ב-11-10 במאי 2023 התקיימה באוניברסיטה העליונה לביטחון לאומי בטהראן “הוועידה הבינלאומית על הגיאומטריה של הסדר העולמי החדש”. האוניברסיטה העליונה לביטחון לאומי היא מוסד צבאי-אקדמי בכיר, הכפוף למטה הכללי של הכוחות המזוינים האיראנים ומיועד למחקר אקדמי ברמת תואר שלישי בסוגיות הנוגעות לדוקטרינה צבאית, מדעי הגנה יישומיים וניהול. לדברי נשיא האוניברסיטה ומפקד כוחות ביטחון הפנים האיראנים לשעבר, אסמאעיל אחמדי-מקדם (Esmail Ahmadi-Moqaddam), הרעיון לקיום הוועידה מבוסס על הצהרותיו של מנהיג איראן, עלי ח’אמנהאי, בנוגע לצורך להפיק לקחים ממלחמת אוקראינה ומהשינויים המתחוללים בסדר העולמי. בוועידה השתתפו 46 מרכזים מדעיים מ-11 מדינות (דפאע פרס, defapress.ir, 10 במאי 2023).
ועידת “הגיאומטריה של הסדר העולמי החדש”
(אתר האוניברסיטה העליונה לביטחון לאומי, 14 במאי 2023)
נאומי בכירים מאיראן ומ”חזית ההתנגדות”, שנטלו חלק בכנס, מספקים צוהר לתפיסה העדכנית ברפובליקה האסלאמית וב”ציר ההתנגדות” ביחס לתמורות המתחוללות בסדר העולמי ולהשפעותיהן על העולם המוסלמי בכלל ועל המערכת האזורית בפרט. להלן המסרים המרכזיים שבאו לידי ביטוי בנאומי הבכירים בכנס:
העולם, שהפך לאחר התפרקות ברית המועצות מעולם דו-קוטבי לעולם חד-קוטבי, הופך לעולם רב-קוטבי, לאחר שארצות הברית מאבדת את מעמדה ההגמוני, נמצאת בתהליך של דעיכה, נחלשת ומבודדת באופן משמעותי יותר מאי פעם בעבר.
ישראל נמצאת אף היא בתהליך של שקיעה, הן לנוכח הלחצים הגוברים מצד “חזית ההתנגדות” והן לנוכח המשבר הפנימי החריף הפוקד אותה.
התמורות הגלובליות ועיצובו של סדר עולמי חדש טומנים בחובם פוטנציאל חיובי עבור העולם המוסלמי ו”חזית ההתנגדות”. לנוכח התפתחויות אלה, העולם המוסלמי נדרש להכיר בעוצמותיו ולהפגין מידה רבה יותר של סולידריות כדי שיוכל להפוך לכוח משמעותי בסדר העולמי החדש. גם מדינות האזור מחויבות לפתור את חילוקי הדעות ביניהן כדי לאפשר את קידומן ופיתוחן ללא התערבות זרה.
“ציר ההתנגדות” והפלסטינים נמצאים בתהליך התחזקות ומאזן הכוחות האזורי משתנה לטובת איראן ובעלות בריתה. עם זאת, על המרכיבים השונים במסגרת “חזית ההתנגדות” להגביר את התיאום, שיתוף הפעולה והמחויבות ההדדית ביניהם כדי לשפר את יכולתם להתמודד אל מול האתגרים הפנימיים והחיצוניים הניצבים בפניהם.
לאיראן יש הפוטנציאל למלא תפקיד מרכזי בסדר העולמי החדש בזכות יכולותיה, משאביה ומיקומה הגיאוגרפי. עם זאת, יכולתה לחזק את מעמדה האזורי והבינלאומי תלויה לא רק בעוצמתה הצבאית, כי אם גם במרכיבי “העוצמה הרכה” שעומדים לרשותה, לרבות יכולותיה הכלכליות, המדעיות והתרבותיות.
סמל הוועידה (אתר האוניברסיטה, 14 במאי 2023)
ההכרה האיראנית בשינויים המתחוללים בשנים האחרונות בסדר העולמי אינה חדשה ומנהיג איראן עצמו התייחס לכך במספר הזדמנויות בעבר. באפריל 2022 קרא ח’אמנהאי לבחון את מלחמת אוקראינה באופן מעמיק על רקע התגבשותו של סדר עולמי חדש. הוא ציין, כי על כלל המדינות, ובהן איראן, מוטלת החובה להבטיח את האינטרסים והביטחון שלהן במסגרת הסדר החדש באמצעות נוכחות “קשה” ו”רכה” (אתר מנהיג איראן, 26 באפריל 2022). בנאום לרגל “יום המאבק בהתנשאות העולמית” בנובמבר 2022 הצהיר ח’אמנהאי, כי ארצות הברית כבר אינה הכוח הדומיננטי בעולם וכי הסדר העולמי משתנה לקראת כינונו של סדר חדש. הוא הצביע על שלושה מאפיינים בולטים בסדר העולמי החדש:
בידודה של ארצות הברית, שתיאלץ להפסיק את התערבותה בחלקים שונים בעולם ולנטוש את בסיסיה הצבאיים בעולם, ובכלל זה במזרח התיכון.
העברת העוצמה הפוליטית, הכלכלית והתרבותית מהמערב לאסיה, שתהפוך למרכז הידע, הכלכלה והכוח הפוליטי בעולם.
התרחבות רעיון ה”התנגדות” ו”חזית ההתנגדות”. רבים באזור מזדהים במידה גוברת עם “חזית ההתנגדות” ומביעים נכונות להתנגד למערב. איראן, הכוח היוזם שמאחורי “חזית ההתנגדות”, יכולה לזכות במעמד יוצא דופן בסדר העולמי החדש בזכות יכולותיה האנושיות, משאביה הטבעיים ומעמדה הגיאוגרפי החשוב בין מזרח למערב ובין צפון לדרום (אתר מנהיג איראן, 2 בנובמבר 2022).
בדומה להצהרותיו של ח’אמנהאי, גם המסרים המרכזיים, שעלו בדברי הבכירים בכנס בטהראן, משקפים תחושת ביטחון איראנית גוברת, הנשענת בין השאר על הערכה כי ארצות הברית ובעלות בריתה, במיוחד ישראל, נמצאות בתהליך של דעיכה, בעוד שמעמדן של הרפובליקה האסלאמית ושותפותיה ב”ציר ההתנגדות” הולך ומתחזק. איראן רואה בהתפתחויות הבינלאומיות הזדמנות לכינונו של סדר עולמי רב-קוטבי, שאינו בהובלה אמריקאית, ושיש ביכולתה למלא בו תפקיד משמעותי יותר לצד בעלות בריתה ב”חזית ההתנגדות” וכן שותפותיה הבינלאומיות, בראשן רוסיה וסין. בראיית טהראן, שינוי יחסי הכוחות המעצמתיים בעולם מאפשר לה יכולת משופרת לאתגר במידה הולכת וגוברת את הסטטוס-קוו האזורי ואף הבינלאומי.
ועידת הסדר העולמי החדש בטהראן (אתר האוניברסיטה העליונה לביטחון לאומי, 14 במאי 2023)
נספח: פירוט נאומי הדוברים הבכירים שהשתתפו בוועידה
ראש המטה הכללי של הכוחות המזוינים האיראנים, מחמד באקרי (Mohammad Baqeri)
באקרי התייחס לשינויים המתחוללים בסדר העולמי וציין, כי במהלך המאה ה-20 ניהלו הגוש המערבי והגוש המזרחי שתי מלחמות עולם כדי לממש את האינטרסים שלהם. לאחר התפרקות ברית המועצות, העולם החד-קוטבי נהרס ומאז נמצא הסדר העולמי בתהליך של שינוי וטרם נוצר סדר עולמי יציב. הוא ציין, כי עוצמתה הכלכלית של סין, הפיכתה למעצמה הכלכלית הגדולה בעולם, השקעותיה הנרחבות באסיה, באפריקה ובאירופה והגברת עוצמתה הצבאית מהוות ביטוי חשוב לשינויים בסדר העולמי. גם רוסיה אינה סומכת על המערב ומוכנה להתייצב בפני התפשטות נאט”ו מזרחה גם במחיר מלחמה.
באקרי ציין, כי ניצחון המהפכה האסלאמית ב-1979 היה אירוע גדול וחריג ומהווה אחד הגורמים החשובים ביותר לכך שארצות הברית לא הצליחה להשליט את ריבונותה המוחלטת בעולם. הוא התייחס לנסיגת ארצות הברית מאפגניסטאן ומעיראק ואמר, כי הנסיגה החפוזה לאחר השקעות אמריקאיות אדירות, שלא הניבו את התוצאות הרצויות מבחינת ארצות הברית, מעידה על חולשת הצבא האמריקאי. הניסיון האמריקאי לממש הנהגה מוחלטת בעולם נכשל וניתן למצוא לכך ביטוי גם בצמצום הכוחות הצבאיים האמריקאים במערב אסיה ובמדיניות האמריקאית המבולבלת ברחבי העולם. ארצות הברית חלשה ומבודדת כיום באופן משמעותי יותר מאי פעם בעבר.
בהתייחסו לישראל, אמר באקרי כי ישראל נמצאת בתהליך של דעיכה וניצבת בפני בעיות יסוד בתחומים שונים. לעומת זאת, העם הפלסטיני ו”ציר ההתנגדות” נמצאים בשיא עוצמתם ונעים קדימה בכיוון שחרור פלסטין. הוא הדגיש, כי איראן מסייעת לעם הפלסטיני בכל האמצעים העומדים לרשותה.
באקרי הוסיף, כי לאיראן יש הפוטנציאל הייחודי לשפר את מעמדה בהיררכיית העוצמה הגלובלית בזכות מעמדה ומשאביה הטבעיים. שיפור הקשרים בין איראן לשכנותיה ועמידתה האיתנה כנגד התוקפנות האמריקאית משפרים את כוח ההרתעה הצבאית שלה ומספקים לה מגן ביטחוני טוב (דפאע פרס, 10 במאי 2023).
מחמד באקרי בוועידת האוניברסיטה העליונה לביטחון לאומי (אתר האוניברסיטה, 14 במאי 2023)
יושב ראש המג’לס, מחמד באקר קאליבאף (Mohammad Baqer Qalibaf)
קאליבאף ציין, כי קיימת הסכמה מלאה בין החוקרים והמומחים בנוגע לשינויים המתחוללים בסדר העולמי, גם אם ייתכנו חילוקי דעות מסוימים בנוגע למאפייני השינויים וביחס ליכולתה של אסיה לנהל את העולם הרב-קוטבי בתחומים הפוליטי, הכלכלי והתרבותי. קאליבאף אמר, כי העדיפות המרכזית של העולם המוסלמי היא להגביר את התיאום והסולידריות בקרב המוסלמים ממזרח אסיה ועד מערב אפריקה במסגרת הסדר העולמי החדש. כמו כן, מוטלת על המוסלמים החובה לנוע בכיוון של הגברת כבודם וגאוותם.
הוא הוסיף, כי אויבי איראן חותרים לבודד אותה, אך היא חזקה ומשפיעה עד כדי כך, שלעולם לא תהיה מבודדת. יו”ר המג’לס הדגיש את הצורך לחזק את הכלכלה האיראנית, משום שהטקטיקה של האויבים כנגד “חזית ההתנגדות” והמדינות המוסלמיות מתנהלת במישור הכלכלי. הוא ציין, כי נוכחותו הבלתי לגיטימית של “המשטר הציוני” באזור מסבך את העניינים וכי הציונים רוצים להציג את איראן כאויבם של מדינות האזור והמוסלמים. איראן צריכה לפעול לחיזוק לכידותן של מדינות האסלאם, המהפכה האסלאמית ו”חזית ההתנגדות”, במיוחד בתחומי המסחר והכלכלה (דפאע פרס, 10 במאי 2023).
יועצו הצבאי הבכיר של מנהיג איראן ומפקד משמרות המהפכה לשעבר, יחיא רחים צפוי (Yahya Rahim Safavi)
צפוי ציין, כי היריבות בין סין ורוסיה לבין ארצות הברית, התרחבות נאט”ו מזרחה, כישלון הכיבוש האמריקאי בעיראק ובאפגניסטאן, הסנקציות הנרחבות על איראן, רוסיה וסין, הקמת דאע”ש, התחזקות קבוצת המדינות החברות בארגון שנגחאי, המלחמה באוקראינה ומשבר טיוואן מעידים על העברת העוצמה העולמית מהמערב למזרח. העולם נע בהדרגה לכיוון סדר חדש המשקף שינויים במערך הכוחות. השאלה המרכזית היא האם לעולם המוסלמי יש היכולות החומריות והרוחניות הנדרשות כדי לשמש כוח עולמי מרכזי בעידן החדש?
הוא הצביע על כמה עוצמות מרכזיות של העולם המוסלמי, בהן: השטח הגיאוגרפי הנרחב שלו, שיעורם הגדל של המוסלמים באוכלוסיית העולם, תפקידו המרכזי של העולם המוסלמי בהתפתחויות הגיאו-פוליטיות העולמיות, חברותן של מדינות מוסלמיות בארגונים בינלאומיים, שליטת מדינות מוסלמיות בחלק גדול מהמיצרים בעולם, כגון: גיברלטר, סואץ, באב אלמנדב, הורמוז, בוספורוס, הדרדנלים ומלאקה, ושליטת מדינות מוסלמיות בשוק האנרגיה העולמי. לנוכח עוצמות אלה, העולם המוסלמי צפוי להופיע בהדרגה כקוטב עולמי חדש, שיוכל להתחרות במעצמות המערב והמזרח בתור כוח גיאו-פוליטי, גיאו-אסטרטגי, גיאו-כלכלי וגיאו-תרבותי. עם זאת, התנאי להפיכת העולם המוסלמי לכוח משמעותי בסדר העולמי החדש הוא הכרה ביכולותיהן של המדינות והחברות המוסלמיות לשם הפקת תועלת קולקטיבית של אזור תרבותי וציוויליזציוני נרחב זה (דפאע פרס, 10 במאי 2023).
ראש המועצה האסטרטגית למדיניות חוץ ושר החוץ לשעבר, כמאל ח’ראזי (Kamal Kharazi)
ח’ראזי אמר, כי איראן הצליחה להרחיב את עוצמתה הצבאית וההגנתית, לפתח סוגי נשק מתקדמים וחכמים ללא סיוע חיצוני ולהשתמש בעוצמתה הצבאית כדי לשמור על עצמאותה ועל ביטחונה, להיאבק בטרור ולהתמודד עם המעצמות הזרות. הוא הדגיש, עם זאת, כי איראן לא הסתפקה בפיתוח עוצמתה הקשה ופעלה לפיתוח עוצמתה הכלכלית, הפוליטית, התרבותית, התקשורתית, המדעית והטכנולוגית. רק שילוב מושכל בין עוצמה קשה, קשה למחצה ורכה יכול להבטיח את עליונותה של המדינה. ח’ראזי את ברית המועצות, סין וצפון קוריאה כהוכחות לטענתו. התפרקות ברית המועצות הוכיחה, כי אין די בעוצמה צבאית. גם סין לא הצליחה להתייצב מול ארצות הברית כל עוד לא הגיעה ליכולת עליונה בתחום העוצמה הכלכלית, המדעית, הטכנולוגית והתקשורתית, ואילו צפון קוריאה הינה בעלת עוצמה צבאית משמעותית ואף מחזיקה בנשק גרעיני, אך מאחר שאין ברשותה עוצמה כלכלית, תרבותית וטכנולוגית, היא אינה מסוגלת למלא תפקיד ראוי בסדר העולמי החדש.
ח’ראזי ציין, כי איראן חותרת להגביר את שיתוף הפעולה באזור, שהתאפיין עד כה ביריבויות רבות. זאת, בין היתר, בשל התערבות מעצמות זרות, שחתרו ליצור חילוקי דעות בין המדינות כדי להפיק רווחים עבור עצמם. כיום, לעומת זאת, קיימת נכונות גוברת לשיתוף פעולה ולפתרון חילוקי הדעות ללא התערבות זרים כדי ליצור מבנים אזוריים, שיוכלו להניע את האזור לכיוון פיתוח, קידמה ועצמאות (דפאע פרס, 11 במאי 2023).
כמאל ח’ראזי בוועידת האוניברסיטה העליונה לביטחון לאומי (אתר האוניברסיטה, 14 במאי 2023)
מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, עלי שמח’אני (Ali Shamkhani)
שמח’אני ציין, כי הסדר העולמי החדש יכול לשמש הזדמנות גדולה מאוד, אך גם איום, שעלול להוביל לקריסתן של מדינות. ההזדמנות או האיום תלויים במידת המוכנות לנוכח ההתפתחויות הגלובליות. איראן צריכה להיערך ולשפר את חוסנה לנוכח ההתפתחויות הגלובליות. התנאים הנוכחיים יכולים להועיל ל”ציר ההתנגדות”, אך אסור להפוך את דוקטרינת ההתנגדות לדוקטרינה של שליטה, מאחר שכל שינוי בדוקטרינת ההתנגדות עלול להזיק (דפאע פרס, 11 במאי 2023).
רמטכ”ל סוריה, עבד אלכרים מחמוד אבראהים (Abdel Karim Mahmoud Ibrahim)
רמטכ”ל סוריה ציין, כי דמם של החללים, שנשפך על אדמת סוריה במהלך מלחמת האזרחים, מהווה ראשיתו של סדר עולמי חדש, שיביא לסיום השליטה החד-צדדית של ארצות הברית בעולם. ארצות הברית חתרה להפוך את מדינות האזור לתלויות במערב באמצעות שינוי המשטרים, אך הדבר לא התרחש. סוריה ואיראן נאבקו כנגד כל הכוחות המדכאים ובזכות עמידתן האיתנה, הן הצליחו להשיג ניצחון גדול עבור המדינות העצמאיות ולשרטט מפה חדשה של היחסים הבינלאומיים.
בהתייחסו לרוסיה, אמר אבראהים, כי זו עמדה על עקרונותיה ועמדותיה חרף המלחמה והסנקציות האמריקאיות, וכן המשיכה לתמוך ב”ציר ההתנגדות” ובסוריה. הרמטכ”ל הסורי הדגיש את הצורך להשתמש בניסיונה של “חזית ההתנגדות” והצהיר, כי איראן וסוריה מהוות “ציר התנגדות” חשוב ביותר וכי התיאום בין מנהיגי שתי המדינות הוא משמעותי להבטחת הקיום הפוליטי והאזורי ולכינון מאזן אסטרטגי באזור. הוא בירך על חידוש היחסים בין איראן לערב הסעודית ואמר, כי המערב אינו יכול לממש את תוכניותיו בתור השולט הבלעדי בעולם (אתר האוניברסיטה העליונה לביטחון לאומי, 14 במאי 2023).
רמטכ”ל סוריה בוועידת האוניברסיטה העליונה לביטחון לאומי (אתר האוניברסיטה, 14 במאי 2023)
שליח מזכ”ל חזבאללה וחבר הפרלמנט הלבנוני, חסן עז אלדין (Hassan Izz al-Din)
שליח מזכ”ל חזבאללה ציין, כי רוסיה, סין ומדינות האזור צפויות למלא תפקיד מרכזי בעתיד העולם. הוא ציין, כי עוצמתה של ארצות הברית ברמה האזורית והבינלאומית נמצאת בירידה וכי השפעתה פחתה מאוד. האמריקאים נאלצו לסגת מאפגניסטאן וכל תוכניותיהם נכשלו, לאחר שהשקיעו מיליארדי דולרים. באוקראינה ניסתה ארצות הברית להניא את רוסיה מהמשך המלחמה באמצעות סנקציות, וגם בכך לא הצליחה. גם הסנקציות האמריקאיות נגד איראן נכשלו, ועוצמתה הצבאית של הרפובליקה האסלאמית רק התגברה.
פרויקט “ישראל הגדולה מהנילוס עד הפרת” נכשל, אף הוא, באופן מוחלט. העם הלבנוני התנגד למצור ולסנקציות מצד ארצות הברית ול”משטר הציוני” אין האומץ לפתוח במלחמה נוספת נגד לבנון. בהתייחסו להתפתחויות בזירה הפלסטינית, אמר עז אלדין, כי ירושלים והגדה המערבית הן מגן פלסטין וכי תושבי האזור נמצאים בחזית ההגנה על האידאלים הפלסטינים. הוא ציין, כי ההתנגדות הפלסטינית היא גורם חשוב ב”ציר ההתנגדות” וכי ישראל ניצבת בפני אחד המשברים הפנימיים המסוכנים ביותר בתולדותיה.
הוא הוסיף, כי עוצמתו והשפעתו של “ציר ההתנגדות” ראויות לתשומת לב. לפני 30 שנה, ארצות הברית שלטה בעולם וערב הסעודית נחשבה “שומרת המקומות הקדושים” ונציגת המוסלמים. כיום, הסעודים מבינים שכוחה של ארצות הברית בירידה וכי אין ביכולתה להבטיח את צרכיהם.
הוא הדגיש את הצורך בלכידות גוברת בין מרכיבי “ציר ההתנגדות” וציין, כי כל אחת מזירות “חזית ההתנגדות” מחייבת מאמץ גובר. כך, למשל, המצב הפוליטי והצבאי בסוריה משתפר, אך היא עדיין ניצבת בפני לחצים, שיש לשחררה מהם. עיראק זקוקה לתשומת לב מיוחדת, לבנון עדיין נתונה תחת מצור וסנקציות ותימן מתמודדת עם אתגרים משמעותיים ויש לוודא שמה שערב הסעודית לא הצליחה לממש באמצעות מלחמה, לא יושג בדרך המדינית. עז אלדין הביע ביטחון בכוחה הגובר של “חזית ההתנגדות” ואמר, כי מאות אלפי לוחמים ממדינות החזית מוכנים להיכנס לשדה הקרב במלחמה הגדולה הבאה ולשחרר את פלסטין. שקיעת “המשטר הציוני” אפשרית, ובעקבות שקיעתה, גם עוצמתה והשפעתה של ארצות הברית יבואו לקיצן (אתר האוניברסיטה העליונה לביטחון לאומי, 14 במאי 2023).
בנאום מוקלט אמר אלנח’אלה, כי הרפובליקה האסלאמית צריכה להגן על עצמה וכי הדבר הכרחי עבור כלל העמים המדוכאים, שסבלו לאורך ההיסטוריה מקולוניאליזם, משליטה ומניצול. הוא ציין, כי הג’האד של האומה הפלסטינית, הנמשך כבר מאה שנים, מייצג את כלל שוחרי החירות וההתנגדות לקולוניאליזם על צורותיו השונות ברחבי העולם (אתר האוניברסיטה העליונה לביטחון לאומי, 14 במאי 2023).
זיאד אלנח’אלה בנאום מוקלט בוועידת האוניברסיטה העליונה לביטחון לאומי
(אתר האוניברסיטה, 14 במאי 2023)