאובטחו על ידי כוחות ביטחון ישראלים למתחם קבר יוסף נפתחה לעברם אש מאסיבית. לוחמי צה”ל השיבו באש לעבר מקורות הירי. מהירי נפצעו שני אזרחים. מפקד החטיבה המרחבית שומרון נפצע אף הוא באורח קל. לאור התקרית פינו כוחות צה”ל את כלל האזרחים ממתחם הקבר (דובר צה”ל, 30 ביוני 2022). גדוד שכם קיבל אחריות על פיגוע הירי (ערוץ הטלגרם של גדוד שכם, 30 ביוני 2022).
הודעת קבלת האחריות של פלוגות ירושלים- גדוד שכם על ירי לעבר כוחות צה"ל ומבקרים ישראליים שהגיעו לקבר יוסף בשכם (אתר פלוגות ירושלים, 30 ביוני 2022)
הודעת קבלת האחריות של פלוגות ירושלים- גדוד שכם על ירי לעבר כוחות צה”ל ומבקרים ישראליים שהגיעו לקבר יוסף בשכם (אתר פלוגות ירושלים, 30 ביוני 2022)
אירועים בולטים בהם היה מעורב גדוד ג’נין
  • בליל 20-19 בדצמבר 2021 פעלו כחות הביטחון הישראליים באלסילה אלחארת’יה למיפוי בתיהם של החשודים בביצוע פיגוע ירי. במהלך הפעילות בוצע ירי לעבר הכוחות שהשיבו באש. כמו כן התפתחו עימותים אלימים בין כמה עשרות פלסטינים שהתאספו במקום לבין כוחות הביטחון לאחר שהפלסטינים יידו אבנים והשליכו מטענים לעבר הכוחות (דובר צה”ל, 20 בדצמבר 2021). בעקבות פעילות צה”ל, הכריז גדוד ג’נין של פלוגות ירושלים על “מערכת מגן ג’נין” (ערוץ הטלגרם נבצ’ אלסראיא, 19 בדצמבר 2021).
  • ב-5 במאי 2022 ביצעו שני מחבלים פיגוע באלעד בגרזן ובסכין. שלושה בני אדם נהרגו וארבעה נפצעו, שניים מהם באורח קשה. המחבלים נמלטו מהמקום ונתפסו מאוחר יותר. לאחר שנתפסו פרסם גדוד ג’נין הודעה בה התחייב לפעול לשחרורם של שני המחבלים. בהודעה גם צוין כי ישראל אחראית לשלומם של השניים בבית הכלא וכי הם יהיו הראשונים להשתחרר (פלסטין אליום, 8 במאי 2022).
 פעילי גדוד ג'נין מקבלים אחריות על ביצוע הפיגוע באלעד (אתר אלחדת', 8 במאי 2022)
פעילי גדוד ג’נין מקבלים אחריות על ביצוע הפיגוע באלעד (אתר אלחדת’, 8 במאי 2022)
  • ב- 11 במאי 2022 במהלך פעילות כוחות ביטחון ישראליים במחנה הפליטים ג’נין, נהרגה שירין אבו עאקלה, אזרחית ארה”ב, כתבת השטח הבכירה של אלג’זירה בערבית בישראל ובשטחים. עלי סמודי, עיתונאי פלסטיני נוסף, שהיה, ככל הנראה, ליד אבו עאקלה, נפצע קל בחילופי האש. גדוד ג’נין הודיע כי כוחות צה”ל נכנסו למחנה הפליטים ג’נין אך נחשפו על ידי לוחמי הגדוד אשר ירו והשליכו מטענים לעברם. לאחר שכוחות צה”ל נכשלו במשימתם הם החליטו לנקום בעיתונאים הפלסטינים והרגו את שירין אבו עאקלה ופצעו עיתונאי נוסף (ערוץ הטלגרם של גדוד ג’נין, 11 במאי 2022).
  • ב-20 ביוני 2022 נמסר כי חמושים מגדוד ג’נין ערכו תמרון צבאי ברחבי מחנה הפליטים. התמרון התקיים במהלך אירוע תנחומים על מותו של פעיל הגדוד בראא’ שנהרג בפעילות צה”ל שבוע קודם לכן (פלסטין אליום, 20 ביוני 2022).
  • ב-28 ביוני 2022 במהלך פעילות כוחות ביטחון ישראלים בג’נין בוצע ירי לעבר הכוחות מאופנוע חולף. הכוחות הגיבו בירי. מהירי נהרג מחמוד מרעי, בן 23 מג’נין. הג’האד האסלאמי בפלסטין הודיע, כי הוא השתייך לגדוד ג’נין (ערוץ הטלגרם של הג’האד האסלאמי בפלסטין, 28 ביוני 2022).

[1] יחידות ההטרדה הלילית הוקמו בסביבות אוגוסט 2018 כמרכיב נוסף בפעילות האלימה של צעדות השיבה. פעילות היחידות, שהורכבו בעיקר מצעירים, בוצעה בלילות סמוך לגדר הביטחון. והיא נועדה להתיש את חיילי צה"ל המוצבים בהרכבת הגדר, ולהשאירם בכוננות מתמדת ובמקביל להטריד את תושבי עוטף עזה. היחידות, שפעלו במספר מוקדים סמוך לגדר הביטחון, עשו שימוש באמצעים שונים ביניהם: הבערת צמיגים ליצירת מיסוך עשן והפעלת צופרים באזורים סמוך לגדר הביטחון לכך נוספו, השלכת בקבוקי תבערה ומטעני חבלה לעבר עמדות צה"ל. יחידות ההטרדה הלילית הספיקו לפעול מספר חודשים בלבד. ב-9 במרץ 2019 נמסר, כי פעילותן הופסקה באופן זמני בעקבות בקשת מצרים כדי לתת הזדמנות להפעיל לחץ על ישראל ליישום הרגיעה (אלערבי אלג'דיד, 10 במרץ 2019). ביהודה ושומרון אומץ המודל לראשונה בעת ההפגנות שקיימו הפלסטינים סמוך למאחז אביתר ומאוחר יותר התפשט למקומות עימות נוספים.
[2] נפטר מפצעיו ב-15 במאי 2022 בישראל, יומיים לאחר שנפצע במהלך חילופי אש עם כוחות ביטחון ישראליים בג'נין.