כללי
- ב-14 בינואר 2018 התקיימו שני אירועים, אשר ביטאו היטב את תמיכתה של הרשות הפלסטינית ושל פתח במחבלים (מכל הארגונים) המרצים עונשי מאסר בישראל:
- ברמאללה נערך טקס הוקרה לכרים יונס ולמאהר יונס, שני מחבלים בעלי אזרחות ישראלית המרצים עונשי מאסר ממושכים באשמת רצח חייל ישראלי. אחד מהם, כרים יונס, הינו “זקן האסירים” הפלסטינים בישראל, שמונה במאי 2017 כחבר בוועד המרכזי של פתח. הטקס בראמאללה נערך בהשתתפות בכירים בפתח וברשות. אבו מאזן יוצג ע”י מחמד אלעאלול, חבר הועד המרכזי של פתח, שאף נשא דברים בשמו. הדוברים בכנס שיבחו את שני האסירים ה”מהווים סמל ודוגמה למאבק הפלסטיני ומקור גאווה לכל הפלסטינים”.
- באותו ערב בו התקיים הטקס נאם אבו מאזן בפני כינוס המועצה המרכזית של אש”פ. בנאומו הדגיש אבו מאזן, כי הרשות הפלסטינית לא תהייה מוכנה להיענות לדרישה האמריקאית להפסיק את תשלומי המשכורות למשפחות האסירים והשהידים.
הרשות הפלסטינית ופתח תומכים באופן קבוע במחבלים הפלסטינים הכלואים בישראל ורואים בהם גיבורים לאומיים ולא טרוריסטים. תמיכה זאת מוענקת למחבלים מכל הארגונים, גם לאלו שביצעו מעשי רצח נתעבים של נשים וילדים. במישור המעשי מתבטאת תמיכה זאת בסיוע נדיב למשפחות האסירים, לאסירים משוחררים ולמשפחות השהידים. מכאן סירובו הנחרץ של אבו מאזן להיענות לדרישה האמריקאית, שמצא ביטויו (פעם נוספת) בנאום הפתיחה שלו בכינוס המועצה המרכזית של אש”ף. התמיכה המורלית של הרשות במחבלים ובשהידים מתבטאת בטקסים הנערכים לכבודם ובקריאת מוסדות, רחובות וכיכרות על שמם.
טקס ההוקרה לשני האסירים הפלסטינים
- הרשות לענייני האסירים והאסירים המשוחררים, בשיתוף משרד מושלת מחוז ראמאללה ואלבירה ומועדון האסיר הפלסטיני ערכו ברמאללה ב-14 בינואר 2018 טקס הוקרה לכרים יונס ומאהר יונס. הטקס שנערך בחסות אבו מאזן התקיים לציון תחילת השנה ה-36 לריצוי עונשם. מחמוד אלעאלול, סגן יו”ר פתח, ייצג את אבו מאזן בטקס. כמו כן השתתפו בטקס ג’מאל מחיסן, רוחי פתוח, חאג’ אסמאעיל ג’בר, עבאס זכי ודלאל סלאמה, חברי הוועד המרכזי של פתח; עיסא קראקע יו”ר הרשות לענייני האסירים והאסירים המשוחררים; לילא ע’נאם מושלת מחוז ראמאללה ואלבירה וקדורה פארס ומנהל מועדון האסיר הפלסטיני.
כרים יונס ומאהר יונס הם בני דודים מהכפר עארה (במשולש), בעלי אזרחות ישראלית, שרצחו, בהוראת קרוב משפחתם סאמי יונס מהכפר ערערה, את סמל אברהם ברומברג ז”ל בנובמבר 1980. זאת לאחר שהם לקחו אותו טרמפ כשהיה בדרכו מבסיסו ברמת הגולן לביתו בזיכרון יעקב. השלושה נעצרו בינואר 1983. בית הדין הצבאי גזר בתחילה על שניהם גזר דין מוות אך בהמשך המתיק את עונשם למאסר עולם. בשנת 2012 נקצב עונשם והוא עומד על ארבעים שנות מאסר. על סאמי יונס, ששלח אותם לבצע את הרצח נגזר מאסר עולם, והוא שוחרר במסגרת “עסקת שליט”. במאי 2017 החליטה המועצה המהפכנית של פתח למנות את כרים יונס “זקן האסירים” כחבר בוועד המרכזי של פתח.
![השלט ששימש רקע על הבמה בו נכתב:"בחסות כבוד היו"ר מחמוד עבאס (באדום). מחדשים את המחויבות והנאמנות לוותיקי האסירים כרים יונס ומאהר יונס עם כניסתם ל[ריצוי] השנה ה-36 בבתי הכלא של הכיבוש הישראלי" (דף הפייסבוק של Dr.Laila Ghannam, 14 בינואר 2018)](http://www.terrorism-info.org.il/app/uploads/2018/01/word-image-1516288435053.png)
מימין: בכיר פתח מחמוד אלעאלול נושא דברים בשמו של אבו מאזן נותן החסות לטקס ההוקרה למחבלים (ופא, 14 בינואר 2018). משמאל: השלט ששימש רקע על הבמה בו נכתב:”בחסות כבוד היו”ר מחמוד עבאס (באדום). מחדשים את המחויבות והנאמנות לוותיקי האסירים כרים יונס ומאהר יונס עם כניסתם ל[ריצוי] השנה ה-36 בבתי הכלא של הכיבוש הישראלי” (דף הפייסבוק של Dr.Laila Ghannam, 14 בינואר 2018)
- במהלך הטקס הודלקו 36 נרות לציון שנות ישיבת השניים בכלא. מחמוד אלעאלול שנאם בשם אבו מאזן, לילא ע’נאם, עיסא קראקע וקדורה פארס ודוברים נוספים הדגישו בדבריהם, כי “כרים יונס ומאהר יונס מהווים סמל ודוגמה למאבק הפלסטיני ומקור גאווה לכל הפלסטינים”. לילא ע’נאם הדגישה כי על כולם לעמוד לצדם ולסייע לקרוביהם עד לשחרורם (ופא, 14 בינואר 2018; אתר הרשות לענייני האסירים והאסירים המשוחררים, 14 בינואר 2018).
תמונות מטקס ההוקרה בראמאללה

קדורה פארס, יו”ר מועדון האסיר הפלסטיני (מימין) ועיסא קראקע, יו”ר הרשות לענייני אסירים ומשוחררים, נושאים דברים באירוע לכבוד האסירים (ופא, 14 בינואר 2018)

משתתפי האירוע מדליקים 36 נרות המציינים את שנות ישיבתם בכלא הישראלי. משמאל: בכירי פתח (עבאס זכי, ג’מאל מחיסן, מחמוד אלעאלול, דלאל סלאמה) והרשות הפלסטינת (לילא ע’נאם) מוקירים את בני משפחות האסירים (דף הפייסבוק של Dr.Laila Ghannam, 14 בינואר 2018)
- אין זו הפעם הראשונה בה זוכים כרים ומאהר יונס, אזרחי מדינת ישראל להוקרה, מצד הרשות הפלסטינית ופתח: במאי 2017 החליטה המועצה המהפכנית של פתח למנות את כרים יונס, כחבר הוועד המרכזי של פתח, הגוף העליון בתנועה. עם מינויו אמר עלי אבו דיאכ, שר המשפטים בממשלת ההסכמה, כי החלטת פתח, ובראשה אבו מאזן, למנות את זקן האסירים כרים יונס לוועד המרכזי של היא תגובה לקמפיין הישראלי שנועד “להדביק אשמת טרור באסירים, בשהידים ובמאבק הפלסטיני” (אלחיאת אלג’דידה, 28 במאי 2017 , על פי PMW). עיסא קראקע, יו”ר הרשות לענייני האסירים והאסירים המשוחררים, בירך על המינוי בציינו, כי הוא מהווה הצהרה שהאסירים הפלסטינים “אינם מחבלים ואינם פושעים” אלא “אסירי חירות ולוחמים” (הטלוויזיה הפלסטינית, 28 במאי 2017 על פי PMW).
- כמה ימים קודם לכן (ערב ביקור נשיא ארה”ב דונלד טראמפ בישראל וברשות הפלסטינית), נקראו שתי כיכרות על שמם של רוצחי אברהם ברומברג ז”ל: כיכר בג’נין נקראה על שם כרים יונס וכיכר בטול כרם על שם מאהר יונס. הטקס בג’נין התקיים בחסות מושל ג’נין, תנועת פתח ועיריית ג’נין. בטקס קרא אבראהים רמצ’אן, מושל המחוז ברכה בשמו של אבו מאזן (אלחיאת אלג’דידה, 19 במאי 2017). בטקס בטול כרם אמר עסאם אבו בכר, מושל המחוז, כי הוא מודה לעיריית טולכרם ולכל גורמי המחוז על “המעשה הלאומי” של עמידה לצד האסירים . הוא גם ציין בדבריו, כי הם עומדים באופן קבוע לצדם של הלוחמים שלהם (מען, 11 במאי 2017 על פי PMW). זאת ועוד, במהלך עצרת לתמיכה לאסירים הודיעו מושל מחוז ג’נין ועיסא קראקע, יו”ר הרשות לענייני האסירים והאסירים המשוחררים, על כוונה לקרוא לאחד הרחובות הראשיים בג’נין על שמו של כרים יונס (אלאיאם, 3 במאי 2017, על פי PMW).

מימין: אבראהים רמצ’אן, מושל מחוז ג’נין, יושב לצד אמו של המחבל כרים יונס בטקס חנוכת כיכר על שמו בג’נין. שנהם אוחזים בשלט עליו דמותו של כרים ואבו מאזן מימין ומשמאלו יאסר ערפאת : “פתח/ ג’נין. עצור מאז 6/1/1983. כיכר (על שם) זקן האסירים. האסיר הגיבור כרים יונס” (בכרה נט, 18 במאי 2017) . משמאל: מושל מחוז טול כרם, עצאם אבו בכר, חונך כיכר בטול כרם על שמו של המחבל מאהר יונס. לצדו ניצבת אמו של מאהר יונס (בכרה נט, 12 במאי 2017)
התייחסות אבו מאזן והרשות הפלסטינית לתשלומים למשפחות האסירים והשהידים
- ב-14 בינואר 2018, בערב שבו התקיים הטקס לכבודם של שני המחבלים, נאם אבו מאזן בפתיחת ישיבת המועצה המרכזית של אש”ף. בנאומו הוא התייחס, בין השאר, לאסירים הפלסטינים ואמר, כי סוגיית המשכורות למשפחות השהידים והאסירים היא עניין חשוב. הוא הדגיש, כי הפלסטינים מסרבים “באופן נחרץ” להפסיק את המשכורות הללו והם לא יתירו לאיש לפגוע במשכורות השהידים, הפצועים והאסירים בציינו: “הם בנינו ונמשיך לשלם להם כסף”.
- הרשות הפלסטינית תומכת במחבלים הכלואים בישראל ובמשפחות השהידים והפצועים בראותה בהם גיבורים לאומיים (ללא קשר לסיבת מאסרם). לפיכך מעניקה הרשות סיוע כספי נדיב למחבלים המרצים עונשי מאסר בגין פעולות טרור, לאסירים משוחררים ולמשפחות שהידים ופצועים. על פי נתוני משרד האוצר של הרשות הפלסטינית הגיע סיוע זה בשנת 2016, שהייתה שנת שיא בהיקף הטרור העממי, לסכום של 1,152 מיליון ש”ח. סכום זה היווה כ-6.9% מכלל התקציב של הרשות ו- 29.6% מתקציב סיוע החוץ של הרשות. הרשות עיגנה את התשלומים הללו בסדרה של חוקים וצווים ממשלתיים. במאי 2014 העבירה הרשות את התשלומים מידי המשרד לענייני האסירים לידי הוועדה לענייני אסירים של אש”פ. המהלך נועד להפחית לחצים המופעלים על הרשות לשקיפות בכל הקשור להוצאות הכספיות ולהטעות את המדינות התורמות, שהתלוננו על כך שכספי הסיוע שלהן משמשים למימון טרור.[1]
- סוגיית התשלום למשפחות הועלתה מספר פעמים במגעים הדיפלומטיים שהתקיימו בין הרשות הפלסטינית לארה”ב לאחר היבחרו של הנשיא דונלד טראמפ. תחילה סברו האמריקאים, כי ההנהגה הפלסטינית שינתה מדיניותה וכי כוונתם של הפלסטינים היא להפסיק את התשלומים לאלו, אשר נדונו למאסר בשל רצח או מעשי אלימות כלפי אחרים. אולם עד מהרה נוכחו האמריקאים לדעת, כי הם טעו, וכי אבו מאזן והרשות מתנגדים בתוקף להפסקת התשלומים (והדבר קיבל ביטוי פעם נוספת בנאום אבו מאזן בפתיחת כינוס “המועצה המרכזית” של אש”פ).[2]
[1] מתוך מחקר של תא"ל (מיל') יוסי קופרווסר "פרס לטרור, תשלומי הרשות הפלסטינית למחבלים ומשפחותיהם". המחקר פורסם ע"י המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ב-2017. ↑
[2] פרוט ראו פרסום מרכז המידע מה-26 ביוני 2017: "במגעים הדיפלומטיים בין הרשות הפלסטינית לבין ארה"ב הביעה הרשות התנגדותה להפסקת תמיכתה הכספית במחבלים אסירים ובני משפחות שהידים." ↑