עיקרים
- בחודשים האחרונים עם עליית תופעת הגדודים ביהודה ושומרון החלו לפעול התארגנויות צבאיות שונות תחת השם גדודי חללי אלאקצא (כתאא’ב שהדאא’ אלאקצא), אשר מבצעות פעולות נגד עם כוחות ביטחון ישראלים ואף מבצעות פיגועים נגד יעדים ישראלים ביהודה, שומרון ובשטח ישראל.
- גדודי אלאקצא המזוהים בדרך כלל עם תנועת פתח, הם למעשה כיום שם גנרי לחוליות חמושות אשר רובן פועלות באופן עצמאי בשטח ואין להן הנהגה מרכזית או מבנה היררכי מסודר.
- בדומה לפעילות שאותרה לאחרונה ביהודה ושומרון, גם בקרב גדודי אלאקצא פעילים אשר אין להם שיוך פוליטי ובמסגרתם פועלים כיום בעיקר בני הדור הצעיר, אנשי מחנות הפליטים בשכם ובג’נין, חלקם בעלי זיקה לרשות ולפתח. חלק מהם בניהם של קצינים בכירים במנגנוני הביטחון וחלקם ללא זיקה פוליטית או שיוך פוליטי מובהק במקביל אותרה גם פעילות במסגרת הגדודים של אנשי מנגנוני ביטחון פלסטינים אשר פועלים ללא קשר לארגון כלשהו. בראייתם, בפעילות נגד ישראל הם מצילים את כבודה של הרשות הפלסטינית מהתאום הביטחוני עם ישראל. יש לציין שברשות אותם פעילי מנגנוני הביטחון אמצעי לחימה, הם מאומנים והם יכולים לבצע פיגועים ברמה גבוהה יותר ולהוות השראה לאחרים.
- בפתח וברשות הפלסטינית מתייחסים לתופעה בצורה אמביוולנטית שכן הצהרתית דוגלות פתח והרשות הפלסטינית במה שהן מכנות “התנגדות עממית לא חמושה” ומנגד, גדודי חללי אלאקצא דוגלים בהתנגדות חמושה ובאופציה הצבאית.
- נראה שכדי להבין את הקשר בין פתח לבין גדודי חללי אלאקצא יש צורך להפריד בין פתח הרשמית אשר מצויה בקונפליקט תמידי בשל הצורך להפגין פעולות “התנגדות” מבלי להפר את הכללים המוסכמים עם ישראל, לבין חלק מאנשי פתח או אנשי שטח ומנגנונים אשר הסירו מעליהם מחויבות זו. דואליות זו משתקפת גם בדברי חברי תנועת פתח אשר מדברים בקולות שונים ולא אחידים בנושא הגדודים. ישנם כאלה המסתייגים לעיתים מהפעילות, ישנם מי שתומכים הצהרתית בהתנגדות החמושה, מזדהים עם הפעילים ומהללים אותם וישנם אף סניפים מקומיים שתומכים בהם המעניקים להם סיוע (אלג’זירה, 9 באוגוסט 2022).
- הדואליות ביחס של הרשות ותנועת פתח לגדודי חללי אלאקצא משתקפת גם בגישה המוצהרת לפיגועים עליהם מקבלים לגדודי חללי אלאקצא אחריות. בפומבי נוהגים בכירי הרשות לגנות חלק מהפיגועים (בעיקר פיגועים המתבצעים בשטח ישראל), אך במקביל, לא אחת, מהללת הרשות הפלסטינית את מבצעי הפיגועים ולוחמי הגדודים ומציגה אותם כגיבורים המחרפים נפשם למען עמם וכמודלים לחיקוי. במסגרת זאת, היא גם מפרסמת הודעות אבל על מותם ובכירי התנועה משתתפים בטקסי הלוויה ומבקרים בסוכות האבלים של השהידים. במקרה של מנהיג הגדודים בשכם, אבראהים אלנבולסי, הרשות אף הנציחה את שמו במחנות הקיץ הרשמיים של התנועה שנקראו על שמו.
- העלייה בפעילות גדודי חללי אלאקצא אשר מרחיבה משמעותית את פעילות הטרור בשטחי הרשות, קשורה, בין היתר, להתרופפות השליטה של הרשות הפלסטינית ומנגנוני הביטחון שלה בשטח בעיקר בערי צפון שומרון (ג’נין, שכם).
- בזכות הפעילות הבולטת ובזכות ההעזה שמפגינים אנשי גדודי חללי אלאקצא, אשר חלקם הפכו לדמויות אייקוניות ומודלים לחיקוי בקרב הצעירים, התחזק לאחרונה דימוי גדודי חללי אלאקצא בקרב הציבור מול הג’האד האסלאמי בפלסטין וחמאס, שעד להופעתם המחודשת של גדודי אלאקצא, ניכסו לעצמן במידה רבה את פעילות “ההתנגדות החמושה” נגד ישראל בשטחי יהודה שומרון ומזרח ירושלים. לדברי הפרשן הפוליטי עבד אלמהדי מטאוע “ההתנגדות” מסתמכת באופן כזה או אחר על אנשי פתח והנהגתה וזה כנראה המשתנה המדאיג ביותר את ישראל (אתר חפריאת, 1 באוקטובר 2022).
גדודי חללי אלקצא

לוגו של גדודי חללי אלאקצא (אלת’באת, 9 באוגוסט 2022)
חידוש הפעילות
- בחודשים האחרונים החלו להופיע בשטחי יהודה ושומרון, בעיקר בצפונה, מסגרות חמושות הפועלות נגד כוחות הביטחון הישראליים. מסגרות אלו פועלות נגד כוחות הביטחון הישראלים במגוון שיטות ועולה בידיהן לא אחת לסכל את פעילותם, לפגוע בכוחות ולבצע פיגועים. התנגדות חדשה זו היא במידה רבה ביוזמת ארגון הג’האד האסלאמי (גדוד ג’נין למשל)[1], שביקש לארגן מחדש את ההתנגדות ביהודה ושומרון. גם חמאס, שאחד מיעדיה הקבועים הוא הבערת שטחי יהודה, שומרון וירושלים, נוטלת חלק ומסייעת וקיימים גם הרכבים צבאיים המזוהים עמה. למציאות זו נוספו לאחרונה כוחות לוחמים נוספים: גדודי חללי אלאקצא שזיקתם לפתח הרשמית מעורפלת ולא קוהרנטית.
- אחת ההופעות המחודשות של פעילי גדודי אלאקצא הייתה במהלך מבצע “שומר החומות” (מאי 2021). פעילי גדודי חללי אלאקצא קיימו לראשונה מזה שנים, תהלוכה ברחובות ראמאללה שכללה גם ירי באוויר. הם ציינו כי לאחר היעדרות ממושכת הם חזרו לפעילות (אלמיאדין, 17 במאי 2021).
- מניר אלג’אע’וב, ראש ההסברה בתנט’ים, הסביר כי השיבה של גדודי חללי אלאקצא לפעילות חמושה לא נעשתה באופן מאורגן. לדבריו, המצב שבו מצויים הפלסטינים, שלילת זכויותיהם, הרדיפה וההרג ובמקביל התפשטות ההתנחלויות, עוררו את ניצוץ המאבק ו”ההתנגדות” בקרב דמויות בתנועת פתח שמצאו מסגרת תנועתית ועממית התומכת בהם לאחר שהיו מוגבלים ולא יכלו לפעול בשל המחויבויות הביטחוניות של הרשות הפלסטינית. לדבריו, מדובר בדור שני שלא חווה את האנתיפאדות. הוא מציין בהקשר זה לדוגמה את אבראהים אלנאבלסי, בנו של עקיד (אל”מ) במנגנון הביטחון המסכל. אלנאבלסי לא עבר את האנתיפאדות הפלסטיניות אך לדבריו, יתכן ושמע מאביו את סיפורי המעצרים והעינויים שלו בבתי הכלא בישראל ובחר לבסוף בדרך העימות (אלג’זירה.נט, 9 באוגוסט 2022).

מימין: מסיבת עיתונאים בשכם של גדודי חללי אלאקצא (שפא, 18 באוגוסט 2022). משמאל: פעילי גדודי חללי אלאקצא בשכם (קדס נט, 10 בפברואר 2022)
מבנה גדודי חללי אלאקצא
- רבים מתייחסים לגדודי חללי אלאקצא כזרוע הצבאית של פתח, אולם הם אינם שייכים באופן רשמי מוסדי לתנועה, ובניגוד לזרועות הצבאיות של חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין, לא מדובר בארגון צבאי מסודר והיררכי. בראיון שהעניק ג’מאל חויל, חבר המועצה המהפכנית של פתח[2] הוא ציין כי גדודי חללי אלאקצא הוא לא ארגון היררכי שבראשו מנהיג צבאי וכי מעולם לא היה להם מבנה ארגוני כמו שאר הזרועות הצבאיות של הארגונים הפלסטיניים. לדבריו, כיוון שלא הוחלט רשמית בפתח על הקמת גדודי חללי אלאקצא וכיוון שהם לא מוזכרים בתקנון הפנימי של התנועה, לא ניתן לדבר על פירוקם. הגדודים הקיימים, לדבריו, הם בבחינת יוזמות של צעירי פתח נאמנים שמגנים על העם הפלסטיני. לדבריו, כל מחוז הוא זירה בפני עצמה, ובתוכה חוליות בערים, במחנות הפליטים ובאזור הכפרי; כל חוליה או כל פרט המשתייך אליהם מבצעים את פעולותיהם כראות עיניהם. הוא הוסיף שאימוץ ההתנגדות החמושה נעשה ביוזמת פעילים ולא בהכוונה של אף אחד – הפעילים הם אלה אשר מתכננים, מממנים ומבצעים בעזרת אפשרויותיהם הצנועות (אלאח’באר, 11 באוגוסט 2022).

בכיר פתח בג’נין, ג’מאל אלחויל, מתראיין (חשבון הטוויטר של ערוץ אלמיאדין, 18 במאי 2021)
- מניר אלג’אע’וב ראש ההסברה בפתח, , ציין כי גדודי אלאקצא הם קבוצות צעירים שיעדיהם דומים ואשר פועלים בתיאום זה עם זה על חשבונם הפרטי. לדבריו, הפעילות החמושה לא נעשית באופן מאורגן או בעבור תגמול. הוא גם ציין שבין פעילי הגדודים נמצאים פעילים לשעבר במנגנוני הביטחוניים הפלסטיניים, ש”חזרו מרצונם להתנגד לכיבוש” (אלג’זירה.נט, 9 באוגוסט 2022).
- על העומד בבסיס הזהות של גדודי חללי אלאקצא ניתן גם ללמוד מדברים שהתפרסמו באתר אלקדס לאחר האירוע במחסום ג’למה שבו נהרג קצין צה”ל. באתר צוין כי למרות שגדודי חללי אלאקצא קיבלו אחריות רשמית על ביצוע הפיגוע, פרסמו סרטון והצטלמו כשהם רעולי פנים, מדובר בלוחמי דור פלסטיני חדש אשר פועלים בדרך שונה בהשוואה לעבר, הם לא משייכים את עצמם בהכרח לארגון כלשהו אלא לרעיון “ההתנגדות” (קדס, 14 בספטמבר 2022).
- על בסיס דברים אלה ועל בסיס תיעוד פעילות גדודי חללי אלאקצא ביהודה ושומרון, ניתן אכן לומר כי מדובר בקבוצות שהן רובן מקומיות ונטולות היררכיה ארגונית והנהגה מרכזית הפועלות בשטח באופן עצמאי. מסגרות אלה מכילות פעילים שונים ביניהם גם אנשי פתח מדורות שונים, בעיקר צעירים, חלקם בנים של פעילי מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית. לדברי מניר אלג’אע’וב, מדובר לרוב בקבוצת צעירים בעלי תחומי עניין משותפים שהתקבצו יחד והחלו לפעול בתיאום על חשבונם הפרטי. גורם בפתח, שביכר להישאר בעילום שם, הוסיף וציין בעניין זה כי חלק מהסניפים המחוזיים של התנועה תומכים ישירות בגדודים (אלג’זירה.נט, 9 באוגוסט 2022).
- לפיכך, ניתן להעריך שזהות הקבוצות הללו מתבססת יותר על בסיס מקומי ופחות ארגוני; גם במקרים שבהם הממד הפוליטי עדיין נוכח, ההנהגה בשטח היא מקומית ואופי הפעילות משתנה מגזרה לגזרה ונגזר מהתנאים והנסיבות שבהם הם פועלים. יחד עם זאת, ניתן למצוא לעיתים זיקה של אותן קבוצות לפתח, אם בהודעות שונות מטעם הגדודים או בהודעות שמפרסמת פתח על מות פעילים.
- הזהות הארגונית החמקמקה משתקפת גם בחזות הפעילים. אין לפעילי ההרכבים הצבאיים של גדודי חללי אלאקצא מאפיינים חזותיים אחידים . גם הצבע הצהוב המאפיין את פתח לא תמיד נוכח. חלק מהפעילים עוטים סרט צהוב על מצחם אך יש אחרים המעדיפים לא לשייך את עצמם לארגון כלשהו ולכן עוטים סרט לבן (התארגנות”גוב האריות” למשל).
- אל מול הטענות כי פעילות גדודי חללי אלאקצא נופלת מפעילותם במהלך ימי האתיפאדה השנייה וכי היא נעדרת מומנטום, מזכיר ג’מאל חויל את הפיגועים שביצעו רעד חאזם (פיגוע הירי ברחוב דיזנגוף בתל אביב ב-7 באפריל 2022), וצ’יאא’ חמארשה (מבצע פיגוע הירי בבני ברק ב-29 במרץ 2022). לדבריו כמו שהמפקד דאוד אלזבידי, אחיו של המפקד זכריא אלזבידי אשר פיקד על חוליות, נהרג בג’נין בגיל 43, כך גם רעד חאזם וצ’יאא’ חמארשה לחמו והקריבו עצמם. זוהי ההוכחה, לדידו, שגדודי חללי אלאקצא בעלי המומנטום והנוכחות הבולטת ביותר ביהודה ושומרון. בהקשר זה גם ציין גם את העובדה שאבראהים אלנאבלסי, שהיה לסמל ולאייקון, וחבריו בגדודי חללי אלאקצא היו אלה שניהלו את העימותים בעיר שכם יחד עם כמה לוחמים מארגונים אחרים. (אלאח’באר 11 באוגוסט 2022).

פעילי גדודי חללי אלאקצא מקיימים במרכז ראמאללה עצרת מחאה למען שחרור האסיר נאצר אבו חמיד (ממייסדי גדודי חללי אלאקצא) בשל ההידרדרות במצבו הרפואי. במסגרת זו, הם מבצעים ירי מאסיבי באש חיה (ערוץ אלכופיה, 10 בספטמבר 2022)
מימון ותמיכה
- תקשורתית רווחת הטענה שהפעילים פועלים על חשבונם הפרטי וכי את אמצעי הלחימה שלהם הם רוכשים מכספם האישי. יחד עם זאת, מקור בתנועת פתח שהעדיף להישאר בעילום שם חשף כי מספר סניפים (אקאלים) של פתח במחוזות השונים ביהודה ושומרון תומכים באופן ישיר בגדודי אלאקצא. בנוסף, סלמאן בשאראת, ראש מכון המחקר יבוס, ציין בהקשר זה כי ישנם אישים בפתח שמסייעים להם כיוון שהם מאמינים בצדקת דרך הפעולה החמושה, אולם זה נעשה ללא קשר לתנועת פתח (אלג’זירה, 9 באוגוסט 2022).
- ג’מאל חויל ציין גם הוא בהקשר זה כי הפעילים הם אלה אשר מתכננים, מממנים ומבצעים את הפעילות בעזרת האפשרויות הצנועות שלהם (אלאח’באר, 11 באוגוסט 2022). כמו כן צוין, כי ברשות גדודי חללי אלאקצא ביהודה ושומרון יש הרבה פחות תחמושת בהשוואה להרכבי גדודי חללי אלאקצא בעזה וכי הלוחמים פחות מאומנים בהשוואה לעמיתיהם ברצועה (אלאח’באר, 11 באוגוסט 2022).
אבראהים אלנאבולסי דמות מנהיג ומודל לחיקוי
- אבראהים עלאא’ אלנאבלסי נולד בעיר שכם ב-13 באוקטובר 2003. אביו, עלאא’ עזת אלנאבלסי הוא אסיר משוחרר ששהה מספר שנים בבתי הכלא בישראל. לאחר שחרורו שירת במנגנון הביטחון המסכל בדרגת עקיד (אל”מ). דודו מצד אביו הוא אסיר משוחרר וגם דודו מצד אמו. אלנאבלסי הפך למבוקש ע”י צה”ל בשנת 2020 והיה מבוקש גם על ידי מנגנוני הביטחון הפלסטינים. אלנאבלסי הקים, יחד עם חבריו, את גדוד שכם, בדומה לגדוד ג’נין. בחודשים האחרונים לפני מותו ביצע אלנאבולסי שורה של פיגועי ירי ביניהם ירי לעבר מתפללי שהגיעו לקבר יוסף בשכם. הוא הפך לסמל בעיני צעירים פלסטינים ורבים הושפעו מסרטונים שהוא וחבריו העלו לרשת שבחלקם תועד יורה לעבר כוחות ביטחון ישראליים.

כרזה לזכרו אבראהים אלנאבלסי. מימין לוגו פתח (נבצ’, 9 באוגוסט 2022)
- ב-9 באוגוסט 2022 כיתרו כוחות ביטחון ישראלים בשכם את הבית שבו הסתתרו בקומה הרביעית אבראהים אלנאבולסי, אסלאם צבוח, וחסין ג’מאל טה , הם סירבו להסגיר עצמם וניהלו חילופי אש במשך כשלוש שעות עם כוחות צה”ל שהתעמתו במקביל גם עם כוחות פלסטינים נוספים באזור. לבסוף שיגרו כוחות צה”ל טיל כתף לעבר הדירה שבה התבצרו, ואלנאבלסי וחבריו נהרגו (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 9 באוגוסט 2022; אלגזירה, 10/08/22).
- גדודי חללי אלאקצא, פרסמו הודעת אבל על מותם של אבראהים אלנאבלסי (אבו פתחי), אחד המפקדים הבולטים של הארגון בעיר שכם, חברו לדרך אסלאם צבוח, בן 25, וחסין ג’מאל טה, בן 16 (אתר ערוץ אלכופיה, 9 באוגוסט 2022). בכלי התקשרות פורסם כי היה פעיל בחטיבת שכם שהוקמה לאחרונה כאיחוד של חמושים פלסטינים בעיר, מזרועות צבאיות של ארגונים שונים כולל חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין (אלג’זירה, 10 באוגוסט 2022). גם סניף פתח במחוז שכם פרסם הודעת אבל על מותו.

כרזת מטעם סניף פתח במחוז שכם (דף הפייסבוק של נאדר אבו מחמד אלכתנאני, 9 באוגוסט 2022)
יחסים וזיקה לפתח
- רשמית גדודי חללי אלאקצא אינם חלק מתנועת פתח למרות שלשמם מצטרף עלפי רוב השיוך “הזרוע הצבאית של פתח”. נראה שעניין התמיכה וההזדהות של תנועת פתח בגדודי אלאקצא קשור לנושא רחב ומהותי יותר: לגיטימיות או אי-לגיטימיות המאבק המזוין. בנושא זה ניכר שפתח מצויה במידה רבה בין הפטיש לסדן שכן מחד גיסא, היא דוגלת הצהרתית ב”התנגדות עממית לא חמושה”[3] ומסתייגת בדרך כלל בפומבי מהפעילות החמושה העצמאית של גדודי חללי אלאקצא. לעיתים מנגנוני הרשות אף רודפים את פעילי הגדודים שכן פעילותם העצמאית מדגישה את חולשת הרשות ואת הוואקום הביטחוני המצוי באזורים שונים בעיקר בצפון השומרון. מאידך גיסא, התנועה לעתים מהללת באתריה וברשתות החברתיות את השהידים המשתייכים לגדודי חללי אלאקצא בדרכים שונות, לעתים באופן המרמז כי הם חלק מהתנועה, כאשר בצעד זה נראה שהתנועה מבקשת לזכות באהדת הציבור ולהוכיח כי לא זנחה את דרך “ההתנגדות”, במיוחד לאור העובדה שחמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין מזנבות בה ומותחות עליה ביקורת על רקע זה.
- על בסיס זאת ניכר שישנן חוליות מטעם גדודי חללי אלאקצא בעלות זיקה לפתח ואחרות שאינן מחויבות לתנועה ולרשות הפלסטינית ולדרכה ולכן פועלות מבלי להתחשב בקו הרשמי שלה ובמגבלותיה הביטחוניות. זאת ועוד, לעיתים הן אף מותחות עליה ביקורת, פועלות מבלי להתחשב בקו הרשמי ובמגבלות הביטחוניות ודוגלות בדרך ההתנגדות והמאבק המזוין.
- בהקשר זה יצוין כי ג’מאל חויל, דחה מכל וכל את הרעיון שפתח אינה מכירה בגדודי חללי אלאקצא וציין שכאשר מתבצעות פעולות בשם גדודי חללי אלאקצא חברים בוועד המרכזי של פתח מדברים בשבח ההרוגים ואף נוהגים לבקר בסוכות האבלים. זאת, לדבריו, “על רקע שיקולים פוליטיים מובנים הנלקחים בחשבון”. יחד עם זאת הוא ציין שאימוץ “ההתנגדות המזויינת” נעשית באופן אינדיווידואלי ע”י אנשי פתח אשר אינם מוכוונים על ידי איש, הם אלו אשר מתכננים, מממנים, מתכוננים ומבצעים את הפעולות בעזרת האמצעים פשוטים אשר מצויים בידיהם (אלאח’באר, 11 באוגוסט 2022). הפרשן הפלסטיני סלימן באשאראת, ציין בהקשר זה כי תנועת פתח מורכבת מקבוצות בעלות נאמנות ארגונית לאישים. יש כאלה אשר מנסים מתוך התנצחות פוליטית לתמוך בקבוצות החמושות אך ישנם גם אחרים התומכים בהן בשל אמונתם במאבק, כל זאת ללא קשר לליבת התנועה (אלג’זירה.נט, 9 באוגוסט 2022).

כרזת תמיכה שפרסם מניר אלג’אע’וב בעקבות הפיגוע ברחוב דיזנגוף בתל אביב. בכרזה נראה רובה משולב עם המילה פתח ותחתם קריאת נקמה (חשבון הטוויטר של מניר אלג’אע’וב, 8 באפריל 2022)
- למרות היחס האמביוולנטי, לא אחת אימצו ראשי פתח והרשות את השהידים של גדודי חללי אלאקצא. בעקבות הריגת שלושת פעילי הגדודים בשכם ב-8 בפברואר 2022, למשל, התפרסמו תגובות חריגות בהיקפן ובתוכנן מטעם בכירי הרשות ופתח שהשמיעו האשמות נגד ישראל על הריגתם והכריזו עליהם כגיבורי העם הפלסטיני.בהקשר זה בלטו דברים חריפים שאמר אבו מאזן אשר הושמעו בסוכת האבלים שנפתחה בשכם וביקורו של מחמד אשתיה, ראש ממשלת הרשות, ובכירים נוספים בסוכת האבלים. בנוסף, בכירים רבים ברשות ובפתח, כולל אבו מאזן, העלו תמונות של שלושת ההרוגים לרשתות החברתיות באופן המורה כי היו פעילי התנועה. מזכיר תנועת פתח בשכם גם הכריז על יום אבל ברחבי העיר ואף עודד פעילי פתח להתעמת עם כוחות הביטחון הישראליים. נראה כי תגובות חריפות אלה משקפות את הזעם על הפגיעה בפעילים באופן שהביך את הרשות, קרי בלב העיר לאור יום, ואת החשש מפגיעה נוספת במעמד הרשות על רקע דברי הביקורת שנשמעים תדירות על שיתוף הפעולה שלה עם ישראל. בהלוויית השלושה, שנערכה בעיר שכם, בלטו דגלי פתח (וגם דגלי חמאס, שהוסרו על ידי מנגנוני הביטחון של הרשות) [4].

מימין: (אתר QUDSNET, 25 ביוני 2022). כרזת האבל מטעם פתח על מותו של מחמד עבדאללה אלסאחר חאמד (חשבון הטוויטר موسى@BinNassema, 25 ביוני 2022). משמאל: הודעת אבל מאת גדודי חללי אלאקצא בשכם. (מימין לשמאל: אשרף אלמבסלט, אדהם אלמברוכ, מחמד אלדח’יל (מען, 8 בפברואר 2022)

מימין: דגלי פתח במהלך הלווית השלושה בשכם (חשבון הטוויטר של פתח, 9 בפברואר 2022). משמאל: הפוסט שהעלה אבו מאזן לדף הפייסבוק שלו (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 10 בפברואר 2022).

מניר אלג’אע’וב, אחראי ההסברה של תנט’ים, מפרסם פוסט המאדיר את אבראהים אלנאבלסי: ” אבראהים אלנאבלסי, חזות תנועת פתח המבעיתה את הכובש. אלנאבלסי, כאן פתח. אלנאבלסי, פתח עברה מכאן”. (בכיתוב למטה) צוואתי לכם, שאף אחד לא יעזוב את הנשק (חשבון הטוויטר של מניר אלג’אע’וב, 9 באוגוסט 2022)
- אימוץ השהידים על ידי פתח בא גם לידי ביטוי בקריאת מחנה קיץ שנועד עבור ילדים ובני נוער על שם אסראהים אלנאבולסי.

משתתפי מחנה קיץ של פתח יוצאים למחנה בנויעמה. בידיהם שלט שעליו כתוב “המחנה ע”ש השהיד אבראהים אלנאבלסי” ועל ראשיהם סרטין עם הכיתוב “השהיד הגיבור אבראהים אלנאבלסי” (דף הפייסבוק של ועדת השביבה בבתי הספר התיכון בנציבות הגיוס והארגון ב’פתח’, 19 באוגוסט 2022)
משתתפי המחנה ובכירי פתח בתצלום קבוצתי כשברקע תמונתו של אבראהים אלנאבלסי (דף הפייסבוק של כוחות הבטח”ל, 20 באוגוסט 2022)
קשרים עם ארגונים נוספים
- ניכר שקיים קשר במידה זו או אחרת בין פעילי גדודי חללי אלאקצא לבין פעילי הג’האד האסלאמי בפלסטין וחמאס בג’נין, בשכם ובאזורים נוספים ביהודה ושומרון, אולם מהותו לא נהירה לגמרי. הקשר מגולם בעיקר בשיתופי פעולה ביניהם, על בסיס מקומי, בעת לחימה נגד כוחות ביטחון ישראליים (במסגרת גדוד ג’נין למשל). אלאח’באר ציין בהקשר זה כי במסגרת שיתוף הפעולה בין הגדודים העניקו פעילי הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין אמצעי לחימה ותחמושת לאבראהים אלאנאבולסי בשבועות האחרונים לחייו (אלאח’באר, 11 באוגוסט 2022). ניכר גם שחמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין מעודדים גילויים אלה של פעילי פתח הדוגלים בהתנגדות חמושה ואשר אינם סרים למרות הרשות הפלסטינית מהלך שנועד בעיקר לחיזוק נוכחות “ההתנגדות” ביהודה ושומרון וכדי להביך את הרשות הפלסטינית. יחד עם זאת, נראה שלא קיימת מסגרת מסודרת שבה מתקיימים שיתופי פעולה. ועוה הרושם שהפעילות המשותפת מתבצעת בעיקר על בסיס מקומי.
סיוע חזבאללה
- חודשים האחרונים נוהגים אתרי חזבאללה לסקר על בסיס יום יומי את הפעילות ביהודה ושומרון תוך הבלטת ההצלחות. העיתון אלאח’באר המזוהה עם חזבאללה אף ייחד פינה בשם “הגדה תחילתה של אנתיפאדה”, ובה מתפרסמים מאמרים וניתוחים בנושא. נצראללה, מזכ”ל חזבאללה, מתייחס בנאומיו התדירים לאירועים, כך למשל, בעקבות מותו של אברהאים אלנאבולסי הוא שלח ברכות למשפחתו משפחות חבריו וכל השהידים (אלאח’באר, 19 באוגוסט 2022). חסן חבאללה, אחראי תיק פלסטין ברצועת עזה, ציין כי הם תומכים בחימוש יהודה ושומרון והוסיף כי החימוש כבר החל, ואין זה דבר חדש . לדבריו החימוש יכול להתממש בדרכים שונות, בין היתר, באמצעות תמיכה בארגונים שידאגו להעביר את התמיכה לשטחי יהודה ושומרון (ראיון ל-KHAMENEI.IR , 21 באוגוסט 2022).
- לא ניתן להצביע בבירור על סיוע שמעניק חזבאללה כיום לגדודי אלאקצא, אולם בעבר עלו מספר עדויות לפיהן בעבר קיבלו גדודי חללי אלאקצא סיוע מחזבאללה. בנאום שנשא חסן נצראללה מנהיג חזבאללה ביולי 2004, הודה לראשונה בפומבי כי ארגונו מגיש סיוע לפלסטיניים (נאום נצראללה, ערוץ אלמנאר 19 ביולי 2004). בעקבות התבטאותו החלו מנהיגים מקומיים נוספים בפתח/גדודי חללי אלאקצא לתת פומבי לנושא הסיוע של חזבאללה ואיראן. בלטו, בהקשר זה, דבריו של המכונה אבו מג’אהד, מפקד בכיר בפתח/גדודי אלאקצא באזור שכם, בראיון שנתן ב-2 באוגוסט 2004 לעלי ואקד שבו ציין כי הם לא מסתירים שיש בקרב הארגון כאלה הפועלים במימון ובעידוד גורמים אינטרסנטים כולל פעילם שמקבלים מימון מחזבאללה ומאיראן (ynet, 3 באוגוסט 2004).
- בהתייחסו לסיוע האיראני אמר יאסר ערפאת בפגישה שקיים עם פעילי גוש שלום ישראליים כי גדודי חללי אלאקצא אינם חלק מפתח אולם ישנם מספר פעילים של הגדודים האומרים שאני [ערפאת] הוא המפקד שלהם; הם מקבלים כספים מאיראן דרך מניר אלמקדח שפרש מפתח לפני כמה שנים בלבנון (אלח’ליג, מאע”מ, אינטרנט, 9 באוגוסט 2004). זכריא זבידי מפקד פתח/גדודי חללי אלאקצא בג’נין אמר בתשובה לשאלה אם הם מקבלים תמיכה כי השמועה אינה נכונה, אבל גם אם יוכח שהם אכן מקבלים תמיכה, אין בכך כל פסול וכי הם בעד תמיכה מכל גורם ערבי. (Arab.48.com , 4 באוגוסט 2004).
גדודי חללי אלאקצא ברצועת עזה
- ברצועת עזה ישנם עשרות הרכבים צבאיים שונים המזוהים עם פתח. ניכר כי חמאס ברצועת עזה מבקשת להכפיף את חוליות גדודי חללי אלאקצא תחת פיקודה. בחודש ספטמבר 2021 הודיעו גדודי אלאקצא על איחוד ההרכבים מטעמם ברצועה; על פי מקור בחמאס, האיחוד הוא פרי מאמצים של הזרוע הצבאית של חמאס. מקור אחר טען כי חמאס נדרשה לאחד את החוליות כדי שיהיה להן ייצוג אחיד בחמ”ל הארגונים המשותף; לדבריו לרוב החוליות הללו אין קשר לרשות הפלסטינית. על פי איש גדודי חללי אלאקצא ביהודה ושומרון, ביטחון הפנים של חמאס זימן את חוליות פתח וקרא להן להתאחד, אחרת יוצאו מחוץ לחוק, תחת שלושה הרכבים: חוליות אימן ג’ודה (שהודיעו באוגוסט השנה על חידוש פעילותם), חוליית “סאלם ת’אבת ג’יש אלעאציפה” וחוליית עבד אלקאדר אלחסיני המזוהות עם איראן וחזבאללה ומקורבות לחמאס. על פי המקור חלק מהחוליות הסכימו לאיחוד ולייצוג מאוחד בחמ”ל הארגונים וחלקן סרבו שכן בכך הן כפופות לחמאס ומאבדות את עצמאותן (ערבי פוסט, ספטמבר 2021).
- במאי 2022 נראה היה שחמאס ניסתה שוב להטיל את מרותה על גדודי אלאקצא ברצועה באמצעות ועידה מקומית שנערכה בחסותה בג’באליא שבה הוכרז כי נבחר לכאורה מנהיג חדש לגדודי אלאקצא. בעקבות זאת הכחישו ראשי הנהגת הגדודים כי נבחר מנהיג חדש וטענו כי מדובר באירוע מקומי שלא השתתפו בו נציגים מכל המחוזות והאזורים. דובר הגדודים המכונה אבו ת’אא’ר כינה את ההודעה קונספירציה ואמר כי הזרוע צבאית של פתח, בכלל הרכביה הלוחמים, מאוחדת תחת השם גדודי חללי אלאקצא וכי הם יבוא בחשבון עם יוזמי הפעולה המבישה הזאת. הגדודים בג’נין פרסמו הודעה דומה שבה הדגישו כי מנהיגם הוא זכאריא אלזבידי, כי הם לא חלק משום אג’נדה וכי ועידה בחסות חמאס לא מייצגת אלא את מארגניה (אלקדס, 21 במאי 2022).
- כיום פועלות ברצועת עזה מספר התארגנויות תחת השם גדודי חללי אלאקצא שהבולטת בהן היא גדודי חללי אלאקצא החטיבה על שם נצ’אל אלעאמודי: חולייה המשתייכת לזרם של איש ההנהגה המגורש מפתח, מחמד דחלאן, ונתמכת על ידו. בבסיס כוחה עמדו פעילי מנגנוני הרשות לשעבר שפעלו בעזה לפני ההשתלטות חמאס על הרצועה. ברשות התארגנות זו אמצעים רבים יותר בהשוואה להתארגנות ביהודה ושומרון והיא מקיימת שיתוף פעולה עם הזרועות הצבאיות של חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין. ההתארגנות פרסמה בעבר מספר הודעות על שיגור רקטות לעבר יישובי עוטף עזה, כולל באוגוסט 2022 במהלך מבצע “עלות השחר” (7-9 באוגוסט 2022). באתר גדודי חללי אלאקצא/חטיבת נצ’אל אלעאמודי פורסם בינואר 2020 סרטון שבו תועדו דברי אבו אחמד, העומד בראש ההתארגנות, בעצרת שנערכה לציון יום השנה ה-55 לייסוד פתח בעזה. בדבריו קרא אבו אחמד לפעילי ההתארגנות ביהודה ושומרון להתעמת עם ישראל בכל מקום שבו הם נמצאים. בסרטון מתועדים גם שני פעילים רעולי פנים המוצגים כפעילי ההתארגנות ביהודה ושומרון (אתר גדודי חללי אלאקצא/חטיבת נצ’אל אלעאמודי, 8 בינואר 2020; דניא אלוטן, 8 בינואר 2020).

מימין: הודעת גדודי חללי אלאקצא (אתר גדודי שהדאא’ אלאקצא – חטיבת נצ’אל אלעאמודי, 22 במרץ 2022).במרכז: פעילי ההתארגנות בגדה; משמאל: אבו אחמד בנאומו בעזה (חשבון הטוויטר של אבו מחמד, דובר הצבאי גדודי חללי אלאקצא /חטיבת נצ’אל אלעאמודי, 8 בינואר 2020)

מימין: שיגורי רקטות של התארגנות “גדודי חללי אלאקצא/ חטיבת נצ’אל אלעאמודי” (YOUTUBE, 15 בנובמבר 2019). משמאל: שיגורי רקטות של הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית (חשבון ה-YOUTUBE של גדודי ההתנגדות הלאומית, 13 בנובמבר 2019).
- בעבר היו ידועות התארגנויות נוספות שנכון לאוקטובר 2022 אין מידע אודות פעילותן:
- כוחות אלעאצפה/גדודי עבד אלקאדר אלחסיני : ב-28 בנובמבר 2019 דווח על שלושה או ארבעה פעילי טרור שנפצעו כתוצאה מפיצוץ שאירע בבית במערב בית לאהיא שבצפון רצועת עזה (אלקדס, 28 בנובמבר 2019; מען, 28 ו-29 בנובמבר 2019). על-פי דיווח בודד, הפיצוץ אירע בעמדה של גדודי חללי אלאקצא שהייתה ממקומת בקרבת מסגד אלח’נסאא’ בבית לאהיא (אלמשרק ניוז, 28 בנובמבר 2019). ת’אא’ר אלעבד חאמד, בן 29, נפטר מאוחר יותר מפצעיו (מען, 29 בנובמבר 2019). קרוביו פרסמו ברשתות החברתיות, כי הוא היה פעיל בהתארגנות המכנה עצמה כוחות אלעאצפה/גדודי עבד אלקאדר אלחסיני וכי הוא נהרג בעת שעסק בייצור אמצעי לחימה (דף הפייסבוק של בן דודו מחמד עאשור, 29 בנובמבר 2019; דף הפייסבוק של בן דודו Ali Taisir Ellouga, 29 בנובמבר 2019).

כרזת אבל של התארגנות כוחות אלעאצפה/גדודי עבד אלקאדר אלחסיני על מות הפעיל
(דף הפייסבוק של מחמד עאשור, 29 בנובמבר 2019)
-
- גדודי חללי אלאקצא/יחידות נביל מסעוד : בפברואר 2019 פורסמה כרזה בשם ארגון גדודי אלאקצא /יחידות נביל מסעוד הקוראת לתרום לארגון באמצעות מטבעות וירטואליים. בכרזה התפרסמו כתובות של ארנקים אלקטרוניים לשם מתבקשים התורמים להעביר את הכספים. גדודי חללי אלאקצא/יחידות נביל מסעוד היא אחת מארבע המסגרות הצבאיות של גדודי חללי אלאקצא שידוע שפעלו ברצועת עזה וטענו לתיאום וקשר הדוק עם הזרוע הצבאית של חמאס.

הכרזה הקוראת לגיוס תרומות באמצעות מטבעות הביטקוין ודוגקוין
(דף הפייסבוק של גדודי חללי אלאקצא – יחידות נביל מסעוד, 2 בפברואר 2019)
נספח א’
דוגמאות לאופי פעילות גדודי חללי אלאקצא
- בשנה האחרונה בולטים גדודי חללי אלאקצא במספר פיגועים שביצעו פעילים מטעם הגדודים ביהודה ושומרון ובשטח ישראל. כמו כן מתעמתות חוליות חמושות מטעם הגדודים עם כוחות ביטחון ישראלים בעיקר בשכם ובג’נין ,להלן מספר דוגמאות לפעילות הגדודים.
פיגוע בבני ברק
- ב-29 במרץ 2022 הגיע פלסטיני חמוש ברובה M-16 לבני ברק במכונית בעלת לוחית זיהוי ישראלית לאחר שחצה את אחת הפרצות בגדר הביטחון. עם הגיעו לבני ברק הוא החל במסע הרג. המחבל עצר ברחוב ז’בוטינסקי בעיר ונכנס לבניין מגורים. אך חזר על עקבותיו ונכנס למבנה השכן שבו שני בתי עסק. כאשר ראה שאין איש במקום, דרך את נשקו ויצא לרחוב, ביצע ירי לעבר ילד שרכב על אופנים ולעבר אדם נוסף שעבר במקום אך החטיא בשני המקרים. הוא פנה לרחוב ביאליק הסמוך וירה לעבר חלונות הבתים ובהמשך הבחין בשני אנשים סמוך לחנות מכולת וירה בשניהם והרג אותם. לאחר מכן ירה לעבר אדם שנסע במכוניתו ברחוב והרג גם אותו. לאחר צעידה של כמה מטרים הוא פנה לרחוב הרצל שם הבחין באדם שטייל עם בנו התינוק, ירה לעברו והמשיך בריצה לרחוב סמוך. ברחוב זה הוא נתקל בשני שוטרים רכובים על אופנוע שהוזעקו למקום. בקרב יריות שהתפתח בין הצדדים נהרג אחד השוטרים והמחבל. במסע ההרג של המחבל נהרגו חמישה בני אדם. ארבעה אזרחים ושוטר (תקשורת ישראלית, 30 במרץ 2022).
- מבצע הפיגוע הוא צ’יאא’ חמארשה, יליד 1995 מהכפר יעבד, דרומית מערבית לג’נין. הוא נעצר על ידי ישראל בשנת 2016 ונידון לשלושים חודשי מאסר. צוין כי משפחתו מזוהה עם פתח, זאת למרות שממידע שהגיע לידי ערוץ אלג’זירה עולה כי במהלך מעצרו הוא ישב באגף אסירי הג’האד האסלאמי בפלסטין. בקטעי ווידאו אחרים שהגיעו לידי אלג’זירה הוא תועד נושא דגל ירוק של חמאס במהלך השתתפותו באחת הפעילויות. על-פי אלקדס אלערבי הלונדוני, המחבל השתייך לזרוע הצבאית של פתח (אלקדס אלערבי, 29 במרץ 2022).
- גדודי חללי אלאקצא, הזרוע הצבאית של פתח, פרסמו הודעת אבל רשמית על מותו של פעיל הארגון. בהודעה פורסמה תמונת המחבל לצד הלוגו של גדודי חללי אלאקצא. בהודעה צוין כי ישראל יכולה רק לחלום שהיא תיהנה מביטחון ויציבות ושתצליח לכבות את “אש ההתנגדות” (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 30 במרץ 2022).

הודעת אבל רשמית של גדודי חללי אלאקצא (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 30 במרץ 2022)
- אבו מאזן פרסם הודעת גינוי לפיגוע, ככל הנראה בעקבות לחצים מדיניים שהופעלו עליו. היה זה גינוי בשפה רפה אשר בו ציין אבו מאזן, כי הרג אזרחים ישראלים ופלסטינים רק מדרדר את המצב בזמן רגיש של רמצ’אן והחגים היהודים והנוצרים. אבו מאזן גם הזהיר את המתנחלים שלא לנצל את האירוע כדי לפגוע בעם הפלסטיני (ופא, 29 במרץ 2022). על תגובתו של אבו מאזן נמתחה ביקורת מצד חמאס. חאזם קאסם, דובר חמאס, מסר כי הגינוי של אבו מאזן לפיגוע אינו משקף את דעת העם הפלסטיני וכי הוא משרת את הנרטיב הציוני (שהאב, 29 במרץ 2022).
- בניגוד לדברי אבו מאזן, שפרסמה תנועת פתח בג’נין הודעת הספד בה נאמר כי בפעולתו הוא הגן בגבורה על זכויות של העם הפלסטיני. גורמי פתח בג’נין הכריזו על שביתה כללית בכפר יעבד, כפר מוצאו של המחבל ועל כוננות וגיוס כללי לקראת האפשרות של כניסת כוחות צה”ל (אנטוליה, 30 במרץ 2022).

פוסטר לזכרו של צ’יאא’ חמארשה: גיבור גדודי חללי אלאקצא, השהיד הגיבור צ’יאא’ חמארשה. בצד שמאל למעלה לוגו של פתח (יוטיוב, 31 במרץ 2022)
פיגוע ירי ברחוב דיזנגוף בתל אביב
- ב-7 באפריל 2022 בשעות הערב, הגיע פלסטיני חמוש באקדח לפאב ברחוב דיזנגוף בתל אביב שהמה בני אדם. הוא ירה מטווח קרוב ביושבי הפאב. מהירי נהרגו שני בני אדם. אדם נוסף שנפצע באורח אנוש נפטר מאוחר יותר בבית החולים. בנוסף נפצעו שישה בני אדם, שלושה מהם באורח קשה. המחבל, נמלט מהזירה. למחרת בשעות הבוקר המוקדמות הוא אותר במסגד ביפו. בחילופי אש עם כוחות ביטחון ישראליים שאיתרו אותו במקום הוא נורה ונהרג.
- המחבל הוא רעד פתחי זידאן חאזם, בן 29, ממחנה הפליטים ג’נין (חשבון הטוויטר של חסן אצליח, 8 באפריל 2022). אביו היה מבכירי האנתיאפדה הראשונה, נפצע ונעצר ע”י ישראל. עם הקמת הרשות הפלסטינית שימש כקצין בדרגת עקיד (קולונל, מקביל לאלוף משנה) במנגנון הביטחון הכללי הפלסטיני עד פרישתו לפנסיה מוקדמת. דודתו נשואה לבכיר הג’האד האסלאמי בג’נין, בסאם אלסעדי (אלג’זירה נט, 8 באפריל 2022). גם אביו סיפר כי בנו היה מומחה מחשבים. שעות ספורות לפני הפיגוע הוא סעד עימם את ארוחת שבירת הצום (שהאב, 8 באפריל 2022).
- גדודי חללי אלאקצא פרסמו הודעת תנחומים על מותו של המחבל וציינו כי הוא היה פעיל בארגון. הם גם ציינו שהפיגוע הוא פעולה טבעית על “פשעי ישראל” נגד העם הפלסטיני כאשר האחרון בהם היה הרג פלסטיני בג’נין (ערוץ הטלגרם של גדודו חללי אלאקצא, 8 באפריל 2022). בסוכת האבלים שנפתחה לזכרו נתלו דגלי פתח.
פיגוע ירי באריאל
- ב-29 באפריל 2022 בוצע פיגוע ירי בכניסה לאריאל.שני המחבלים הגיעו בכלי רכב לעמדת השמירה בכניסה המערבית לאריאל, הם ירו למוות, מטווח קצר, במאבטח ונמלטו מהמקום (דובר צה”ל, 28 באפריל 2022). מתחקור ראשוני של האירוע עלה, כי היה זה פיגוע מתוכנן. שני הפלסטינים היו מצוידים בכלי נשק ונסעו בכלי רכב בעל לוחית זיהוי ישראלית, שהכינו מבעוד מועד. לאחר ביצוע הפיגוע ולאחר כעשרים דקות של מנוסה הם הגיעו לשטח פתוח שם העלו באש את כלי רכבם וככל הנראה הוסעו משם למקום מסתור. מספר גורמים דיווחו כי כשבוע לפני ביצוע הפיגוע הם ביצעו סיור מקדים במקום.
- מיד לאחר הפיגוע התפרסמה ברשתות החברתיות הודעה מטעם גדודי חללי אלאקצא כי פעיליהם ביצעו את הפיגוע. אולם, לא הייתה זו הודעה רשמית. ב-2 במאי 2022 פרסמה הזרוע הצבאית של חמאס הודעה רשמית לפיה פעיליה הם שביצעו את הפיגוע .
ירי לעבר מתפללים בקבר יוסף
- במהלך כניסת מתפללים לקבר יוסף ב-30 ביוני 2022 בוצע ירי מאסיבי לעבר מתחם הקבר. במקביל הושלכו מטענים מאולתרים ובקבוקי תבערה. שלושה בני אדם נפצעו באורח קל שני אזרחים ואיש כוחות ביטחון. גדוד שכם קיבל אחריות על הירי והציגו כנקמה על מותו של מחמד מרעי, פעיל גדוד ג’נין, שנהרג ב-29 ביוני 2022 (ערוץ הטלגרם של גדוד שכם, 30 ביוני 2022). גם גדודי חללי אלאקצא קיבלו אחריות לפיגוע בתגובה על “פשעי הכיבוש” ומתנחליו שממשיכים לפגוע באדמות הפלסטיניות ובמחנות הפליטים (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 30 ביוני 2022).
הריגת קצין צה”ל ממארב
- בליל 14-13 בספטמבר 2022 נהרג קצין צה”ל בסמוך למחסום ג’למה צפונית לג’נין באירוע חריג של התקלות בשני פלסטינים חמושים שפתו באש לעבר הכוח והרגו את הקצין. שני הפלסטינים נורו ונהרגו . טרם ההתקלות זוהו השניים על ידי תצפיות אך לא היה ברור באם הם חמושים. גדודי חללי אלאקצא קיבלו אחריות רשמית לפיגוע והודגש כי שני המחבלים היו פעילים בגדודי חללי אלאקצא , אחד מהשניים היה פעיל זוטר במנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית .
פיגועי ירי
- ב-19 בספטמבר 2022 בוצע ירי בכלי רכב חולף לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לחוארה (אזור שכם), לא היו נפגעים. נגרם נזק קל לכלי הרכב ובמקום נמצאו מספר תרמילים. גדודי אלאקצא קיבלו אחריות על הירי (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 19 בספטמבר 2022).
- ב-18 באוגוסט 2022 בוצע ירי לעבר אוטובוס ממוגן בו נסעו מתפללים שיצאו מתפילה בקבר יוסף בשכם. לא היו נפגעים. נגרם נזק לאוטובוס. גדוד שכם וגדודי חללי אלאקצא קיבלו אחריות על ירי לעבר כוחות צה”ל והמבקרים היהודים בקבר יוסף (ערוץ הטלגרם של גדוד שכם וערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 18 באוגוסט 2022).
- במהלך פעילות סיכול של כוחות ביטחון ישראליים פרסמו גדוד שכם וגדודי חללי אלאקצא הודעה בה קיבלו אחריות לירי לעבר כוחות ביטחון ישראלים ב- 14 באוגוסט 2022 בשכם (ערוצי הטלגרם של גדוד שכם וגדודי חללי אלאקצא, 14 באוגוסט 2022).
- ב-5 ביולי 2022 בוצע ירי מכלי רכב חולף לעבר כוח צה”ל שהיה מוצב במחסום בכניסה לחומש (צפונית מערבית לשכם). הלוחמים השיבו באש, לא היו נפגעים. בסריקות שנערכו במקום נמצאו מספר תרמילים (דובר צה”ל, 5 ביולי 2022). גדודי חללי אלאקצא בג’נין קיבל אחריו על הירי בחומש (חשבון הטוויטר של ג’האד סמיר, 5 ביולי 2022). יום לאחר מכן הסגיר עצמו לכוחות הביטחון מבוקש החשוד בביצוע הירי (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 6 ביולי 2022).
- ב-13 בספטמבר 2022 בוצע ירי לעבר כלי הנדסי של משרד הביטחון שעסק בעבודות תחזוקה במכשול קו התפר סמוך לג’למה (צפונית לג’ניו). לא היו נפגעים מהירי ונגרם נזק לכלי (דובר צה”ל, 15 בספטמבר 2022) . גדודי חללי אלאקצא קיבלו אחריות רשמית לירי .

תצלום מסרטון שפרסמו “גדודי חללי אלאקצא”, המתעד את הירי לעבר הכלי ההנדסי
(מען, 13 בספטמבר 2022)
תפיסת מבוקשים פעילי גדודי חללי אלאקצא בפעילות סיכול
- ב-8 בפברואר 2022, בפעילות כוחות ביטחון ישראלים בעיר שכם נהרגו שלושה פלסטינים חברי חוליית טרור. גורמי ביטחון ישראלים דיווחו כי חברי החוליה, פעילי גדודי חללי אלאקצא היו אחראים לביצוע שורה של פיגועי ירי לעבר כוחות צה”ל ואזרחים בשבועות האחרונים וכי הם תכננו לבצע פיגועים נוספים. במכונית בה נסעו נמצאו אמצעי לחימה רבים (תקשורת ישראלית, 8 בפברואר 2022). בתקשורת הפלסטינית דווח, כי השלושה אשרף אלמבסלט, אדהם מברוכ ומחמד אלדח’יל היו פעילי ארגון גדודי חללי אלאקצא ופעלו מטעמו.

מימין: זירת האירוע (פאל טודיי, 8 בפברואר 2022). משמאל: שלושת ההרוגים בהודעת אבל מטעם גדודי חללי אלאקצא בשכם (מען, 8 בפברואר 2020)
- כוחות ביטחון ישראליים פעלו ב-24 ליולי 2022 נגד מספר פלסטינים שהתבצרו בתוך בית בקסבה בשכם. פלסטינים נוספים שהתאספו סמוך לבית ביצעו ירי לעבר בכוחות והשליכו מטעני חבלה. הכוחות הגיבו באש. בסריקות שביצעו לוחמים שנכנסו לבית אותרו אמצעי לחימה ומטעני חבלה רבים (דוברת המשטרה, 24 ביולי 2022). בתקשורת הישראלית דווח, כי אחד היעדים למעצר היה אבראהים אלנאבלסי, פעיל גדודי חללי אלאקצא, שהיה מבוקש והצליח להימלט מהמקום. אלנאבלסי גם היה היעד בעת סיכול חולייה במרכז שכם ב-8 בפברואר 2022 בו נהרגו שלושה פעילי טרור (כאן 11, 24 ביולי 2022).
- משרד הבריאות ברשות הפלסטינית דיווח כי בפעילות בשכם נהרגו מחמד בשאר עזיזי, בן 25, ועבד אלרחמן ג’מאל סלימאן צבח[5], בן 28. ושישה פלסטינים נוספים נפצעו (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 24 ביולי 2022). עבד אלרחמן צבח הוא אחיינו של ענאן צבח, שהיה בכיר בגדודי חללי אלאקצא, הזרוע הצבאית של פתח, בשכם. הוא נהרג על ידי כוחות ביטחון ישראליים ב-26 בדצמבר 2009 (דף הפייסבוק RjalNablsAlashdalyAlada, 24 ביולי 2022; ופא, 26 בדצמבר 2009). הזרוע הצבאית של פתח פרסמה הודעה בה צוין, כי שני ההרוגים השתייכו לגדוד שכם של גדודי חללי אלאקצא. (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 24 ביולי 2022).

כרזת אבל של גדודי חללי אלאקצא על מותם של עבד אלרחמן צבח (מימין) ובשאר עזיזי (משמאל) (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 24 ביולי 2022)
- משרד הבריאות הפלסטיני מסר ב-28 בספטמבר 2022 כי בעימותים במחנה הפליטים ג’נין נהרגו ארבעה פלסטינים (אתר משרד הבריאות, 28 בספטמבר 2022). גדודי חללי אלאקצא, פרסמו הודעת אבל על מותם של הארבעה, שבה נכתב כי עבד אלרחמן פתחי חאזם, אחמד נט’מי עלאונה ומחמד מחמוד אלונה היו פעילי ההתארגנות במחנה הפליטים ג’נין (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 28 בספטמבר 2022). חטיבת השהידים של גדודי חללי אלאקצא, פרסמה הודעה לפיה עבד אלרחמן חאזם היה מייסד חדר המבצעים של הארגונים במחנה הפליטים ג’נין; אחמד נט’מי עלאונה היה מפקד גדודי חללי אלאקצא /חטיבת השהידים במחנה הפליטים; ומחמד אלונה היה מהנדס שהתמחה בהרכבת מטעני הנפץ. בהודעה גם צוין כי מחמד אבו נאעסה היה מפקד בזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין בג’נין (חשבון הטוויטר אעלאם פתח, 28 בספטמבר 2022).

מימין: מודעת אבל של גדודי חללי אלאקצא שבה צויין כי חאזם, אלונה ועלאונה היו פעילי ההתארגנות (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 28 בספטמבר 2022). משמאל: כרוז של חטיבת השהידים (חשבון הטוויטר אעלאם פתח, 28 בספוטמבר 2022)
- משרד הבריאות הפלסטיני הודיע ב-11 בספטמבר 2022, כי חמד מצטפא אבו ג’לדה, בן 24 ממחנה הפליטים ג’נין, מת מפצעיו לאחר שנפצע בבטנו ב-6 בספטמבר 2022 במחנה הפליטים במהלך הריסת בית המחבל רעד חאזם (שביצע ב-7 באפריל 2022 את הפיגוע ברחוב דיזנגוף בתל אביב). צוין כי הוא השתייך לגדודי חללי אלאקצא (וטן, 11 בספטמבר 2022). גדודי חללי אלאקצא הודיעו על מותו, וציינו כי כינויו היה “אבו מצטפא” וכי הוא השתייך ל”חטיבת השהידים” (לואא’ אלשהדאא’) של ארגון זה (חשבון הטוויטר של גדודי חללי אלאקצא, 11 בספטמבר 2022).

מימין: פעיל גדודי חללי אלאקצא, חמד מצטפא אבו ג’לדה אוחז ברובה M-16 (חשבון הטוויטר של גדודי חללי אלאקצא, 11 בספטמבר 2022). משמאל: הודעת אבל של גדודי חללי אלאקצא על מותו של חמד אבו ג’לדה (מצדר ניוז, 11 בספטמבר 2022)
נספח ב’
הקמה ופעילות גדודי חללי אלאקצא
- כאמור, גדודי חללי אלאקצא (כתאא’ב שהדאא’ אלאקצא) הוא שם כללי גנרי לקבוצות חמושות נטולות מבנה היררכי; רובן עצמאיות בשטח ומכילות בתוכן אנשי פתח צעירים ואנשי מנגנונים. ניתן לומר במידה רבה שלכל קבוצה ייחוד והנהגה משלה. להלן ציוני דרך בתולדות גדודי חללי אלאקצא:
- רשמית החלו גדודי חללי אלאקצא את פעילותם באוקטובר 2000, בימיה בראשונים של האנתיפאדה השנייה כרשת חוליות צבאיות הקשורות לפתח. בשלב ראשון הוגבלה פעילותם לביצוע פיגועים במתווה של ירי ורצח אזרחים ישראלים בתחומי יהודה ושומרון עד שבשנת 2001 הם היו גורם הטרור המוביל בשטחים. הריגתו של ראא’ד כרמי, בכיר הארגון, בטול כרם ב-14 בינואר 2002 גרמה להגברת פעילותם והם עברו לבצע פיגועים גם בשטח ישראל. שנה זו נחשבת לתקופת השיא בפעילותם.
- מספר שנים לאחר הקמתם התגלעו מחלוקות בקרבם שהובילו להופעת קבוצות מקומיות ביהודה שומרון ורצועת עזה תחת שמות שונים, מהלך שהחליש את יעילות פעילותם. בנוסף החלה חדירה של המנגנונים הפלסטינים לגדודים, תופעה שהייתה בין מאפייני האנרכיה ששררה בשנים 2007-2005 .
- בשנת 2007 פרסם אבו מאזן צו נשיאותי המורה על פירוק הגדודים. ביולי 2007 הסכימו 178 פעילי גדודי חללי אלאקצא להניח את נשקם ולמסור אותו לידי הרשות במסגרת מה שכונה “הסכם המבוקשים”. העסקה סימנה רשמית את סוף דרכו של הארגון ביהודה ושומרון והייתה לה גם תרומה לירידה ברמת הטרור ביהודה ושומרון . בשנים 2008-2007 ביצעה הרשות מבצעים ביטחוניים נגדם.
- לאחר הפירוק הקימו פעילים חוליות עצמאיות וביצעו פעולות אינדיבידואליות, כמו מפקד גדודי חללי אלאקצא לשעבר וחבר המועצה המהפכנית של פתח, האסיר זכריא אלזבידי . פעילי גדודי חללי אלאקצא שהיו חסרי פיקוד מרכזי, היו נתונים מדי פעם לרדיפות מצד מנגנוני הביטחון הפלסטיניים ורבים מהם נעצרו על ידי הרשות.
- בשנת 2010 גובש הסכם בין פעילי גדודי חללי אלאקצא לבין ישראל באמצעות הרשות ולפיו שמות הפעילים יימחקו מרשימת המבוקשים תמורת זניחת דרך האלימות ומסירת נשקם לרשות; רבים מהם נקלטו במנגנוני הביטחון של הרשות אחרים המשיכו לאחוז בנשקם ונרדפו על ידי הרשות.
- באפריל 2016 התעמתו כוחות הביטחון הפלסטינים עם חברי הגדודים לאחר ניסיון לעצור חשוד בשכם. מספר חדשים לאחר מכן עצרו מנגנוני הרשות מנהיג מקומי שהשתייך לגדודי חללי אלאקצא והוא הוכה למוות. מותו עורר מחאות מקומיות.
[1] על גדוד ג'נין ראו פרסום מרכז המידע מ- 3 ביולי 2022: "גדוד ג'נין: מסגרת על-ארגונית הפועלת נגד כוחות ביטחון ישראלים" ↑
[2] ג’מאל חויל הוא בכיר פתח בג'נין, חבר המועצה המחוקקת וחבר המועצה המהפכנית של פתח. לחם במחנה הפליטים ג'נין במבצע "חומת מגן" וריצה תקופות מאסר בבתי הכלא בישראל. ↑
[3] אם כי במסגרת ההתנגדות העממית יכולים להיכלל גם אירועים קטלניים. ↑
[4] להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ-15 פברואר 2022 :"הרשות ופתח מחבקים את שלושת המבוקשים שנהרגו בשכם". ↑
[5] מכונה בתקשורת הפלסטינית גם עבוד צבח. ↑